De hersenen Het kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen is het geheugen dat informatie zoals gebeurtenissen, feiten en kennis voor korte tijd opslaat. De periode dat het kortetermijngeheugen informatie vasthoudt kan variëren tussen enkele seconden tot een paar minuten. Het kortetermijngeheugen heeft een beperkte capaciteit, waardoor je niet alle informatie vast kan houden. Een reeks van 5 getallen zal prima door het kortetermijngeheugen even bewaard kunnen worden, maar is het een reeks van 20 getallen dan zal dit bij de meeste mensen niet gaan en zullen zij informatie verliezen.

Wat is het kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen wordt dagelijks aangesproken, al hebben we dit lang niet altijd in de gaten. Alle zaken die we eigenlijk maar heel even hoeven te onthouden worden ‘bewaard’ in het kortetermijngeheugen. Denk aan het onthouden van de boodschappen die in de supermarkt gehaald moeten worden. Deze boodschappen onthouden we eigenlijk maar tot we de boodschappen daadwerkelijk in huis hebben. Daarna vervagen deze producten steeds verder uit onze gedachten en een paar dagen later weten we helemaal niet meer precies wat we nu hebben gekocht in de supermarkt.

De psycholoog George A. Miller concludeerde, naar aanleiding van een experiment in 1956, dat het kortetermijngeheugen maar zeven dingen tegelijkertijd kan onthouden (met een uitloop naar 8 a 9 dingen). Uit recenter onderzoek blijkt dat het kortetermijngeheugen misschien nog minder dan zeven dingen kan onthouden. De informatie vanuit het kortetermijngeheugen kan in het lange termijn geheugen terecht komen, bijvoorbeeld door de informatie heel erg veel te herhalen. Het veel herhalen van de informatie met als doel dit te onthouden wordt ook wel de “kill and drill” methode genoemd.

Het geheugen van beelddenkers

Beelddenkers zijn mensen die heel creatief denken in driedimensionale beelden. Het is zo dat deze mensen informatie ook veel beter kunnen onthouden wanneer zij het zien dan wanneer zij het horen. Om een heel eenvoudig voorbeeld te geven; een beelddenker kan een som heel eenvoudig oplossen wanneer hij visueel een voorbeeld heeft gehad.

Echter, als de berekening van de som enkel wordt verteld, dan zal deze niet of nauwelijks in staat zijn om de som op te lossen. Deze beelddenkers hebben een relatief zwak kortetermijngeheugen. We hebben het dat over het auditieve kortetermijngeheugen. Auditief staat voor het gehoor. Kortom, een zwak auditief (korte termijn) geheugen betekent dat zaken die enkel gehoord worden niet goed worden opgeslagen in het kortetermijngeheugen.

In ruil voor het zwakke auditieve kortetermijngeheugen krijgt een beelddenker er een heel sterk visueel lange termijn geheugen voor terug. Dit wil zeggen dat een beeld bijzonder lang onthouden wordt, tot wel jarenlang, ook wanneer het om iets irrelevants gaat. Visueel heeft betrekking op het zien van dingen. Deze plaatjes worden als informatie opgeslagen in het lange termijn geheugen en kunnen dan ook altijd weer worden aangesproken.

Oorzaken kortetermijngeheugen stoornis 

Wanneer u altijd een heel sterk kortetermijngeheugen heeft, en ineens heeft u last van vergeetachtigheid op dit gebied, dan kan dit diverse oorzaken hebben. Een ongeval, waarbij er in meer of mindere mate letsel aan het hoofd is ontstaan, kan zorgen voor een tijdelijk slechter kortetermijngeheugen.

Een ander heel veel voorkomende oorzaak van een beperkter of slechter kortetermijngeheugen is stress. Wanneer u veel stress heeft, dan heeft dit een negatieve invloed op het kortetermijngeheugen. Wanneer u de oorzaak van de stress aanpakt om de stress te verminderen, dan zal het kortetermijngeheugen zich vanzelf weer verbeteren. Bij letsel komt het voor dat de problemen in het kortetermijngeheugen niet meer weg gaan.

kortetermijngeheugen trainen 

Mensen die moeite hebben met het opslaan van informatie in het kortetermijngeheugen hebben ook niet veel aan herhaling. In de meeste gevallen is het zo dat men iets gemakkelijker kan onthouden wanneer het herhaald wordt. Als een film bijvoorbeeld vijf maal in een week tijd wordt bekeken, dan zal de kijker al bij de derde keer hele zinnen mee kunnen spreken en bij de vijfde maal kan het grootste deel van de film worden meegesproken. Voor iemand met een zwak kortetermijngeheugen heeft herhaling minder veel zin, omdat de informatie al voor de herhaling weer verdwenen is uit het kortetermijngeheugen.

kortetermijngeheugen test 

Het testen van het kortetermijngeheugen is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het testen van het IQ. Voor IQ testen zijn officiële testen ontwikkeld, terwijl dat voor het kortetermijngeheugen niet het geval is. Er zijn op internet echter wel diverse indicatie testen beschikbaar. Over het algemeen zien die testen er als volgt uit: Je krijgt een lijstje met items te zien en daar krijg je enig moment de tijd voor om ze op te nemen in het geheugen (bijvoorbeeld een boodschappenlijstje). Na die periode moet je de verschillende items op het lijstje opnoemen. De hoeveelheid items die je je nog kan herinneren zegt iets over je geheugen op de korte termijn.

Tot slot

Wanneer dingen moeilijk worden onthouden door een beperking van het kortetermijngeheugen, dan kan er worden bekeken naar het soort geheugen dat het best werkt. Kan iemand beter onthouden wanneer het gezien wordt, of juist wanneer het gehoord wordt? Ofwel, is het auditief geheugen beter of is het visueel geheugen beter? Als is bepaald welk geheugen sterker is, dan moet dat zoveel mogelijk worden aangesproken om het kortetermijngeheugen zo sterk mogelijk te maken.
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

 1. Hallo,
  Mijn naam is Wiebe Schellings.
  Ik moet voor mijn gezelwerkstuk een test hebben om het kortetermijngeheugen te testen.
  Nu zag ik in de tekst staan dat die er wel waren, maar ik kan ze zelf niet vinden.
  Zou iemand mij hierbij kunnen helpen,
  Heel erg bedankt!

  met vriendelijke groet,
  Wiebe Schellings

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant