Dyslexie & Dyscalculie Dyscalculie test: Online op dyscalculie testen

Dyscalculie test: Online op dyscalculie testen

Wanneer jij moeite hebt met rekenen dan bestaat de kans dat jij dyscalculie hebt. Indien dit het geval is, raden wij aan om een dyscalculie test te doen. Hiermee kun je snel uitzoeken of er inderdaad sprake is van deze aandoening. Waar de meeste mensen vrijwel automatisch op papier en in het hoofd kunnen rekenen, hebben mensen met dyscalculie grote moeite om dit snel en eenvoudig te doen. Dit kan problemen opleveren, zowel op school en op het werk, wanneer hier niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Jezelf op dyscalculie testen is een belangrijke eerste stap om ermee te leren leven.

Dyscalculie test

Met de zelftest voor dyscalculie van Opdidakt kun jij uitzoeken of en in hoeverre jij last ondervindt van dyscalculie. De vragen in de test zijn gerelateerd aan de diverse symptomen waar je bij deze aandoening mee te maken hebt. Vul de vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk in. Je kunt de test ook voor een ander invullen.

Heb ik dyscalculie?

Dit is een vraag die veel mensen in Nederland zichzelf iedere dag stellen. Doordat je meer moeite met rekenen hebt dan de mensen om je heen, is het soms lastig om ermee om te gaan. Toch is dyscalculie niets om je voor te schamen. Jezelf testen op dyscalculie is juist erg belangrijk, want alleen dan kun je leren om hier op een goede manier mee om te gaan. Vaak blinken mensen met dyscalculie uit in andere gebieden en kan men de rest van hun leven deze sterktes inzetten om veel mooie dingen in het leven te doen. Door middel van de dyscalculie test kun je alvast een indicatie krijgen van de mogelijkheid of jij met deze aandoening te maken hebt.

Jezelf op dyscalculie laten testen

Nadat je uit de test naar voren hebt zien komen dat jij op dit moment mogelijk kampt met dyscalculie, raden wij aan om met deze uitslag naar jouw huisarts te gaan. Deze kan jou of jouw kind verbinden met een specialist die kan helpen om de obstakels die bij dyscalculie komen kijken op te lossen. Vaak kunnen een betere omgeving en een aantal stelregels al helpen om beter met de aandoening om te gaan. De specialist helpt jou verder met diverse testen op dyscalculie en kan daarbij bijdragen aan een goede behandeling waar jij voor de rest van jouw leven profijt van hebt.

Hebben alleen kinderen dyscalculie?

Nee, dyscalculie komt op alle leeftijden voor. Het is een aandoening waar men mee wordt geboren. Er zijn ontzettend veel volwassenen die hiermee te maken krijgen. Toch horen we vooral over kinderen met dyscalculie, omdat de diagnose vooral op jonge leeftijd vastgesteld wordt. De meeste dyscalculie testen worden tijdens de jaren op de basisschool en middelbare school uitgevoerd. Juist gedurende deze jaren is het duidelijk dat er sprake is van een aandoening met betrekking tot rekenen. Zo komen kinderen moeilijker mee met hun leeftijdsgenoten als het op rekenen aankomt. Docenten herkennen de symptomen en kijken samen met ouders hoe dit zo goed mogelijk behandeld kan worden.

Op jonge leeftijd vaststellen

Uiteindelijk heeft iemand zijn of haar hele leven te maken met dyscalculie. Daarom is het belangrijk dat dit al op jonge leeftijd vastgesteld wordt. Dit helpt bijvoorbeeld om al vroeg gedurende de schoolcarrière een bepaalde stroming te kiezen die uiteindelijk leidt tot een baan waar rekenen geen belangrijk onderdeel is.

Hoe wordt een dyscalculie test uiteindelijk behandeld?

Specialisten behandelen een dyscalculie test zeer serieus en bekijken gedurende de test naar talloze factoren. Zo zoeken zij naar de belangrijkste symptomen, welke gedurende rekentesten en vergelijkbare testen naar voren komen. Door ook op soortgelijke symptomen te testen, zoals leestesten, wordt gekeken of de aandoening zich uitsluitend tot dyscalculie beperkt of dat er ook sprake is van dyslexie. Dit helpt om verdere behandeling te verbeteren.

Vormen van dyscalculie

Gedurende de testen komt ook naar voren in welke mate er sprake is van dyscalculie. De aandoening kan diverse vormen aannemen. Zo is er een groot verschil in de mate van dyscalculie. Sommige patiënten kunnen lichte moeite hebben om hun rekenwerk te doen, terwijl andere patiënten juist zeer grote moeite hebben om te rekenen. Voor iedere vorm is ook weer een andere behandeling nodig.

Hoe kun je zelf leren omgaan met dyscalculie?

Zelf kun je vaak al veel doen om met dyscalculie om te gaan. Toch is het aan te raden om hier een specialist bij te zoeken. Afhankelijk van de mate waarin jij hier last van ondervindt, zijn er talloze trainingen die jij kunt doen om er op de beste manier mee om te gaan. Specialisten weten goed hoe zij hier samen met jou een goed plan voor kunnen maken. Je zult hierbij sneller grote stappen zetten.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

 1. Hallo,

  Kunt u mij vertellen of het bekend is of je terug kunt zien in een IQ test (wisc V) of een kind dyscalculie heeft? Zo ja op welke manier?
  Mijn dochter is getest, en Verbaal zit ze zeer hoog, de restgemiddeld/bovengemiddeld. Behalve het werkgeheugen, dat is ondergemiddeld.
  De TIQ is meerbegaafd (120)
  Op school loopt ze in alles voor, behalve rekenen. Dat is op niveau. (gemiddeld)

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Beste Anne,

   aangezien iemand met dyscalculie moeite heeft met wiskundige vragen zal deze hierop altijd minder scoren. Maar er zijn heel veel mensen die niet goed scoren in wiskunde. Ik ben er zelf ook eentje van..

   Iemand met dyscalculie kan een normaal/ hoog IQ hebben, zoals het er naar uitziet voor uw dochter. Het is vrij moeilijk om vast te stellen of iemand daadwerkelijk dyscalculie heeft aan de hand van een IQ test. Maar als ze moeite heeft met tellen, nummers te herkennen, en het herkennen van simpele patronen is de kans groot dat ze hier last van heeft. Er is een online test, wel in het engels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant