Meditatie & Mindfulness Eenvoudiger leven

Eenvoudiger leven

Eenvoudiger leven is het tegenwoordig nog mogelijk? De 21ste eeuw trekt ons vrijwel overal naartoe. We hebben het vandaag beter dan welke maatschappij ooit in de geschiedenis van de mensheid. Toch zijn veel mensen vandaag veel ongelukkiger. Het feit dat we alles kunnen hebben leidt ertoe dat we ook echt alles willen hebben. En daar gaat het fout. Want eenvoudiger leven, en daarmee genoegen nemen met wat je hebt in plaats van wat je wilt krijgen, wordt steeds belangrijker. Het leven gaat snel voorbij als je continu om je heen kijkt naar wat anderen hebben. Maar wat als je leert om eenvoudiger te leven om op deze manier een stuk gelukkiger te zijn?

Natuurlijk is er geen blauwdruk voor geluk. Het betekent voor iedereen wat anders. Maar je kunt wel allerlei nieuwe technieken aanleren die jou helpen om dit voor jezelf uit te zoeken. Dat betekent niet altijd dat je een paar maanden gaat backpacken in Thailand, dit kan ook gewoon vanuit jouw huidige situatie. Want wie leeft met de kennis over wat voldoende is, zal uiteindelijk geluk vinden in wat hij of zij op dit moment allemaal al heeft. Eenvoudig leven zou eigenlijk de norm zijn, maar als mensen maken we het toch ontzettend moeilijk voor onszelf. Daarom kijken we hier naar de factoren die jou kunnen helpen om deze eenvoudige levenswijze een steeds sterkere kern te maken in jouw eigen leven.

Begin met de kern van eenvoudiger leven

Eigenlijk weten we het allemaal al: echt belangrijk zijn de dingen die ons gelukkig maken. We willen mooie tijden beleven met de mensen om ons heen. We willen elke dag wakker worden met een glimlach. En we willen in het leven echt acties uitvoeren die tot gevolg hebben dat het ons eigen leven en het leven van de mensen om ons heen positief verandert. Toch weten veel mensen, ondanks dat ze bovenstaande feiten wel snappen, niet helemaal wat hen nu echt gelukkig maakt.

En daar zou je eigenlijk elke dag mee moeten beginnen. Wat is nu echt belangrijk voor mij vandaag? Wat zou vandaag de beste dag maken? Het is gemakkelijk om ons te verliezen in de gedachten over hoe de toekomst zou kunnen zijn. Maar de toekomst is later, het is veel belangrijker om te kijken wat vandaag ons kan brengen.

Vraag jezelf daarom af: wat is er nu echt belangrijk in mijn leven? Wat zijn de dingen die ik elke dag kan doen waar ik zelf geluk uithaal? En hoe kan ik dit verspreiden naar de mensen om mij heen waar ik echt om geef? Eenvoudiger leven draait niet om het hebben van veel geld of om roem, het gaat erom dat jij je elke dag bezighoudt met wat jij echt belangrijk vindt.

Vermijd zo veel mogelijk afleidingen

Het is niet raar dat steeds meer Nederlanders elke dag ontzettend veel stress ervaren. Het leven is vandaag de dag hectisch. Je wordt soms van de ene verplichting naar de andere gesleurd. En dat is niet altijd voordelig, want uiteindelijk kan dit tot ontzettend veel onrust zorgen. Kies er daarom voor om regelmatig naar jouw schema te kijken: wat zijn de geplande afspraken de komende tijd die eigenlijk meer een afleiding zijn dan dat jij er gelukkig van wordt? Een feestje met vrienden is altijd leuk, maar staat het misschien niet toch in de weg van andere taken die belangrijker zijn?

Afleidingen zijn overal te vinden, juist wanneer we ons moeten focussen. Maar eenvoudiger leven begint simpelweg bij het schrappen van onderdelen in ons leven die eigenlijk alleen maar afleidingen zijn en daardoor in de weg staan van de dingen die ons echt gelukkig maken.

Vind je het moeilijk om stress los te laten? Probeer dan zeker eens te mediteren of probeer mindfulness. Medidatie of mindfulness is zeker niet zweverig en heeft vele gezondheidsvoordelen.

Weet je niet hoe je moet starten met mindfulness? Lees dan onze startgids over mindfulness.

Kies voor een social media-loos bestaan

Twintig jaar geleden was social media op het internet nog bijna niet aanwezig. Vandaag de dag is het echter niet meer uit ons leven weg te denken. Het is gemakkelijk om onszelf hier volledig in te verliezen? Wat doet die klasgenoot uit groep 5 eigenlijk vandaag de dag? En wat zijn mijn beste vrienden op dit moment aan het doen? Social media zorgt voor veel afleiding en kan er zelfs toe leiden dat jij het gevoel hebt dat jouw leven weinig voorstelt. Het gras lijkt tenslotte altijd groener aan de overkant.

Maar je zult zien dat jij, wanneer jij social media simpelweg voor een aantal weken laat vallen, veel minder met anderen bezig bent. In plaats daarvan stel je meer focus op jezelf en jouw eigen dromen. Eenvoudig leven begint bij het begrijpen wat jouw leven mooi maakt, niet wat anderen hebben.

Je hoeft niet alles te doen

Een goede les voor een eenvoudig leven: het is echt niet nodig om alles te doen dat jij kunt doen. Tuurlijk kun jij je hele dagen vol plannen en iedere dag zorgen dat jij tijdens elke minuut iets doet. Maar laten we eerlijk zijn: daar word je al snel oververmoeid van en dit is ook niet gezond. Kies ervoor om onbelangrijke zaken eens over te slaan. Kijk naar wat er echt belangrijk is om te komen waar jij wilt zijn. Wat moet jij vandaag echt doen en wat zijn zaken die je eigenlijk gewoon kunt laten liggen? Moet jij bijvoorbeeld echt die Netflix-serie kijken vanavond of kun je ook een half uurtje nemen om te relaxen zonder input van een televisie?

Houd een onbewogen ziel aan

Het leven, en de mensen die centraal staan in ons leven, brengen allerlei situaties en emoties met zich mee. Er gebeurt ontzettend veel om ons heen en het is gemakkelijk om je te laten meeslepen in wat een ander doet. Maar eenvoudiger leven gaat er vooral om dat je leert door te hebben hoe de emoties en gedragingen van anderen invloed hebben op jouw eigen emoties. Moet je heel de dag van slag zijn als iemand in jouw omgeving boos op jou wordt of is het beter om even in jezelf te trekken, te beseffen dat het niet aan jou ligt dat de ander zo reageert, en vervolgens doorgaan met jouw dag?

Bij een onbewogen ziel maakt het niet uit wat er om jou heen gebeurt en hoe anderen zich voelen, jij blijft rustig op de meest stressvolle momenten. Jij laat je niet meeslepen in de emoties van anderen. Andere mensen zijn zoals zij zijn, maar ook jij bent zoals jij bent. Leer daarom om de stilte in de storm te zijn, iemand die niet emotioneel reageert wanneer de ander juist wel zeer emotioneel is. Dat scheelt je al ontzettend veel stress en bespaart bovendien ook nog eens tijd.

Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je niet hebt

Ga eens rustig zitten en kijk om je heen. Wat heb jij op dit moment al in jouw leven wat jou gelukkig maakt? Wie zijn nu echt de mensen waar jij het meeste geluk van krijgt? Welke spullen maken jou nu echt gelukkig? Wat zijn de afspraken die jij de komende tijd op jouw agenda hebt staan waar je echt naar uitkijkt?

Het is gemakkelijk om naar de buren te kijken en hun nieuwe auto te zien, waardoor jij je slecht voelt omdat jouw auto al ruim 5 jaar ouder is. Of te zien dat iemand in jouw familie gaat trouwen terwijl jij single bent. Maar laten we eerlijk zijn: je hebt in jouw leven al ontzettend veel factoren waar jij gewoon gelukkig mee kunt zijn. Eenvoudiger leven is een stuk gemakkelijker wanneer je kijkt naar wat je al hebt en vervolgens kijkt hoe je vanuit die fundering kunt uitgroeien tot waar jij wilt zijn. Daarvoor hoef je niet naar de buren te kijken, want eigenlijk weet je zelf al heel goed waar jij naartoe wilt met jouw leven.

Gezondheid is belangrijker dan je denkt

In een eenvoudiger leven staat ook jouw eigen gezondheid centraal. Het is belangrijk om gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen. Tuurlijk, een snelle hap is zo gehaald en kost minder tijd dan het samenstellen van een gezonde salade. Maar je voelt je een stuk beter als je een salade eet en die pizza overslaat. Dus leg daar ook de focus op: kijk naar de maaltijden die jij kunt eten als vervanging voor slechte maaltijden. Als jij op dit moment ongezond eet, zul je zien dat je veel gelukkiger wordt als je overstapt op een dieet waar vitaminen centraal staan. Dat betekent niet altijd dat je eet wat jij lekker vindt, maar je zult zien dat gezonde voeding een veel betere brandstof voor jouw lichaam is.

Let op de tijd die je hebt

Uiteindelijk verlaten we allemaal de aarde, dat is een gegeven: het staat vast dat we worden geboren en daarmee staat het dus ook vast dat we komen te overlijden. Het is een vervelende realiteit, maar het is wel wat er gaat gebeuren. Kijk daarom naar de tijd die je nog hebt. Naar wat jij in jouw leven kunt doen de komende jaren. Is het beter om de rest van jouw leven te spenderen met de wens om te zijn zoals de buren met die nieuwe auto of om tevreden te zijn met de dingen die jij op dit moment al hebt en vervolgens de tijd die jij hebt te gebruiken om dichter bij jouw dromen te komen?

Eenvoudiger leven is makkelijk als je doorhebt dat iedere dag simpelweg een dag is. Het is een periode van 24 uur waarin je kunt doen wat jij wilt. We hebben allemaal 24 uur, het gaat er alleen om welke keuzes jij maakt om die 24 uur zo goed mogelijk te besteden.

Eenvoudiger leven door langzaam te leven

Het leven gaat ontzettend snel voorbij als we niet in het moment leven. Waarom zou jij je zorgen maken over iets dat over een maand gebeurt als het nog minimaal 30 dagen van jou verwijderd is? Er zijn zaken die vandaag belangrijker zijn, maar je kiest ervoor om je te laten meeslepen met zaken die op dit moment niet spelen. En voor je het weet gaan die 30 dagen zo voorbij omdat je alleen maar daarmee bezig was. Eenvoudig leven betekent dat je in het moment leert leven, dat je doorhebt wat er om jou heen gaande is. Sta af en toe eens even stil en kijk goed om je heen. Kijk naar wat je ziet, waardeer de natuur om je heen, stel jezelf vragen over wat je ziet. Door langzaam te leven haal je aanzienlijk meer uit de tijd die jij hebt.

Leegte is bijna overal goed

Een lege portemonnee is vervelend, maar dat geldt niet voor een lege agenda, een lege inbox van jouw e-mails of simpelweg een leeg hoofd. Je hoeft niet altijd met iets bezig te zijn. Het is juist veel gezonder om met zo min mogelijk dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Dat is de kern van eenvoudiger leven: hoe kun je met veel minder toch zo veel mogelijk uit jouw 24 uur per dag halen? Geef jezelf af en toe een hele dag vrij zodat je tot rust kunt komen door alle afspraken te schrappen. Gooi alle emails in jouw inbox weg als deze toch niet belangrijk zijn en beantwoord de e-mails die wel belangrijk zijn. Ga af en toe naar het lokale park om even op een bankje te zitten zonder telefoon of muziek, zodat je van de omgeving kunt genieten. Leegte is fantastisch als je weet welk verschil het maakt voor de mate van geluk die jij in jouw leven ervaart.

De toekomst komt er hoe dan ook

Er zijn een aantal factoren zeker in het leven, waaronder het feit dat de toekomst er hoe dan ook gaat komen. Uiteindelijk komen we allemaal in de toekomst terecht, dus waarom zou jij je nu al zorgen gaan maken om zaken die ook pas in de toekomst gaan spelen? Bij alles dat in de toekomst gebeurt ben jij voorzien van de middelen die jij op dit moment ook al hebt, dus het heeft geen zin om je zorgen te maken om wat er gaat komen.

Voel jij je niet goed voorbereid op wat de toekomst gaat brengen? Dan kun jij de uren van vandaag gebruiken om jezelf beter op de toekomst voor te bereiden. Maar laat je niet meeslepen in het feit dat er in de toekomst iets gaat gebeuren waar jij op dit moment weinig aan kunt doen. Alle zaken die in het leven naar voren komen zullen op hun eigen tijd komen, dus maak je geen zorgen om wat er gaat komen. Eenvoudiger leven draait ook om het begrijpen dat niet alles in het leven direct gebeurt, dat je niet alles vandaag hoeft op te lossen, en dat jij altijd voldoende tijd zult hebben om je goed op de toekomst voor te bereiden.

Weet wat er vandaag moet gebeuren, plan wat er morgen gebeurt

Het is goed om op de hoogte te zijn van de verschillende situaties waar jij je vandaag in gaat bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de afspraken die jij vandaag hebt staan. Aan het werk dat jij gedurende de dag moet verzetten. En houd in de gaten of er zaken zijn waar je niet helemaal zeker van bent. Door een goed beeld te hebben van wat er gaat gebeuren, heb je ruimte in jouw hoofd. Als mens hebben we behoefte aan structuur, aan een hoofd waarin vaststaat wat er gaat gebeuren.

We houden er niet van als er vragen in ons hoofd rondspoken waar wij nog geen antwoord op hebben. Je kunt veel eenvoudiger leven als je de antwoorden voor moeilijke vragen al hebt voorbereid. Of in ieder geval inplant dat je even een moment neemt om bepaalde zaken die nog niet zijn uitgewerkt verder uit te werken. Neem iedere avond een moment om de taken van de volgende dag door te nemen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb jij jezelf al mentaal voorbereid op wat er gaat komen. Dit brengt ontzettend veel rust in jouw hoofd en zal aanzienlijk helpen bij jouw doel om eenvoudiger te leven.

Omring jezelf met de 5 mensen die zijn zoals jij wilt zijn

Er is een bekend gezegde “je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar jij het vaakst mee omgaat”. Uiteindelijk nemen we, zowel bewust als onbewust, karaktereigenschappen over van de mensen om ons heen. En bij negatieve eigenschappen is dat voor onszelf nadelig, maar bij positieve eigenschappen worden wij er zelf ook beter van. Denk daarom aan de mensen om jou heen en aan de eigenschappen die jij kunt waarderen. Wat zijn eigenschappen die jij graag ook in jouw eigen leven een belangrijke rol wilt laten spelen? En wat zijn de eigenschappen die jij eigenlijk helemaal niet kunt waarderen?

Stel vervolgens voor jezelf op welke personen op basis van deze eigenschappen een primaire rol in jouw leven zouden moeten spelen? Welke 5 mensen heb jij om jou heen nodig om te zorgen dat jouw gedragingen en karaktereigenschappen overeenkomen met hoe jij als mens wilt zijn? Door deze eigenschappen op te schrijven en vervolgens aan mensen te verbinden, kun je beter in kaart brengen met welke mensen jij eigenlijk vaker zou moeten omgaan.

Wellicht zijn het niet eens mensen, maar zijn het fictieve personen uit boeken, waarbij je een van de 5 personen vervangt door het lezen van bepaalde boeken. Eenvoudiger leven begint bij het programmeren van ons eigen zijn, het ontwikkelen van onze eigen persoonlijkheid zodat deze zo goed mogelijk overeenkomt met hoe wij onszelf graag zien. Dit kost tijd, maar het is het zeker waard om hier extra tijd in te investeren.

Marc Keller
Marc Keller is expert of het gebied van mindfulness. In een drukke wereld kan Marc jou helpen om momenten van rust te vinden. Mindfulness is vandaag de dag onmisbaar in het leven om rustig te blijven, meer focus te hebben en ook beter te slapen. Met een achtergrond in meditatie weet Marc waar je op moet letten als je met mindfulness begint. Hij deelt zijn ervaringen en expertise in de categorie mindfulness, zodat jij meer inzicht krijgt hoe mindfulness werkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant