Hoogbegaafdheid Waarom mijn kind op hoogbegaafdheid laten testen?

Waarom mijn kind op hoogbegaafdheid laten testen?

Je kind laten testen op hoogbegaafdheid, maar twijfel je? Dan is het verstandig om je als eerste af te vragen waarom je denk dat je kind een hoogbegaafdheid test nodig heeft. Heb je het vermoeden dat je kind hoogbegaafd is? Of heb je het testresultaat nodig, om bijvoorbeeld met school, een gesprek te starten? Of wil je dat je kind wordt toegelaten op een Leonardo school. Weeg in eerste instantie goed af of het testen op hoogbegaafdheid nut heeft.

Afhankelijk van het testinstituut loopt een hoogbegaafdheid test op tot in de honderden euro’s, daarnaast is het later opnieuw testen vaak lastig. Het kan daarom geen kwaad om je zelf eerst te verdiepen in het begrip hoogbegaafdheid en het testen daarvan. Welke kenmerken horen bij hoogbegaafdheid en voldoet mijn kind aan een deel van deze kenmerken. Wees realistisch. Sommige niet-hoogbegaafde kinderen kunnen toch kenmerken van hoogbegaafdheid hebben, terwijl ze niet hoogbegaafd zijn.

Als je een sterk vermoeden hebt dat je kind hoogbegaafd is dan kan je overgaan tot een hoogbegaafdheid test. Als jij al ouder vindt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, dan kan je als ouder beslissen om je kind te laten testen. Voordat je dit besluit kan nemen is het goed om eerst de voor-en nadelen goed te weten.

Voordelen van een hoogbegaafdheid test

Als ouder(s) weet je nu eindelijk waar je aan toe bent. Nu je weet wat er aan de hand is kan je je kind beter begrijpen en daardoor kan je hem of haar beter helpen. De zekerheid van de test geeft jouw als ouder een stukje meer rust. Ook voor je kind is het vaak een geruststelling om te weten dat hij of zij niet “raar” is.

Als er meer duidelijkheid is of je kind hoogbegaafd is, dan kan je dit op school aangeven. Scholen willen graag eerst een bevestiging dat jouw kind ook echt hoogbegaafd is voordat ze actie ondernemen.

Je kan vaak beter steun zoeken bij belangenorganisaties als vastgesteld is dat jouw kind hoogbegaafd is. Sommige belangenorganisaties vragen zelfs om een bevestiging van hoogbegaafdheid. Een voorbeeld is Mensa. Bij de belangenorganisatie Mensa kan je alleen in aanmerking komen voor een inschrijving als door middel van een betrouwbare intelligentietest wordt aangetoond dat je tot de meest intelligentie twee procent van de bevolking behoort.

Nadelen van een hoogbegaafdheid test

Een hoogbegaafdheid test is vaak (gedeeltelijk) een moment opname. Als je kind faalangst heeft of gewoon onder zijn of haar niveau presteert door bijvoorbeeld een slechte dag, kan dit negatieve gevolgen hebben op de uitslag van de test.

Door het afnemen van de test plaats je je kind in een hokje, als blijkt dat hij of zij hoogbegaafd is. Sommige ouders vinden dit ongewenst. Daarnaast kan je vanuit de school of omgeving ook tegenwerking of onbegrip krijgen.

Na de test blijft eigenlijk alles zoals het was. De problemen die jij en je kind misschien hebben zijn niet opeens verdwenen. Wat echter wel is veranderd, is je vertrekpunt. Je weet nu dat je kind hoogbegaafd is of niet, en vanuit dat punt kan je actie ondernemen.

Als ouder(s) moet jij uiteindelijk beslissen of je je kind op hoogbegaafdheid laat testen. Overweeg dit goed! Het lezen over hoogbegaafdheid kan je helpen om alles beter te begrijpen en daardoor kan je als ouder(s) beter inschatten of jouw kind hoogbegaafd is. Heb je besloten je kind te laten testen ga dan pas kijken waar en wanneer je je kind laat testen.

Tot slot

Voordat je je kind laat testen op hoogbegaafdheid kan je ook een tussenstap nemen. Op internet zijn diverse gratis IQ testen te vinden, waarmee je vaak een erg goede indicatie van het IQ krijgt. Op de website staat een gratis IQ test die geheel vrijblijvend te doen is. Naar aanleiding van het resultaat kan je besluiten om verder te gaan.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant