Hoogbegaafdheid Verschil tussen meerbegaafd en hoogbegaafd

Verschil tussen meerbegaafd en hoogbegaafd

De term “meerbegaafd” is niet een hele gebruikelijke term en wordt ook vaak gebruikt als synoniem voor hoogbegaafd. Dit ten onrechte; in de psychologie geldt als meerbegaafd de IQ-score van 120 – 129; de groep tussen gemiddeld en hoogbegaafd.

Meerbegaafd en hoogbegaafd zijn dan twee verschillende dingen, gekenmerkt door een meetbaar verschil in IQ-score. Meerbegaafd wordt ook wel gebruikt als synoniem voor hoogintelligent. Dit vanwege de (meetbare) hogere intelligentie.

Hoogintelligent versus hoogbegaafd

Er bestaan wel duidelijke verschillen tussen hoog intelligente mensen (mensen die een bovengemiddeld IQ hebben) en hoogbegaafde mensen. Hoogbegaafd zijn is meer dan enkel over een hoog IQ beschikken. Bij hoogbegaafdheid is er naast een hoog IQ ook een bovengemiddelde creativiteit en motivatie. Een hoog intelligent persoon is vaak heel erg geïnteresseerd of belangstellend, terwijl een hoogbegaafd persoon juist vaak nieuwsgierig is. Een hoogbegaafd persoon voelt een hoge drang om te onderzoeken en nieuwe kennis te vergaren.

> 130 Hoogintelligent / Hoogbegaafd
120 – 129 (meer)Begaafd
110 – 119 Bovengemiddeld
90 – 109 Gemiddeld

Kenmerken van een Hoogbegaafd persoon:

 1. Hoge intelligentie (IQ van boven de 130).
 2. Een vroege ontwikkeling.
 3. Uitblinken in meerdere gebieden, maar kan soms juist ook onderpresteren.
 4. Op een eenvoudige manier kunnen leren.
 5. Is goed in het leggen van verbanden.
 6. Kan eenvoudig problemen analyseren.
 7. Maakt grote denksprongen.
 8. Heeft een voorkeur voor abstract denken.
 9. Heeft een hoge zelfstandigheid.
 10. Een zeer brede of juist specifieke interesse
 11. Is creatief/origineel.
 12. Is een perfectionistisch persoon.
 13. Heeft een apart gevoel voor humor.
 14. Heeft een hoge mate van concentratie.

Kenmerken van een Hoogintelligent persoon:

 1. Presteert in de klas bovengemiddeld.
 2. Luistert met interesse. Is geïnteresseerd/ belangstellend.
 3. Leert erg gemakkelijk.
 4. Is tevreden over zijn eigen kunnen.
 5. Werkt erg hard.
 6. Is gefocust in de les.
 7. Houdt van logica.

Er zijn dus duidelijke verschillen tussen een hoogintelligent of meerbegaafd persoon en een hoogbegaafd persoon. Een hoogintelligent persoon wordt vaak gezien als een slim persoon, die goede resultaten haalt. Een hoogbegaafd persoon wordt juist vaak gezien als een vreemd iemand.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant