Overig Heeft Ritalin bijwerkingen?

Heeft Ritalin bijwerkingen?

Ritalin, een medicijn dat sinds de jaren 60 op de markt is en als werkzaam bestand methylfenidaat heeft. Wellicht ken je het als een medicijn dat wordt vaak voorgeschreven voor mensen die te kampen hebben met ADHD of mensen die lijden aan narcolepsie, een slaapziekte waarbij mensen overdag last van onbedwingbare slaapaanvallen hebben. Het is bewezen dat Ritalin goed werkt voor mensen met deze aandoeningen.

Dit medicijn werkt namelijk stimulerend op je het centrale zenuwstelsel. Ook verbetert het je concentratievermogen. Dit betekent dat mensen met ADHD rustiger worden en minder snel afgeleid raken. Echter komen er, net zoals bij elk ander medicijn, ook bijwerkingen kijken bij het gebruik van Ritalin. Hieronder zullen we de bijwerkingen van Ritalin bespreken!

Bijwerkingen Ritalin: een overzicht!

Voordat je met Ritalin start, dat altijd voorgeschreven moet worden door een arts, is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te zijn van de eventuele bijwerkingen. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Ritalin? En ook belangrijk om te weten, zijn de bijwerkingen van lange of korte duur?

De meest voorkomende bijwerkingen van Ritalin, zijn de volgende:

  • Een gebrek aan eetlust, eventueel met gewichtsverlies tot gevolg
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Nervositeit
  • Angsten
  • Prikkelbaarheid
  • Moeite met inslapen

Treden er na inname van het medicijn bijwerkingen op? Neem dan contact op met je huisarts.

Ritalin kan ook bijwerkingen hebben op de lange termijn. Bij het langdurig gebruik van Ritalin kan gewenning en/of psychische afhankelijkheid van het medicijn optreden. Daarom vindt het gebruik van het medicijn altijd plaats onder begeleiding van een arts en kun je het medicijn ook alleen (legaal) krijgen via een apotheek.

Hoofdpijn bijwerkingen ritalin

Ritalin gebruiken zonder doktersrecept

Helaas ontdekken mensen Ritalin tegenwoordig ook steeds vaker als ‘recreatieve drug’. Vaak kopen ze het medicijn dan online via een bepaalde website of via een forum. Wij raden dat echter zeer af, omdat het gevaarlijk kan zijn om medicijnen te nemen zonder overleg of recept van je arts.

Het gebruik van Ritalin als zelfmedicatie of drug zonder doktersvoorschrift kan grote risico’s met zich meebrengen. Niet alleen vanwege de bijwerkingen van het medicijn, maar ook vanwege de mogelijkheid van een overdosis. Doordat je Ritalin neemt zonder goedkeuring en aanwijzing van een bevoegde arts, loop je namelijk het risico om een verkeerd en/of te hoge dosis te nemen.

Dit heeft mogelijk nare gevolgen, zoals braken, trillen, spiertrekkingen, convulsies, verwarring, hallucinaties, zweten, hoofdpijn, oververhitting en hartritmestoornissen & bloeddrukverhoging.

Ervaar je na het innemen van een dosis Ritalin een van bovenstaande symptomen, neem dan altijd contact op met een arts of apotheker!

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant