Zwangerschap Heeft de peuterspeelzaal invloed op de ontwikkeling van je kind?

Heeft de peuterspeelzaal invloed op de ontwikkeling van je kind?

Een peuterspeelzaal is een schoolachtige omgeving waar kleine kinderen een aantal uur per week kunnen verblijven. Een peuterspeelzaal is geen verplichte educatie, het is bedoeld als voorbereiding op school. De peuterspeelzaal is ook alleen geopend op bepaalde dagdelen, hierdoor is het geen mogelijkheid voor gezinnen met ouders die beide werken. Tegenwoordig vallen de peuterspeelzaal en peuteropvang onder elkaar, vroeger waren dit 2 aparte dingen. Op steeds meer plaatsen, vooral in grote steden, zitten kinderdagverblijven en peuteropvangen bij elkaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij peuteropvang in Den Haag. Op deze manier kan je kind alvast wennen aan deze plek voor als er gebruik gemaakt gaat worden van het kinderdagverblijf. Dit is al een bijdrage aan de ontwikkeling van je kind, maar er zijn nog veel meer voordelen van een peuteropvang.

 

Leren op de peuterspeelzaal

Bij de peuterspeelzaal leert je kind op spelende wijs. Je kind leert niet alleen hoe hij moet omgaan met andere kinderen, maar ook hebben ze bij de peuterspeelzaal leerprocessen die zij doen verwerking in de speeltijd. Hierdoor kunnen de kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan een stapje voor krijgen op andere kinderen die dit niet zijn geweest.

 

Ieder kind is uniek

Bij de peuterspeelzaal werken pedagogische medewerkers die spelend met de kinderen gaan leren. Ze observeren en luisteren naar de kinderen en proberen zo goed mogelijk hun behoeftes in te schatten. Hierdoor letten ze op hoe de ontwikkeling verloopt en kunnen ze eventuele achterstand of hoogbegaafdheid constateren. Als dit het geval is kunnen ze de ouders hiervan op de hoogte brengen en verder kijken naar de vervolg stappen.

 

Ritme en structuur

Bij de intake gesprekken van de peutspeelzaal zullen veel ouders te horen krijgen dat het voornamelijk gezellig spelen is voor de kinderen. Dit is ook zo, echter ze proberen ook de kinderen te laten wennen aan ritme en structuur. Kinderen gaan de wereld ontdekken en vriendjes maken. Op deze manier leren ze grenzen kennen en ontwikkelen ze vaardigheden. Een van de eerste dingen die kinderen zullen leren is ‘’samen spelen, samen delen’’. Hiernaast werkt een peuterspeelzaal met een vaste dagindeling, dit herkennen de kinderen en het voelt vertrouwd aan voor ze. Hierdoor leren de kinderen wennen aan een bepaald ritme. Het is handig dat kinderen hieraan wennen voordat ze naar school gaan, hier is ritme namelijk erg belangrijk.

 

Spelend leren

Spelend leren de kinderen. Zo doen ze bijvoorbeeld een woordspin maken en gaan ze op zoek naar plaatjes die hierbij passen. Een populair onderwerp is de boerderij, welke dieren wonen er op de boerderij en wat eten ze? Zo werken ze aan de woordenschat van de kinderen. Maar ook in de bouwhoek gaan ze aan de slag met leren. Als we in het thema van de boerderij blijven, bouwen ze een stal waar 2 geitjes en 4 koeien in komen. Zo gaan ze aan de slag met tellen. Bij de peuterspeelzaal gaan ze aan de slag met de basis onderwerpen door hier spelend aan te werken. De kinderen gaan leren associëren met iets leuks, hierdoor blijft leren leuk als ze naar school gaan.

 

Conclusie

De peuterspeelzaal heeft absoluut een positief effect op de ontwikkeling van je kind. Zo kunnen kinderen wennen aan een ritme, leren ze de basis onderwerpen van school en kunnen ze begeleid worden bij eventuele afwijkingen van de norm. Verder leren ze ook omgaan met andere kinderen en wat wel en niet mag. Voor de ouders die de mogelijkheid hebben om hun kinderen naar de peuterspeelzaal te brengen, is dit zeker een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant