Slaap Leretto Blauw Licht Filter Brillen

Leretto Blauw Licht Filter Brillen

Steeds vaker lees je in de krant of op internet dat blauw licht, bijvoorbeeld van smartphones, tv’s en tablets, slecht voor ons zou zijn. Blauw licht wordt onder andere in verband gebracht met netvliesveroudering, oogvermoeidheid en slaapproblemen. Diverse fabrikanten hebben zogenoemde blauw licht filter brillen in hun assortiment. In dit artikel nemen we de blauw licht filterende slaapbrillen van Leretto onder de loep. Filteren de brillen echt het blauwe licht weg? En hoeveel?

De slaapbrillen van Leretto

De Blauw Licht Filter Brillen van Leretto zijn enkel via de website van bol.com te koop. Naast de informatie op bol.com geeft Leretto weinig tot geen aanvullende informatie. Het is dan ook erg onduidelijk wat voor bedrijf Leretto precies is. Volgens de beschrijving op bol.com hebben de brillen van Leretto onder andere de volgende voordelen hebben:

Deze bril geeft bescherming bij het kijken op smartphone, computer beeldscherm of tablet. De glazen bevatten getinte lenzen die het schadelijke blauw licht bestrijden en dat voorkomt hoofdpijn, vermoeidheid en verbetert de slaap.

Via bol.com zijn de volgende vier brillen te koop. Wij nemen alle vier de brillen onder de loep.

Blauw licht filterende werking van de brillen

Leretto claimt dat de blauw licht filter brillen een deel van het blauwe licht wegfilteren. Het is niet duidelijk op welk deel van het blauwe licht ze precies doelen.

Voor de testen maken we gebruik van de UPRtek compact spectrometer MK350D ((https://www.uprtek.com/en/product/Compact-Spectrometer/MK350D-Compact-Spectrometer.html)) om de hoeveelheid licht in het zichtbare spectrum te meten.

Blauw licht in het kort

Het doel van dit artikel is niet om alle ins en outs te vertellen over blauw licht, maar we willen wel dat je de volgende testen begrijp zonder voorkennis. Daarom geven we je in dit artikel een spoedcursus over (blauw) licht.

Het licht dat de mens kan zien bestaat uit rode, oranje, gele, groene en blauwe tinten, zie afbeelding 1. Blauw licht heeft de kortste golflengte en heeft ook de hoogste hoeveelheid energie.

Golflengtes van licht
Afbeelding 1: Spectrum van het zichtbare licht ((https://iristech.co/what-blue-light-filter-does/))

Daglicht bevat naar verhouding veel meer blauw licht, dan bijvoorbeeld het licht afkomstig van een gloeilamp of halogeen lamp. Gloeilampen, fluorescentielampen en halogeen lampen worden steeds vaker vervangen door LED lampen die over het algemeen relatief meer blauw licht en groen licht bevatten, zie onderstaande afbeelding.

Spectrum response (golflengtes) van lichtbronnen
Afbeelding 2: Spectrale response van verschillende soorten lichtbronnen, waaronder daglicht, gloeilampen, halogeenlampen, LED-lampen en fluorescentielampen. ((https://www.optiqueduvillard.ch/images/blog/pdf/blue-light-what-are-the-risks-to-our-eyes-final.pdf))

Leretto blauw licht filter bril 1

De bril van Leretto filtert een redelijk deel van het blauwe licht weg. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de VR-i blauw filter bril.

[wpdatachart id=18]

Leretto blauw licht filter bril 2

[wpdatachart id=20]

Leretto blauw licht filter bril 3

[wpdatachart id=23]

Leretto blauw licht filter bril 4

[wpdatachart id=25]

Conclusies

[wpdatachart id=27]

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant