Hoogbegaafdheid Hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen

Een hoogbegaafd kind opvoeden is in de meeste gevallen toch wel even iets anders dan het opvoeden van een kind dat een gemiddelde intelligentie heeft. Vaak hebben ouders al snel in de gaten dat er iets anders is aan hun kind. Dit heeft vooral te maken met het gedrag en de taal van het kind. Zo weet een ouder al dat er iets meer aan de hand is wanneer een kind van vier jaar zegt: “Wat heb jij dat fantastisch gedaan.” Een kind zal dit misschien zeggen als dit dagelijks tegen het kind gezegd wordt, maar wanneer je dit als ouder nooit tegen het kind zegt op die manier, en het kind zegt het wel zo tegen de ouder, dan wijst dit al op iets dat ‘anders’ is.

Gebruik van taal dat niet passend is bij de leeftijd van het kind is een kenmerk van hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafd kind opvoeden betekent in dit geval ook dat er op een hoger niveau met het kind gesproken moet worden, want het kind wil niet kinderachtig behandeld worden.

Een hoogbegaafd kind herkennen

Er zijn meerdere manieren om een hoogbegaafd kind te herkennen. Het is namelijk niet zo dat alle hoogbegaafde kinderen al op jonge leeftijd moeilijke woorden en zinnen gebruiken. Er zijn al indicaties bij de geboorte die zouden kunnen wijzen op hoogbegaafdheid. Kinderen die later hoogbegaafd blijken te zijn hadden bij de geboorte al een zwaarder gewicht en een groter hoofd dan gemiddeld. Daarnaast maken deze pasgeborenen sneller direct oogcontact en reageren ze sneller op de directe omgeving. Deze baby’s slaan het kruipen vaak helemaal over, zijn heel beweeglijk, lopen al voordat zij een jaar worden, hebben duidelijk een eigen wil, slapen minder veel en minder lang dan gemiddeld en kunnen al zinnen van twee tot drie woorden spreken wanneer zij één jaar zijn. Lees meer over de kenmerken van hoogbegaafde kinderen.

Hoogbegaafde kinderen hebben meer dan een hoog IQ

Vaak wordt er gedacht dat iemand hoogbegaafd is wanneer het IQ hoger ligt dan 130. Dit is echter niet het geval. Mensen met enkel een IQ van 130 zijn gewoon erg intelligent, maar niet per definitie hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid bestaat namelijk niet alleen uit het IQ, maar uit nog twee andere zaken. Zo is iemand pas hoogbegaafd wanneer er een bijzonder groot doorzettingsvermogen bestaat en wanneer deze ook een zogenaamd creatief brein heeft.

Een groot doorzettingsvermogen en het creatieve brein

 Hoogbegaafden hebben een bijzonder groot doorzettingsvermogen. Ze hebben een mate van nieuwsgierigheid die niet voor te stellen is door mensen die niet hoogbegaafd zijn. Dit doorzettingsvermogen is al heel snel merkbaar. Wanneer er een groep kinderen aan een heel moeilijke berekening wordt gezet, die eigenlijk vrijwel niet op te lossen is door een kind, dan zal er aan het einde van de middag nog maar één kind aan tafel zitten om de berekening te maken. Dit is het hoogbegaafde kind. Een hoogbegaafd kind zal namelijk niet weglopen bij zaken die niet afgerond zijn. Zolang er geen oplossing is gevonden blijft het hoogbegaafde kind ermee bezig. Andere kinderen houden het al snel voor gezien. Een creatief brein wordt herkend aan het feit dat het hoogbegaafde kind gemakkelijk buiten de kaders kan denken om een oplossing te vinden.
Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant