Depressie Dysthyme

Dysthyme

Dysthyme of dysthyme is een stoornis welke valt onder de psychische aandoeningen. Het is een chronische en lichte vorm van een depressie. Het kenmerkende van dysthyme is het gebrek om plezier te maken in het leven. Het is een stoornis met slaapproblemen, verminderde energie, concentratie problemen, eetstoornissen en ook gevoelens van wanhoop. Het is een ziekte welke tot twee jaar kan duren en waarbij in deze periode de klachten nooit langer dan twee maanden wegblijven. In de DSM (diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen) is het ingedeeld onder de stemmingsstoornissen.

Het verschil met een klinische stoornis is de intensiteit van de verschillende symptomen. Het lijden is er vaak niets minder om. Het is mogelijk om normaal in de maatschappij te functioneren. Ook sociaal zal er niets opvallen. Alleen de levenslust ontbreekt. Het is een aandoening welke langer duurt dan een zware depressie. Hier is er namelijk vaak een afgrensbare periode vast te stellen. dysthyme komt niet met psychotische verschijnselen. Het begint ook niet met een depressie.

Wat is dysthyme?

Dysthyme heeft een grote impact op het leven van iemand, net als een depressie. Men is constant neerslachtig en somber. De patiënt klaagt continu en wordt zeer sarcastisch, pessimistisch en humeurig. Mensen in de omgeving zien de persoon altijd als zeer somber, humorloos en zuur. De sociale contacten lijden hier dus duidelijk onder en men kan in een compleet sociaal isolement raken. Bij stress of een schokkende ervaring kan men vatbaar zijn voor een klinische depressie. Als dit gebeurt spreekt men ook wel van een dubbele depressie.

De oorzaken van dysthyme

Dysthyme is in de eerste plaats erfelijk. Men erft niet de ziekte, maar wel de gevoeligheid hiervoor. Men is meer vatbaar voor deze stoornis dan anderen welke niet te maken hebben met deze erfbare gevolgen. Het is dus niet zo, dat de aandoening bij de geboorte al aanwezig is. Er zijn een aantal factoren welke bepalend zijn of deze aandoening tot uiting komt of niet.

Er zijn ook een aantal sociale factoren welke meespelen. Personen welke emotioneel meer labiel zijn dan andere mensen hebben meer kans om somber te worden. Iemand met zeer stressvolle periodes in zijn leven zal ook sneller dysthyme krijgen dan personen met een sterkere innerlijke rust. Een ontslag, een trauma, een geliefde die sterft, kinderen welke moeten vechten zijn situaties waarbij men hier last van kan krijgen. Het kan een trigger zijn. Mensen zonder partner en mensen met financiële problemen zijn vaak mensen met dysthyme.

Natuurlijk spelen ook andere psychologische factoren een rol. Tegenslag en stress kennen we allemaal. Het is natuurlijk belangrijk om hiermee te leren omgaan. Een persoon welke alles van zich kan afzetten zal nooit zo somber worden. Het heeft veel te maken met het karakter. Een karakter met te weinig zelfvertrouwen en veel zelfkritiek loopt uiteraard meer risico. Het geldt ook rondom de negatieve verwachtingen van de toekomst. Een gevoel van eenzaamheid en hopeloosheid zijn ook een factor.

Wanneer u al vele jaren een gevoel van leegte of somberheid heeft loopt u gevaar. Ook wanneer u een lage eigenwaarde heeft is dit het geval. Pas op voor dysthyme. Het kan zijn, dat u het al heeft. Het is goed om dit te onderzoeken.

Biopsychosociale model

Graag gaan we nog iets dieper in op de materie rondom dysthyme. Hoe komt het nu eigenlijk, dat je deze ziekte krijgt? Volgens onderzoeken zijn er verschillende invloeden. Het gaat om biologische factoren, psychologische en sociale invloeden. Ze worden samen in het biopsychosociale model genoemd.

De biologische factoren

We hebben het net al over de erfelijkheid gehad. Het betekent, dat men de aanleg voor deze aandoening al geërfd heeft. Het is niet zo, dat men deze aandoening dan ook al direct heeft. Men is echter wel meer kwetsbaar om de aandoening te krijgen. Triggers in het leven (sociale en psychologische triggers) kunnen de aandoening ontpoppen.

Sociale factoren

Een stressvolle gebeurtenis of een trauma kan de dysthyme inluiden. Het kan gebeuren door een ontslag, een oorlogssituatie, wanneer men gaat scheiden of wanneer men een geliefd persoon verliest. Het zijn bijzonder stressvolle gebeurtenissen welke aan het ontstaan van dysthyme bijdragen.

Psychologische factoren

De psychologische factoren kunnen zelfkritiek zijn, te weinig zelfvertrouwen en ook mensen welke snel somber worden. Ook een uitzichtloze toekomst kan bijdragen aan de ontwikkeling van dysthyme.

Bij wie en hoe vaak komt het voor?

Bij ongeveer twee procent van alle vrouwen is het mogelijk dat ze dysthyme krijgen. Bij mannen is het percentage een stuk lager en is het slechts 0,6 procent. Het betekent dat bij alle 10.000 vrouwen er ongeveer 200 zijn welke dysthyme krijgen en bij iedere 10.000 mannen zijn het er ongeveer 60.  De meeste vrouwen krijgen het tussen hun 35e en hun 47e levensjaar. De meeste mannen krijgen het in de leeftijdsgroep van 45 tot 54 jaar. Mensen zonder een partner hebben de meeste kans om het te krijgen. Ook mensen met een laag inkomen zijn meer vatbaar om het te krijgen.

Kenmerken van dysthyme

Er zijn meerdere kenmerken waaruit is op te maken of men dysthyme heeft. Let hierbij op de volgende signalen:

  • Er is minder of juist veel meer dan normaal eetlust
  • Je slaapt teveel of je slaapt te weinig
  • Je hebt weinig energie en bent vermoeid
  • Je hebt weinig eigenwaarde
  • Je hebt een gevoel van hopeloosheid
  • Je kunt je slecht concentreren en maar moeilijk een beslissing nemen
  • Je sociale leven lijdt hieronder en je kunt je werk minder goed doen.

Wat kun je zelf doen bij dysthyme?

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet voldoende, slaap genoeg en kies voor voldoende ontspanning. Mensen welke zich somber voelen willen vaak minder ondernemen. Het is logisch. Ook is het jammer. Het is namelijk zo, dat het je kan helpen om de juiste activiteiten te ondernemen (juist wanneer je hier geen zin in hebt). Je voelt je vaak net weer wat beter. Doe het gewoon. Het is iedere keer weer net wat winst. Thuis zitten en niets doen is geen oplossing. Vaak voel je jezelf schuldig en nog meer ellendig.

Er zijn verschillende behandelingen wanneer het om dysthyme gaat. Een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie is een optie. Het is een effectieve behandelmethode. Er zijn echter nog veel meer opties en mogelijkheden. Een nieuwe behandelvorm is CBASP.  Het is een therapie welke langdurig depressieve mensen helpt. Kies de juiste hulp en ondersteuning!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant