Overig Vecht mee tegen het coronavirus

Vecht mee tegen het coronavirus

De belangrijkste maatregelen die jij kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: “regelmatig je handen wassen”, “Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog”, “Geen handen schudden” en “Blijf thuis bij verkoudheidsklachten” (( RIVM. (z.d.). Nieuw coronavirus (COVID-19). Geraadpleegd op 15 maart 2020, van https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 )). Naast deze simpele maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen zijn er ook nog andere methodes om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Over de hele wereld zijn wetenschappers namelijk druk bezig met het maken van een een medicijn of vaccin tegen het virus. Één van de initiatieven om wetenschappers te ondersteunen is Folding@Home. Folding@home voegt zich bij onderzoekers over de hele wereld die werken aan een beter begrip van het 2019 Coronavirus (2019-nCoV) om nieuwe levensreddende therapieën te ontwikkelen en te versnellen .

Wat is het coronavirus (COVID-19)?

In de Chinese stad Wuhan startte eind 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. (( RIVM. (z.d.). Nieuw coronavirus (COVID-19). Geraadpleegd op 15 maart 2020, van https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 )).

Wat is Folding@Home?

Folding@Home is een gedistribueerd computing-project met als doel meer te weten komen over eiwitten en met name over wat deze eiwitten doen en hoe ze vouwen (in het engels: “folding”). Folding@Home bestudeert hoe het misvouwen van eiwitten diverse ziektes kan veroorzaken. Het SARS-COV-2 (COVID-19) is onlangs aan de lange lijst met ziektes toegevoegd waar Folding@Home aan bij draagt. Momenteel bestudeert Folding@Home de volgende aandoeningen: Ziekte van Alzheimer, Ziekte van Huntington, Kanker, Ziekte van Chagas, Malaria, Virussen, HIV, diabetes.

Het Folding@Home Consortium heeft op 27 februari 2020 vrijwilligers opgeroepen om mee te helpen aan het project en daarbij hopelijk bij te dragen aan het vinden van een vaccin voor SARS-CoV-2 (( Bowman, G. (2020, 27 februari). Folding@home takes up the fight against COVID-19 / 2019-nCoV – Folding@home. Geraadpleegd op 15 maart 2020, van https://foldingathome.org/2020/02/27/foldinghome-takes-up-the-fight-against-covid-19-2019-ncov/ )) . 

Hoe werkt het?

Door het programma van Folding@Home te downloaden, kun je je ongebruikte rekenbronnen (bijvoorbeeld processor of videokaart) doneren aan het Folding@Home Consortium. Jouw computerprocessor of videokaart staat namelijk het grootste gedeelte van de tijd helemaal niks te doen en dat is zonde! Deze rekenkracht kan je namelijk veel nuttiger inzetten en daarbij bijdragen aan het vinden van een vaccin voor het coronavirus. Het programma draait op de achtergrond en verbruikt alleen rekenkracht als jij het niet nodig hebt! Je draagt dus wel jouw steentje bij, maar je hebt geen last dat het programma op de achtergrond draait.

Hoe kan ik mee helpen?

Stap 1: Download de client (.exe) van Folding@Home via de volgende link: https://foldingathome.org/start-folding/ , zie onderstaande afbeelding.

Stap 2: Zodra het programma (client) gedownload is open het installatiebestand (.exe) door er dubbel op te klikken. Het installatie proces spreekt voor zich. Indien je vragen hebt kan je die altijd stellen in de reacties.

Stap 3 (optioneel): Je kan optioneel een identiteit (naam) instellen. Dit kan je normale naam zijn of een psuedoniem. Daarnaast kan je een team number configureren. In Nederland is er een grote groep actief genaamd de “Dutch Power Cows” zij hebben team nummer 92.

Waarom zetten we geen supercomputer in?

Moderne supercomputers zijn clusters van honderden processors die met elkaar zijn verbonden door een netwerk. De snelheid van deze processors is vergelijkbaar met (en vaak langzamer dan) die op normale coputers. Supercomputers zijn niet alleen erg duur in het gebruik, maar ze worden ook vaak gedeeld door veel verschillende onderzoeksgroepen, en het is een uitdaging om een ​​moleculaire simulatie op te schalen naar al hun processors. De dynamiek van het vouwen van eiwitten is statistisch van aard, dus een enkele lange simulatie van een supercomputer zou niet voldoende zijn om het vouwproces volledig te begrijpen. Folding@Home is een van de krachtigste gedistribueerde computersystemen ter wereld en we gebruiken nieuwe methoden om het netwerk te gebruiken om de dynamiek van eiwitvouwing statistisch te analyseren. Daarom zijn de berekeningen die op Folding@Home zijn uitgevoerd op geen enkele andere manier mogelijk. Huidige computers zijn al erg snel, daarnaast staan er honderden miljoenen pc’s inactief in de wereld.

Het Folding@Home heeft op dit moment een rekenkracht van 98,747 petaFLOPS (( Folding@Home. (z.d.). Folding@home stats report. Geraadpleegd op 15 maart 2020, van https://stats.foldingathome.org/os )). In vergelijking dit zijn de vijf supercomputers met de hoogste snelheid (( Wikipedia contributors. (2002, 31 januari). Supercomputer. Geraadpleegd op 15 maart 2020, van https://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer )):

  • IBM Summit: 148,6 petaFLOPS (Oak Ridge National Laboratory (Tennessee) Verenigde Staten)
  • IBM/Nvidia/Mellanox Sierra: 94,64 petaFLOPS (Livermore, U.S.)
  • Sunway TaihuLight: 93,01 petaFLOPS (Wuxi, China)
  • NUDT Tianhe-2: 61,44 petaFLOPS (Guangzhou, China)
  • Dell Frontera: 23,51 petaFLOPS (Austin, U.S.)

Oftewel alleen de supercomputer genaamd de IBM Summit heeft meer rekenkracht dan alle computers van Folding@Home bij elkaar. Folding@Home heeft daarnaast wel de potentie om een veel snellere supercomputer te worden indien jij ook mee doet en jouw rekenkracht doneert aan dit goede initiatief! Wacht niet langer en zet jouw computer in voor het vinden van een vaccin tegen het coronavirus!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant