Vitamines, mineralen & meer Magnesium; Wat doet het in ons lichaam?

Magnesium; Wat doet het in ons lichaam?

Magnesium speelt een belangrijke rol in veel processen in ons lichaam. Het betreft een essentieel mineraal. Het mineraal is niet het meest aanwezig in ons lichaam voor wat betreft de hoeveelheid, maar het is zeker wel een van de meest cruciale mineraal voor onze gezondheid. Magnesium is bij meer dan 350 biochemische functies in ons lichaam betrokken. Denk bijvoorbeeld aan de regulatie van hartslagritmes en het ondersteunen van de neurotransmitters.

Gezien het feit dat een magnesiumtekort een van de meest voorkomende en tevens 7 belangrijkste tekorten is bij volwassenen is het een goed idee om een supplement of voedsel die rijk is aan magnesium extra in te nemen. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 80% van de volwassenen een tekort aan magnesium heeft.

Magnesiumtekort

Een magnesium deficiëntie, ook wel bekend als hypo-magnesiëmie, geeft men veel serieuze symptomen als spierpijn, krampen, spasmen, angsten, slaapproblemen en een slechte spijsvertering.

Het testen van magnesium in de reguliere geneeskunde laat nog te wensen over en daardoor word een magnesiumtekort vaak over het hoofd gezien. Juist daarom is het van belang om eens stil te staan bij een magnesiumtekort en de daaraan verbonden gevolgen.

Andere prominente symptomen van een tekort zijn:

  • Hart- en vaatziekten
  • Nier schade
  • Leverschade
  • Vitaminen en mineralen tekorten, vooral vitamine k, vitamine b1, kalium en calcium.
  • Restless-leg syndroom
  • PMS symptomen
  • Slapeloosheid
  • Bacterieel en schimmelinfecties
  • Krampen

Daarnaast word een lage magnesiuminname in verband gebracht met risicofactoren voor:

  • Osteoporose
  • Hoge bloeddruk
  • Problemen met de gezondheid van het hart
  • Diabetes
  • Astma

Van de volgende factoren is bekend dat ze een rol spelen in het optreden van tekorten van magnesium: bodemuitputting die het magnesiumgehalte verlaagd, problemen met de spijsvertering resulteert tot problemen met de opname van magnesium (en tevens andere mineralen) in de darm en antibiotica gebruik.

Daarnaast verliest ons lichaam dagelijks magnesium door de normale bezigheden zoals spierbewegingen, ons hartslag en de productie van hormonen. Als je een sport beoefend heb je een grotere behoefte aan magnesium dan wanneer je dat niet doet.

Daarnaast concurreren veel voorgeschreven medicatie met magnesium. Denk hierbij aan antibiotica, allergie en astma medicatie en chemotherapie behandeling. Dit zorgt voor een slechtere opname van het mineraal.

Van alle verschillende vormen van magnesium is uit onderzoek gebleken dat magnesium oxide het minst word opgenomen; niet meer dan 4%.

Aanbevolen hoeveelheid magnesium

Afhankelijk van leeftijd en geslacht gelden de volgende dagelijkse aanbevolen hoeveelheid:

Leeftijd Man Vrouw
tot 6 maanden 30 milligram 30 milligram
7 tot 12 maanden 75 milligram 75 milligram
1 tot 3 jaar 80 milligram 80 milligram
4 tot 8 jaar 130 milligram 130 milligram
9 tot 13 jaar 240 milligram 240 milligram
14 tot 18 jaar 410 milligram 360 milligram
19 tot  30 jaar 400 milligram 310 milligram
 31 jaar en ouder 420 milligram 320 milligram

 

Voor zwangere vrouwen geldt een aanbevolen hoeveelheid van 350-360 milligram.

Waar is magnesium goed voor

  • Is een belangrijke factor in spierontspanning en de gezondheid van het hart.
  • Hiermee kunnen zenuwen berichten verzenden in de hersenen en het zenuwstelsel.
  • Helpt en reguleert het gebruik van calcium en andere mineralen door het lichaam.
  • Helpt bij de vorming van botten en tanden.
  • Reguleert het metabolisme van voedingsstoffen zoals eiwitten, nucleïnezuren, vetten en koolhydraten.
  • Reguleert de cholesterolproductie en helpt de insulinegevoeligheid moduleren.
  • Helpt bij energieproductie, DNA-transcriptie en eiwitsynthese.
  • Behoudt de structurele gezondheid van celmembranen door het hele lichaam.
  • Gezonde magnesiumgehaltes zijn gekoppeld aan verlaagde bloeddruk, verminderde incidentie van type II diabetes, noodmigrainebehandeling, verminderde symptomen van astma en verbeterd geheugen.

Welke condities kunnen profiteren van magnesium?

Van magnesium is bekend dat het de spierspanning vermindert, de pijn vermindert die gepaard gaat met migraine, de slaap verbetert en neurologische aandoeningen zoals angst en depressie aanpakt.

Daarnaast geeft het mineraal vele voordelen bij condities als hoofdpijn, spierkrampen, fibromyalgie, autisme, ADHD en ADD, restless legs syndroom, psoriasis, osteoporose en de geestelijke gezondheid. Vooral het laatste, de geestelijke gezondheid, brengt veel positieve effecten teweeg bij meer inname van magnesium.

Magnesium en het geheugen

Verschillende onderzoeken geven aan dat het verhogen van inname van magnesium kan helpen bij het verminderen van geheugenverlies als gevolg van veroudering.

Neurowetenschappers ontdekte tijdens onderzoeken dat het verhogen van het mineraal in de hersenen met behulp van een nieuw ontwikkelde verbinding, magnesium-L-threonate (MgT), het leervermogen verbetert, het werkgeheugen verbeterd en geheugen voor zowel het kortetermijngeheugen als langetermijngeheugen bij ratten. Het hielp ook oudere ratten beter te presteren op een reeks leertesten.

Ook ontdekte ze dat bij jonge en oude ratten de plasticiteit en kracht tussen synapsen verhoogde en de dichtheid van synapsen in de hippocampus bevorderde. De hippocampus betreft het deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in ruimtelijke navigatie en langetermijngeheugen.

Hoewel de experimenten werden uitgevoerd bij ratten, gelden de resultaten ook zeker voor mensen, zeggen de onderzoekers.

Magnesium L-threonate werd in 2004 ontwikkeld nadat ze ontdekte dat deze vorm van magnesium het leren en het geheugen zou kunnen verbeteren.

Hier tegenover staat dat bij lage gehaltes aan magnesium een directe correlatie hebben met een slechte geheugenfunctie.

Optimale cognitie

Magnesium ondersteunt optimale cognitieve gezondheid door de verschillende ingewikkelde functies van de hersenen te maximaliseren. Daar tegenover kan een tekort tot problemen met de functies in de hersenen leiden, zelfs hersenmist (de zogenoemde brain-fog) kan optreden.

De hippocampus regio van de hersenen is de centrale locatie voor het behouden van het langetermijngeheugen. Uit onderzoek blijkt dat magnesium de functie van de synapsen in de hippocampus regio versterkt. Dit leid tot een betere langeretermijngeheugen. Het mineraal zorgt er dus voor dat de hersenen beter uitgerust zijn met het vermogen om herinneringen vast te houden gedurende lange perioden.

Geassocieerd met de besluitvorming helpt het prefrontale cortexgebied van de hersenen bij het ophalen van kortetermijnherinneringen. De effectiviteit van de prefrontale cortex is grotendeels afhankelijk van magnesium. Het versterkt ook de synaptische zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van een reactie

Magnesium kan Alzheimer voorkomen

Met de verslechterende gezondheid gewoontes van onze moderne cultuur is het geen verrassing dat de ziekte van Alzheimer wordt geassocieerd met verlaagde niveaus van magnesium. Toxische opbouw van vetachtige stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten is duidelijk aanwezig bij patiënten met een afnemend cognitief vermogen die symptomatisch zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Het is gebleken dat voldoende magnesium gehalte in de hersenen de verdere achteruitgang van de cognitieve functie verhindert. Eén studie toonde aan dat de aanvullende behandeling van magnesium in een periode van 17 maanden de accumulatie van vetachtige stoffen in het gebied van de hippocampus van de hersenen verminderde met 36% in de prefrontale cortex. Sommige onderzoekers wekken de suggestie op dat de ontwikkeling van de ziekte zelfs kan worden omgekeerd na magnesium therapie.

Magnesium reguleert stemming en stress

Magnesium reguleert de stemming en stress door het zenuwstelsel te voeden. Schade aan het zenuwstelsel is betrokken als de oorzaak van talrijke gezondheidskwesties, waaronder dementie en depressie.

Onderzoeken tonen aan dat het verhelpen van een magnesiumtekort vele patiënten heeft geholpen om van hun angst, prikkelbaarheid, verwarring, depressie, drugs- en alcoholmisbruik en traumatisch hersenletsel af te komen. Magnesium is ook gemeld door de American Academy of Neurology en de American Headache Society als een “waarschijnlijk effectieve” behandeling voor het voorkomen van migraine en hoofdpijn die kan worden geassocieerd met stress.

Magnesium voorkomt slapeloosheid

Een gezonde slaapcyclus is belangrijk voor het bevorderen van de algehele gezondheid en de productie van hormonen die tijdens de slaap worden aangemaakt. Magnesium kan symptomen van slapeloosheid verminderen door het stimuleren van een diepe en rustgevende nachtrust.

In de eerste plaats afhankelijk van dezelfde factoren die de stemming reguleren en stress beheersen, is een gezonde nachtrust afhankelijk van cellulaire magnesiumconcentraties.

Een gezonde magnesiumbalans is nodig om hormonen zoals melatonine aan te maken, wat op zijn beurt weer bijdraagt om de slaap op gang te brengen en het cortisol gehalte te verlagen. Magnesium bevordert ook de spierontspanning wat weer ten goede komt voor de nachtrust, je wordt hierdoor minder vaak wakker! Benieuwd naar andere slaaptips? lees dan dit artikel met 20 slaaptips.

Tot slot

Magnesium is voor een ieder een belangrijk mineraal. Het draagt bij aan een positieve gezondheid en is extra belangrijk voor hen die een tekort hebben. Een tekort gaat gepaard met veel gezondheidsproblemen. Magnesium heeft ook een sterke positieve invloed op de mentale gezondheid cq. brein. Zo bevorderd dit mineraal het geheugen, heeft het een gunstige invloed op alzheimer en draagt het positief bij aan een stabiele toestand. Mentale toestanden zoals depressie kunnen bij mensen met een magnesiumtekort zelfs verdwijnen!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

  1. Ik lees in Voedingscentrum dat een magnesiumtekort nauwelijks voorkomt in NL maar bij jullie lees ik dat het een van de meest voorkomende en belangrijkste tekorten is. Ik neem aan dat een van de twee uitkomsten een bedachte fabel is. Wat zeggen jullie daarover?

  2. Wie gelooft in hemelsnaam het Voedingscentrum, die werkt in opdracht van oa de voedingsfabrikanten en schreeuwt nog steeds dat verzadigd vet hart- en vaatzieken veroorzaakt. Juglen Zwaan van ahealthylife.nl schrijft goede weekmails en artikelen waarin hij onafhankelijke onderzoeken meeneemt in zijn conclusies. Het Voedingscentrum baseert zich op door de voedingsfabrikanten gesponsorde onderzoeken en hele oude verkeerd uitgevoerde onderzoeken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant