Intelligentie Wat zijn de psychologische aspecten van gokken?

Wat zijn de psychologische aspecten van gokken?

Er zijn veel mensen die weleens een gokje wagen, maar leidt dit tot ongezond gokgedrag dan kan dit zowel op lichamelijk als psychisch vlak problemen veroorzaken. Een gokverslaving stap je niet zomaar over, maar kan grote gevolgen hebben voor iemands leven en zijn omgeving. Maar wanneer spreek je dan van een gokverslaving? Is het lijntje dun tussen een hobby en een verslaving? Lees dit blog en je weet hoe je een gokverslaving herkent.

De meeste mensen die verslaafd zijn aan gokken zijn heer en meester in bedriegen en liegen. Hierdoor ziet de buitenwereld niet dat zij een verslaving hebben. Vaak kunnen ze lang verbergen dat er iets aan de hand is, maar uiteindelijk komt het toch uit voor de mensen in hun omgeving. Ondanks dat je een bankoverschrijving casino kunt doen, is de verleiding voor een gokverslaafde niet te weerstaan.

Problemen met geld

Vroeg of laat komen de meeste gokverslaafden in de financiële problemen. Het begint met kleine bedragen, maar hoe langer iemand gokt hoe hoger de inleg wordt. Mensen die al langer verslaafd zijn, vergokken soms hele maandsalarissen. Hierdoor ontstaan ook financiële problemen. Rekeningen als de hypotheek of de elektriciteit wordt te laat of niet betaald. Geld om leuke dingen te doen is er niet meer, ook boodschappen kunnen niet meer gekocht worden.

Klachten van psychische aard

Gokverslaafden krijgen op een gegeven moment ook te maken met klachten van psychische aard. Een kort lontje, angst, somberheid en stress zijn klachten die vaak voorkomen bij verslaafden. Het hele zenuwstelsel kan op zijn kop worden gezet. Wanneer er al andere klachten waren, kan een gokverslaving deze klachten versterken. Een depressie of andere stoornis gaan hand in hand met een gokverslaving. Een gokverslaafde weet altijd een manier om de gokstop stoppen te kunnen omzeilen.

Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten zijn ook geen uitzondering bij gokverslaafden. Veel voorkomen klachten zijn:

  • Overmatig zweten
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Maag en darmklachten
  • Vermoeidheid

Ontspannen is er niet meer bij omdat je lichaam door het gokken continu in de stressmodus staat waardoor ontspannen niet mogelijk is.

Met familie, vrienden en partner conflicten

Door al het liegen en bedriegen wat gokverslaafden doen, komen relaties met familie, vrienden en partner onder druk te staan. Iedereen ziet en voelt dat er iets aan de hand is, maar de gokverslaafde blijft liegen over de situatie. De smoezen zijn niet aan te slepen om maar te kunnen gokken. Aanmaningen vallen op de deurmat en ze blijven maar volhouden dat ze van niets afweten. Ander geld wat er was is ineens verdwenen om maar te kunnen gokken. Hierdoor ontstaan conflicten en ruzies, en de omgeving wordt flink op de proef gesteld.

Slechtere prestaties op het werk

Wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit en klachten heeft als vermoeidheid, maag- en darmklachten en somber is, nemen ook de prestaties op het werk af. Uitvallen tegen collega’s, je werk goed blijven doen wordt een steeds grotere uitdaging. Soms is de drang zo groot dat er vrij wordt genomen om maar te kunnen gokken. In extreme gevallen verliest een gokverslaafde zelfs zijn werk waardoor de problemen nog erger worden.

Komen gokverslaafden eenmaal in een neerwaartse spiraal terecht dan is het moeilijk om hier zonder hulp uit te komen. Om je schulden af te betalen blijf je gokken, je zit in een cirkel waar je zelf niet meer uit kunt komen. Door de problemen en ruzies thuis, ga je nog meer gokken. De verleiding kun je minder goed weerstaan omdat slapen ook een probleem is geworden. Gokverslaafden hebben heel veel doorzettingsvermogen en moed nodig om hulp te durven vragen. Schakel altijd een professional in, zodat de kans zo klein mogelijk wordt dat je weer gaat gokken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant