5 tips om een hoogbegaafd kind op te voeden

Hoogbegaafd kind opvoeden

Wanneer je een hoogbegaafd kind hebt, dan kan dit een extra uitdaging zijn voor de ouders. Voor ouders is het namelijk niet altijd even duidelijk hoe ze een hoogbegaafd kind moeten opvoeden. Er zijn wel verschillende tips die gegeven kunnen worden om de opvoeding van een hoogbegaafd kind gemakkelijker te maken.

Kinderen met hoogbegaafdheid

Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn vaak erg goed in leren en bezitten daarnaast verschillende talenten. Hoogbegaafde kinderen worden daarom ook vaak gezien als echte wonderkinderen en sommige mensen dromen ervan om zeer slimme kinderen te krijgen. Toch is het helemaal niet zo mooi als er vaak wordt gedacht. Hoogbegaafde kinderen voelen zich vaak niet begrepen en vinden het daarnaast moeilijk om aansluiting te vinden bij hun klasgenoten.

En thuis kan het in de opvoeding ook voor problemen zorgen. Hoogbegaafde kinderen kunnen heel moeilijk zijn. Sommige kinderen hebben flinke driftbuien, terwijl anderen zich juist erg terugtrekken. Hoe kun je een hoogbegaafd kind nou eigenlijk goed opvoeden? We geven je hier vijf verschillende tips voor, zodat je precies weet waar je op kunt letten bij de opvoeding van jouw kind.

5 opvoedtips

Tip 1: Communiceer altijd naar je kind

Wanneer je een kind hebt dat hoogbegaafd is, is het belangrijk om altijd goed te blijven communiceren. Sommige ouders denken precies te weten waar een kind behoefte aan heeft, maar de waarheid is natuurlijk dat je dit pas echt weet wanneer je met je kind praat. Zorg dat je precies weet waar je kind behoefte aan heeft. En praat ook altijd over de gevoelens van je kind. Zo blijf je altijd op de hoogte en zal het kind niet het idee hebben dat het niet serieus genomen wordt. Want dat is namelijk waar de meeste hoogbegaafde kinderen erg mee kunnen zitten.

Tip 2: Prikkel de hersenen

Zorg ervoor dat je kind geprikkeld wordt. De meeste hoogbegaafde kinderen worden niet genoeg uitgedaagd, waardoor ze zich al snel vervelen. Het is dus belangrijk dat dit geprikkeld word. Ga bijvoorbeeld samen naar musea, of bezoek de bibliotheek voor een hoop informatieve boeken. Misschien kan je kind een extra cursus volgen.

Bedenk je wel dat je dit soort dingen altijd in overleg met je kind onderneemt. Houd hierbij dus ook altijd de eerste tip in je achterhoofd. Neem nooit zelf een beslissing, want een kind kan zich hierdoor een stuk serieuzer genomen voelen. Het niet genoeg uitdagen van een kind kan tot onderpresteren leiden, een fenomeen wat relatief vaak voorkomt bij hoogbegaafde kinderen.

Tip 3: Stimuleer je kind in plaats van afstraffen

Probeer je kind altijd te stimuleren. Straffen in de opvoeding werkt doorgaans averechts. Forceer ook niet dat je kind meer leert. Een hoogbegaafd kind kan wel intelligent zijn, maar dit betekent niet meteen dat het alleen maar wilt leren. Maar het kan dus wel nuttig zijn om je kind goed te stimuleren. Leg de focus op ontdekken en leren en laat een kind ook vooral meedenken waarom bepaald gedrag niet aanvaardbaar is. Juist de communicatie kan ontzettend nuttig zijn voor een hoogbegaafd kind.

Doorgaans hebben kinderen die hoogbegaafd zijn een heel sterk gevoel voor rechtvaardigheid en eigenwaarde. Een opmerking als ‘Dat mag niet, omdat ik het zeg,’ zorgt er niet voor dat het kind zich serieus geworden voelt en juist daar kan onhandelbaar en vervelend gedrag vandaan komen. Overigens mag je best duidelijke grenzen stellen, maar onthoud dat dit niet hetzelfde is als straffen. Vergeet dus vooral het uitleggen niet.

Tip 4: Werk samen met de school

Je hebt nooit de gehele opvoeding van je hoogbegaafde kind onder controle. Dit komt omdat het ook nog op school gaat en daar ook veel leert. Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich niet fijn op school, omdat ze de leerstof te makkelijk vinden en er te snel doorheen gaan. Daarnaast vinden ze niet altijd een klik met hun klasgenoten, omdat ze op een heel ander niveau denken en communiceren. Dit kan dus heel erg lastig zijn.

Daarom wordt het aangeraden dat je goed samenwerkt met de school. Zorg dat je precies weet wat er allemaal op school gebeurt. De meeste scholen hebben wel een programma voor hoogbegaafde kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat er een goed aanspreekpunt voor je kind is op de school. Zorg er als ouder voor dat je regelmatig praat met de leraar of vertrouwenspersoon van je kind. Wanneer je niet goed weet wat er gaande is op school, kan bepaald gedrag in de thuissituatie onverklaarbaar zijn. Als een kind op school niet genoeg uitgedaagd wordt, kan dit resulteren in vervelend gedrag thuis. Wanneer je het gevoel hebt dat dit op school niet goed gaat, zou je kunnen overwegen een school te kiezen die een beter programma hebben voor hoogbegaafde kinderen.

Tip 5: Vraag professionele hulp

Het is goed om je te beseffen dat ieder kind anders is en dit geldt natuurlijk ook voor hoogbegaafde kinderen. Juist omdat het zo lastig kan zijn om een hoogbegaafd kind op te voeden. Daarom kan het goed zijn om hier professionele hulp bij te krijgen. Er zijn meerdere instanties waar je terecht kunt voor hulp. Er kan dan gekeken worden naar je specifieke situatie en hierdoor kun je veel gerichtere tips voor de opvoeding krijgen. Kijk dus wat er bij jou in de buurt is aan speciale hulp. Dit kan bijvoorbeeld bij een psycholoog of psychiater, maar ook bij een speciale organisatie. Let er goed op dat niet alleen je kind hulp moet krijgen, maar ook voor de ouders is dit heel erg belangrijk. Juist de ouders kunnen hier heel veel advies krijgen waar ze absoluut wat van kunnen leren voor de opvoeding.

Tot slot

Het is belangrijk om je kind op een persoonlijke manier te benaderen. Betrek het kind overal bij en maak zelf nooit zomaar beslissingen voor hem of haar. Laat hem meedenken en meebeslissen. Zorg er ook voor dat je de juiste begeleiding hebt, bijvoorbeeld op school maar ook van professionele hulpverleners. Op deze manier weet je dat je je kind op de beste manier kunt opvoeden. Luister daarnaast natuurlijk altijd naar je hart, want je weet zelf vaak al meer dan je misschien verwacht.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in