Gratis IQ test!

IQ Test - Online quiz
Doe de gratis IQ test om een indicatie te krijgen van je IQ score. De uitslag van deze online IQ test is een indicatie van je IQ score en niet een definitieve uitslag. De intelligentietest bestaat uit 30 vragen en moet worden voltooid binnen 30 minuten. Indien de test niet binnen 30 minuten is afgerond, dan worden de onbeantwoorde vragen niet meegeteld in het eindresultaat. De IQ test vereist volledige concentratie om tot het beste resultaat en een betrouwbare indicatie te komen. Elke vraag van deze intelligentietest heeft zes verschillende antwoorden, waarvan telkens één antwoord correct is. Onder de IQ test staat uitgelegd hoe de score geïnterpreteerd kan worden.

Resultaat van de IQ test

Een IQ test is dé manier om de mate van intelligentie van een persoon vast te stellen. IQ tests zijn ontwikkeld om (voornamelijk) de cognitieve vaardigheden te bepalen. Na het beantwoorden van de vragen van de intelligentietest weet je je zogenaamde IQ score. Aan de hand van het gemeten IQ kun je als persoon in een bepaalde categorie worden ingedeeld (klik op de link voor meer informatie):

IQ scoreCategorie
160+Exceptioneel begaafd/geniaal
145-160Zeer hoogbegaafd
130-145Hoogbegaafd
120-129Begaafd
110-119Bovengemiddeld
90-109Gemiddeld
80-89Benedengemiddeld
70-79Zwakbegaafd
50-69Verstandelijk beperkt (licht)
35-49Verstandelijk beperkt (matig)
25-34Verstandelijk beperkt (ernstig)

Antwoorden op de IQ test

Benieuwd naar de antwoorden op de IQ test? Belangrijk om te realiseren is dat als je eenmaal de antwoorden gezien hebt de IQ test niet meer betrouwbaar is. Oftewel maak eerst de IQ test en ga daarna de antwoorden bekijken en beredeneren waarom jij het niet goed had.

16 REACTIES

 1. Volgende week wordt er een IQ bij mij afgenomen en ik vroeg me af hoe moet ik mezelf voorbereiden om een IQ test te maken? Ik heb nu enkele online IQ testen gemaakt, maar toch vind ik dit erg lastig. Hebben jullie tips hoe ik mezelf moet voorbereiden voor een IQ test?

  • Je kunt inderdaad online gratis een IQ test doen, hierdoor krijg je een goed idee wat je te wachten staat. Door te oefenen met de verschillende opdrachten is er geen reden om zenuwachtig te hoeven zijn. Het is belangrijk dat je ontspannen de test in gaat. Misschien helpt het jou om alvast een beetje bekend te worden met de materie. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je goed uitgerust bent. Als je moe of ziek bent, presteer je minder.

   Kinderen kun je voorbereiden door goed uit te leggen wat er gaat gebeuren. Wanneer je een kind met een ontwikkelingsvoorsprong wilt testen, dan is uitleg geven een goede manier om je kind gerust te stellen. Vertel er ook waarom er een IQ test afgenomen gaat worden. Blijf zelf ontspannen tijdens het testmoment. Kinderen reageren vaak op de stress van een ouder.

   Heb ik je vraag zo goed beantwoord?

  • Je kunt op internet heel eenvoudig een IQ test afnemen, maar jouw vraag is eigenlijk of deze test wel een betrouwbare uitkomst geeft. Een goede IQ test is genormeerd en vergelijkt jouw resultaten met een representatieve groep mensen. Een professionele IQ test dient altijd betrouwbaar te zijn. Als je twee keer dezelfde test zou maken dan moet de uitkomst ongeveer hetzelfde zijn. Een goede test heeft dan ook een hoge validiteit en een goede normering.

   Voor een betrouwbare, professionele IQ test betaal je altijd een bepaald bedrag. Deze kosten worden niet vergoed door een zorgverzekeraar en dien je dus zelf te betalen. Een professionele IQ test wordt altijd afgelegd door een psycholoog of een orthopedagoog die gespecialiseerd is in het afleggen van IQ testen. Ons advies is altijd een online IQ test geeft enkel een indicatie van het IQ.

 2. Ik had een behoorlijk aantal vragen fout (rond de 10), echter behaalde ik desondanks een score van 142. Hoe is dit mogelijk? Is de test die hierboven staat misschien voor kinderen?

  Mvg,
  Jasper Hansman

  • Beste Jasper,

   De 30 vragen in de bovenstaande online IQ test zijn afkomstig uit een internationale gestandaardiseerde IQ test. De IQ test op deze website duurt maximaal 30 minuten en dat is een fractie van een “echte” IQ test. De bovenstaande IQ test geeft een goede indicatie van het echte IQ, maar is zeker niet 100% accuraad. Om je echte IQ vast te stellen is een IQ test met 30 vragen te weinig.

   Je moet je voorstellen dat het vaststellen van het IQ ook erg ingewikkeld is. Uit onderzoek is gebleken dat testuitslagen van een IQ test soms tot wel twintig punten kan afwijken van eerdere testuitslagen. Dit zijn professionele IQ testen waarbij het afnemen van de test onder steeds dezelfde omstandigheden gebeurd, bijvoorbeeld gelijke voorwaarden, gelijke tijdsduur etc. Men denk dat deze grote afwijking wordt veroorzaakt door vermoeidheid, stress en een slechte gezondheid.

   Indien je een nauwkeurigere benadering van je IQ wilt, dan moet je een professionele IQ test laten afnemen. Op deze manier heb je veel meer zekerheid dan als je de bovenstaande test doet. Overigens hebben alle IQ testen die online te vinden zijn dit probleem. Zelfs de De Nationale IQ Test van BNN kan niet als een goede benadering van het IQ worden gezien. Deze IQ testen geven slechts een indicatie en moeten met een korrel zout genomen worden.

  • Beste Ilona,

   De bovenstaande IQ test heeft een bereik tussen de 68 en 139, oftewel het is niet mogelijk om een IQ van 208 te halen. Een IQ van 208 is ook enorm hoog en kan ook niet met de bovenstaande test worden vastgesteld. Het is erg belangrijk om te realiseren dat de bovenstaande IQ test gratis is en dat het gaat om een IQ test die een indicatie van het IQ geeft. Om een betrouwbare meting te doen moet er een uitgebreidere IQ test worden afgenomen onder gedefineerde omstandigheden.

  • Beste Jufke,

   De gratis IQ test op deze website is een zogehete indicatie IQ test, oftewel het resultaat van de test geeft een indicatie van je IQ. Als je een erg hoge score hebt behaald, zoals jij dat hebt (144), dan kan dit aanleiding geven tot een professionele IQ test. Een professionele IQ test geeft veel meer zekerheid dan deze relatief korte IQ test en geeft dus een beter beeld van je daadwerkelijke IQ. Heb je vermoedens dat je hoogbegaafd bent?

 3. Bij mij kwam er een resultaat van 68 uit, maar ik volg gewoon een HBO-opleiding en haal goede cijfers. Zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de test, zoals slaapgebrek o.i.d?

  • Nee je hebt gewoon verschillende manieren van slim zijn… ik heb basis onderwijs gedaan maar iq testen score ik hoog op maar me toetsen haalde ik geen voldoendes het is gewoon een amder inszicht op een vraag…

 4. Dit is een iq test waar velen op gokken snap der geen reet van en heb een iq van 94. Hiervoor deed ik een meer vragende iq test en daar haalde ik 104…

 5. Ik denk ook dat online iq testen meer bedoelt zijn om je een indicatie te geven hoe je scoort op de 4 belangrijke onderdelen waaruit je iq gemeten wordt. Waar je sterke kanten liggen maar vooral ook je zwakke punten. Je kan bij voorbeeld erg hoog scoren op het verbale intelligentie maar veel minder goed scoren op de performale gedeelte. Als dat gat te groot is kan het zijn dat je te maken hebt met een vp kloof. Ik zelf scoor goed op het verbale en logica maar weer veel minder op ruimtelijk inzicht. Overigens geeft een score van iq test nooit accuraat je capaciteit weer. Het is een moment opname van de test die je gemaakt hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here