Intelligentie Dit zijn 5 studiemethodes die niet werken, en 5 die wel werken

Dit zijn 5 studiemethodes die niet werken, en 5 die wel werken

Studeren kan soms aanvoelen als een onneembare berg waar je tegenop kijkt. Iedereen lijkt wel een gouden tip te hebben over hoe je het beste kunt leren. Maar welke studiemethodes zijn daadwerkelijk effectief, en welke kun je beter vermijden?

De valkuil van ineffectieve studiemethodes

Allereerst is het belangrijk om te herkennen dat niet alle studiemethodes gelijk zijn. Sterker nog, sommige benaderingen kunnen averechts werken. Wie kent het eindeloze markeren van teksten niet? Hoewel dit wellicht een prachtig kleurenpalet oplevert, is het bewezen dat deze methode weinig tot niets bijdraagt aan het daadwerkelijke leerproces.

Dan zijn er nog methodes zoals het eindeloos herlezen van je aantekeningen. Onderzoek toont aan dat deze passieve vorm van leren nauwelijks bijdraagt aan je begrip van de stof. Björn Deusings, een expert in timemanagement en aanbieder van een cursus snellezen, weet hier alles van. Veel studenten denken dat herlezen en markeren een vorm van leren is, maar in werkelijkheid zijn ze dan vooral bezig met het creëren van een illusie van kennis opnemen.

Effectieve benaderingen die het overwegen waard zijn

Aan de andere kant van het spectrum vinden we studiemethodes die wel hun vruchten afwerpen. Volgens Deusings is een van de meest effectieve methodes het testen van jezelf. Dit staat bekend als de ‘retrieval practice’. Deze benadering dwingt je om actief met de stof bezig te zijn en verbetert je vermogen om informatie te onthouden en toe te passen.

Een andere aanpak die aantoonbaar werkt, is de Pomodoro-techniek. Bij deze methode wissel je korte periodes van intense focus af met korte pauzes. Dit helpt om je energieniveau op peil te houden en voorkomt dat je afdwaalt. Dit is in feite een vorm van time management: het effectief omgaan met de tijd die je hebt, door alleen te studeren wanneer je hersenen fris zijn.

Ruimte voor nuance en persoonlijke voorkeur

Natuurlijk is het ook belangrijk om te beseffen dat er geen one-size-fits-all oplossing is als het om leren gaat. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se voor een ander te werken. Daarom is het zinvol om verschillende methodes uit te proberen om te zien welke het beste bij jouw leerstijl past.

Bovendien kunnen externe factoren zoals je studieomgeving en je fysieke en mentale gezondheid ook een grote rol spelen in hoe effectief je studeert. Het kan daarom nuttig zijn om advies te zoeken van professionals of mentors die je kunnen helpen om je studiegewoontes verder te optimaliseren.

Dus, wat werkt?

Studeren is meer dan alleen het openslaan van een boek en hopen dat de informatie blijft plakken. Effectieve studiemethodes, zoals de ‘retrieval practice’ en de Pomodoro-techniek, zorgen voor een dieper begrip van de stof en een beter retentievermogen. Aan de andere kant kunnen populaire maar ineffectieve methodes zoals het eindeloos markeren van teksten je leerproces juist belemmeren.

Het kiezen van de juiste studiemethodes is daarom cruciaal om het beste uit je studietijd te halen. Het antwoord op de vraag welke studiemethodes echt effectief zijn, ligt niet alleen in wetenschappelijk onderzoek maar ook in persoonlijke ervaring en nuance. Daarom is het belangrijk om actief te experimenteren met verschillende benaderingen om te ontdekken wat voor jou het meest effectief is.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant