LTO3

LTO3

LTO3 is een natuurlijk product uit Canada, maar is de laatste jaren ook verkrijgbaar in Europa en wordt door vele mensen met uiteenlopende klachten gebruikt. Veel mensen die ADHD of ADD hebben zien LTO3 als een goed alternatief op Ritalin. Dit medicijn helpt om de symptomen van ADHD en ADD, net als ritalin, te verminderen.

Op deze pagina lees je meer over LTO3. Zo lees je niet alleen wat dit voor medicijn is, maar ook welke ingrediënten het medicijn heeft, wat de voor- en nadelen van LTO3 zijn en hoe je dit medicijn moet gebruiken. Door de informatie op deze pagina door te lezen, krijg je een duidelijk beeld van dit geneesmiddel voor mensen met ADHD en ADD. Met dit inzicht kun je gemakkelijker bepalen of je het medicijn wel of niet wil gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is LTO3?

LTO3 is een medicijn dat gebruikt wordt door mensen met ADHD en ADD en ook autisme en hoogsensitiviteit. Ook zou het voedingssupplement helpen tegen allerlei andere psychische klachten, zoals angsten, depressies en slaapproblemen. De meeste mensen die LTO3 gebruiken, doen dit echter om de symptomen van ADHD of ADD te verminderen.

Het medicijn komt niet uit Nederland, maar is afkomstig uit Canada. Hier wordt het middel al meer dan tien jaar gebruikt. In Nederland is het medicijn nog niet zo bekend. Hier komt echter langzaamaan verandering in, simpelweg omdat meer en meer mensen een alternatief zoeken voor Ritalin. Na (online) research komen zij uit bij het medicijn LTO3. Er zijn dan ook steeds meer Nederlanders die dit medicijn gebruiken, al is het medicijn nog niet zo bekend als in Canada.

De ingrediënten van LTO3

LTO3 bestaat uit drie ingrediënten, namelijk L-Theanine, viskuitextract (sementis) en blauw glidkruid. Om je een duidelijker beeld te geven van het medicijn, worden de ingrediënten van LTO3 hieronder kort beschreven.

L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur. Het aminozuur komt voor in theeblaadjes en wordt uit deze blaadjes gewonnen. Omdat L-Theanine een kalmerend effect heeft, wordt het veel gebruikt in medicijnen die kalmerend en ontspannend moeten werken. Dit maakt LTO3 met L-Theanine dan ook zo geschikt voor mensen met ADHD of ADD.

Viskuitextract

Viskuitextract wordt ook wel sementis genoemd. Dit is een aftrektsel van wilde haringkuit. Gebruik je sementis regelmatig, dan voel je je minder vermoeid. Ook zitten er veel omega-3-vetzuren in viskuitextract. Mensen die ADHD of ADD hebben, gebruiken deze visvetzuren wel vaker. Er is echter (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat de visvetzuren de symptomen van ADHD of ADD verminderen. Gelukkig kunnen de visvetzuren ook geen kwaad.

Blauw glidkruid

Het laatste ingrediënt van LTO3 is blauw glidkruid. Deze plant wordt ook wel scutellaria lateriflora genoemd en hoort bij de lipbloemenfamilie. Bij het maken van LTO3, wordt alleen het bovengrondse gedeelte van de plant gebruikt. Dit gedeelte van de plant heeft namelijk een kalmerende werking en vermindert bovendien angsten en stress.

Net zoals bij sementis het geval is, zijn de positieve effecten van blauw glidkruid (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Dit wil niet zeggen dat dit ingrediënt niet werkt, maar simpelweg dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van het ingrediënt.

Ervaringen met LTO3

Friso van der Meulen legt in de onderstaande video kort zijn ervaring met LTO3 uit. Hij heeft als ADHD coach de afgelopen 5 jaar honderden mensen geholpen om de juiste dosering te vinden. Hij heeft zelf ADHD en is al meer dan 7 jaar een gelukkige en tevrede gebruiker van LTO3. Hiervoor heeft hij een periode Ritalin gebruikt, maar die medicatie sloeg niet erg goed bij hem aan. Voor hem is LTO3 echt een “life saver” en hij heeft er heel veel profijt van.

De voor- en nadelen van LTO3

Om te bepalen of je LTO3 wel of niet wil gebruiken, is het verstandig de voor- en nadelen van dit middel tegen elkaar af te wegen. Vind je de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, dan kun je dit middeltje gaan gebruiken. Vind je de nadelen zwaarder wegen, dan kun je van het gebruik af zien. Om je een handje te helpen de juiste beslissing te maken, beschrijven we in onderstaande alinea’s zowel de pluspunten als de minpunten van dit medicijn.

De voordelen van LTO3

Het middel LTO3 heeft enkele voordelen. Het eerste voordeel van dit medicijn, is dat het middeltje 100 procent natuurlijk is. De drie ingrediënten die in LTO3 zitten, worden allemaal gewonnen uit de natuur. Vind je het prettig alleen natuurlijke medicijnen te gebruiken, dan is dit middel zeker iets voor jou.

Een ander voordeel van het middel, is dat LTO3 al binnen 30 tot 40 minuten werkt. Ook heeft het medicijn een langdurige werking. Neem je het nu in, dan profiteer je 8 tot 12 uur van de effecten van het medicijn. Hoe snel het middel precies werkt en hoe lang het medicijn precies werkt, verschilt per persoon. Wel kun je uit gaan van een snelle én lange werking.

Daarnaast werkt LTO3 niet verslavend. Dit maakt het medicijn geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Geef je dit middel aan je zoon of dochter, dan hoef je je geen zorgen te maken dat hij of zij verslaafd raakt. Sterker nog, het medicijn is zelfs geschikt voor jonge kinderen vanaf 3 jaar. Ook voor jonge kinderen werkt het medicijn absoluut niet verslavend.

Het laatste voordeel van het medicijn LTO3, is het feit dat dit middeltje geen rebound-effect heeft. Dit wil zeggen dat als het middel uitgewerkt is, de klachten niet verergeren. Veel andere medicijnen voor ADHD en ADD hebben wel een rebound-effect. Zijn deze medicijnen uitgewerkt, dan zijn je klachten juist erger en ben je snel weer geneigd een nieuwe dosering te nemen. Bij LTO3 is dit dus niet het geval. Ook heeft het middel geen bijwerkingen. Hoogsensitieve mensen kunnen bepaalde bijwerkingen ervaren in de eerste paar dagen van het gebruik, maar de standaard gebruiker heeft helemaal nergens last van.

De nadelen van LTO3

Het gebruik van LTO3 brengt enkele voordelen met zich mee, maar het medicijn heeft ook enkele nadelen. Het eerste nadeel van het medicijn tegen ADHD en ADD, is het feit dat LTO3 erg duur is. Veel medicijnen worden vergoed in onze zorgverzekering, maar bij LTO3 is dit niet het geval. Dit komt omdat LTO3 niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, ook wel het GVS genoemd. Toch geven sommige apothekers aan dat het medicijn door sommige zorgverzekeraars wel vergoed wordt. Zij willen geen verzekeraars noemen, maar dit geeft wel aan dat er een kans is dat jouw verzekeraar LTO3 toch (deels) kan vergoeden. Wil je meer informatie over de mogelijke vergoeding van LTO3 door je zorgverzekeraar, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar je op dit moment klant bent.

Een ander nadeel van het medicijn, is dat de werking van het middel (nog) niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel positieve ervaringen te lezen over het middel, maar de wetenschap heeft nog niets over het medicijn kunnen zeggen. Dit betekent niet dat het medicijn niet goed is, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt kunnen we simpelweg nog niets zeggen over de effecten van LTO3. Als je wil weten of het medicijn wel of niet goed werkt, kun je het beste ervaringen van andere gebruikers lezen. Deze ervaringen bieden je natuurlijk geen garantie, want het medicijn kan bij jou anders werken dan bij andere mensen.

Goed om te weten: de werking van Ritalin is wel wetenschappelijk bewezen. Veel mensen gebruiken LTO3 als natuurlijk alternatief van Ritalin, maar bij LTO3 ontbreekt wel de wetenschappelijke bevestiging dat het medicijn echt werkt. Bij het medicijn Ritalin heb je deze bevestiging wel. Vind je een wetenschappelijke bevestiging belangrijk, dan kun je beter Ritalin blijven gebruiken. Vind je dit minder belangrijk en ga je vooral af op de positieve ervaringen van andere gebruikers, dan kun je LTO3 wel eens proberen.

LTO3 gebruiken

LTO3 wordt geleverd in capsules met poeder. Deze capsules zitten in een potje. Je kunt de capsules LTO3 op twee manieren gebruiken. Ten eerste kun je ervoor kiezen de capsule gewoon in te nemen, als een pil. De capsule die om het poeder heen zit, kan namelijk gewoon afgebroken worden door je lichaam. Je neemt 2 of 3 capsules per dag, altijd voor het ontbijt. Drink hier voldoende water bij, zodat je de capsules goed door kunt slikken.

Vind je het niet prettig een grote pil te moeten slikken, dan kun je de capsule ook gemakkelijk open maken. Nu kun je het poeder dat in de capsule zit, in een glas water doen. Je mengt het water even met het poeder en je kunt het opdrinken om jouw dosis LTO3 binnen te krijgen. Let wel goed op dat je al het water opdrinkt, want anders krijg je geen volledige dosis van het medicijn binnen. Blijft er wat van het poeder achter in je glas, dan kun je het glas nogmaals vullen met water om ook dit poeder door te kunnen slikken.

In een potje LTO3 zitten 90 capsules. Gebruik je 3 capsules per dag, dan doe je hier precies een maand mee. Kinderen kunnen langer doen met een potje, simpelweg omdat zij 1 capsule per dag minder gebruiken. Door meerdere potjes LTO3 per keer te bestellen bij de leverancier, hoef je niet iedere maand een nieuwe bestelling te plaatsen. Wel raden wij je aan pas meerdere potjes te bestellen als je zeker weet dat dit natuurlijke medicijn echt werkt bij jou.

LTO3 in het weekend gebruiken

Sommige mensen kiezen ervoor LTO3 niet in het weekend te gebruiken, simpelweg omdat ze in het weekend niet hoeven te werken, hoeven te studeren of naar school moeten. Het middel helpt je rustiger te worden en je beter te concentreren, maar dit is in het weekend niet altijd nodig. Je kunt er daarom zeker voor kiezen het middel in het weekend links te laten liggen, maar het kan geen kwaad om het ook in het weekend te gebruiken. Gebruik je het middel niet in het weekend, dan kun je wel langer met een potje doen. Omdat het medicijn vrij prijzig is, zien velen dit als een voordeel.

LTO3 gebruiken als je zwanger bent

Je kunt LTO3 gebruiken als je zwanger bent. Wel raden wij je aan om dit voor de zekerheid even te overleggen met je huisarts. Ook als je borstvoeding geeft, kun je het medicijn in principe gebruiken. Voor de zekerheid kun je ook hierover in gesprek gaan met je huisarts. Door even bij de dokter langs te gaan, weet je zeker dat je LTO3 veilig kunt gebruiken.

LTO3 gebruiken met andere medicijnen

Gebruik je andere medicijnen? Dan kun je LTO3 zonder problemen gebruiken. Sinds het medicijn in 2004 op de markt gebracht werd, zijn er geen meldingen geweest van negatieve effecten met andere medicijnen. Er is op dit moment dan ook geen wisselwerking van LTO3 met andere medicatie bekend. Wil je toch de goedkeuring van de dokter om LTO3 met jouw andere medicatie te gebruiken? Dan is het natuurlijk geen probleem om even bij de huisarts langs te gaan.

De dosering van LTO3

Je kunt dit medicijn gebruiken als je volwassen bent, maar ook kinderen mogen LTO3 gebruiken. Het medicijn is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. De juiste dosering van het medicijn, is als volgt:

 • Tot en met 45 kilo: voor het ontbijt 2 capsules.
 • Boven de 45 kilo: voor het ontbijt 3 capsules.

Met deze dosering werkt het medicijn binnen 30 tot 40 minuten, maximaal 8 tot 12 uur lang. Het wordt aanbevolen om de LTO3 minimaal 0 minuten voor het ontbijt op een nuchtere maag in te nemen. Tot minimaal 10 minuten na inname moeten melkproducten vermeden worden, omdat dit de werking van LTO3 negatief kan beinvloeden. Tevens dienen toegevoegde suikers tot minmaal 1 uur na inname vermeden worden. Natuurlijke suikers hoeven niet vermeden te worden en kunnen wel geconsumeerd worden.

Het is raadzaam om altijd te beginnen met de aanbevolen basis dosis, dus 2 capsules in de ochtend voor kinderen onder de 45 kilo en 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen, en deze dosis een dag of 10 aan te houden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

Het effect van LTO3

De meeste mensen die LTO3 gebruiken, zien meteen resultaat. Als je de eerste dag nog geen resultaat ziet, gebeurt dit waarschijnlijk op de tweede dag, de derde dag of de vierde dag. Echter, in sommige gevallen kan het enkele weken duren voor je een positieve werking ziet. Dit is vervelend, maar hier is niets aan te doen. Sommige mensen moeten nu eenmaal wat langer werken aan het medicijn en dit betekent dat het langer duurt voor zij een positieve werking zien. Heb geduld, laat je lichaam even wennen en je ziet vanzelf verschil.

Pas na 2 maanden kunnen er conclusies getrokken worden over de werking van LTO3. Daarom raden wij je aan dit middel minimaal twee maanden te gebruiken, ook als je na 1 maand of 1,5 maand nog geen positieve uitwerking hebt gezien. Bij slechts 5 procent van de gebruikers heeft LTO3 helemaal geen effect. De kans dat jij bij deze 5 procent hoort, is klein. Geef dus niet meteen op als LTO3 niet meteen werkt, maar houd het gebruik minimaal 2 maanden vol en bepaal dan pas of je het middel wil blijven gebruiken.

De mogelijke bijwerkingen van LTO3

Het medicijn Ritalin geeft bij veel gebruikers vervelende bijwerkingen. Een groot voordeel van LTO3, is dat dit natuurlijke medicijn vrijwel nooit bijwerkingen geeft. Hoog sensitieve mensen kunnen in de eerste dagen enkele bijwerkingen ervaren, maar de gemiddelde gebruiker heeft helemaal nergens last van. Als je niet hoog sensitief bent, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je klachten kunt krijgen door het gebruik van LTO3.

LTO3 kopen

Ben je overtuigd van de voordelen van LTO3? Dan kun je ervoor kiezen dit medicijn aan te schaffen en het zelf eens te proberen. Je kunt het middel onder andere kopen bij de leverancier: SmartVital. Dit bedrijf is de officiële distribiteur van het medicijn en de enige die het in Nederland onder de specifieke merknaam LTO3 mag verkopen. Je kunt het medicijn bij SmartVital bestellen door naar de website van het bedrijf te gaan en hier de gewenste hoeveelheid te kopen. Het middel wordt vervolgens gewoon bij je thuis afgeleverd. Heb je vragen over het gebruik van LTO3, bijvoorbeeld over de dosering, dan kun je ook bij SmartVital terecht.

SmartVital verkoopt niet alleen standaard LTO3, maar ook LTO3 No Taste. Het effect van dit medicijn is precies hetzelfde, maar de structuur van het visextract is wel iets anders. Hierdoor heeft het medicijn geen smaak. Heb je LTO3 gebruikt en vond je het moeilijk de capsules door te slikken, simpelweg omdat je de smaak van het medicijn absoluut niet lekker vond? Dan kun je LTO3 No Taste eens proberen, want dit medicijn heeft geen (na)smaak.

11 REACTIES

 1. Is het ook mogelijk om de capsules over de dag te verdelen? Bijvoorbeeld in de ochtend 2 en dan in de middag nog 1? Of heeft dit geen zin?

  Groet Franca

  • Dat kan prima en kan zelfs een goede aanpak zijn als de reactie op 3 capsules vrij heftig is of ongewenste effecten geeft. Door de dosis op die manier te verdelen krijgt het lichaam minder LTO3 per keer, maar toch de hele dagdosis.

   Wat is de reden dat je deze vraag stelt?

   • De reden dat ik het vraag is dat ik het mijn kinderen wil gaan geven en ik ze graag ook voor ze naar bed gaan een rustig hoofd wil geven… en eigenlijk geldt dat ook voor mezelf. Zo blijft het toch een beetje op peil, naar mijn idee. Ik het overigens al besteld omdat ik absoluut niet mijn kinderen aan de Ritalin wil maar er wel rust in hun koppies nodig is.

    • Ik heb het ook toegevoegd aan het artikel, maar het is altijd raadzaam om te beginnen met de aanbevolen basis dosis:

     – 2 capsules in de ochtend voor kinderen
     – 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen

     Deze dosis moet eerst een dag of 10 aan gehouden worden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

 2. Hallo vraagje. Ik moet zodra ik op sta mijn bloedwaarde prikken en dan insuline spuiten en daarna meteen binnen 15-30 minuten mijn brood eten. Hoe zou ik dit moeten aanpakken als ik de capsules wil gaan proberen. Spuiten moet ik altijd al erg vroeg en dus nog vroeger opstaan is niet echt een optie. Over de melk producten hoef ik me geen zorgen te maken dat daar ben ik allergisch voor en gebruik ze dus niet. Hebben jullie een idee van hoe ik de capsules en het prikken en direct eten zou kunnen combineren?

 3. Ik heb een doof gevoel in mijn hoofd gedachten kan ik niet vasthouden wat toch wel vervelend kan zijn tijdens een gesprek met iemand. Raak vaker kwijt wat ik wil zeggen. Voel me vaker apathisch en veel last van hartkloppingen en innerlijke onrust. Voor de rest ben ik wel positiever ingesteld en prikkels komen van buiten af minder hard binnen. Gebruik het nu 9 dagen. Nog iemand die dit alles bekend voor komt. Het voelt voor mij als stinulantia. Ben wel hooggevoelig. Groetjes Susanne

  • Ikzelf neem LT03 nu 3 dagen en vandaag voel ik voor het eerst een druk in mijn hoofd. Meer kan ik er nog niet van zeggen, maar even afwachten.
   Groetjes Anneke.

 4. Hallo, ik ben ook wel erg benieuwd welke mogelijke bijwerkingen ik kan verwachten bij hoogsensitiviteit. Mijn zoon van 9 betreft het dan de hoogstimulatieve kant.

  • Nee. Het product van L-theanine Omega 3 van Lucovitaal is een imitatie van LTO3, dat gemaakt wordt door SmartVital. Ik kan je niet informeren over de exacte verschillen met betrekking tot de werking van beide producten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here