ADHD & ADD Medicatie bij ADHD en ADD

Medicatie bij ADHD en ADD

Indien je AD(H)D hebt zijn er veel mogelijkheden wat betreft het innemen van medicijnen om de symptomen van ADHD en ADD te verminderen. Het is vaak niet mogelijk om met medicatie alle symptomen van AD(H)D weg te nemen, maar door middel van medicatie kun je vaak de scherpe randjes eraf halen. ADHD medicatie is daarentegen niet de heilige graal en gaat vaak gepaard met diverse bijwerkingen. Behandeling met medicijnen is gewenst als je, ondanks andere maatregelen, tegen problemen aan blijft lopen.

Voor ADHD en ADD zijn er tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten medicatie. Zo zijn er talloze pilletjes die je iedere dag kunt nemen, maar kun je ook kiezen voor supplementen en zelfs door een aantal gedragsveranderingen beter leren omgaan met deze stoornis. Uiteindelijk is er geen blauwdruk voor mensen met ADHD of ADD wat het beste werkt. Doordat er talloze bijwerkingen bij komen kijken is het per persoon moeilijk te zeggen wat nu echt het beste werkt en welke invloed dit voor de rest op jouw gezondheid en mentaliteit heeft.

Wil je meer weten over ADD? We hebben hier de beste boeken verkrijgbaar over ADD vernoemd.

Wat is ADHD?

ADHD is een stoornis in de hersenen die zorgt voor verhoogde hersenactiviteit. Dit maakt het lastig voor mensen met ADHD om zich te focussen op bepaalde taken. Dit geldt ook voor mensen met ADD. Het grote verschil tussen ADHD en ADD zit hem in de ‘H’, welke staat voor hyperactiviteit. Patiënten krijgen te maken met verhoogde activiteit welke de gehele dag of slechts periodes kan duren. De hersenen werken op dat moment sneller en de patiënt zit hierbij vol met energie. En die energie moet zich uiteindelijk uiten, waarbij mensen met ADHD dit vooral doen door zeer naar buiten energiek te zijn en moeite hebben om bijvoorbeeld stil te zitten.

Vooral kinderen met ADHD bemerken grote problemen, omdat zij meer moeite hebben om op school mee te komen. Lange lessen zorgen voor veel verveling en de hyperactiviteit kan ertoe leiden dat docenten het lastig vinden om met deze kinderen om te gaan. Hierdoor hebben kinderen met ADHD moeite om goede cijfers te halen. De medicijnen voor ADHD kunnen helpen om de hyperactiviteit en het gebrek aan focus op te lossen waardoor kinderen beter bij de les kunnen blijven en ook voor minder overlast zorgen.

Meer specifieke informatie over ADHD? Lees dit artikel over ADHD.

Wat is ADD?

Net als bij ADHD hebben mensen met ADD grote moeite om de focus erbij te houden. Dit is vooral lastig bij taken die lange tijd duren, maar ook kortere taken zijn simpelweg lastig wanneer deze een bepaalde mate van focus vereisen. Zo kunnen mensen met ADD minder lang aan één taak werken, vooral wanneer zij weinig interesse in deze specifiek taak hebben. Daarentegen kunnen zij wel weer een bepaalde hyperfocus voelen bij taken waar zij erg veel interesse in hebben. Dit ligt er volledig aan in hoeverre een taak een uitdaging is voor iemand met ADD.

Medicatie voor ADD is tegenwoordig erg gemakkelijk te verkrijgen en wordt over het algemeen al snel door een psycholoog voorgeschreven. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen met ADD om met hun stoornis om te gaan, maar door de verschillende bijwerkingen die deze medicatie met zich mee kan brengen wordt het voor mensen met ADD vaak moment lastig om op andere vlakken met mensen mee te komen.

In dit artikel worden de verschillende soorten medicatie voor ADHD en ADD beschreven, waarbij onder andere wordt gekeken naar de manier waarop de medicatie werkt, welke bijwerkingen er zijn en hoe effectief een behandeling met deze medicatie uitpakt voor mensen met ADHD of ADD.

Meer specifieke informatie over ADD? Lees dit artikel over ADD.

ADHD medicatie

Medicatie om de symptomen van ADHD en ADD te verminderen is grofweg onder te verdelen in: Methylfenidaat, Dexamfetamine, Atomoxetine, Bupropion en tot slot de natuurlijke medicatie. In de volgende hoofdstukken worden de verschillende vormen van medicatie toegelicht.

Methylfenidaat

Methylfenidaat is een geneesmiddel dat al tientallen jaren wordt gebruikt bij patiënten met ADHD en ADD. Deze stof is in verschillende soorten medicatie te vinden en staat daarom bekend onder verschillende namen. De hoeveelheid methylfenidaat is afhankelijk van de mate waarin iemand last ondervindt van de kenmerken van ADHD en ADD. Zo zijn er mensen die een hoog aantal milligram methylfenidaat per dag moeten slikken omdat zij sterke symptomen ervaren.

Hoe sterker de dosis methylfenidaat, hoe groter de kans op bijwerkingen. Daarom wordt er bij mensen die recentelijk gediagnosticeerd zijn vaak getest hoeveel milligram zij van deze stof per dag binnen moeten krijgen. Dit maakt het voor psychologen gemakkelijker om de juiste dosis voor te schrijven.

Ritalin

Ritalin is wellicht de bekendste ADHD medicatie en wordt ook aan mensen die lijden aan ADD voorgeschreven. Dit medicijn is bijzonder effectief om korte periodes waarin de symptomen het sterkst zijn te dempen. Ritalin heeft een korte werking van 3 tot 6 uur, waardoor het ook een ideaal medicijn is voor mensen die hun symptomen maar voor korte tijd willen dempen. Toch zijn er genoeg patiënten die aan ADHD of ADD lijden en deze medicatie meerdere malen op een dag dag nemen. Ritalin is een kleine pil..

Je kunt Ritalin in verschillende hoeveelheden voorgeschreven krijgen. Dit is afhankelijk van de mate waarin jij symptomen van ADHD of ADD bemerkt. Ritalin is ideaal als ADHD of ADD medicatie en kan de scherpe randjes van de symptomen afhalen. Het is echter geen geneesmiddel maar simpelweg een demper van de symptomen. Vaak wordt Ritalin als eerste medicatie voorgeschreven, omdat het een redelijk lichte medicatie is en gemakkelijk over de dag gedoseerd kan worden. Een te hoog gebruik van Ritalin kan leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, excessief zweten maar ook braken en zelfs hartritmestoornissen. Het is daarom vooral in de beginfase van het gebruik van Ritalin essentieel dat men leert wat de ideale dosis is, zodat deze bijwerkingen aanzienlijk minder vaak kunnen voorkomen.

Concerta

Concerta is een zeer actieve en ook sterke variant van methylfenidaat die vrijwel de gehele dag werkt. Dit maakt Concerta dan ook minder gemakkelijk te doseren dan bijvoorbeeld Ritalin. Deze ADHD medicatie is vooral interessant voor mensen die gedurende de dag een stabiel medicijn tegen ADHD willen. Zo kan de langdurige werking van dit medicijn zorgen voor een betere afgifte in het lichaam waardoor de symptomen gedurende de gehele dag worden gedempt. Dit medicijn wordt uitsluitend voorgeschreven nadat er eerst is getest met Ritalin. Dit heeft vooral te maken met de zeer actieve werking van Concerta. Patiënten krijgen 18 tot 100mg methylfenidaat voorgeschreven. De werking van dit medicijn is ongeveer 10 tot 12 uur.

Concerta wordt vaak ‘s ochtends al genomen, omdat het door de sterke werking juist in de avonduren voor slaapproblemen kan zorgen. De actieve stof methylfenidaat zorgt voor een zeer wakker gevoel en maakt het voor mensen met ADHD en ADD lastiger om een goede nachtrust te krijgen wanneer de stof laat op de avond nog steeds actief in het lichaam voorkomt. Net als de andere medicijnen met methylfenidaat kan Concerta voor bijwerkingen zorgen, waaronder misselijkheid, slaapproblemen, hoofdpijn en hartritmestoornissen. Mensen met ADHD of ADD die dit medicijnen voorgeschreven krijgen moeten daarom vooral in de beginfase goed opletten of zij deze bijwerkingen bemerken. Op basis van de bijwerkingen kan besloten worden of de dosis wordt verlaagd.

Medikinet

Medikinet is een medicijn dat sinds 2007 wordt voorgeschreven als medicatie voor ADHD en ADD. Dit medicijn werkt ongeveer 7 tot 9 uur en kan de ergste symptomen van ADHD en ADD dempen. Zo bemerken patiënten die dit medicijn gebruiken dat zij minder last hebben van het verlies van focus en gedurende de dag ook minder druk zijn. Medikinet wordt over het algemeen niet als eerste medicijnen bij ADHD of ADD voorgeschreven, maar juist na een eerder traject met Ritalin. Toch zien we dat er bij kinderen steeds vaker voor Medikinet wordt gekozen.

Bij dit medicijn wordt de stof methylfenidaat ingezet om de sterkste symptomen van de stoornis te dempen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een snelwerkend deel van Medikinet dat al na 30 minuten begint te werken. Er zitten ook stoffen in het medicijn die leiden tot een verlaagde opname van methylfenidaat. Hierdoor kan het medicijn aanzienlijk langer werken. Deze methylfenidaat wordt pas na enkele uren in het lichaam losgelaten waardoor het medicijn gedurende de dag een goede werking zal hebben.

Vaak wordt Medikinet al bij het ontbijt genomen om zo vroeg mogelijk de werking hiervan op te merken. Dit kan ertoe leiden dat het medicijn al voor het eind van de schooldag of werkdag is uitgewerkt. Patiënten merken daarom na een lange dag een sterke rebound – waarbij de symptomen wat actiever terugkomen – en zijn daarom vaak ‘s avonds erg druk. Net als bij andere medicijnen met methylfenidaat kan gebruik van Medikinet leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, slaapproblemen, hallucinaties en hartritmestoornissen.

Equasym (XL)

Equasym (XL) is een medicijn waarbij de stof methylfenidaat helpt om de symptomen van ADHD en ADD te verminderen. Dit medicijn wordt over het algemeen niet erg vaak voorgeschreven maar kan bij sommige mensen een goed alternatief voor andere bekende medicijnen zijn. Het medicijn werkt gedurende de dag en de effecten hebben een duur van 8 tot 10 uur. Uiteindelijk zullen gebruikers wel een dip merken zodra het medicijn is uitgewerkt. Dit is vooral vervelend wanneer men tot 15:00 of 17:00 op school zit of aan het werk is, omdat deze bijwerking ertoe kan leiden dat men aan het eind van de dag juist erg druk wordt.

Dit medicijn kan het beste in de ochtend genomen worden. Psychologen en huisartsen schrijven dit medicijn vooral voor wanneer de andere merken met methylfenidaat niet de gewenste effecten opleveren. Net als de andere merknamen van deze stof kun je bij Equasym (XL) bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en ook hallucinaties ervaren.

Dexamfetamine

Wanneer methylfenidaat niet de gewenste resultaten oplevert krijgen patiënten andere medicatie voor ADHD en ADD. In dit geval is de stof dexamfetamine de eerste keuze, omdat deze stof vaak beter kan helpen om de symptomen van ADHD en ADD te beperken. Het primaire doel van dexamfetamine is om de scherpe randjes van deze stoornis af te halen. Zo zullen patiënten die gebruik maken van een medicijn met dexamfetamine minder last hebben van een verlaagd concentratievermogen en ook minder druk zijn. Daarbij kunnen patiënten bijwerkingen ervaren bij methylfenidaat die zij bij dexamfetamine niet merken.

Amfexa

Amfexa helpt om de stemming te verbeteren en beter te concentreren. Hiermee is het een ideaal medicijn bij ADHD en ADD. Met een werking van ruim 10 uur is het voldoende om de gehele dag te dekken. Je merkt Amfexa na ongeveer 1 tot 2 uur. Het is daarom slim om het medicijn al in de ochtend te nemen. Als je om 08:00 Amfexa slikt dan merk je rond 9:30 de eerste effecten en deze zullen tot ongeveer 19:00 aanhouden.

Dit medicijn tegen ADHD en ADD helpt onder andere ook bij het verminderen van de prikkels in de hersenen. Dit helpt patiënten om later op de dag een stuk minder moe te zijn. De hoeveelheid prikkels neemt significant af waardoor de hersenen meer rust krijgen en patiënten dus ook minder moe worden.

Atomoxetine

Atomoxetine is een stof die door psychologen en huisartsen wordt voorgeschreven wanneer methylfenidaat en dexamfetamine niet de gewenste resultaten opleveren. Deze stof werkt uitstekend als medicatie bij ADHD en ADD. Het helpt net als de andere stoffen om de concentratie te verbeteren en minder impulsen in het hoofd te ervaren. Atomoxetine wordt vooral voorgeschreven wanneer er sprake is van verminderde opname van andere stoffen die bij ADHD en ADD helpen. Deze slechte opname komt bij een beperkt deel van de patiënten voor.

Strattera

Dit medicijn voor ADHD en ADD wordt in verschillende doses voorgeschreven, afhankelijk van de mate waarop men last ondervindt van de symptomen. Strattera is een redelijk sterk middel, maar de sterkte hiervan kan verminderd worden door een lagere hoeveelheid milligram aan te vragen. Dit medicijn heeft een werking van ongeveer 8 uur maar kan verlengd worden door de pil te breken en tweemaal per dag in te nemen. Dit verlaagt ook de bijwerkingen die men bij Strattera kan ervaren.

Bupropion

Bupropion is een stof die voor meerdere doelen wordt ingezet, waaronder ADHD en ADD. Bovendien kan het ook helpen om de scherpe randjes van depressie te halen en kunnen patiënten met dit middel zelfs geholpen worden om te stoppen met roken. Het verbetert de stemming aanzienlijk en helpt ook om meer rust in het hoofd te krijgen. Bij Bupropion duurt het vaak enkele weken voordat patiënten het effect merken.

Wellbutrin

Wellbutrin wordt vooral voorgeschreven aan mensen met ADHD of ADHD die ook aan depressieve klachten leiden. Het is een ideale combinatie om symptomen van beide stoornissen helpen te verminderen. Wellbutrin is geen geneesmiddel maar kan wel de sterkste symptomen van de stoornissen verlagen. Zo ervaren gebruikers van Wellbutrin een betere focus en hebben zij veel meer rust in het hoofd. Vooral de hoeveelheid prikkels die vanuit de omgeving en in het eigen hoofd voorkomen kunnen hiermee aanzienlijk worden verlaagd.

Over het algemeen wordt Wellbutrin vooral aan volwassenen (boven de 18 jaar) voorgeschreven. De dosering is volledig afhankelijk van de mate waarop symptomen van ADHD/ADD en depressie worden ervaren.

Zyban

Een deel van de symptomen van ADHD en ADD liggen bij focus en hyperactiviteit. Dit kan te maken hebben met een verstoord dopamineniveau in het hoofd van de patiënt. Dit verstoorde niveau kan bovendien leiden tot depressieve gedachten. Zyban is hierdoor een ideaal medicijn voor ADD/ADHD en depressie. Doordat depressie regelmatig voorkomt bij patiënten met ADD of ADHD, bijvoorbeeld door een zwakke eigenwaarde als gevolg van slechte schoolresultaten, wordt Zyban vaker door psychologen en huisartsen voorgeschreven.

Natuurlijke medicatie

Naast de bovengenoemde medicijnen zijn er ook talloze natuurlijke vormen van medicatie die kunnen helpen om de symptomen van ADHD en ADD zo veel mogelijk te verlichten. Doordat veel patiënten met voorgeschreven medicatie bijwerkingen ervaren, wordt steeds vaker gekozen voor een natuurlijke behandeling van ADHD en ADD. Zo zijn er diverse supplementen die helpen om in de hersenen meer rust te creëren, zodat men gedurende de dag kalmer is en hierdoor ook een betere concentratie heeft.

Natuurlijke medicatie is niet direct de eerste stap die je moet nemen als je last hebt van ADHD of ADD. Het is raadzaam om dit eerst met de psycholoog of huisarts te bespreken. Dit is vooral essentieel wanneer jij van medicatie zoals Ritalin of Concerta overstapt naar natuurlijke medicatie. Zo kun jij samen met de psycholoog of huisarts kijken welke resultaten jij van de nieuwe behandeling merkt en hoe effectief de natuurlijke medicatie is om de symptomen van ADHD en ADD te dempen. Net als de andere medicatie voor ADHD en ADD helpt natuurlijke medicatie niet om de stoornis te genezen, maar helpt het wel om beter met de symptomen om te gaan.

LTO3

LTO3 staat voor L-theanine en Omega 3, een combinatie van twee sterke supplementen die het brein helpen om beter te functioneren. L-theanine is een stof die onder andere in groene thee voorkomt en helpt om gedurende stressvolle periodes rustiger te zijn. Dit werkt zowel voor het brein als voor het lichaam. Daarbij is Omega 3 al lange tijd een bekend middel dat helpt om het brein beter te laten functioneren. Het staat ook wel bekend als visolie en bevat vetten die nodig zijn om het brein gezond te houden.

De afgelopen jaren is ook het gebruik van LTO3 onder patiënten met ADHD en ADD steeds meer gegroeid. Het lijkt hiermee een effectief natuurlijk medicijn te zijn om te helpen bij de sterke symptomen van ADHD en ADD. Doordat het helpt om het brein gezond te houden, kunnen deze supplementen resulteren in een verminderd effect van de symptomen. Buiten ervaringen van mensen met ADHD of ADD die LTO3 hebben gebruikt zijn er echter nog geen onderzoeken gedaan naar LTO3 als natuurlijk alternatief voor andere medicatie voor ADHD of ADD zoals Ritalin en Concerta.

CBD Olie

CBD olie heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen voor allerlei verschillende kwaaltjes. En ook patiënten met ADHD en ADD geven aan dat zij minder van hun symptomen merken wanneer zij CBD olie nemen. De olie is afkomstig van de cannabisplant, maar bevat uitsluitend CBD en geen THC. THC is de stof in cannabis waar je stoned van wordt, maar van CBD olie zul je niet stoned worden. Het gebruik van CBD olie is in veel landen nog niet mogelijk, maar in Nederland mag je legaal gebruik maken van CBD olie.

De olie is verkrijgbaar als druppels, capsules en zelfs drankjes. Het geeft een kalmerend effect en kan patiënten helpen om aanzienlijk minder te merken van hyperactieve of concentratieverlagende stoornissen. Het helpt zowel lichaam als brein te kalmeren, iets waar veel patiënten met hyperactiviteit en moeite met focus veel aan hebben.

Melatonine

Oorspronkelijk wordt melatonine gebruikt als een lichte variant van een slaappil. Het supplement deelt de naam met een hormoon dat wij in ons lichaam hebben. Dit hormoon heeft als rol om het slaapritme te reguleren. Bij ADHD en ADD kunnen mensen last hebben van een slecht slaappatroon. Dit resulteert vaak in sterkere symptomen omdat het brein simpelweg niet de rust krijgt die het gedurende de nacht nodig heeft. Een beter slaappatroon kan daarbij helpen om de effecten zo veel mogelijk te verlichten.

Je kunt melatonine in verschillende vormen nemen, maar het meest voorkomend is de capsule. Afhankelijk van hoeveel moeite je hebt met slapen kun je 1 tot 5 milligram per dag nemen. Dit natuurlijke medicijn voor ADHD en ADD is niet specifiek gericht op patiënten met ADHD of ADD maar helpt ook vele anderen om beter te slapen. Het wordt aangeraden om melatonine maximaal 90 dagen achter elkaar te nemen, om het hormoon in jouw lichaam niet te veel te verstoren. Daarom kan dit natuurlijke medicijn tegen ADHD en ADD op korte termijn helpen, maar is het vaak op lange termijn niet een effectief middel om langdurig in te zetten.

Visolie

Visolie, ook bekend als Omega 3, is een supplement dat niet door het lichaam wordt aangemaakt maar wel essentieel is voor een goede hersenwerking. We vinden de olie voornamelijk in vis, maar ook in eieren. Vooral vette vis, zoals zalm en tonijn, bevatten een hoge dosis visolie. Je kunt visolie ook slikken als supplement, waarbij je op basis van jouw dagelijkse behoefte voldoende visolie binnenkrijgt.

Voor mensen met ADHD en ADD kan visolie helpen de symptomen van ADHD en ADD te verminderen. Het supplement zorgt voor een betere hersenwerking waardoor je een sterkere focus krijgt. Visolie werkt niet direct tegen hyperactiviteit. Toch kan het vooral voor mensen met een slechte focus een ideaal middel zijn om deze symptomen te verlichten.

Bach Bloesem

ADHD en ADD kunnen onder andere leiden tot verstoorde emoties. Dit kan gedurende de dag nare situaties met zich meebrengen. Bach bloesem is een middel dat wordt ingezet om de emoties te dempen. Zo kunnen gebruikers van dit middel minder te maken krijgen met angst, maar zijn zij ook emotioneel gezien wat stabieler. Er zijn op dit moment uitsluitend onderzoeken naar de werking van Bach bloesem bij mensen in het algemeen, maar nog niet naar de werking van Bach bloesem bij mensen met ADHD en ADD. Als jij door jouw stoornis te maken hebt met emotionele buien dan kan Bach bloesem wel een supplement zijn waar je mee kunt experimenteren om uit te zoeken of dit een effectief middel voor jou is.

L-theanine

Bij medicatie voor ADHD en ADD komen veel bijwerkingen kijken en het kan er bij sommige patiënten toe leiden dat zij meer depressieve klachten hebben. Daarbij zijn depressieve klachten bij een deel van de mensen met ADHD en ADD maar al te gebruikelijk. Depressieve klachten zijn het gevolg van een verstoord dopamineniveau in het brein. L-theanine, een stof die onder andere in groene thee voorkomt, is effectief bij het reguleren van de dopamineniveau’s in het brein. Dit wordt ook wel de dopamine-capsule genoemd. Het middel is volledig natuurlijk en kan als natuurlijk medicijn voor ADHD en ADD gebruikt worden bij patiënten die zich vaak depressief voelen.

Meladol

Meladol is een supplement dat bestaat uit CBD olie en melatonine. Doordat deze beide supplementen al actief werken bij mensen met ADHD en ADD, is een combinatie van beide supplementen interessant wanneer jij over wilt stappen op natuurlijke stoffen. Natuurlijke medicatie voor ADHD en ADD staat nog niet bekend in de wetenschap, maar psychologen en huisartsen zijn zeer geïnteresseerd in deze nieuwe middelen. De combinatie van CBD olie en melatonine zorgt voor een betere nachtrust en zal overdag ook helpen om kalmer te blijven. Dit helpt dus vooral bij hyperactiviteit.

Helpt gedragstherapie bij ADHD en ADD?

Naast de vele soorten medicatie, zowel medicijnen als supplementen, die je kunt nemen om de symptomen van ADHD en ADD te verlichten, kun je ook kiezen voor gedragstherapie. Dit kun je zowel in combinatie met medicijnen doen, maar ook zonder medicijnen. Bij gedragstherapie kijk jij hoe jij beter kunt omgaan met de symptomen van ADHD en ADD. Je leert allerlei trucjes en gedragsveranderingen die helpen om op een hele andere manier naar jouw gedrag te kijken. Wat kun je bijvoorbeeld doen als jij druk wordt? En hoe stel jij jouw dag zo goed mogelijk in dat jij zo min mogelijk last hebt van jouw symptomen? Je kijkt bijvoorbeeld ook of mindfulness kan helpen om om te gaan met jouw symptomen.

Tijdens gedragstherapie komen jouw belangrijkste gedragingen naar voren. Door keer op keer naar verschillend gedrag te kijken, kun je een overzicht maken van de stappen die jij moet nemen om hier zo min mogelijk last van te ondervinden. Zo kunnen kinderen met ADHD bijvoorbeeld soms beter alleen zitten als zij schoolwerk maken. Voor volwassenen kan een wandeling tussen de middag al effectief zijn om de prikkels te verminderen. Samen met een psycholoog of therapeut ga jij bij gedragstherapie actief aan de slag om alle punten in kaart te brengen om steeds beter naar een gestructureerd leven met minder impulsiviteit, meer focus en minder hyperactiviteit te werken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant