Vitamines, mineralen & meer Vitamine D niet meer vergoed

Vitamine D niet meer vergoed

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam maakt zelf, onder invloed van zonlicht, in de huid vitamine D aan. Ook in (vooral) in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.

Vitamine D voordelen

Vitamine D heeft nogal wat positieve effecten: het is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Door verschillende oorzaken hebben mensen soms een chronisch tekort aan vitamine D. Nu zou je denken dat je dan even naar de drogist of supermarkt wandelt om een potje met vitamine D te kopen, maar zo werkte dat niet in deze moderne tijd.

Vitamine D supplementen

Het is al een paar jaar de bedoeling dat mensen vitamine D met lage sterktes zelf kopen. In de praktijk is het beoogde resultaat van dit advies echter uitgehold, doordat veel mensen sindsdien de hoge sterktes vitamine D krijgen voorgeschreven, terwijl ze die medisch gezien niet nodig hebben. Ze krijgen hierdoor hun vitamine D op recept, en nemen dan 1 keer per week (of per maand) een dosis, betaald vanuit de basisverzekering. In plaats van elke dag een pilletje met lagere sterkte die ze zelf kunnen kopen, wat circa € 7,30 per jaar kost.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1,5 miljoen mensen vitamine D door hun huisarts voorgeschreven krijgen en het dus vergoed krijgen. Hierdoor zijn de kosten voor vitamine D-middelen de laatste jaren gestegen.

Een indicatie: vitamine D kost € 79 per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: € 37 voor het middel zelf en € 42 aan kosten van de apotheek.

Het advies van Zorginstituut Nederland om vitamine D niet langer te vergoeden uit het basispakket is inmiddels overgenomen door minister Kuipers van VWS*

Bron.

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant