ADHD & ADD LTO3: werking, ervaringen, kopen & nog véél meer

LTO3: werking, ervaringen, kopen & nog véél meer

LTO3 is een natuurlijk product uit Canada, maar is de laatste jaren ook verkrijgbaar in Europa (bij de leverancier SmartVital) en wordt door vele mensen met uiteenlopende klachten gebruikt. Veel mensen die ADHD of ADD hebben zien LTO3 als een goed alternatief op Ritalin of Concerta. Dit supplement helpt om de symptomen van ADHD en ADD, net als Ritalin, te verminderen.

Op deze pagina lees je meer over LTO3. Zo lees je niet alleen wat dit voor supplement is, maar ook welke ingrediënten LTO3 heeft, wat de voor- en nadelen van LTO3 zijn en hoe je dit supplement moet gebruiken. Door de informatie op deze pagina door te lezen, krijg je een duidelijk beeld van dit supplement. Met dit inzicht kun je gemakkelijker bepalen of je het supplement wel of niet wil gebruiken.

Wat is LTO3?

LTO3 van SmartVital
Meer informatie over LTO3? Klik hier voor meer informatie en om LTO3 te bestellen

LTO3 is een supplement dat gebruikt wordt door mensen met ADHD en ADD, maar ook door mensen met autisme en hoogsensitiviteit. Daarnaast zou het voedingssupplement ook helpen tegen allerlei andere psychische klachten, zoals angsten, depressies en slaapproblemen. De meeste mensen die LTO3 gebruiken, doen dit echter om de symptomen van ADHD of ADD te verminderen.

LTO3 komt niet uit Nederland, maar is afkomstig uit Canada. Hier wordt het middel al meer dan tien jaar gebruikt. In Nederland is het supplement nog niet zo bekend. Hier komt echter langzaam aan verandering in, simpelweg omdat meer en meer mensen een alternatief zoeken voor Ritalin. Na (online) research komen zij uit bij het supplement LTO3. Er zijn dan ook steeds meer Nederlanders die dit supplement gebruiken, al is het supplement nog niet zo bekend als in Canada.

De ingrediënten van LTO3

LTO3 bestaat uit drie ingrediënten, namelijk L-Theanine, viskuitextract (sementis) en blauw glidkruid. Om je een duidelijker beeld te geven van het supplement, worden de ingrediënten van LTO3 hieronder kort beschreven:

L-Theanine

L-Theanine is een van de hoofdingrediënten van LTO3, het is een aminozuur. Het aminozuur komt voor in theeblaadjes en wordt uit deze blaadjes gewonnen. L-Theanine heeft een kalmerend effect en wordt daarom veel gebruikt in supplementen die kalmerend en ontspannend moeten werken. Dit maakt L-Theanine dan ook zo geschikt voor mensen met ADHD of ADD.

L-Theanine verhoogt de activiteit in de alfa-frequentieband, wat betekent dat de geest ontspant zonder slaperigheid te veroorzaken. Als L-Theanine op een normale manier wordt geconsumeerd, heeft het een significant effect op de algemene staat van mentale alertheid en opwinding [1].

Slaapproblemen bij ADHD’ers komt relatief vaak voor, onder andere door ADHD medicatie. Er is in 2011 onderzoek gedaan naar de effecten van L-Theanine op de slaapkwaliteit van jongens met ADHD. De jongens met ADHD die L-Theanine consumeerden behaalde significant hogere slaappercentages en slaapefficiëntiescores vergeleken met die in de placebo groep [2].

In onderzoek gepubliceerd in 2015 werd het nut van l-theanine als slaapmiddel getest. Twintig gezonde mannen kregen een placebo of L-theanine (200 mg) tabletten 1 uur voor het slapengaan gedurende 3 dagen. Een vergelijkbare test werd vervolgens herhaald met 20 oudere vrouwen (gemiddelde leeftijd van 57). L-theanine bleek de slaap te verbeteren op de slaap- en droomkwaliteit, een goed humeur, zelfvertrouwen, het gevoel van herstel en het gevoel fris wakker te worden [3].

Onderzoek dat gedaan is naar de effecten van L-Theanine kunnen voorzichtig hoopgevend genoemd worden. Er is echter meer onderzoek nodig naar de werking (en bijwerkingen) van L-Theanine. Meer weten over de stof L-Theanine? Lees hier alles over L-Theanine.

Viskuitextract

Viskuitextract, ook wel sementis genoemd, is een aftreksel van wilde haringkuit. Viskuitextract bevat onder andere Omega-3/-6.Omega-3/-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten en passen thuis in een gezonde voeding.

In een meta-analyse uit 2016 van 25 studies concludeerde dat Omega-3 de symptomen van ADHD kan verminderen. Verdere studies zijn nodig om onderliggende mechanismen die leiden tot een vermindering van ADHD symptomen als gevolg van Omega-3 te onderzoeken en om de optimale dosering van Omega-3 te bepalen [4].

Blauw glidkruid

Blauw glidkruidHet laatste ingrediënt van LTO3 is blauw glidkruid. Deze plant wordt ook wel scutellaria lateriflora genoemd en hoort bij de lipbloemenfamilie. Bij het maken van LTO3, wordt alleen het bovengrondse gedeelte van de plant gebruikt. Dit gedeelte van de plant heeft namelijk een kalmerende werking en vermindert bovendien angsten en stress.

Een studie bij 43 mensen wees uit dat degenen die dagelijks 1.050 mg blauw gildkruid kregen gedurende 2 weken, significante verbeteringen in hun humeur rapporteerden in vergelijking met de placebogroep [5].

Er wordt gedacht dat blauw gildkruid een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand en de angst vermindert door gamma-aminoboterzuur (GABA) te stimuleren. GABA is een neurotransmitter die de zenuwen kalmeert [6].

Wetenschappelijk onderzoek

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het supplement LTO3. Zoals in het vorige hoofdstuk is te lezen, is er wel onderzoek gedaan naar de individuele stoffen die in LTO3 zitten.

Ervaringen met LTO3

LTO3 is een product wat door steeds meer mensen wordt gebruikt, daarom zijn er ook genoeg ervaringen over het middel te vinden. Hieronder staan 2 nuttige ervaringen opgesomd van mensen die LTO3 gebruiken. In dit artikel kunnen niet alle ervaringen opgesomd worden. Wil je meer reviews over LTO3 lezen? Zowel positieve als negatieve ervaringen met LTO3 of vragen over het supplement zijn terug te vinden in de reacties.

Ervaring 1

Friso van der Meulen legt in de onderstaande video kort zijn ervaring met LTO3 uit. Hij heeft als ADHD coach de afgelopen 5 jaar honderden mensen geholpen om de juiste dosering van LTO3 te vinden. Hij heeft zelf ADHD en is al meer dan 7 jaar een gelukkige en tevreden gebruiker van LTO3. Hiervoor heeft hij een periode Ritalin gebruikt, maar die medicatie sloeg niet erg goed bij hem aan. Voor hem is LTO3 echt een “life saver” en hij heeft er heel veel profijt van.

Ervaring 2

“Mijn zoon probeert sinds de kleuterschool al diverse medicijnen tegen zijn ADHD. We hebben veel verschillende medicijnen en combinaties geprobeerd, maar toch bracht elke medicijn tics op. Na veel onderzoek en het lezen van talloze fora en artikelen, heb ik mijn keuze gemaakt voor LTO3. Ik had zijn leraren niet verteld dat hij hiermee was begonnen. Maar binnen een week kreeg ik te horen dat hij zich echt concentreerde en zelfs meedeed in de klas! Ik kon het niet geloven en ik ben super onder de indruk.”

De voor- en nadelen van LTO3

Om te bepalen of je LTO3 wel of niet wil gebruiken, is het verstandig de voor- en nadelen van dit middel tegen elkaar af te wegen. Vind je de voordelen van LTO3 zwaarder wegen dan de nadelen, dan kun je dit middeltje gaan gebruiken. Vind je de nadelen zwaarder wegen, dan kun je van het gebruik van LTO3 af zien. Om je een handje te helpen de juiste beslissing te maken, beschrijven we in onderstaande alinea’s zowel de pluspunten als de minpunten van dit supplement.

De voordelen van LTO3

Het middel LTO3 heeft enkele voordelen. Het eerste voordeel van dit supplement, is dat het middeltje 100 procent natuurlijk is. De drie ingrediënten die in LTO3 zitten, worden allemaal gewonnen uit de natuur. Vind je het prettig alleen natuurlijke supplementen te gebruiken, dan is dit middel zeker iets voor jou.

Een ander voordeel van LTO3, is dat het al binnen 30 tot 40 minuten werkt. Ook heeft het supplement een langdurige werking. Neem je het nu in, dan profiteer je 8 tot 12 uur van de effecten van het supplement. Hoe snel het middel precies werkt en hoe lang LTO3 precies werkt, verschilt per persoon. Wel kun je uit gaan van een snelle én lange werking.

Daarnaast werkt LTO3 niet verslavend. Dit maakt het supplement geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Geef je dit middel aan je zoon of dochter, dan hoef je je geen zorgen te maken dat hij of zij verslaafd raakt. Sterker nog, het supplement is zelfs geschikt voor jonge kinderen vanaf 3 jaar. Ook voor jonge kinderen werkt LTO3 absoluut niet verslavend.

Het laatste voordeel van het supplement, is het feit dat dit middeltje geen rebound-effect heeft. Dit wil zeggen dat als het middel uitgewerkt is, de klachten niet verergeren. Veel andere medicijnen voor ADHD en ADD hebben wel een rebound-effect. Zijn deze medicijnen uitgewerkt, dan zijn je klachten juist erger en ben je snel weer geneigd een nieuwe dosering te nemen. Bij LTO3 is dit dus niet het geval. Ook heeft het middel vrijwel geen bijwerkingen. Alleen hoogsensitieve mensen kunnen bepaalde bijwerkingen van LTO3 ervaren in de eerste paar dagen van het gebruik, maar de standaard gebruiker heeft helemaal nergens last van.

De nadelen van LTO3

Het gebruik van LTO3 brengt enkele voordelen met zich mee, maar het supplement heeft ook enkele nadelen. Het eerste nadeel van het supplement tegen ADHD en ADD, is het feit dat het erg duur is. Medicijnen, zoals Ritalin, worden vergoed in onze zorgverzekering, maar bij LTO3 is dit niet het geval. Dit komt omdat LTO3 niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, ook wel het GVS genoemd. Toch geven sommige apothekers aan dat het supplement door sommige zorgverzekeraars wel vergoed wordt.

Zij willen geen verzekeraars noemen, maar dit geeft wel aan dat er een kans is dat jouw verzekeraar LTO3 toch (deels) kan vergoeden. Wil je meer informatie over de mogelijke vergoeding van LTO3 door je zorgverzekeraar, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar je op dit moment klant bent.

Een ander nadeel van LTO3, is dat de werking van het middel zelf (nog) niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel positieve ervaringen te lezen over het middel, maar de wetenschap heeft nog niets over het supplement kunnen zeggen. Dit betekent niet dat het supplement niet goed is, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt kunnen we simpelweg nog niets zeggen over de effecten van LTO3. Als je wil weten of het supplement wel of niet goed werkt, kun je het beste ervaringen van andere gebruikers lezen. Deze ervaringen bieden je natuurlijk geen garantie, want het supplement kan bij jou anders werken dan bij andere mensen.

Goed om te weten: de werking van Ritalin is wel wetenschappelijk bewezen. Veel mensen gebruiken LTO3 als natuurlijk alternatief van Ritalin, maar bij LTO3 ontbreekt wel de wetenschappelijke bevestiging dat het supplement echt werkt. Bij het medicijn Ritalin heb je deze bevestiging wel. Vind je een wetenschappelijke bevestiging belangrijk, dan kun je beter Ritalin blijven gebruiken. Vind je dit minder belangrijk en ga je vooral af op de positieve ervaringen van andere gebruikers, dan kun je LTO3 wel eens proberen.

LTO3 gebruiken

natuurlijke capsulesLTO3 wordt geleverd in capsules met poeder. Deze capsules zitten in een potje. Je kunt de capsules LTO3 op twee manieren gebruiken. Ten eerste kun je ervoor kiezen de capsule gewoon in te nemen, als een pil. De capsule die om het poeder heen zit, kan namelijk gewoon afgebroken worden door je lichaam. Je neemt 2 of 3 capsules per dag, altijd voor het ontbijt. Drink hier voldoende water bij, zodat je de capsules goed door kunt slikken.

Vind je het niet prettig een grote pil te moeten slikken, dan kun je de capsule ook gemakkelijk open maken. Nu kun je het poeder dat in de capsule zit, in een glas water doen. Je mengt het water even met het poeder en je kunt het opdrinken om jouw dosis LTO3 binnen te krijgen. Let wel goed op dat je al het water opdrinkt, want anders krijg je geen volledige dosering van het supplement binnen. Blijft er wat van het poeder achter in je glas, dan kun je het glas nogmaals vullen met water om ook dit poeder door te kunnen slikken.

In een potje LTO3 zitten 90 capsules. Gebruik je 3 capsules per dag, dan doe je hier precies een maand mee. Kinderen kunnen langer doen met een potje, simpelweg omdat zij 1 capsule per dag minder gebruiken. Door meerdere potjes LTO3 per keer te bestellen bij de leverancier, hoef je niet iedere maand een nieuwe bestelling te plaatsen. Wel raden wij je aan pas meerdere potjes te bestellen als je zeker weet dat dit natuurlijke supplement echt werkt bij jou.

LTO3 in het weekend gebruiken

Sommige mensen kiezen ervoor LTO3 niet in het weekend te gebruiken, simpelweg omdat ze in het weekend niet hoeven te werken, hoeven te studeren of naar school moeten. Het middel helpt je rustiger te worden en je beter te concentreren, maar dit is in het weekend niet altijd nodig. Je kunt er daarom zeker voor kiezen het middel in het weekend links te laten liggen, maar het kan geen kwaad om het ook in het weekend te gebruiken. Gebruik je LTO3 niet in het weekend, dan kun je wel langer met een potje doen. Omdat het supplement vrij prijzig is, zien velen dit als een voordeel.

LTO3 gebruiken als je zwanger bent

Je kunt LTO3 gebruiken als je zwanger bent. Wel raden wij je aan om dit voor de zekerheid even te overleggen met je huisarts. Ook als je borstvoeding geeft, kun je het supplement in principe gebruiken. Voor de zekerheid kun je ook hierover in gesprek gaan met je huisarts. Door even bij de dokter langs te gaan, weet je zeker dat je LTO3 veilig kunt gebruiken.

LTO3 gebruiken met andere medicijnen

Gebruik je andere medicijnen? Dan kun je LTO3 zonder problemen gebruiken. Sinds het supplement in 2004 op de markt gebracht werd, zijn er geen meldingen geweest van negatieve effecten met andere medicijnen. Er is op dit moment dan ook geen wisselwerking van LTO3 met andere medicatie bekend. Wil je toch de goedkeuring van de dokter om LTO3 met jouw andere medicatie te gebruiken? Dan is het natuurlijk geen probleem om even bij de huisarts langs te gaan.

De dosering van LTO3

Je kunt dit supplement gebruiken als je volwassen bent, maar ook kinderen mogen LTO3 gebruiken. Het supplement is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. De juiste dosering van het supplement, is als volgt:

 • Tot en met 45 kilo: voor het ontbijt 2 capsules.
 • Boven de 45 kilo: voor het ontbijt 3 capsules.

Met deze dosering werkt LTO3 binnen 30 tot 40 minuten, maximaal 8 tot 12 uur lang. Het wordt aanbevolen om de LTO3 minimaal 10 minuten voor het ontbijt op een nuchtere maag in te nemen. Tot minimaal 10 minuten na inname moeten melkproducten vermeden worden, omdat dit de werking van LTO3 negatief kan beïnvloeden. Tevens dienen toegevoegde suikers tot minimaal 1 uur na inname vermeden worden. Natuurlijke suikers hoeven niet vermeden te worden en kunnen wel geconsumeerd worden.

Het is raadzaam om altijd te beginnen met de aanbevolen basis dosis LTO3, dus 2 capsules in de ochtend voor kinderen onder de 45 kilo en 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen, en deze dosis een dag of 10 aan te houden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

Het effect van LTO3

De meeste mensen die LTO3 gebruiken, zien meteen resultaat. Als je de eerste dag nog geen resultaat ziet, gebeurt dit waarschijnlijk op de tweede dag, de derde dag of de vierde dag. Echter, in sommige gevallen kan het enkele weken duren voor je een positieve werking van LTO3 ziet. Dit is vervelend, maar hier is niets aan te doen. Sommige mensen moeten nu eenmaal wat langer wennen aan het supplement en dit betekent dat het langer duurt voor zij een positieve werking zien. Heb geduld, laat je lichaam even wennen en je ziet vanzelf verschil.

Pas na 2 maanden kunnen er conclusies getrokken worden over de werking van LTO3. Daarom raden wij je aan dit middel minimaal twee maanden te gebruiken, ook als je na 1 maand of 1,5 maand nog geen positieve uitwerking hebt gezien. Bij slechts 5 procent van de gebruikers heeft LTO3 helemaal geen effect. De kans dat jij bij deze 5 procent hoort, is klein. Geef dus niet meteen op als LTO3 niet meteen werkt, maar houd het gebruik minimaal 2 maanden vol en bepaal dan pas of je het middel wil blijven gebruiken.

De mogelijke bijwerkingen van LTO3

Het medicijn Ritalin geeft bij veel gebruikers vervelende bijwerkingen. Een groot voordeel van LTO3, is dat dit natuurlijke supplement vrijwel nooit bijwerkingen geeft. Toch zijn er in uitzonderlijke gevallen wel bijwerkingen waarneembaar:

 • Hoogsensitieve mensen kunnen in de eerste week enkele bijwerkingen ervaren bij het gebruik van LTO3, waar de gemiddelde gebruiker helemaal geen last van heeft. In dit geval worden de klachten juist erger. Over het algemeen verdwijnt dit effect binnen een week en komen de positieve effecten van LTO3 naar boven. In deze situatie kan het beste de dosis tijdelijk verlaagd worden tot dat de klachten verdwijnen, daarna kan de dosis weer voorzichtig opgebouwd worden.
 • Indien er over een langere periode vermoeidheid is opgebouwd, dan kan de LTO3 juist extra vermoeidheid veroorzaken. LTO3 zorgt voor rust en ontspanning en de opgebouwde vermoeidheid zorgt daardoor tijdelijk voor extra vermoeidheid. Geef je over aan deze vermoeidheid, want dan herstelt het lichaam het snelst.
 • In uitzonderlijke gevallen kan er een allergische reactie optreden indien je een bestaande visallergie hebt. In dit geval is het niet aan te raden om LTO3 te gebruiken.

Bijsluiter LTO3

Voor gebruik van LTO3 is het altijd verstandig om eerst de bijsluiter van het product door te lezen. Via de onderstaande link kunt u de bijsluiter lezen:

Bekijk hier de bijsluiter van LTO3 (Gebruiksaanwijzing).

LTO3 kopen

Ben je overtuigd van de voordelen van LTO3? Dan kun je ervoor kiezen dit supplement aan te schaffen en het zelf eens te proberen. Je kunt het middel onder andere kopen bij de leverancier: SmartVital. Dit bedrijf is de officiële distributeur van het supplement en de enige die het in Nederland onder de specifieke merknaam LTO3 mag verkopen. Je kunt het supplement bij SmartVital bestellen door naar de website van het bedrijf te gaan en hier de gewenste hoeveelheid te kopen. Het middel wordt vervolgens gewoon bij je thuis afgeleverd. Heb je vragen over het gebruik van LTO3, bijvoorbeeld over de dosering, dan kun je ook bij SmartVital terecht.

Je kunt niet alleen Standaard LTO3 kopen bij SmartVital, maar ook LTO3 No Taste. Het effect van dit supplement is precies hetzelfde, maar de structuur van het visextract is wel iets anders. Hierdoor is het supplement smaakloos. Heb je LTO3 gebruikt en vond je het moeilijk de capsules door te slikken, simpelweg omdat je de smaak van het supplement absoluut niet lekker vond? Dan kun je LTO3 No Taste eens proberen, want dit supplement heeft geen (na)smaak.

LTO3 bestellen met korting

Er zijn twee manieren om korting te krijgen op uw LTO3 bestelling:

 • Als u drie potjes LTO3 in één keer bestelt dan betaal je geen verzendkosten (€4,90).
 • Als “veelbesteller” ontvang je 10% korting op je bestelling. De status “veelbesteller” krijg je als je gedurende 90 dagen 7 potjes of meer hebt besteld. Lees meer over de “veelbesteller” status. 

Bronnen

 1. Lyon, M. R., Kapoor, M. P., & Juneja, L. R. (2011). The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev16, 348. Geraadpleegd van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214254
 2. Nobre , A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific journal of clinical nutrition.17, 167. Geraadpleegd van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
 3. Rao, T. P., Ozeki, M., & Juneja, L. R. (2015). In Search of a Safe Natural Sleep Aid. Journal of the American College of Nutrition34(5), 436–447. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.926153
 4. Kiliaan, A., & Königs, A. (2016). Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment. Neuropsychiatric Disease and TreatmentVolume 12, 1869–1882. https://doi.org/10.2147/NDT.S68652
 5. Brock, C., Whitehouse, J., Tewfik, I., & Towell, T. (2013). American Skullcap (Scutellaria lateriflora): A Randomised, Double-Blind Placebo-Controlled Crossover Study of its Effects on Mood in Healthy Volunteers. Phytotherapy Research28(5), 692–698. https://doi.org/10.1002/ptr.5044
 6. Savage, K., Firth, J., Stough, C., & Sarris, J. (2017). GABA-modulating phytomedicines for anxiety: A systematic review of preclinical and clinical evidence. Phytotherapy Research32(1), 3–18. https://doi.org/10.1002/ptr.5940
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

131 REACTIES

 1. Is het ook mogelijk om de capsules over de dag te verdelen? Bijvoorbeeld in de ochtend 2 en dan in de middag nog 1? Of heeft dit geen zin?

  • Dat kan prima en kan zelfs een goede aanpak zijn als de reactie op 3 capsules vrij heftig is of ongewenste effecten geeft. Door de dosis op die manier te verdelen krijgt het lichaam minder LTO3 per keer, maar toch de hele dagdosis.

   Wat is de reden dat je deze vraag stelt?

   • De reden dat ik het vraag is dat ik het mijn kinderen wil gaan geven en ik ze graag ook voor ze naar bed gaan een rustig hoofd wil geven… en eigenlijk geldt dat ook voor mezelf. Zo blijft het toch een beetje op peil, naar mijn idee. Ik het overigens al besteld omdat ik absoluut niet mijn kinderen aan de Ritalin wil maar er wel rust in hun koppies nodig is.

    • Ik heb het ook toegevoegd aan het artikel, maar het is altijd raadzaam om te beginnen met de aanbevolen basis dosis:

     – 2 capsules in de ochtend voor kinderen
     – 3 capsules in de ochtend voor zwaardere kinderen en volwassenen

     Deze dosis moet eerst een dag of 10 aan gehouden worden. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Na deze 10 dagen kun je gaan differentiëren en dus ook een extra dosis geven voor het slapen gaan van respectievelijk 1 of 2 capsules. Of een extra dosis rond 17 uur, om bijvoorbeeld in de avond nog huiswerk te kunnen maken en beter in te slapen.

 2. Hallo vraagje. Ik moet zodra ik op sta mijn bloedwaarde prikken en dan insuline spuiten en daarna meteen binnen 15-30 minuten mijn brood eten. Hoe zou ik dit moeten aanpakken als ik de capsules wil gaan proberen. Spuiten moet ik altijd al erg vroeg en dus nog vroeger opstaan is niet echt een optie. Over de melk producten hoef ik me geen zorgen te maken dat daar ben ik allergisch voor en gebruik ze dus niet. Hebben jullie een idee van hoe ik de capsules en het prikken en direct eten zou kunnen combineren?

  • Ik heb een dag of 5 aardige last van jeuk en huiduitslag (kleine bultjes) gehad op mijn benen. Gelukkig is dat helemaal verdwenen. Ik heb overigens ontzettend veel baat bij het gebruik van LTO3 met HSP en geloof me, ik was heel sceptisch….

  • Mijn reactie duurde even wat langer, omdat ik moest opzoeken (en navragen) wat de bijwerkingen bij hoogsensitiviteit kunnen exact zijn. De bijsluiter benoemd hooggevoeligheid als één van de uitzonderlijke reacties op LTO3:

   “Bij hooggevoelige mensen zien we in de eerste week van inname soms een tijdelijke toename van de klachten. Dit effect verdwijnt doorgaans weer, waarna de positieve effecten van de LTO3 zich laten zien. Het beste is om de dosis te verlagen totdat de toename van klachten verdwijnt, en dan de dosering zo nodig weer op te bouwen” bron: bijsluiter LTO3.

   Met deze zin wordt bedoeld dat er een averechtse reactie kan optreden. Oftewel dat de bestaande klachten en symptomen, waarvoor je de LTO3 neemt (in de hoop dat ze afnemen), juist tijdelijk toenemen in plaats van afnemen.

 3. Ik heb een doof gevoel in mijn hoofd. Gedachten kan ik niet vasthouden, wat toch wel vervelend kan zijn tijdens een gesprek met iemand. Ik raak vaker kwijt wat ik wil zeggen. Ik voel me vaker apathisch en heb veel last van hartkloppingen en innerlijke onrust. Voor de rest ben ik wel positiever ingesteld en prikkels van buiten af komen minder hard binnen. Ik gebruik het nu 9 dagen. Nog iemand die dit alles bekend voor komt? Het voelt voor mij als stimulantia. Ben wel hooggevoelig. Groetjes Susanne

  • Ikzelf neem LT03 nu 3 dagen en vandaag voel ik voor het eerst een druk in mijn hoofd. Meer kan ik er nog niet van zeggen, maar even afwachten.
   Groetjes Anneke.

 4. Hallo, ik ben ook wel erg benieuwd welke mogelijke bijwerkingen ik kan verwachten bij hoogsensitiviteit. Mijn zoon van 9 betreft het dan de hoogstimulatieve kant.

  • Ik vraag me ook af wat de bijwerkingen eventueel zouden kunnen zijn. Tot mijn verbazing wordt er tot nu toe op alle vragen antwoord gegeven behalve op de vragen over eventuele bijwerkingen. Zit hier een reden achter of weten jullie het antwoord gewoon niet?

   • Beste Marjan en Annemarie,

    Ik ben bezig om jullie vraag verder uit te zoeken. Zodra ik meer informatie hierover heb zal ik dit aanvullen in het artikel.

    Wijziging op 1 oktober:
    Ik heb de vraag van A de Groot beantwoord. Als er nog aanvullende vragen zijn dan hoor ik die graag!

  • Nee. Het product van L-theanine Omega 3 van Lucovitaal is een imitatie van LTO3. LTO3 wordt namelijk geleverd door SmartVital. Ik kan je niet informeren over de exacte verschillen met betrekking tot de werking van beide producten. Over L-theanine Omega 3 van Lucovitaal is over het algemeen erg weinig informatie beschikbaar.

 5. Ten eerste is LTO3 natuurlijk geen medicijn. Het is een combinatie van 3 natuurlijke ingrediënten, dat maakt het een voedingssupplement, maar geen medicijn. Als het een medicijn zou zijn, dan zou de huisarts het voor kunnen schrijven. Dat kan hij/zij niet met een voedingssupplement. Mijn man met ADD heeft LTO3 een tijdje geslikt, maar het deed helemaal niets bij/voor hem.

  • Als je er beter van wordt is het een medicijn. Als het alleen maar onderdrukt is het een drug. Helaas noemen wij alles wat bij de apotheek vandaan komt een medicijn maar in werkelijkheid is het overgrote deel een drug.

   • Klopt het dat de werking van LTO3 doorgaat zolang je het gebruikt en als je stopt dat de werking voorbij is?
    In dat geval valt LTO3 onder de categorie drugs.
    Of zie ik het verkeerd?

 6. Hoi mijn zoon heeft een lichte vorm van adhd en autisme. Hij is druk en beweeglijk en kan zich hierdoor niet goed concentreren. Wat kan ik het beste voor hem gebruiken. Hij is 5 jaar.

  • Mijn advies is om een aantal verschillende soorten medicatie te gaan proberen. Sommige medicatie werkt bij de ene persoon beter dan bij de andere persoon. Mogelijkheden zijn LTO3, zoals in dit artikel is besproken, maar ritalin is zeker ook een mogelijkheid.

 7. Hallo,
  Ik heb geen ADHD of ADD, maar wil LTO3 gaan gebruiken tegen spanningsklachten en om beter te kunnen slapen. Is het om die reden ook mogelijk om de dagelijkse dosis voor het avondeten in te nemen?

  • LTO3 is ook werkzaam bij andere klachten en niet alleen bij ADHD of ADD. Om beter te slapen kan je het beste een dosis van 2-3 capsules innemen ongeveer een uur voor het slapen gaan. Tegen spanningsklachten overdag is het aan te bevelen om de normale dosis van 3 capsule in de ochtend in te nemen. In dat geval zou ik voor het slapen gaan 2 capsules adviseren in plaats van 3 capsules. Die combinatie werkt vaak goed.

 8. Ik ben de seroxat aan het afbouwen en zit momenteel op 5 mg. Door het afbouwen krijg ik weer spanningsproblemen en disbalans in mijn emoties. De diagnose die bij mij gesteld is is ADD en autisme. Kan ik de LTO bij de seroxat gebruiken? Of is dit onverstandig?

  • LTO3 is goed te combineren met Seroxat. Je kunt het beste de LTO3 ’s ochtends op de nuchtere maag nemen, ten minste 10 minuten voor het ontbijt, en de Seroxat minimaal 2 uur na de LTO3 of nog beter ’s avonds.

 9. Ik (vrouw van 55 jaar met ADHD) heb een paar jaar concerta geslikt (concerta is 24 uurs werkend ritalin) en ik ben overgestapt op lto3 (3 capsules voor ontbijt). Het werkt iets minder dan concerta, maar voldoende voor mij en veel prettiger. Na een jaar ben ik met lto3 gestopt, omdat ik mij afvroeg of het werkelijk iets deed. Na een week was het heel duidelijk dat ik enorm druk werd, niet alleen mijn omgeving merkte het, ik had er zelf ook veel last van. Weer gestart met Lto3 en na enkele dagen was ik weer rustiger. Geweldig middel, probeer het in ieder geval zou ik zeggen .

   • Ja zeker je kan LTO3 gewoon combineren met medicatie die je op dit moment gebruikt, zie paragraaf van dit artikel: “LTO3 gebruiken met andere medicijnen”. Als je twijfelt kan je natuurlijk altijd eerst overleggen met je behandelend arts, maar tot heden zijn er geen bijwerkingen bekend als je het combineert met Ritalin en/of Welbutrin.

  • s ochtends op de nuchtere maag de dosis innemen en ten minste 10 minuten wachten voordat er begonnen wordt met het ontbijt. Niet innemen met producten waar suiker aan is toegevoegd en deze producten liefst tot een uur na inname vermijden. Suikers kunnen namelijk de opname van LTO3 belemmeren. Suggesties voor het ontbijt zijn (10 minuten na de LTO3 inname): Alle soorten brood met beleg zoals: vleeswaren, honing, suikervrije appel/perenstroop, suikervrije jam, suikervrije pindakaas, suikervrije hagelslag, suikervrij kokosbrood etc. Vermijdt toegevoegde suikers!

   Gelukkig bestaat er ook een chocoladepasta zonder toegevoegde suikers (klik op de link).

    • Alleen toegevoegde (geraffineerde, witte) suikers dienen vermeden te worden. Toegevoegde suikers kunnen namelijk de opname van LTO3 belemmeren. Natuurlijke suikers, bijvoorbeeld in banaan of honing, kunnen geen kwaad. De bijsluiter benoemd (geprakte) banaan ook als mogelijkheid om de LTO3 mee in te nemen. Oftewel ontbijten met banaan kan gewoon.

 10. Onze zoon van bijna 9 gebruikt nu 3 maanden LTO3. Hij heeft heel veel moeite met zijn concentratie op school en kan geen 2 seconden stil zitten. De eerste paar weken kreeg hij 2 capsules in de ochtend. Wij zagen nog niet veel verbeteringen. Daarna zijn we naar de 3 capsules gegaan. Gelijk een hele andere jongen. Een stuk rustiger en niet zo chaotisch als eerst. Hoe het nu op school gaat weten we nog niet, maar wij merken thuis echt wel een groot verschil. Hij heeft ook totaal geen negatieve bijwerkingen van de lto3. Wij vinden het zeker een aanrader.

 11. Mijn zoontje van 10 is hoogbegaafd en heeft ADHD, hierdoor is hij emotioneel wel echt een bommetje. Hij kan moeilijk met zijn emoties overweg.
  Helpt lto3 hier ook bij? Ik heb ook gelezen over de combinatie met orkestra, bent u hier mee bekend?

  Mvg natasja

  • LTO3 kan in dit geval zeker helpen. Mijn advies is om het gewoon te proberen en te kijken of het aanslaat. Orkestra is een van de “imitaties” van LTO3. Qua ingredienten lijkt het heel erg op LTO3, maar er zit zeker verschil in. Onze ervaring is dat geen van de producten die qua samenstelling op LTO3 lijken dezelfde krachtige werking heeft als LTO3. Je ziet of hoort ook weinig positieve reviews over dergelijke producten.

   Een interessant detail is dat Herb-e-Concept, de producent van LTO3, zelf niet goed begrijpt waarom LTO3 vaak zo bijzonder effectief is. En ze durven ook helemaal niets aan de formule te veranderen omdat het dan dus best minder effectief zou kunnen blijken te zijn. En hoewel de imitaties van LTO3 veelal dezelfde ingrediënten hebben, is de kans vrij groot dat ze afwijken van de LTO3 formule.

   Uiteraard kan je de verschillende varianten gewoon proberen en kijken of het voor jouw zoontje wel goed werkt. Vaak is het even expirimenteren met wat het beste werkt, omdat sommige medicatie/supplementen bij sommige beter aanslaan dan bij anderen.

 12. Onze dochter gebruikt LTO3 sinds enige tijd. Ze kan zich op school veel beter concentreren en afsluiten voor de prikkels van buitenaf. De leerkrachten hebben we niets verteld, maar merken zeker een positief verschil. Bij navragen zegt ze wel dat ze soms iets hoofdpijn lijkt te krijgen, maar is met een uur ook weer verdwenen. Zelf heb ik LTO3 ook eens geprobeerd met een verjaardag of familie uitje. Alle verschillende prikkels lijken minder binnen te komen, zonder dat ik mij afgesloten voel of versuft. Aan het einde van de dag ben ik helemaal niet mentaal uitgeput, wat ik anders na zo’n dag vaak wel ervaar.

  Wij zijn positief gestemd, maar zien het niet als een wondermiddel dat alles wegneemt. Dat zien we ook als voordeel. Ons kind blijft ons kind met haar eigen eigenschappen. Ze kan alleen de prikkelverwerking beter aan, maar doet geen afbreuk aan de andere eigenschappen als creatief, vrolijk, energiek en toch ook chaotisch. En het lijkt ook wel dat ze meer zelfinzicht heeft gekregen. Ze reageert nog steeds primair, maar lijkt niet meer zo heftig te pieken waardoor ze eerder weer rustig is en de situatie begrijpt. En het belangrijkste: ze lijkt een positiever zelfbeeld van zichzelf te hebben.

 13. Hallo,

  Ik wil mijn zoon LTO3 gaan geven. Zijn gewicht schommelt rond de 45 kg. Is het dan raadzaam om hem eerst 2 capsules te laten slikken om hem te laten wennen en dan na een dag of 10 over te gaan op 3 capsules? Of meteen 3 capsules geven?

  • Onze ervaring is dat kinderen rond de 45 kilo altijd op 3 capsules uitkomen. Over het algemeen is het daarom raadzaam om meteen met 3 capsules te beginnen.

   • Er is feitelijk chemisch geen verschil ruisen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers. Dus vreemd dat die laatsten geen invloed zouden hebben.

 14. is er ook iets bekend over concerta in combinatie met lto3? Mijn man gebruikt concerta 2x daags. Hij heeft erg veel last van de rebound ’s avonds. Maar hij heeft ook erg veel baat bij de concerta. We willen zeker gaan proberen over te stappen naar lto3, maar ik ben ook benieuwd naar ervaringen over in de ochtend concerta voor een zeer goed functioneren op zijn werk en dan in de middag (rond 14 uur) een lto3, zodat hij ’s avonds geen rebound krijgt. En helpt lto3 tegen een rebound? Ik ben heel benieuwd!

  • LTO3 is heel erg goed te combineren met Concerta en andere verwerkingen van methylfenidaat. Je kunt het beste de LTO3 ’s ochtends op de nuchtere maag nemen, ten minste 10 minuten voor het ontbijt, en de medicatie minimaal 30 minuten na de LTO3.

   LTO3 helpt ook vaak tegen een rebound. Daarvoor is het belangrijk om ongeveer drie kwartier voordat de rebound optreedt een extra dosis te nemen van 2-3 capsules.

 15. Onze zoon van 20 heeft waarschijnlijk ADD. Hoe ouder hij wordt hoe meer hij tegen de gevolgen hiervan aanloopt. Zelf wil hij er niet op getest worden. Nu vroeg ik me af of hij zonder diagnose aan LTO3 kan beginnen. Of raden jullie dat niet aan?

  • Zeker! Voor LTO3, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ritalin, heb je geen dokters recept nodig. Het is dus gewoon mogelijk om het te bestellen via de webshop van SmartVital en te proberen. Over het algemeen hoor ik veel positieve verhalen, dus ben benieuwd of jullie dit ook zo gaan ervaren. Indien je positieve of negatieve ervaringen hebt met LTO3, dan hoor ik dat graag!

 16. Onze zoon heeft PDDNOS en is vaak boos en geïrriteerd. Zodra hij gevraagd wordt iets te doen krijgt hij hoofdpijn, ook kan hij zich moeilijk concentreren en is hij altijd anderen aan het afleiden en aan het klieren in de klas. Zou LTO3 wat voor hem zijn of zou CBD+ beter voor hem kunnen werken?

 17. Hallo,

  Mijn zoon van 7 is bekend met concentratie problemen en onrust! Hij is wel getest op ADHD en dergelijke, maar daar is niets uitgekomen. Nu zijn we maandag gestart met L-theanine haringkruit caps. Helaas had de natuurwinkel geen LTO3. Zijn jullie hier mee bekend en ervaring mee? Wat zouden jullie al dosering adviseren?

  • Ik heb geen advies omtrent L-theanine haringkuit capsules. Volgens de fabrikant van LTO3 is dit een namaak product en maakt het inbruik op de LTO3 formule. Zij geven tevens aan dat de werking ook minder is ten opzichte van LTO3. Mijn advies is om beide producten te gebruiken en dan kijken welk product het beste aanslaat. Ik moet wel zeggen dat ik goede berichten lees over LTO3, terwijl ik over L-theanine haringkuit vrijwel geen berichten kan vinden (zowel negatief als positief).

 18. Ik ben een moeder van 42 en gebruik het nu een aantal dagen naast mijn antidepressiva (prozac) en dexamfetamine ivm ADD. Mijn 2 dochters
  (16 met ADD en 6 met ASS) ook en gebruiken hiernaast geen medicatie. Nu hebben mijn dochters en ik heel veel last van prikkelbaarheid sinds het gebruik. We nemen ’s morgens 3 tabletten met water in, en ik neem daarbij ook gelijk mijn overige medicatie. Mijn dochter van 6 krijgt ze over een boterham met pindakaas, de capsule leeg gestrooid. Met een glas water of sap nam ze ze niet in. We hebben de variant smaakloos. Heeft iemand tips voor andere manieren van inname? Is die prikkelbaarheid mogelijk een bijwerking? Ik lees namelijk wel dat het vooral bij mensen met HSP soms bijwerkingen geeft in het begin, maar ik kan niet vinden welke dat dan zijn.

  • Zoals in de gebruiksaanwijzing van LTO3 staat vermeld, dienen antidepressiva minimaal 2 uur na de LTO3 ingenomen te worden en andere medicatie een half uur erna. Ik zal dit punt naar aanleiding van jouw vraag in het artikel verduidelijken. Antidepressiva is dus een uitzondering.

   Een toegenomen prikkelbaarheid kan inderdaad voorkomen bij hooggevoelige mensen. Dat valt dan onder de tegengestelde reacties die kunnen optreden bij HSP. Jullie kunnen het beste alle drie overgaan op een dosering van 1 capsule per dag. Als dat goed gaat kunnen ze een week later verhogen naar 2 capsules en zo nodig weer een week later naar 3 capsules.

   Lees mijn reactie op de vraag van A de Groot nog even. Als je nog verdere vragen hebt hoor ik die graag!

  • Ik weet niet of je er nu nog iets hebt aan mijn reactie, je vraag is namelijk uit december. Wij lossen het poeder niet op in een vol glas water, maar in een klein glaasje (bv eierdop). Dan is het maar 1 a 2 slokjes. Voor onze zoon van 5 maak ik het water eerst aan met wat diksap (zonder toegevoegde suikers, gewoon van de supermarkt) en geef het gelijk als ik hem wakker maak. Hij vind het erg lekker.

 19. ik heb nu de lucovitaal variant, want die kost de helft minder. (L-theanine Omega – 3 ) Zit hier precies dezelfde bestandelen in?

  Groetjes,
  Esther

 20. Onze zoon heeft PDDNOS en we zijn nu 10 dagen bezig met LTO3. We merken nog niet veel verandering. Wel slaapt hij sinds het gebruik een stuk slechter ondanks het nemen van melatonine voor het slapen gaan. Is dit misschien een bekend bijverschijnsel? En wordt dit op den duur weer minder? Hij weegt rond de 42 kilo en we geven hem 2 pillen per dag. Misschien over gaan naar 3? Of nog een week aankijken of er iets gaat gebeuren? We horen graag van u!

  Groetjes, Jane

  • Geef het lichaam tijd om geheel te wennen aan de LTO3. Bij veel kinderen slaat de LTO3 vaak al de eerste dag of dagen daarop aan. Dit geldt echter niet voor alle kinderen. Door de antioxidante werking van LTO3 kunnen sommige kinderen pas effect merken na 2 weken en er zijn zelfs mensen die aangeven dat het pas na 6 weken optimaal ging werken.

   LTO3 werkt in veel gevallen pas na 2 maanden echt optimaal. Kortom bij sommige mensen slaat de LTO3 eerder aan dan bij andere mensen. Als het na twee weken nog steeds niet het gewenste effect oplevert, dan kun je het best de dosis verhogen. In het geval van jouw zoon naar 3 pillen. In veel gevallen slaat de LTO3 dan toch aan.

 21. God, wat ben ik positief over dit middel zeg! Vorig jaar gediagnosticeerd met ADHD na 33 jaar pieken en dalen en moodswings. Ooit begonnen met GGZ behandeling met als diagnose een angst en paniekstoornis maar gelukkig een behandelaar die verder keek dan zijn neus lang was. En nee, niet alle volwassen ADHD-ers zijn stuiterende speed gebruikende bouwvakkers, om nog maar te zwijgen hoe vaak er mis-gediagnosticeerd wordt bij vrouwen (want: ADHD is nog steeds een typische mannen of jongenskwaal). Bij vrouwen wordt helaas te vaak nog ingezet op de symptomen die voortvloeien uit ADHD (bv. angst en paniek)

  Ik plaats deze reactie na een half jaar gebruik, dit om het zogenaamde jubelende placebo effect te voorkomen. Heb expres zolang gewacht, niet in de eerste plaats omdat ik vrij sceptisch ben in dit soort dingen maar mensen, het werkt echt en ja…bij mij zonder bijwerkingen.

  Gezien mijn medische geschiedenis wat betreft een hartruisje was Ritalin sowieso nooit een optie voor mij, om over de andere bijwerkingen nog maar te zwijgen.

  De innerlijke rust, de focus en concentratiespanne die ik ervaar sinds het gebruik van LT03 is bijna om te huilen van geluk. Van angst en paniekaanvallen is nauwelijks meer sprake (alleen nog wel wat wiebelig rondom mijn menstruatie maar dat hoort erbij). Ik pieker amper meer en slaap stukken beter al komt dat laatste ook wel omdat ik voorheen mijn innerlijke onrust dempte met het drinken van ongeveer 2 tot 3 glazen wijn per dag. Ook dat is nu verleden tijd.

 22. Jaren geleden bleek mijn toenmalige partner baat te hebben bij LTO3. Van altijd moe en zich nergens toe kunnen zetten, gediagnosticeerd met ADD, merkte hij de verandering heel duidelijk. Ook een kennis met ADHD had veel baat bij LTO3.

  Nu zit ik zelf: Wederom vastlopende op HSP, een brein dat altijd maar aan het denken is, meteen wil uiten wat het denkt, emoties oppikt van anderen, maar zelf ook overemotioneel is. Ik word er zo moe van. Dit heeft in de jaren meerdere malen tot burnouts geleid, concentratiestoornissen en geheugenproblemen.

  Zou LTO3 effectief kunnen zijn voor mij?

  Daarnaast de vraag of het ook effectief kan zijn bij dyslexie. Dit omdat mijn vriendin haar dochter (ook erg gevoelig als meisje) dyslexie heeft en haar (middelbare) schoolresultaten steeds verder achteruit gaan.

  Haar dochter en ik vertonen beide een aantal kenmerken van AD(H)D, maar zijn niet gediagnosticeerd omdat er onvoldoende kenmerken zijn.
  Wel kan ik zelf in periodes van onrust erg dwangmatig gaan handelen.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  • Grote kans dat LTO3 voor jou erg effectief kan zijn. Uiteraard kan ik dit niet met 100% zekerheid zeggen, want niet bij iedereen slaat LTO3 aan. LTO3 kan heel goed helpen om stress, overprikkeling, onrust, concentratieproblemen, spanningen, mistig in het hoofd voelen en andere vergelijkbare klachten te verminderen. Oftewel het kan zeker geen kwaad om te proberen of LTO3 bij jou de klachten kan verminderen.

   Van LTO3 is niet bekend wat het effect is bij dyslexie. Als het kind met dyslexie ook een concentratieprobleem heeft, dan mag je wel een positieve werking verwachten. Zeker als het kind bepaalde kenmerken van AD(H)D vertoond zou LTO3 kunnen helpen om de klachten te verminderen.

 23. Mijn zoon van 14 is erg onrustig in z’n hoofd, vooral slapen is erg moeilijk. Geen idee of hij ADD heeft, maar geconcentreerd is hij niet. Dit jaar is hij naar het beroepsonderwijs overgestapt. Hij is sinds kort begonnen met blowen met z’n vrienden. Hij zegt dat hem dat rust geeft. Is LTO3 het proberen waard?

  • Voor mij is het ook erg lastig om aan de hand van jouw bericht in te schatten of je zoon ADD heeft. LTO3 is daarentegen niet alleen geschikt voor ADHD en ADD, maar kan ook slaapproblemen verminderen. Waarschijnlijk zorgt de LTO3 ook voor meer rust in zijn hoofd, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Mijn advies is dan ook om LTO3 voor een a twee maanden te proberen en daarna te evalueren of LTO3 de slaapproblemen en concentratieproblemen verminderen.

   Met betrekking tot het blowen door uw zoon wil ik u waarschuwen. Blowen door kinderen op jonge leeftijd (voor hun 17de) heeft een blijvend negatief effect op de concentratie en het geheugen. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en blowen heeft hier een negatieve invloed op. Ik begrijp dat blowen hem rust geeft, maar de gevolgen op lange termijn moeten niet onderschat worden. Mij lijkt het dan ook verstandig om naar alternatieven te kijken die niet schadelijk zijn op de lange termijn, maar wel de slaapproblemen en concentratieproblemen verminderen.

 24. Ik zie veel websites die speciaal gecreëerd lijken en ook geschreven lijken om LTO3 te promoten. Een voorbeeld adhdkenmerken.net en nog vele meer. Alleen maar negatief over Ritalin en overal de linkjes naar LTO3. Ik vind dit een zeer kwalijke zaak en misleiding. Het zou toch niet zo zijn dat zelfs deze website hieraan meedoet? Als deze minder positieve reactie niet geplaatst wordt dan zegt mij dit genoeg en zal ik deze kwestie voor nader onderzoek doorgeven aan de instanties.

  • Zobegaafd.nl is geen website om LTO3 te promoten, maar objectief te informeren over diverse onderwerpen waaronder LTO3. Het beeld dat je schets dat wij negatief informeren over Ritalin herken ik niet. In diverse onderwerpen op de website zeggen wij dat Ritalin een bewezen middel is, dat de symptomen van onder andere ADHD en ADD verminderd. Tot op de dag van vandaag is dit niet het geval voor LTO3. Daarentegen moet ik wel zeggen dat heel veel bezoekers positieve ervaringen met LTO3 hebben en eigenlijk lees ik vrijwel geen negatieve ervaringen over LTO3. De reden dat wij een artikel over LTO3 hebben geschreven is omdat wij graag over alle mogelijke middelen informeren. Uiteindelijk mag iedereen voor zich beslissen om LTO3 wel of niet te gaan gebruiken. Zowel positieve als negatieve reacties mogen uiteindelijk op de website komen te staan.

 25. Mijn zoon heeft ADD en PDD-NOS. Nu hij ouder wordt krijgt hij steeds meer last van gestrest gedrag. We zouden graag lto3 willen proberen omdat ritalin in verleden veel nare bijwerkingen gaf, echter onze zoon eet al jaren ’s morgens vanille yoghurt met Brinta als ontbijt. Hij wil niets anders behalve op zondag een eierkoek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat lto3 wel goed opgenomen wordt? Hij gaat iedere ochtend al om 6 uur uit zijn bed, nog eerder uit bed gaan geen optie.

  • Je kunt het beste de LTO3 ten minste 10 minuten voor het ontbijt met water innemen. Voor een goede opname van de LTO3 is het belangrijk dat het spijsverteringskanaal zo leeg mogelijk is. LTO3 mag niet tegelijkertijd ingenomen worden met koemelkproducten en/of producten waar suiker aan toegevoegd zijn. Koemelkproducten laten een slijmlaagje achter wat de opname van LTO3 verslechterd. Natuurlijke suikers die bijvoorbeeld voorkomen in vruchtensap, honing of suikervrije siropen mogen wel ingenomen worden. Koemelkproducten, zoals yoghurt, mogen wel bij het ontbijt genuttigd worden, uiteraard wel 10 minuten na inname.

   Oftewel je zoon mag gewoon met vanille yoghurt met brinta ontbijten. Let op dat er in de vanille yoghurt geen toegevoegde suikers zitten en ga uiteraard pas na 10 minuten ontbijten. Mijn advies is om je aan de bijsluiter te houden, anders heeft het misschien niet het verwachte effect.

   Ik hoor graag je bevindingen, zowel positief als negatief!

 26. Sinds een goede maand, en op 37 jarige leeftijd, gediagnosticeerd met ADD. Ik neem al een aantal jaren cymbalta, dit is een antidepressivum waarvan ik elke ochtend 1 pilletje neem. Psychiater heeft mij andere pillen voorgeschreven, die ik erbij moet nemen, maar die zijn heel duur en ik bekijk liever de natuurlijke varianten. Ik lees deze positieve berichten, en vraag me af of het ook voor mij, een goed middel zou zijn. Ik heb last van angst, concentratieproblemen, hartkloppingen, ben ook wel wat sociaal gehandicapt, waardoor ik de indruk heb dat ik steeds door de mand ga vallen. Ben nochtans wel een fraaie jongen. Kan ik LTO3 combineren met cymbalta, en bij positief effect, cymbalta ook afbouwen? Bedankt voor uw reactie.

  • In principe kan je LTO3 combineren met cymbalta, zie voor meer informatie het hoofdstuk “LTO3 gebruiken met andere medicijnen” in dit artikel. Als je het 100% zeker wilt weten kan je dit het best bespreken met je psychiater of huisarts. Mijn vermoeden is dat je baat kan hebben bij het gebruik van LTO3. Maar uiteindelijk kom je er maar op een manier achter of LTO3 bij jou aanslaat en dat is door het supplement enige tijd te gaan innemen. Ik hoor graag je ervaringen met LTO3 mocht je het gaan gebruiken.

 27. Mijn zoon van 9 jaar is hoogbegaafd in combinatie met hsp. Hij is echt heel erg gevoelig en introvert. Hij wordt vaak rot wakker, vanwege hele enge dromen die hij heeft gehad. Hij durft vaak ook niet te gaan slapen, omdat hij bang is dat hij eng gaat dromen. Wij zijn nu 2 weken met Lto3 bezig. De eerste paar dagen gaven we hem 2 capsules per dag. Hadden het idee dat de klachten erger werden en hebben de dosering naar 1 capsule teruggebracht. We hebben het idee dat het beter gaat, hij is wat relaxter, maar voelt zich in ochtend toch vaak nog niet goed. Hij kan dan niet naar school of soms pas wat later. Is het raadzaam om nu over te gaan naar 2 capsules in de ochtend? Of misschien om een uur of 17.00 uur de 2e, zodat hij beter kan slapen?

  • Mijn advies is om eerst op te bouwen naar de aanbevolen dosis. Oftewel 2 capsules voor een kind tot 45 kilogram en 3 capsules voor een kind van boven de 45 kilogram. Als hij boven de 45 kilogram weegt, zorg er dan voor dat je dit rustig opbouwt. Oftewel eerst 2 capsules en uiteindelijk 3 capsules. Deze dosering enige tijd vasthouden en de resultaten van de extra dosering bekijken. Mocht hij dan na deze extra dosering nog steeds rot wakker worden in de ochtend, dan kan je proberen om bijvoorbeeld voor het slapen gaan een extra capsule LTO3 te geven.

   Een bekende bijwerking van LTO3 bij hsp’ers is dat de bestaande klachten en symptomen juist tijdelijk toenemen in plaats van afnemen. Lees hoofdstuk: “Uitzonderlijke reacties op LTO3” in de bijsluiter: https://www.zobegaafd.nl/bijsluiter-lto3

 28. Beste,

  Kan dit middel zonder problemen mee naar Zuid Afrika & Mozambique genomen worden?
  Voor ritalin moet ik een speciale verklaring meenemen, maar wil graag dit als vervanger meenemen op vakantie.

  Groet,
  Mirjanne

  • LTO3 is een 100% natuurlijk voedingssupplement en geen van de ingrediënten staat op de lijst van opiaten die door douanes wordt gehanteerd. Oftewel je kunt het dus gewoon meenemen. Uiteraard is het wel verstandig om enige tijd van te voren te beginnen met LTO3, zodat je kunt kijken of het bij jou het gewenste effect oplevert.

 29. Hoi,
  Bij mij is ADD niet vastgesteld (ook nog nooit een test gedaan) maar wel heb ik heel vaak last van concentratieproblemen… Is het een aanrader om dit supplement te gaan slikken en dan ook in de aangegeven dosis? Graag zie ik reactie(s) tegemoet!

  • Het is altijd goed om de LTO3 de eerste 2 weken elke dag te nemen. Zo kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Daarna kun je het naar behoefte en eigen inzicht nemen. Je hebt overigens absoluut geen diagnose nodig om baat te kunnen hebben van LTO3. Veel mensen gebruiken het gewoon voor meer concentratie, ontspanning, innerlijke rust etc. De positieve effecten kunnen dus bij iedereen optreden, ook al heb je geen directe klachten.

 30. Goedemorgen,
  Ik ben sinds vrijdag begonnen met 3 capsules in de ochtend. Ik heb eind mei een dag gepland staan bij een instantie voor AD(H)D omdat er sterke aanwijzingen zijn dat ik dit heb. Omdat ritalin gebruik tijdens die dag een must is wil ik eerst kijken of dit middel werkt. Nu ben ik alleen erg misselijk en moe nadat ik dit middel gebruik. Horen jullie dit vaker en wellicht nog tips?

  • De bijwerkingen die je beschrijft komen inderdaad wel eens vaker voor:

   Misselijkheid kan in uitzonderlijke gevallen optreden. Om dit in het vervolg te voorkomen is het verstandig om vlak voor de inname een halve banaan te eten. Op deze manier voorkom je dat de maagwand geïrriteerd raakt.

   Met betrekking tot vermoeidheid: Ben je al langere tijd vermoeid? Als er over langere tijd een vermoeidheid heeft opgebouwd, dan de LTO3 op het begin juist vermoeidheid veroorzaken. De vermoeidheid komt als het ware in een keer lost. Het beste is om je hieraan over te geven, zodat het lichaam kans heeft om te herstellen.

   Oftewel LTO3 innemen met een halve banaan en de vermoeidheid even uitzitten. Ik ben er benieuwd of je over een week de positieve effecten van LTO3 wel ervaart!

   • Dankjewel ik laat het weten en idd jarenlang vermoeid geweest en ook b12 injecties hiervoor gehad en nog 1x in de 2 maand wat de mist in Mn hoofd doet verminderen.

    • Ik denk dat dat de vermoeidheid inderdaad kan verklaren. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen over een paar weken!

   • Hoi, ik weet niet of u dit leest aangezien het bericht al wat ouder is. Heeft de inname met banaan geholpen? Mijn dochter neemt de no taste maar zegt dat er een zee smaak aan zit. Dus overweeg ik om het haar met de banaan erbij te geven. Groet!

 31. Hallo, Ik heb een vraag: We hebben voor mijn zoon LTO3 gekocht. Hij gebruikt het nu een paar dagen. Zelf geeft hij aan het ’s morgens goed te merken dat hij LTO3 heeft genomen. Dan is hij helder in zijn hoofd en kan zich goed concentreren. Alleen in de middag is hij doodmoe. Zo moe dat hij er al mee wil stoppen. Ik baal hier natuurlijk stevig van want ik gun hem het zo om zich goed te voelen. Hij slikt 3 capsules ’s morgens om circa 06.15 uur. Wat adviseert u? Misschien verdelen over de dag? Ik heb wel tegen hem gezegd dat hij eerst maar eens een week moet doorslikken. Wellicht moet zijn lichaam er nog aan wennen. Hij is 21 jaar en verricht vrij zwaar werk op de bouw.

  • Een van de korte termijn bijwerkingen van LTO3 is moeheid, zie ook het hoofdstuk over de bijwerkingen. Mijn advies is om het eerst 2 weken te proberen met de basisdosering. Indien het probleem na twee weken nog niet over is kan je gaan variëren: Bijvoorbeeld door ’s middags nog een capsule in te nemen of door de dosis te verdelen over de dag.

   Bij veel volwassenen blijkt de meest effectieve dosis te zijn: 3 capsules ’s ochtends en 2 capsules rond 17.00 uur.

 32. Hoi, Ik snap niet waarom de L-theanine Omega-3 pillen van Lucovitaal of Concerta minder goed zouden werken. Ingrediënten zijn zo goed als hetzelfde. Wordt zobegaafd betaald om Lto-3 te promoten? Ik hoop dat u daar een eerlijk antwoord op wil geven, dan kan ik daar leerzame conclusies uit trekken. Ik ben namelijk al een hele tijd op zoek naar een hulpmiddel voor mijn zoon met ADHD. Dank vast

  • Je stelt een terechte vraag die ook al een keer via twitter aan mij gesteld is. Het antwoord is helaas wat complexer. LTO3 is een product van producent SmartVital. LTO3 is namelijk gedeponeerd als merknaam, wat wil zeggen dat andere fabrikanten dit merk niet mogen gebruiken. Samsung mag de merknaam iPhone bijvoorbeeld ook niet gebruiken. Tot zover het technische gedeelte.

   De L-theanine Omega-3 van Lucovitaal is eigenlijk een imitatieproduct. De L-theanine Omega-3 van Lucovitaal bevat zover ik weet dezelfde ingrediënten in dezelfde dosering, maar bevat daarnaast ook nog Ginkgo Biloba. Ginkgo Biloba staat bekend om haar positieve effect op het concentratievermogen, het geheugen en een heldere geest, aldus Lucovitaal.

   Zover ik weet is er geen bewijs welk middel beter werkt en of er überhaupt verschil zit tussen beide middelen. Ik heb ervoor gekozen om te linken naar de officiële LTO3 en niet naar imitatieproducten. Ik heb SmartVital gevraagd om een reactie en zij komen met het volgende: “Voor zover wij weten is het product van Lucovitaal lang niet zo effectief als LTO3”. Of hier een kern van waarheid in zit weet ik niet.

   Mijn advies is om beide producten te proberen en te kijken welk product het beste werkt. Als beide producten even goed werken, dan kan je natuurlijk voortaan de goedkoopste van de twee nemen. Als je ervaring hebt met beide producten dan hoor ik het graag!

  • Als je aan Douwe Egberts vraagt wat de beste koffie is, zal er ook geadviseerd worden Douwe Egberts te kopen. Ik snap heel goed dat SmartVital hun ontdekking zo lang mogelijk met een alleenrecht wil verkopen. Maar hoezo zal Lucovitaal “Imitatie” L-theanine/Omega-3 etc. gebruiken? Dat bedrijf is ook niet op hun achterhoofd gevallen. Mijn zoon gebruikt de L-Theanine/ Omega 3 tabletten van Lucovitaal nu sinds enige maanden omdat we de tabletten van Smart/Vital te prijzig vinden en deze helpen echt geweldig! Zeker de moeite om te proberen. Of het nu een placebo-effect is of niet. Wij herkennen hem niet weer.

   • Mijn advies is om beide producten gewoon te gebruiken en kijken welk product het beste werkt. Of welk product de beste prijs / kwaliteit verhouding heeft. Over het algemeen hoor ik meer positieve berichten over LTO3 van SmartVital dan de “Imitatie” L-theanine/Omega-3 van Lucovitaal, maar hiermee wil ik zeker niet zeggen dat het ene product beter is dan het andere. Jij hebt bijvoorbeeld goede ervaring met het product van Lucovitaal. Uiteraard ben ik erg benieuwd of de LTO3 van SmartVital bij jullie zoon nog beter werkt of dat dit niet uitmaakt. Zijn jullie niet benieuwd om dit een keer te proberen? Dat zou namelijk erg waardevolle informatie zijn.

 33. Mijn dochter met ADHD van 8 slikt al meer dan een jaar LTO3. Dat hielp erg goed, we zagen dat het samen spelen met haar broertje een stuk beter ging en het leek of ze jaar woede uitbarstingen net allemaal wat beter onder controle had. Alsof ze zichzelf beter onder controle had. Nu lijken de 2 capsules echter niet meer dezelfde werking te hebben. Mag ze ook drie capsules in de ochtend? Ze weegt nog geen 45 kilo. Ik hoor het graag!

  • De dosering beschreven in dit artikel en de bijsluiter is de basisdosering. Als met de basisdosering niet de gewenste effecten optreden, dan kan het nodig zijn om de dosis te verhogen, het beste met 1 capsule tegelijk. Elke nieuwe dosis een week aan te houden om duidelijk te krijgen wat de effecten zijn.

 34. Onze dochter, 11jaar, die gediagnosticeerd is met ADHD krijgt lto3 van Puro. Bij een dosis van 2 pillen had ze ,op de eerste dag al effect. Nog niet zo goed als 15 tot 20 mg Medikinet, maar ze geeft aan zich redelijk te kunnen concentreren. Met alleen 2 capsules lto3 worden afleidende prikkels nog niet zo goed gedempt als met Medikinet. Misschien als de dosis iets omhoog gaat dat dat ook beter gaat. Omdat het voor de prijs niet uitmaakt ga ik ook nog de originele lto3 proberen.

  Grootste probleem bij de inname is het moeilijk kunnen doorslikken van de capsules. Dat gaat nu wel met yoghurt, wat eigenlijk niet optimaal is. Zouden ze kleiner zijn dan gaat dat wel. Zoals de teunisbloem- en vis-olie capsules die ze ook slikt en waar ze ook heel veel baat bij heeft. Hopelijk dat ze de no-taste capsules van de originele lto3 opgelost in water kan doorslikken. Maar omdat ze bijzonder smaakgevoelig is hoop ik maar dat dat gaat lukken. Hopelijk dat er kleinere capsules komen van of Puro of de originele fabrikant.

  • Ik weet niet hoe zwaar ze is, maar je zou inderdaad kunnen proberen om de dosis met 1 capsule te verhogen. De exacte verschillen qua werking tussen LTO3 van SmartVital en de LTO-D3 van Puro ken ik niet. Zodra je de LTO3 van SmartVital hebt geprobeerd hoor ik graag jouw bevindingen!

   De No-taste variant kan je inderdaad in water oplossen. Ik weet niet hoe groot de LTO-D3 capsules van Puro zijn, maar de LTO3 capsules van SmartVital zijn relatief klein. Indien ze toch te groot zijn, gewoon open maken en oplossen in water of over een boterham met beleg leeg strooien.

   • Ons dochtertje was geen leuk kind meer, zes jaar lang ellende vanwege haar gedrag: bepalend, aggresief enzovoort. Testen? No way, dit laat ze gewoon niet toe. Nu schijnt ze autisme, adhd , zeer hooggevoelig en hsper te zijn. Nu sinds 2 weken met LTO3 van Smartvital bezig en wilde dat ze dit zes jaar geleden hadden aangeraden. Werkt perfect. Onze zoon ADHD en lvb slikt strattera en risperidon hij gaat in de mei vakantie er mee beginnen, samen met zijn huidige medicatie dus ben benieuwd. Ik heb ADHD en ben Hsp’er en wil er ook mee beginnen.

 35. Ik gebruik het product nu een week. Ik heb last van aangezicht dofheid. Ik ben nu verminderd naar 1 capsule. Nog voel dit. Kan dit door de pillen komen? Ik ben hsp’er.

 36. Ik lees dat je dochter ook vis-olie caps gebruikt, van de natuurarts heb ik begrepen dat het bij gebruik van LTO3 beter is niet extra visolie toe te voegen omdat het teveel is wat je lichaam weer moet afbreken.

 37. Ik heb veel last van onbestemde gevoelens en spierspanningen in mijn romp. In het verleden ook angst en paniekaanval gehad. Helpt dit middel ook om dit tegen te gaan?

  • LTO3 zorgt voor een afname van chronische stress, angsten en spanningen. Mijn advies is dan ook om een potje te kopen en kijken of bij jou de klachten verminderen.

 38. Ik gebruik het nu een paar maanden. Het is echt een verschil, minder stres drukte in mijn hoofd. Het is natuurlijk geen wonder middel en je moet alles zelf doen maar het haalt zeker de scherpere kanten eraf! En veel beter en effectiever dan andere homeopathische middelen ook is het in verhouding goedkoper. Ik er erg tevreden!
  Mijn bijwerking is of was soms maagzuur.

 39. Mijn autistische zoon van bijna 9 jaar gebruikt nu sinds 3 dagen LTO3 no taste die ik in Canada gekocht heb. Het is van Herb-e-concept. Hij neemt 2 capsules in de ochtend. Hij is 22 kilo. Mijn zoon is hooggevoelig, al is dat niet officieel vastgesteld. Ik vermoed dat het even averechts werkt voor hem want hij wordt snel geïrriteerd. Vandaag, dag 3 zei zijn zwemjuf dat hij heel anders was en veel drukker dan normaal. Zij weet niet dat ik hem LTO3 geef. Wat is uw advies: moet ik 7 -10 dagen aankijken en z’n lichaam laten wennen of nu al de dosering verlagen naar 1 pil en later verhogen?

  • Hoi,

   Pas een paar dagen geleden gestart met 1 capsule per dag. Dit omdat ik een HSP-er ben.
   Vanaf dat moment heb ik veel last van hartkloppingen. Herkent iemand dit?

 40. Met name van L-Theanine (geïsoleerd uit natuurlijke bron =groene thee) is anekdotisch bewijs bekend dat het bij de “juiste” dosering veel doet voor mensen met onrust en focus problemen.
  Het zou DE reden zijn waarom Tibetaanse monniken liters groene thee drinken.

  Wat ik mij dus afvraag is of dit soms het verschil maakt met commerciële imitaties van LTO3. Immers die partijen zouden wellicht een scheikundig gelijkende synthetische versie van L-Theanine kunnen gebruiken waar de fabrikant van LTO3 dit nalaat. Interessant in ieder geval. Ik ga dus ook maar eens met L-Theanine uit biologisch/natuurlijke bron aan de gang.

 41. Hallo,

  Ik slik op het moment visolie capsules. Als ik lto3 zou gaan gebruiken, hoef of de visolie niet meer te nemen of wel?
  Ik heb ADHD en slik op dit moment alleen antidepressiva (wellbutrin). Deze vorm van antidepressiva zou ook helpen tegen ADHD klachten. Ik heb idd wat minder onrust, maar mijn stemmingsklachten zijn toegenomen. Voorheen slikte ik namelijk sertraline i.p.v. Waarschijnlijk ga ik dus weer terug naar de sertraline maar zoek iets ter aanvulling voor mij ADHD klachten. Het klinkt heel positief. Echter heb ik dus wel de vraag of ik mijn huidige visolie door Lto3 mag vervangen? Het is allemaal al kostbaar genoeg.

  • Kimberly,

   Ik weet niet hoeveel visolie je dagelijks bij slikt, maar in LTO3 zit inderdaad ook visolie. Dus tenzij je heel erg veel visolie slikt kan je inderdaad je huidige visolie inname vervangen door LTO3.

 42. Goedemiddag,

  onze zorgverzekering zegt LTO3 voor onze dochter te vergoeden (vanuit aanvullende verzekering) mits voorgeschreven door arts/therapeut en geleverd via apotheek. Heeft u ideeen hoe ik dit het best kan organiseren?

 43. Onze dochter gebruikt het al een half jaar. We zien dat zij aan 1 capsule voldoende heeft. Nu een aantal dagen gestopt, maar ze is weer veel meer gestrest, vermoeid en laat meer clowneske gedrag zien. Toch weer beginnen. Zal het voor mij ook goed zijn. Snel moe en overprikkeld. Doet het wat met je gewicht? Kan ik ook starten met 1 capsule? Zie graag je reactie te gemoed. Mvg

  • Advies voor volwassenen is om te beginnen met 3 capsules per dag. LTO3 heeft geen invloed op het gewicht. (Er zijn hiervan tenminste geen bijwerkingen bekend).

  • Zeker! Je kan de inhoud van de capsule gewoon in drinken oplossen of over een boterham leeg strooien. Als je de LTO3 No Taste neemt, dan proef je niks.

 44. Goedendag,
  Jammer dat dit middel niet vergoed wordt. Mijn man (45)en zoon (9)staan op het punt methylfenidaat te gaan gebruiken (ADD) Ik zou liever zien dat ze LTO -3 gingen slikken. Mijn andere zoon(ADHD) slikt al methylfenidaat vanaf zijn 14e. Is nu 18 jaar. Voor 3 man potten lto3 aanschaffen wordt wel een prijzige aangelegenheid! Het is eigenlijk toch wel van der zotten dat als dit middel bij zoveel mensen wel werkt niet vergoed wordt en we dus maar massaal aan de Ritalin, Concerta e.d.gaan!Is er nou niet eens iemand die daar wetenschappelijk bewijs voor kan gaan leveren? Ook goed om de zorgkosten/ medicijnen te verminderen!

  • Helemaal mee eens! Ik zou ook graag objectief onderzoek willen zien naar het middel, want ik denk dat iedereen graag duidelijkheid wilt hebben over de werking van LTO3. Er schijnen wel verzekeringen te zijn die LTO3 vergoeden, indien het wordt voorgeschreven door een arts/therapeut (zie reactie van Judith).

 45. Mijn zoon slikt nu methylfenidaat. In het weekend is het niet nodig. Kan ik LTO3 ook allen op doordeweekse dagen geven?

  • Advies is om standaard te beginnen met de aanbevolen hoeveelheid elke dag te nemen voor minimaal 2 weken. Op die manier kan het lichaam zich goed instellen op de LTO3. Daarna kun je het naar behoefte en eigen inzicht nemen en dus de dosis in het weekend overslaan.

 46. Mijn dochter is nu 18 jaar en heeft al vanaf haar 6e heel veel last van hoofdpijn en migraine, in de loop der tijd meerdere malen per week. Dit voorjaar is bij ggz geconcludeerd dat ze ADD heeft. Ik lees helemaal niets van hoofdpijnen en LTO3. Kun je daar wat van vertellen?

 47. Mijn dochter van 9 is sinds een week gestart met het innemen van LTO3. Ze neemt dit een 10-tal minuten voor ze ontbijt. Haar ontbijt bestaat echter wel uit een boterham of toastje met Nutella choco, en daarna Corn Flakes (soms Honey pops, soms Frosties, soms Special K), maar hier zit overal toegevoegde suikers in (in Special K ook veel suiker blijkbaar). Zij vindt dit echt zo lekker allemaal, zodat mijn hart breekt als ik dit zou moeten afschaffen omwille van de combinatie met LTO3 dat niet samengaat met toegevoegde suikers. De voorbije week heeft zij dus nog normaal ontbeten zoals anders. Zou het daarmee zijn dat ik niet veel effect merk voorlopig of is dit normaal de eerste week? Groetjes!

  • Dat er nog nog niet veel effect merkbaar is kan drie redenen hebben:

   Vertraagde werking: Vaak is de werking van LTO3 al de eerste dag merkbaar, maar dit kan ook enkele weken duren. In zeldzame gevallen kunnen er 6-8 weken verstrijken voordat de werking intreedt. Pas na 2 maanden kunnen er conclusies worden getrokken over de werking van LTO3 en de beste dosering. In minder dan 10% van de gevallen heeft LTO3 geen enkel effect.
   Te lage dosering: Het beste is te beginnen met de basisdosering en deze plm. 10 dagen aan te houden. Het lichaam kan zich zo goed instellen op de LTO3. Als dan nog niet de gewenste effecten optreden
   is het goed om de dosis te verhogen, het beste met 1 capsule tegelijk en elke nieuwe dosis een week aan te houden om duidelijk te krijgen wat de effecten zijn.
   Toegevoegde suikers bij inname: De Nutella choco kan de opname van LTO3 belemmeren. Het inname advies is dan ook om dit niet te doen. Ik kan moeilijk voorspellen of dit nu wel of niet de reden is dat de LTO3 geen effect lijkt te hebben. Mijn advies is toch voor een suikervrije chocolade pasta te gaan om te kijken of dit werkt.

 48. Deze week ben ik gestart met Lto3 en nu merk ik dat ik een super erg dorst gevoel heb.

  Zoals hierboven beschreven hebben mensen met HSP soms meer kans op bijwerkingen. Alleen ik vroeg me af wat dit dan precies zou kunnen zijn. Ook vroeg ik me af of de bijwerkingen dan af zouden kunnen nemen naarmate je het product langer gebruikt.

  Alvast heel erg bedankt voor de hulp!

  • Ik herken me in uw situatie. Ik ervaar zelf veel honger ipv dorst. Drinken doe ik al redelijk veel (2l tot 3l per dag). Wel slaap ik enorm slecht en merk ik dat me ADD klachten juist verergeren. Ik pieker juist meer, drukker/chaotischer gevoel in mijn hoofd, vaker paniekaanvallen en duizeligheid.

   Ik verkeer zelf in een burn-out en er is sinds kort ADD bij mij geconstateerd. Dit maakt de burn-out veel erger, helaas. Ik hoopte met dit middel de symptomen wat te verzachten, maar het na 6 dagen gebruikt te hebben is het bij mij erger helaas. Hiervoor gebruikte ik CBD olie zonder THC. 5% van het merk Lucovitaal. Dat heeft voor mij wel rustgevend gewerkt moet ik eerlijk zeggen, maar ik besloot toch deze variant van LTO3 te gebruiken omdat ik zoveel positiviteit over gelezen heb. Is uw situatie intussen al verbeterd kwa mogelijke bijwerkingen? Of merkt u wel verbetering?

   • Beste Do,

    Zoals ik hieronder (in een andere reactie van jou) aangeef, adviseer ik je om even contact op te nemen met de klanten service.

  • Beste Fenne,

   Met dat HSP’ers meer bijwerkingen kunnen ervaren wordt bedoeld dat hetgeen waarvoor je LTO3 neemt in eerste instantie erger wordt (de klachten nemen dus toe). Let op: Bij hooggevoelige mensen wordt vaak aangeraden te beginnen met 1-2 capsules per dag. Mijn advies is om het nog een week aan te kijken. Volgens de bijsluiter wordt het na een week minder.

 49. Hallo,

  Sinds begin dit jaar is er een Burn Out bij mij geconstateerd. Tevens is er een grote vermoede dat ik ADD heb en ben deze middel tegen gekomen. Ik lees vele positieve reacties en hoop dat het bij mij ook enigzins werkt. Dat de drukte in mijn hoofd (chaotische) meer gedempt wordt en dat het wellicht helpt met meer positieve energie. Momenteel ben ik nog redelijk suf van het bankhangen en ben niet zo gemotiveerd om wat te doen. Energie is natuurlijk ook laag.
  Nou heb ik een aantal vragen:

  1) kan dit middel samen met Oxazepam ?

  2) ik ontbijt meestal :een broodje ham+kaas , bakje Griekse yoghurt 100%natuurlijk met natuurlijke fruit granola en lepeltje honing (natuurlijk). Daarnaast doe ik vaak een 100% natuurlijke fruit smoothie. Kan dat in combinatie met Lto3?

  3) mocht ik last hebben van bijwerkingen kan ik dan de dosis in 3 porties verdelen zoals: 1 ochtend , 1 middag en 1 s’avonds ? Of wat wordt er aangeraden?

  • Beste A.d. l,

   1) Het is altijd verstandig om dit met je (huis)arts te bespreken, maar LTO3 is in principe gewoon te combineren met andere soorten medicatie. De bijsluiter adviseert om andere medicijnen minimaal 30 minuten ná de
   ochtenddosis LTO3 in te nemen.
   2) Melkproducten, zoals kaas, kunnen bij het ontbijt genuttigd worden, dus minimaal 10 minuten na de inname van LTO3. (Dus niet tegelijk innemen met koe producten). Er mogen geen suikers zijn toegevoegd aan het product wat je eet, maar honing en vleeswaren zijn geen probleem. Oftewel het ontbijt wat jij beschrijft is geen probleem.
   3) Bij erge bijwerkingen wordt geadviseerd om in eerste instantie de dosis te verlagen.

 50. Ik gebruik dit spul sinds vorige week woensdag. 3 capsules 30 min voor het ontbijt. Sinds ik het gebruik, 6 dagen nu, ben ik veel drukker in mijn hoofd (hoofd is voller, pieker veel meer), ervaar ik veel meer hartkloppingen en eveneens veel duizelingen gepaard met hoofdpijn. Ik gebruik naast de LTO3, Oxazepam en tussendoor paar druppels CBD olie zonder THC. Ik ben tot nu toe niet echt blij met dit spul. Horen deze symptomen er bij als bijwerking of zoiets voor de eerste paar dagen? Tevens slaap ik ook veel slechter. Wordt ’s nachts wakker met hartkloppingen. Heeft iemand anders dit ook ervaren? Of kan iemand hierop een antwoord geven?

  • Beste Do,

   Ik kan hierover niks in de bijsluiter vinden, dus mijn advies is om even contact op te nemen met de klantenservice van SmartVital. Waarschijnlijk kunnen ze je voorzien van een (goed) advies. Ik geef alleen antwoord op basis van de bijsluiter.

   Zou je de reactie van de klantenservice willen delen op de website? Laat ook zeker nog even een reactie achter of het voor jou verbeterd is of niet. Beide situaties zijn namelijk nuttig voor andere lezers.

  • Interessante vraag, maar ik moet het antwoord je verschuldigd blijven. Als je antwoord op deze vraag wilt hebben, dan adviseer ik je om contact op te nemen met de klantenservice van SmartVital.

  • Nee het is eigenlijk niet te koop bij de kruidvat of andere bekende drogisterijen. Mijn advies is om het gewoon bij SmartVital te bestellen. Er zijn wel enkele andere online aanbieder die de officiele LTO3 doorverkopen, maar die zijn eigenlijk altijd dezelfde prijs of duurder. (Ik heb ze in ieder geval nog niet goedkoper gezien, dan de prijzen die SmartVital hanteren.

 51. hallo,
  Ik gebruik nu een dikke week LTO3. Ik kreeg de tip van een natuurgeneeskundige therapeut, na het inlezen van LTO 3 was ik enthousiasten ben ik begonnen met het nemen ervan.Ik kom er zelf steeds meer achter dat ik aardig wat aspecten heb van hsp. Nu merk ik dat ik behoorlijk moe ben en eigenlijk constant hoofdpijn heb. Kunnen dit bijwerkingen zijn van de LTO 3? (volgens mij las ik daar net al wel wat over…) Heeft u ook een tip of advies wat ik het beste kan doen? Doorgaan met 3 tabletten op de ochtend, ik las ergens dat je dit het beste vol kan houden tot een bepaalde periode? Of kan ik al beter naar 2 op de ochtend en 1 op de avond??
  Op de ochtend neem ik de tabletten op een nuchter maag, na 10 min eet ik wel kwark…is dit oke? Alvast bedankt voor het lezen en tips!

 52. Hallo, ik heb alle meest positieve reacties gelezen. Nu ben ik benieuwd naar het gebruik op de lange duur. Is daar meer over bekend? Ik lees als je het middel niet meer gebruikt de werking stopt. Het werkt niet door.. of dat je er uiteindelijk minder van nodig zal hebben? Ik zou graag hier wat meer info over willen.

 53. Hallo,
  Ik was best sceptisch over het gebruik van lto3. Maar na 5 weken durf ik het te geloven. Ik ben weer in actie gekomen, zit niet meer ‘de hele tijd in m’n hoofd’ , kan weer focussen en blijf alert gedurende de hele dag. En vooral, de vermoeidheid die me volgens mij mn hele leven dwars lag, is verdwenen. Ik kan de dag meemaken zonder dat ik moet slapen overdag! Dit is gewoon een wonder. Ik ben wel na 3 weken terug gegaan naar 2v capsules ipv 3, ik werd er duizelig van. 2 per dag werkt ideaal voor mij. K ben dankbaar voor deze mogelijkheid om normaal te leven!

 54. Ik ben een hoogsensitive high sensation seeker dat is HSP met de constante drang naar nieuwe indrukken. Maar tegelijkertijd heb ik dus naast alle nieuwe indrukken veel tijd nodig om te herstellen. Last van prikkels en overprikkeling. Doorgaans gaat het goed, maar soms is er zo’n dag dat de prikkels zich opstapelen en dat ik alleen door een enorme woedeuitbarsting kan ontladen. Dat is alleen niet fijn voor mij en mijn omgeving en heb ik een paar dagen nodig om weer lekker in mijn vel te komen.

  Ik ben er niet zo van om elke dag iets te slikken, omdat ik op de meeste momenten de prikkels goed in evenwicht kan houden. Ik wil ook niet her risico lopen door door medicatie te slikken ik de prikkels demp en daardoor steeds over grenzen heen ga die ik dan niet voel.

  Dus mijn vraag is: Kan ik LTO3 ook incidenteel gebruiken (ter voorkoming van een woedeaanval)?
  Wat is de officiële reactie hierop maar ook heeft iemand met HSP/HSS hier ervaring mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant