LTO3

LTO3

LTO3 is een natuurlijk product uit Canada, maar is de laatste jaren ook verkrijgbaar in Europa (bij de leverancier SmartVital) en wordt door vele mensen met uiteenlopende klachten gebruikt. Veel mensen die ADHD of ADD hebben zien LTO3 als een goed alternatief op Ritalin of Concerta. Dit supplement helpt om de symptomen van ADHD en ADD, net als Ritalin, te verminderen.

Op deze pagina lees je meer over LTO3. Zo lees je niet alleen wat dit voor supplement is, maar ook welke ingrediënten het supplement heeft, wat de voor- en nadelen van LTO3 zijn en hoe je dit supplement moet gebruiken. Door de informatie op deze pagina door te lezen, krijg je een duidelijk beeld van dit geneesmiddel voor mensen met ADHD en ADD. Met dit inzicht kun je gemakkelijker bepalen of je het supplement wel of niet wil gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is LTO3?

LTO3
LTO3 bestellen? LTO3 kun je hier kopen!

LTO3 is een supplement dat gebruikt wordt door mensen met ADHD en ADD en ook autisme en hoogsensitiviteit. Ook zou het voedingssupplement helpen tegen allerlei andere psychische klachten, zoals angsten, depressies en slaapproblemen. De meeste mensen die LTO3 gebruiken, doen dit echter om de symptomen van ADHD of ADD te verminderen.

Het supplement komt niet uit Nederland, maar is afkomstig uit Canada. Hier wordt het middel al meer dan tien jaar gebruikt. In Nederland is het supplement nog niet zo bekend. Hier komt echter langzaamaan verandering in, simpelweg omdat meer en meer mensen een alternatief zoeken voor Ritalin. Na (online) research komen zij uit bij het supplement LTO3. Er zijn dan ook steeds meer Nederlanders die dit supplement gebruiken, al is het supplement nog niet zo bekend als in Canada.

De ingrediënten van LTO3

LTO3 bestaat uit drie ingrediënten, namelijk L-Theanine, viskuitextract (sementis) en blauw glidkruid. Om je een duidelijker beeld te geven van het supplement, worden de ingrediënten van LTO3 hieronder kort beschreven.

L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur. Het aminozuur komt voor in theeblaadjes en wordt uit deze blaadjes gewonnen. Omdat L-Theanine een kalmerend effect heeft, wordt het veel gebruikt in supplementen die kalmerend en ontspannend moeten werken. Dit maakt LTO3 met L-Theanine dan ook zo geschikt voor mensen met ADHD of ADD.

Viskuitextract

Viskuitextract wordt ook wel sementis genoemd. Dit is een aftrektsel van wilde haringkuit. Gebruik je sementis regelmatig, dan voel je je minder vermoeid. Ook zitten er veel omega-3-vetzuren in viskuitextract. Mensen die ADHD of ADD hebben, gebruiken deze visvetzuren wel vaker. Er is echter (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat de visvetzuren de symptomen van ADHD of ADD verminderen. Gelukkig kunnen de visvetzuren ook geen kwaad.

Blauw glidkruid

Het laatste ingrediënt van LTO3 is blauw glidkruid. Deze plant wordt ook wel scutellaria lateriflora genoemd en hoort bij de lipbloemenfamilie. Bij het maken van LTO3, wordt alleen het bovengrondse gedeelte van de plant gebruikt. Dit gedeelte van de plant heeft namelijk een kalmerende werking en vermindert bovendien angsten en stress.

Net zoals bij sementis het geval is, zijn de positieve effecten van blauw glidkruid (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Dit wil niet zeggen dat dit ingrediënt niet werkt, maar simpelweg dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van het ingrediënt.

Ervaringen met LTO3

Ervaring 1

Friso van der Meulen legt in de onderstaande video kort zijn ervaring met LTO3 uit. Hij heeft als ADHD coach de afgelopen 5 jaar honderden mensen geholpen om de juiste dosering te vinden. Hij heeft zelf ADHD en is al meer dan 7 jaar een gelukkige en tevrede gebruiker van LTO3. Hiervoor heeft hij een periode Ritalin gebruikt, maar die medicatie sloeg niet erg goed bij hem aan. Voor hem is LTO3 echt een “life saver” en hij heeft er heel veel profijt van.

Ervaring 2

Mijn zoon probeert sinds de kleuterschool al diverse medicijnen tegen zijn ADHD. We hebben veel verschillende medicijnen en combinaties geprobeerd, maar toch bracht elke medicijn tics op. Na veel onderzoek en het lezen van talloze fora en artikelen, heb ik mijn keuze gemaakt voor LTO3. Ik had zijn leraren niet verteld dat hij hiermee was begonnen. Maar binnen een week kreeg ik te horen dat hij zich echt concentreerde en zelfs meedeed in de klas! Ik kon het niet geloven. Ik ben super onder de indruk van LTO3. Ik heb zojuist een tweede pot besteld, zodat we niet zonder komen te zitten.

Meer ervaringen lezen?

Benieuwd naar meer reacties? Zowel positieve als negatieve ervaringen met LTO3 zijn terug te vinden in de reacties.

De voor- en nadelen van LTO3

Om te bepalen of je LTO3 wel of niet wil gebruiken, is het verstandig de voor- en nadelen van dit middel tegen elkaar af te wegen. Vind je de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, dan kun je dit middeltje gaan gebruiken. Vind je de nadelen zwaarder wegen, dan kun je van het gebruik af zien. Om je een handje te helpen de juiste beslissing te maken, beschrijven we in onderstaande alinea’s zowel de pluspunten als de minpunten van dit supplement.

De voordelen van LTO3

Het middel LTO3 heeft enkele voordelen. Het eerste voordeel van dit supplement, is dat het middeltje 100 procent natuurlijk is. De drie ingrediënten die in LTO3 zitten, worden allemaal gewonnen uit de natuur. Vind je het prettig alleen natuurlijke supplementen te gebruiken, dan is dit middel zeker iets voor jou.

Een ander voordeel van het middel, is dat LTO3 al binnen 30 tot 40 minuten werkt. Ook heeft het supplement een langdurige werking. Neem je het nu in, dan profiteer je 8 tot 12 uur van de effecten van het supplement. Hoe snel het middel precies werkt en hoe lang het supplement precies werkt, verschilt per persoon. Wel kun je uit gaan van een snelle én lange werking.

Daarnaast werkt LTO3 niet verslavend. Dit maakt het supplement geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Geef je dit middel aan je zoon of dochter, dan hoef je je geen zorgen te maken dat hij of zij verslaafd raakt. Sterker nog, het supplement is zelfs geschikt voor jonge kinderen vanaf 3 jaar. Ook voor jonge kinderen werkt het supplement absoluut niet verslavend.

Het laatste voordeel van het supplement LTO3, is het feit dat dit middeltje geen rebound-effect heeft. Dit wil zeggen dat als het middel uitgewerkt is, de klachten niet verergeren. Veel andere medicijnen voor ADHD en ADD hebben wel een rebound-effect. Zijn deze medicijnen uitgewerkt, dan zijn je klachten juist erger en ben je snel weer geneigd een nieuwe dosering te nemen. Bij LTO3 is dit dus niet het geval. Ook heeft het middel geen bijwerkingen. Hoogsensitieve mensen kunnen bepaalde bijwerkingen ervaren in de eerste paar dagen van het gebruik, maar de standaard gebruiker heeft helemaal nergens last van.

De nadelen van LTO3

Het gebruik van LTO3 brengt enkele voordelen met zich mee, maar het supplement heeft ook enkele nadelen. Het eerste nadeel van het supplement tegen ADHD en ADD, is het feit dat LTO3 erg duur is. Medicijnen, zoals Ritalin, worden vergoed in onze zorgverzekering, maar bij LTO3 is dit niet het geval. Dit komt omdat LTO3 niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, ook wel het GVS genoemd. Toch geven sommige apothekers aan dat het supplement door sommige zorgverzekeraars wel vergoed wordt. Zij willen geen verzekeraars noemen, maar dit geeft wel aan dat er een kans is dat jouw verzekeraar LTO3 toch (deels) kan vergoeden. Wil je meer informatie over de mogelijke vergoeding van LTO3 door je zorgverzekeraar, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar je op dit moment klant bent.

Een ander nadeel van het supplement, is dat de werking van het middel (nog) niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel positieve ervaringen te lezen over het middel, maar de wetenschap heeft nog niets over het supplement kunnen zeggen. Dit betekent niet dat het supplement niet goed is, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt kunnen we simpelweg nog niets zeggen over de effecten van LTO3. Als je wil weten of het supplement wel of niet goed werkt, kun je het beste ervaringen van andere gebruikers lezen. Deze ervaringen bieden je natuurlijk geen garantie, want het supplement kan bij jou anders werken dan bij andere mensen.

Goed om te weten: de werking van Ritalin is wel wetenschappelijk bewezen. Veel mensen gebruiken LTO3 als natuurlijk alternatief van Ritalin, maar bij LTO3 ontbreekt wel de wetenschappelijke bevestiging dat het supplement echt werkt. Bij het medicijn Ritalin heb je deze bevestiging wel. Vind je een wetenschappelijke bevestiging belangrijk, dan kun je beter Ritalin blijven gebruiken. Vind je dit minder belangrijk en ga je vooral af op de positieve ervaringen van andere gebruikers, dan kun je LTO3 wel eens proberen.

LTO3 gebruiken

LTO3 wordt geleverd in capsules met poeder. Deze capsules zitten in een potje. Je kunt de capsules LTO3 op twee manieren gebruiken. Ten eerste kun je ervoor kiezen de capsule gewoon in te nemen, als een pil. De capsule die om het poeder heen zit, kan namelijk gewoon afgebroken worden door je lichaam. Je neemt 2 of 3 capsules per dag, altijd voor het ontbijt. Drink hier voldoende water bij, zodat je de capsules goed door kunt slikken.

Vind je het niet prettig een grote pil te moeten slikken, dan kun je de capsule ook gemakkelijk open maken. Nu kun je het poeder dat in de capsule zit, in een glas water doen. Je mengt het water even met het poeder en je kunt het opdrinken om jouw dosis LTO3 binnen te krijgen. Let wel goed op dat je al het water opdrinkt, want anders krijg je geen volledige dosis van het supplement binnen. Blijft er wat van het poeder achter in je glas, dan kun je het glas nogmaals vullen met water om ook dit poeder door te kunnen slikken.

In een potje LTO3 zitten 90 capsules. Gebruik je 3 capsules per dag, dan doe je hier precies een maand mee. Kinderen kunnen langer doen met een potje, simpelweg omdat zij 1 capsule per dag minder gebruiken. Door meerdere potjes LTO3 per keer te bestellen bij de leverancier, hoef je niet iedere maand een nieuwe bestelling te plaatsen. Wel raden wij je aan pas meerdere potjes te bestellen als je zeker weet dat dit natuurlijke supplement echt werkt bij jou.

LTO3 in het weekend gebruiken

Sommige mensen kiezen ervoor LTO3 niet in het weekend te gebruiken, simpelweg omdat ze in het weekend niet hoeven te werken, hoeven te studeren of naar school moeten. Het middel helpt je rustiger te worden en je beter te concentreren, maar dit is in het weekend niet altijd nodig. Je kunt er daarom zeker voor kiezen het middel in het weekend links te laten liggen, maar het kan geen kwaad om het ook in het weekend te gebruiken. Gebruik je het middel niet in het weekend, dan kun je wel langer met een potje doen. Omdat het supplement vrij prijzig is, zien velen dit als een voordeel.

LTO3 gebruiken als je zwanger bent

Je kunt LTO3 gebruiken als je zwanger bent. Wel raden wij je aan om dit voor de zekerheid even te overleggen met je huisarts. Ook als je borstvoeding geeft, kun je het supplement in principe gebruiken. Voor de zekerheid kun je ook hierover in gesprek gaan met je huisarts. Door even bij de dokter langs te gaan, weet je zeker dat je LTO3 veilig kunt gebruiken.

LTO3 gebruiken met andere medicijnen

Gebruik je andere medicijnen? Dan kun je LTO3 zonder problemen gebruiken. Sinds het supplement in 2004 op de markt gebracht werd, zijn er geen meldingen geweest van negatieve effecten met andere medicijnen. Er is op dit moment dan ook geen wisselwerking van LTO3 met andere medicatie bekend. Wil je toch de goedkeuring van de dokter om LTO3 met jouw andere medicatie te gebruiken? Dan is het natuurlijk geen probleem om even bij de huisarts langs te gaan.

De dosering van LTO3

Je kunt dit supplement gebruiken als je volwassen bent, maar ook kinderen mogen LTO3 gebruiken. Het supplement is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. De juiste dosering van het supplement, is als volgt:

 • Tot en met 45 kilo: voor het ontbijt 2 capsules.
 • Boven de 45 kilo: voor het ontbijt 3 capsules.

Met deze dosering werkt het supplement binnen 30 tot 40 minuten, maximaal 8 tot 12 uur lang. Het wordt aanbevolen om de LTO3 minimaal 10 minuten voor het ontbijt op een nuchtere maag in te nemen. Tot minimaal 10 minuten na inname moeten melkproducten vermeden worden, omdat dit de werking van LTO3 negatief kan beinvloeden. Tevens dienen toegevoegde suikers tot minmaal 1 uur na inname vermeden worden. Natuurlijke suikers hoeven niet vermeden te worden en kunnen wel geconsumeerd worden.

Het is raadzaam om altijd te beginnen met de aanbevolen basis dosis, dus 2 capsules in de ochtend voor kinderen onder de 45 kilo en 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen, en deze dosis een dag of 10 aan te houden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

Het effect van LTO3

De meeste mensen die LTO3 gebruiken, zien meteen resultaat. Als je de eerste dag nog geen resultaat ziet, gebeurt dit waarschijnlijk op de tweede dag, de derde dag of de vierde dag. Echter, in sommige gevallen kan het enkele weken duren voor je een positieve werking ziet. Dit is vervelend, maar hier is niets aan te doen. Sommige mensen moeten nu eenmaal wat langer wennen aan het supplement en dit betekent dat het langer duurt voor zij een positieve werking zien. Heb geduld, laat je lichaam even wennen en je ziet vanzelf verschil.

Pas na 2 maanden kunnen er conclusies getrokken worden over de werking van LTO3. Daarom raden wij je aan dit middel minimaal twee maanden te gebruiken, ook als je na 1 maand of 1,5 maand nog geen positieve uitwerking hebt gezien. Bij slechts 5 procent van de gebruikers heeft LTO3 helemaal geen effect. De kans dat jij bij deze 5 procent hoort, is klein. Geef dus niet meteen op als LTO3 niet meteen werkt, maar houd het gebruik minimaal 2 maanden vol en bepaal dan pas of je het middel wil blijven gebruiken.

De mogelijke bijwerkingen van LTO3

Het medicijn Ritalin geeft bij veel gebruikers vervelende bijwerkingen. Een groot voordeel van LTO3, is dat dit natuurlijke supplement vrijwel nooit bijwerkingen geeft. Hoog sensitieve mensen kunnen in de eerste dagen enkele bijwerkingen ervaren, maar de gemiddelde gebruiker heeft helemaal nergens last van. Als je niet hoogsensitief bent, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je klachten kunt krijgen door het gebruik van LTO3.

Bijsluiter LTO3

Bekijk hier de bijsluiter van LTO3 (Gebruiksaanwijzing).

LTO3 kopen

Ben je overtuigd van de voordelen van LTO3? Dan kun je ervoor kiezen dit supplement aan te schaffen en het zelf eens te proberen. Je kunt het middel onder andere kopen bij de leverancier: SmartVital. Dit bedrijf is de officiële distribiteur van het supplement en de enige die het in Nederland onder de specifieke merknaam LTO3 mag verkopen. Je kunt het supplement bij SmartVital bestellen door naar de website van het bedrijf te gaan en hier de gewenste hoeveelheid te kopen. Het middel wordt vervolgens gewoon bij je thuis afgeleverd. Heb je vragen over het gebruik van LTO3, bijvoorbeeld over de dosering, dan kun je ook bij SmartVital terecht.

SmartVital verkoopt niet alleen standaard LTO3, maar ook LTO3 No Taste. Het effect van dit supplement is precies hetzelfde, maar de structuur van het visextract is wel iets anders. Hierdoor heeft het supplement geen smaak. Heb je LTO3 gebruikt en vond je het moeilijk de capsules door te slikken, simpelweg omdat je de smaak van het supplement absoluut niet lekker vond? Dan kun je LTO3 No Taste eens proberen, want dit supplement heeft geen (na)smaak.

63 REACTIES

 1. Is het ook mogelijk om de capsules over de dag te verdelen? Bijvoorbeeld in de ochtend 2 en dan in de middag nog 1? Of heeft dit geen zin?

  • Dat kan prima en kan zelfs een goede aanpak zijn als de reactie op 3 capsules vrij heftig is of ongewenste effecten geeft. Door de dosis op die manier te verdelen krijgt het lichaam minder LTO3 per keer, maar toch de hele dagdosis.

   Wat is de reden dat je deze vraag stelt?

   • De reden dat ik het vraag is dat ik het mijn kinderen wil gaan geven en ik ze graag ook voor ze naar bed gaan een rustig hoofd wil geven… en eigenlijk geldt dat ook voor mezelf. Zo blijft het toch een beetje op peil, naar mijn idee. Ik het overigens al besteld omdat ik absoluut niet mijn kinderen aan de Ritalin wil maar er wel rust in hun koppies nodig is.

    • Ik heb het ook toegevoegd aan het artikel, maar het is altijd raadzaam om te beginnen met de aanbevolen basis dosis:

     – 2 capsules in de ochtend voor kinderen
     – 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen

     Deze dosis moet eerst een dag of 10 aan gehouden worden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

 2. Hallo vraagje. Ik moet zodra ik op sta mijn bloedwaarde prikken en dan insuline spuiten en daarna meteen binnen 15-30 minuten mijn brood eten. Hoe zou ik dit moeten aanpakken als ik de capsules wil gaan proberen. Spuiten moet ik altijd al erg vroeg en dus nog vroeger opstaan is niet echt een optie. Over de melk producten hoef ik me geen zorgen te maken dat daar ben ik allergisch voor en gebruik ze dus niet. Hebben jullie een idee van hoe ik de capsules en het prikken en direct eten zou kunnen combineren?

  • Ik heb een dag of 5 aardige last van jeuk en huiduitslag (kleine bultjes) gehad op mijn benen. Gelukkig is dat helemaal verdwenen. Ik heb overigens ontzettend veel baat bij het gebruik van LTO3 met HSP en geloof me, ik was heel sceptisch….

  • Mijn reactie duurde even wat langer, omdat ik moest opzoeken (en navragen) wat de bijwerkingen bij hoogsensitiviteit kunnen exact zijn. De bijsluiter benoemd hooggevoeligheid als één van de uitzonderlijke reacties op LTO3:

   “Bij hooggevoelige mensen zien we in de eerste week van inname soms een tijdelijke toename van de klachten. Dit effect verdwijnt doorgaans weer, waarna de positieve effecten van de LTO3 zich laten zien. Het beste is om de dosis te verlagen totdat de toename van klachten verdwijnt, en dan de dosering zo nodig weer op te bouwen” bron: bijsluiter LTO3.

   Met deze zin wordt bedoeld dat er een averechtse reactie kan optreden. Oftewel dat de bestaande klachten en symptomen, waarvoor je de LTO3 neemt (in de hoop dat ze afnemen), juist tijdelijk toenemen in plaats van afnemen.

 3. Ik heb een doof gevoel in mijn hoofd. Gedachten kan ik niet vasthouden, wat toch wel vervelend kan zijn tijdens een gesprek met iemand. Ik raak vaker kwijt wat ik wil zeggen. Ik voel me vaker apathisch en heb veel last van hartkloppingen en innerlijke onrust. Voor de rest ben ik wel positiever ingesteld en prikkels van buiten af komen minder hard binnen. Ik gebruik het nu 9 dagen. Nog iemand die dit alles bekend voor komt? Het voelt voor mij als stimulantia. Ben wel hooggevoelig. Groetjes Susanne

  • Ikzelf neem LT03 nu 3 dagen en vandaag voel ik voor het eerst een druk in mijn hoofd. Meer kan ik er nog niet van zeggen, maar even afwachten.
   Groetjes Anneke.

 4. Hallo, ik ben ook wel erg benieuwd welke mogelijke bijwerkingen ik kan verwachten bij hoogsensitiviteit. Mijn zoon van 9 betreft het dan de hoogstimulatieve kant.

  • Ik vraag me ook af wat de bijwerkingen eventueel zouden kunnen zijn. Tot mijn verbazing wordt er tot nu toe op alle vragen antwoord gegeven behalve op de vragen over eventuele bijwerkingen. Zit hier een reden achter of weten jullie het antwoord gewoon niet?

   • Beste Marjan en Annemarie,

    Ik ben bezig om jullie vraag verder uit te zoeken. Zodra ik meer informatie hierover heb zal ik dit aanvullen in het artikel.

    Wijziging op 1 oktober:
    Ik heb de vraag van A de Groot beantwoord. Als er nog aanvullende vragen zijn dan hoor ik die graag!

  • Nee. Het product van L-theanine Omega 3 van Lucovitaal is een imitatie van LTO3. LTO3 wordt namelijk geleverd door SmartVital. Ik kan je niet informeren over de exacte verschillen met betrekking tot de werking van beide producten. Over L-theanine Omega 3 van Lucovitaal is over het algemeen erg weinig informatie beschikbaar.

 5. Ten eerste is LTO3 natuurlijk geen medicijn. Het is een combinatie van 3 natuurlijke ingrediënten, dat maakt het een voedingssupplement, maar geen medicijn. Als het een medicijn zou zijn, dan zou de huisarts het voor kunnen schrijven. Dat kan hij/zij niet met een voedingssupplement. Mijn man met ADD heeft LTO3 een tijdje geslikt, maar het deed helemaal niets bij/voor hem.

  • Als je er beter van wordt is het een medicijn. Als het alleen maar onderdrukt is het een drug. Helaas noemen wij alles wat bij de apotheek vandaan komt een medicijn maar in werkelijkheid is het overgrote deel een drug.

 6. Hoi mijn zoon heeft een lichte vorm van adhd en autisme. Hij is druk en beweeglijk en kan zich hierdoor niet goed concentreren. Wat kan ik het beste voor hem gebruiken. Hij is 5 jaar.

  • Mijn advies is om een aantal verschillende soorten medicatie te gaan proberen. Sommige medicatie werkt bij de ene persoon beter dan bij de andere persoon. Mogelijkheden zijn LTO3, zoals in dit artikel is besproken, maar ritalin is zeker ook een mogelijkheid.

 7. Hallo,
  Ik heb geen ADHD of ADD, maar wil LTO3 gaan gebruiken tegen spanningsklachten en om beter te kunnen slapen. Is het om die reden ook mogelijk om de dagelijkse dosis voor het avondeten in te nemen?

  • LTO3 is ook werkzaam bij andere klachten en niet alleen bij ADHD of ADD. Om beter te slapen kan je het beste een dosis van 2-3 capsules innemen ongeveer een uur voor het slapen gaan. Tegen spanningsklachten overdag is het aan te bevelen om de normale dosis van 3 capsule in de ochtend in te nemen. In dat geval zou ik voor het slapen gaan 2 capsules adviseren in plaats van 3 capsules. Die combinatie werkt vaak goed.

 8. Ik ben de seroxat aan het afbouwen en zit momenteel op 5 mg. Door het afbouwen krijg ik weer spanningsproblemen en disbalans in mijn emoties. De diagnose die bij mij gesteld is is ADD en autisme. Kan ik de LTO bij de seroxat gebruiken? Of is dit onverstandig?

  • LTO3 is goed te combineren met Seroxat. Je kunt het beste de LTO3 ’s ochtends op de nuchtere maag nemen, ten minste 10 minuten voor het ontbijt, en de Seroxat minimaal 2 uur na de LTO3 of nog beter ’s avonds.

 9. Ik (vrouw van 55 jaar met ADHD) heb een paar jaar concerta geslikt (concerta is 24 uurs werkend ritalin) en ik ben overgestapt op lto3 (3 capsules voor ontbijt). Het werkt iets minder dan concerta, maar voldoende voor mij en veel prettiger. Na een jaar ben ik met lto3 gestopt, omdat ik mij afvroeg of het werkelijk iets deed. Na een week was het heel duidelijk dat ik enorm druk werd, niet alleen mijn omgeving merkte het, ik had er zelf ook veel last van. Weer gestart met Lto3 en na enkele dagen was ik weer rustiger. Geweldig middel, probeer het in ieder geval zou ik zeggen .

  • s ochtends op de nuchtere maag de dosis innemen en ten minste 10 minuten wachten voordat er begonnen wordt met het ontbijt. Niet innemen met producten waar suiker aan is toegevoegd en deze producten liefst tot een uur na inname vermijden. Suikers kunnen namelijk de opname van LTO3 belemmeren. Suggesties voor het ontbijt zijn (10 minuten na de LTO3 inname): Alle soorten brood met beleg zoals: vleeswaren, honing, suikervrije appel/perenstroop, suikervrije jam, suikervrije pindakaas, suikervrije hagelslag, suikervrij kokosbrood etc. Vermijdt toegevoegde suikers!

   Gelukkig bestaat er ook een chocoladepasta zonder toegevoegde suikers (klik op de link).

 10. Onze zoon van bijna 9 gebruikt nu 3 maanden LTO3. Hij heeft heel veel moeite met zijn concentratie op school en kan geen 2 seconden stil zitten. De eerste paar weken kreeg hij 2 capsules in de ochtend. Wij zagen nog niet veel verbeteringen. Daarna zijn we naar de 3 capsules gegaan. Gelijk een hele andere jongen. Een stuk rustiger en niet zo chaotisch als eerst. Hoe het nu op school gaat weten we nog niet, maar wij merken thuis echt wel een groot verschil. Hij heeft ook totaal geen negatieve bijwerkingen van de lto3. Wij vinden het zeker een aanrader.

 11. Mijn zoontje van 10 is hoogbegaafd en heeft ADHD, hierdoor is hij emotioneel wel echt een bommetje. Hij kan moeilijk met zijn emoties overweg.
  Helpt lto3 hier ook bij? Ik heb ook gelezen over de combinatie met orkestra, bent u hier mee bekend?

  Mvg natasja

  • LTO3 kan in dit geval zeker helpen. Mijn advies is om het gewoon te proberen en te kijken of het aanslaat. Orkestra is een van de “imitaties” van LTO3. Qua ingredienten lijkt het heel erg op LTO3, maar er zit zeker verschil in. Onze ervaring is dat geen van de producten die qua samenstelling op LTO3 lijken dezelfde krachtige werking heeft als LTO3. Je ziet of hoort ook weinig positieve reviews over dergelijke producten.

   Een interessant detail is dat Herb-e-Concept, de producent van LTO3, zelf niet goed begrijpt waarom LTO3 vaak zo bijzonder effectief is. En ze durven ook helemaal niets aan de formule te veranderen omdat het dan dus best minder effectief zou kunnen blijken te zijn. En hoewel de imitaties van LTO3 veelal dezelfde ingrediënten hebben, is de kans vrij groot dat ze afwijken van de LTO3 formule.

   Uiteraard kan je de verschillende varianten gewoon proberen en kijken of het voor jouw zoontje wel goed werkt. Vaak is het even expirimenteren met wat het beste werkt, omdat sommige medicatie/supplementen bij sommige beter aanslaan dan bij anderen.

 12. Onze dochter gebruikt LTO3 sinds enige tijd. Ze kan zich op school veel beter concentreren en afsluiten voor de prikkels van buitenaf. De leerkrachten hebben we niets verteld, maar merken zeker een positief verschil. Bij navragen zegt ze wel dat ze soms iets hoofdpijn lijkt te krijgen, maar is met een uur ook weer verdwenen. Zelf heb ik LTO3 ook eens geprobeerd met een verjaardag of familie uitje. Alle verschillende prikkels lijken minder binnen te komen, zonder dat ik mij afgesloten voel of versuft. Aan het einde van de dag ben ik helemaal niet mentaal uitgeput, wat ik anders na zo’n dag vaak wel ervaar.

  Wij zijn positief gestemd, maar zien het niet als een wondermiddel dat alles wegneemt. Dat zien we ook als voordeel. Ons kind blijft ons kind met haar eigen eigenschappen. Ze kan alleen de prikkelverwerking beter aan, maar doet geen afbreuk aan de andere eigenschappen als creatief, vrolijk, energiek en toch ook chaotisch. En het lijkt ook wel dat ze meer zelfinzicht heeft gekregen. Ze reageert nog steeds primair, maar lijkt niet meer zo heftig te pieken waardoor ze eerder weer rustig is en de situatie begrijpt. En het belangrijkste: ze lijkt een positiever zelfbeeld van zichzelf te hebben.

 13. Hallo,

  Ik wil mijn zoon LTO3 gaan geven. Zijn gewicht schommelt rond de 45 kg. Is het dan raadzaam om hem eerst 2 capsules te laten slikken om hem te laten wennen en dan na een dag of 10 over te gaan op 3 capsules? Of meteen 3 capsules geven?

  • Onze ervaring is dat kinderen rond de 45 kilo altijd op 3 capsules uitkomen. Over het algemeen is het daarom raadzaam om meteen met 3 capsules te beginnen.

 14. is er ook iets bekend over concerta in combinatie met lto3? Mijn man gebruikt concerta 2x daags. Hij heeft erg veel last van de rebound ’s avonds. Maar hij heeft ook erg veel baat bij de concerta. We willen zeker gaan proberen over te stappen naar lto3, maar ik ben ook benieuwd naar ervaringen over in de ochtend concerta voor een zeer goed functioneren op zijn werk en dan in de middag (rond 14 uur) een lto3, zodat hij ’s avonds geen rebound krijgt. En helpt lto3 tegen een rebound? Ik ben heel benieuwd!

  • LTO3 is heel erg goed te combineren met Concerta en andere verwerkingen van methylfenidaat. Je kunt het beste de LTO3 ’s ochtends op de nuchtere maag nemen, ten minste 10 minuten voor het ontbijt, en de medicatie minimaal 30 minuten na de LTO3.

   LTO3 helpt ook vaak tegen een rebound. Daarvoor is het belangrijk om ongeveer drie kwartier voordat de rebound optreedt een extra dosis te nemen van 2-3 capsules.

 15. Onze zoon van 20 heeft waarschijnlijk ADD. Hoe ouder hij wordt hoe meer hij tegen de gevolgen hiervan aanloopt. Zelf wil hij er niet op getest worden. Nu vroeg ik me af of hij zonder diagnose aan LTO3 kan beginnen. Of raden jullie dat niet aan?

  • Zeker! Voor LTO3, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ritalin, heb je geen dokters recept nodig. Het is dus gewoon mogelijk om het te bestellen via de webshop van SmartVital en te proberen. Over het algemeen hoor ik veel positieve verhalen, dus ben benieuwd of jullie dit ook zo gaan ervaren. Indien je positieve of negatieve ervaringen hebt met LTO3, dan hoor ik dat graag!

 16. Onze zoon heeft PDDNOS en is vaak boos en geïrriteerd. Zodra hij gevraagd wordt iets te doen krijgt hij hoofdpijn, ook kan hij zich moeilijk concentreren en is hij altijd anderen aan het afleiden en aan het klieren in de klas. Zou LTO3 wat voor hem zijn of zou CBD+ beter voor hem kunnen werken?

 17. Hallo,

  Mijn zoon van 7 is bekend met concentratie problemen en onrust! Hij is wel getest op ADHD en dergelijke, maar daar is niets uitgekomen. Nu zijn we maandag gestart met L-theanine haringkruit caps. Helaas had de natuurwinkel geen LTO3. Zijn jullie hier mee bekend en ervaring mee? Wat zouden jullie al dosering adviseren?

  • Ik heb geen advies omtrent L-theanine haringkuit capsules. Volgens de fabrikant van LTO3 is dit een namaak product en maakt het inbruik op de LTO3 formule. Zij geven tevens aan dat de werking ook minder is ten opzichte van LTO3. Mijn advies is om beide producten te gebruiken en dan kijken welk product het beste aanslaat. Ik moet wel zeggen dat ik goede berichten lees over LTO3, terwijl ik over L-theanine haringkuit vrijwel geen berichten kan vinden (zowel negatief als positief).

 18. Ik ben een moeder van 42 en gebruik het nu een aantal dagen naast mijn antidepressiva (prozac) en dexamfetamine ivm ADD. Mijn 2 dochters
  (16 met ADD en 6 met ASS) ook en gebruiken hiernaast geen medicatie. Nu hebben mijn dochters en ik heel veel last van prikkelbaarheid sinds het gebruik. We nemen ’s morgens 3 tabletten met water in, en ik neem daarbij ook gelijk mijn overige medicatie. Mijn dochter van 6 krijgt ze over een boterham met pindakaas, de capsule leeg gestrooid. Met een glas water of sap nam ze ze niet in. We hebben de variant smaakloos. Heeft iemand tips voor andere manieren van inname? Is die prikkelbaarheid mogelijk een bijwerking? Ik lees namelijk wel dat het vooral bij mensen met HSP soms bijwerkingen geeft in het begin, maar ik kan niet vinden welke dat dan zijn.

  • Zoals in de gebruiksaanwijzing van LTO3 staat vermeld, dienen antidepressiva minimaal 2 uur na de LTO3 ingenomen te worden en andere medicatie een half uur erna. Ik zal dit punt naar aanleiding van jouw vraag in het artikel verduidelijken. Antidepressiva is dus een uitzondering.

   Een toegenomen prikkelbaarheid kan inderdaad voorkomen bij hooggevoelige mensen. Dat valt dan onder de tegengestelde reacties die kunnen optreden bij HSP. Jullie kunnen het beste alle drie overgaan op een dosering van 1 capsule per dag. Als dat goed gaat kunnen ze een week later verhogen naar 2 capsules en zo nodig weer een week later naar 3 capsules.

   Lees mijn reactie op de vraag van A de Groot nog even. Als je nog verdere vragen hebt hoor ik die graag!

 19. ik heb nu de lucovitaal variant, want die kost de helft minder. (L-theanine Omega – 3 ) Zit hier precies dezelfde bestandelen in?

  Groetjes,
  Esther

 20. Onze zoon heeft PDDNOS en we zijn nu 10 dagen bezig met LTO3. We merken nog niet veel verandering. Wel slaapt hij sinds het gebruik een stuk slechter ondanks het nemen van melatonine voor het slapen gaan. Is dit misschien een bekend bijverschijnsel? En wordt dit op den duur weer minder? Hij weegt rond de 42 kilo en we geven hem 2 pillen per dag. Misschien over gaan naar 3? Of nog een week aankijken of er iets gaat gebeuren? We horen graag van u!

  Groetjes, Jane

  • Geef het lichaam tijd om geheel te wennen aan de LTO3. Bij veel kinderen slaat de LTO3 vaak al de eerste dag of dagen daarop aan. Dit geldt echter niet voor alle kinderen. Door de antioxidante werking van LTO3 kunnen sommige kinderen pas effect merken na 2 weken en er zijn zelfs mensen die aangeven dat het pas na 6 weken optimaal ging werken.

   LTO3 werkt in veel gevallen pas na 2 maanden echt optimaal. Kortom bij sommige mensen slaat de LTO3 eerder aan dan bij andere mensen. Als het na twee weken nog steeds niet het gewenste effect oplevert, dan kun je het best de dosis verhogen. In het geval van jouw zoon naar 3 pillen. In veel gevallen slaat de LTO3 dan toch aan.

 21. God, wat ben ik positief over dit middel zeg! Vorig jaar gediagnosticeerd met ADHD na 33 jaar pieken en dalen en moodswings. Ooit begonnen met GGZ behandeling met als diagnose een angst en paniekstoornis maar gelukkig een behandelaar die verder keek dan zijn neus lang was. En nee, niet alle volwassen ADHD-ers zijn stuiterende speed gebruikende bouwvakkers, om nog maar te zwijgen hoe vaak er mis-gediagnosticeerd wordt bij vrouwen (want: ADHD is nog steeds een typische mannen of jongenskwaal). Bij vrouwen wordt helaas te vaak nog ingezet op de symptomen die voortvloeien uit ADHD (bv. angst en paniek)

  Ik plaats deze reactie na een half jaar gebruik, dit om het zogenaamde jubelende placebo effect te voorkomen. Heb expres zolang gewacht, niet in de eerste plaats omdat ik vrij sceptisch ben in dit soort dingen maar mensen, het werkt echt en ja…bij mij zonder bijwerkingen.

  Gezien mijn medische geschiedenis wat betreft een hartruisje was Ritalin sowieso nooit een optie voor mij, om over de andere bijwerkingen nog maar te zwijgen.

  De innerlijke rust, de focus en concentratiespanne die ik ervaar sinds het gebruik van LT03 is bijna om te huilen van geluk. Van angst en paniekaanvallen is nauwelijks meer sprake (alleen nog wel wat wiebelig rondom mijn menstruatie maar dat hoort erbij). Ik pieker amper meer en slaap stukken beter al komt dat laatste ook wel omdat ik voorheen mijn innerlijke onrust dempte met het drinken van ongeveer 2 tot 3 glazen wijn per dag. Ook dat is nu verleden tijd.

 22. Jaren geleden bleek mijn toenmalige partner baat te hebben bij LTO3. Van altijd moe en zich nergens toe kunnen zetten, gediagnosticeerd met ADD, merkte hij de verandering heel duidelijk. Ook een kennis met ADHD had veel baat bij LTO3.

  Nu zit ik zelf: Wederom vastlopende op HSP, een brein dat altijd maar aan het denken is, meteen wil uiten wat het denkt, emoties oppikt van anderen, maar zelf ook overemotioneel is. Ik word er zo moe van. Dit heeft in de jaren meerdere malen tot burnouts geleid, concentratiestoornissen en geheugenproblemen.

  Zou LTO3 effectief kunnen zijn voor mij?

  Daarnaast de vraag of het ook effectief kan zijn bij dyslexie. Dit omdat mijn vriendin haar dochter (ook erg gevoelig als meisje) dyslexie heeft en haar (middelbare) schoolresultaten steeds verder achteruit gaan.

  Haar dochter en ik vertonen beide een aantal kenmerken van AD(H)D, maar zijn niet gediagnosticeerd omdat er onvoldoende kenmerken zijn.
  Wel kan ik zelf in periodes van onrust erg dwangmatig gaan handelen.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  • Grote kans dat LTO3 voor jou erg effectief kan zijn. Uiteraard kan ik dit niet met 100% zekerheid zeggen, want niet bij iedereen slaat LTO3 aan. LTO3 kan heel goed helpen om stress, overprikkeling, onrust, concentratieproblemen, spanningen, mistig in het hoofd voelen en andere vergelijkbare klachten te verminderen. Oftewel het kan zeker geen kwaad om te proberen of LTO3 bij jou de klachten kan verminderen.

   Van LTO3 is niet bekend wat het effect is bij dyslexie. Als het kind met dyslexie ook een concentratieprobleem heeft, dan mag je wel een positieve werking verwachten. Zeker als het kind bepaalde kenmerken van AD(H)D vertoond zou LTO3 kunnen helpen om de klachten te verminderen.

 23. Mijn zoon van 14 is erg onrustig in z’n hoofd, vooral slapen is erg moeilijk. Geen idee of hij ADD heeft, maar geconcentreerd is hij niet. Dit jaar is hij naar het beroepsonderwijs overgestapt. Hij is sinds kort begonnen met blowen met z’n vrienden. Hij zegt dat hem dat rust geeft. Is LTO3 het proberen waard?

  • Voor mij is het ook erg lastig om aan de hand van jouw bericht in te schatten of je zoon ADD heeft. LTO3 is daarentegen niet alleen geschikt voor ADHD en ADD, maar kan ook slaapproblemen verminderen. Waarschijnlijk zorgt de LTO3 ook voor meer rust in zijn hoofd, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Mijn advies is dan ook om LTO3 voor een a twee maanden te proberen en daarna te evalueren of LTO3 de slaapproblemen en concentratieproblemen verminderen.

   Met betrekking tot het blowen door uw zoon wil ik u waarschuwen. Blowen door kinderen op jonge leeftijd (voor hun 17de) heeft een blijvend negatief effect op de concentratie en het geheugen. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en blowen heeft hier een negatieve invloed op. Ik begrijp dat blowen hem rust geeft, maar de gevolgen op lange termijn moeten niet onderschat worden. Mij lijkt het dan ook verstandig om naar alternatieven te kijken die niet schadelijk zijn op de lange termijn, maar wel de slaapproblemen en concentratieproblemen verminderen.

 24. Ik zie veel websites die speciaal gecreëerd lijken en ook geschreven lijken om LTO3 te promoten. Een voorbeeld adhdkenmerken.net en nog vele meer. Alleen maar negatief over Ritalin en overal de linkjes naar LTO3. Ik vind dit een zeer kwalijke zaak en misleiding. Het zou toch niet zo zijn dat zelfs deze website hieraan meedoet? Als deze minder positieve reactie niet geplaatst wordt dan zegt mij dit genoeg en zal ik deze kwestie voor nader onderzoek doorgeven aan de instanties.

  • Zobegaafd.nl is geen website om LTO3 te promoten, maar objectief te informeren over diverse onderwerpen waaronder LTO3. Het beeld dat je schets dat wij negatief informeren over Ritalin herken ik niet. In diverse onderwerpen op de website zeggen wij dat Ritalin een bewezen middel is, dat de symptomen van onder andere ADHD en ADD verminderd. Tot op de dag van vandaag is dit niet het geval voor LTO3. Daarentegen moet ik wel zeggen dat heel veel bezoekers positieve ervaringen met LTO3 hebben en eigenlijk lees ik vrijwel geen negatieve ervaringen over LTO3. De reden dat wij een artikel over LTO3 hebben geschreven is omdat wij graag over alle mogelijke middelen informeren. Uiteindelijk mag iedereen voor zich beslissen om LTO3 wel of niet te gaan gebruiken. Zowel positieve als negatieve reacties mogen uiteindelijk op de website komen te staan.

 25. Mijn zoon heeft ADD en PDD-NOS. Nu hij ouder wordt krijgt hij steeds meer last van gestrest gedrag. We zouden graag lto3 willen proberen omdat ritalin in verleden veel nare bijwerkingen gaf, echter onze zoon eet al jaren ’s morgens vanille yoghurt met Brinta als ontbijt. Hij wil niets anders behalve op zondag een eierkoek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat lto3 wel goed opgenomen wordt? Hij gaat iedere ochtend al om 6 uur uit zijn bed, nog eerder uit bed gaan geen optie.

  • Je kunt het beste de LTO3 ten minste 10 minuten voor het ontbijt met water innemen. Voor een goede opname van de LTO3 is het belangrijk dat het spijsverteringskanaal zo leeg mogelijk is. LTO3 mag niet tegelijkertijd ingenomen worden met koemelkproducten en/of producten waar suiker aan toegevoegd zijn. Koemelkproducten laten een slijmlaagje achter wat de opname van LTO3 verslechterd. Natuurlijke suikers die bijvoorbeeld voorkomen in vruchtensap, honing of suikervrije siropen mogen wel ingenomen worden. Koemelkproducten, zoals yoghurt, mogen wel bij het ontbijt genuttigd worden, uiteraard wel 10 minuten na inname.

   Oftewel je zoon mag gewoon met vanille yoghurt met brinta ontbijten. Let op dat er in de vanille yoghurt geen toegevoegde suikers zitten en ga uiteraard pas na 10 minuten ontbijten. Mijn advies is om je aan de bijsluiter te houden, anders heeft het misschien niet het verwachte effect.

   Ik hoor graag je bevindingen, zowel positief als negatief!

 26. Sinds een goede maand, en op 37 jarige leeftijd, gediagnosticeerd met ADD. Ik neem al een aantal jaren cymbalta, dit is een antidepressivum waarvan ik elke ochtend 1 pilletje neem. Psychiater heeft mij andere pillen voorgeschreven, die ik erbij moet nemen, maar die zijn heel duur en ik bekijk liever de natuurlijke varianten. Ik lees deze positieve berichten, en vraag me af of het ook voor mij, een goed middel zou zijn. Ik heb last van angst, concentratieproblemen, hartkloppingen, ben ook wel wat sociaal gehandicapt, waardoor ik de indruk heb dat ik steeds door de mand ga vallen. Ben nochtans wel een fraaie jongen. Kan ik LTO3 combineren met cymbalta, en bij positief effect, cymbalta ook afbouwen? Bedankt voor uw reactie.

  • In principe kan je LTO3 combineren met cymbalta, zie voor meer informatie het hoofdstuk “LTO3 gebruiken met andere medicijnen” in dit artikel. Als je het 100% zeker wilt weten kan je dit het best bespreken met je psychiater of huisarts. Mijn vermoeden is dat je baat kan hebben bij het gebruik van LTO3. Maar uiteindelijk kom je er maar op een manier achter of LTO3 bij jou aanslaat en dat is door het supplement enige tijd te gaan innemen. Ik hoor graag je ervaringen met LTO3 mocht je het gaan gebruiken.

 27. Mijn zoon van 9 jaar is hoogbegaafd in combinatie met hsp. Hij is echt heel erg gevoelig en introvert. Hij wordt vaak rot wakker, vanwege hele enge dromen die hij heeft gehad. Hij durft vaak ook niet te gaan slapen, omdat hij bang is dat hij eng gaat dromen. Wij zijn nu 2 weken met Lto3 bezig. De eerste paar dagen gaven we hem 2 capsules per dag. Hadden het idee dat de klachten erger werden en hebben de dosering naar 1 capsule teruggebracht. We hebben het idee dat het beter gaat, hij is wat relaxter, maar voelt zich in ochtend toch vaak nog niet goed. Hij kan dan niet naar school of soms pas wat later. Is het raadzaam om nu over te gaan naar 2 capsules in de ochtend? Of misschien om een uur of 17.00 uur de 2e, zodat hij beter kan slapen?

  • Mijn advies is om eerst op te bouwen naar de aanbevolen dosis. Oftewel 2 capsules voor een kind tot 45 kilogram en 3 capsules voor een kind van boven de 45 kilogram. Als hij boven de 45 kilogram weegt, zorg er dan voor dat je dit rustig opbouwt. Oftewel eerst 2 capsules en uiteindelijk 3 capsules. Deze dosering enige tijd vasthouden en de resultaten van de extra dosering bekijken. Mocht hij dan na deze extra dosering nog steeds rot wakker worden in de ochtend, dan kan je proberen om bijvoorbeeld voor het slapen gaan een extra capsule LTO3 te geven.

   Een bekende bijwerking van LTO3 bij hsp’ers is dat de bestaande klachten en symptomen juist tijdelijk toenemen in plaats van afnemen. Lees hoofdstuk: “Uitzonderlijke reacties op LTO3” in de bijsluiter: https://www.zobegaafd.nl/bijsluiter-lto3

 28. Beste,

  Kan dit middel zonder problemen mee naar Zuid Afrika & Mozambique genomen worden?
  Voor ritalin moet ik een speciale verklaring meenemen, maar wil graag dit als vervanger meenemen op vakantie.

  Groet,
  Mirjanne

  • LTO3 is een 100% natuurlijk voedingssupplement en geen van de ingrediënten staat op de lijst van opiaten die door douanes wordt gehanteerd. Oftewel je kunt het dus gewoon meenemen. Uiteraard is het wel verstandig om enige tijd van te voren te beginnen met LTO3, zodat je kunt kijken of het bij jou het gewenste effect oplevert.

 29. Hoi,
  Bij mij is ADD niet vastgesteld (ook nog nooit een test gedaan) maar wel heb ik heel vaak last van concentratieproblemen… Is het een aanrader om dit supplement te gaan slikken en dan ook in de aangegeven dosis? Graag zie ik reactie(s) tegemoet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here