Autisme Autisme en depressie

Autisme en depressie

Autisme brengt talloze aanvullende aandoeningen mee, waaronder ook het moeilijk kunnen omgaan met emoties. De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat autisme en depressies bij maar liefst 50% van de patiënten een keer gedurende hun leven voorkomt. Dit is een veel hoger percentage in vergelijking met de gehele bevolking, waarbij het percentage op ongeveer 5% ligt. Het is vervelend dat een depressie niet altijd goed herkend wordt bij autisme en dat er bij velen nog niet bekend is dat dit een veelvoorkomend en ook groot probleem is. Vooral voor mensen met autisme is het extreem lastig om hiermee om te gaan, maar ook voor de omgeving kan het vervelende situaties met zich meebrengen.

Autisme

Bij autisme kunnen patiënten zich moeilijker uitdrukken gedurende sociale situaties. Door beperkte sociale vaardigheden heeft men meer moeite om gesprekken te houden. Dit kan gelden binnen de eigen omgeving, zoals met vrienden en familie, maar kan zich ook specifiek beperken tot vreemden of mensen die zij nog niet erg goed kennen. Mensen met autisme hebben daarbij ook veel behoefte aan een eigen routine en kunnen moeilijk omgaan met veranderingen in het dagelijks leven. Vaak moet men al ver van te voren weten wat er gaat gebeuren, zodat zij zich hier op kunnen voorbereiden. Plotselinge veranderingen kunnen dan voor flinke verwarring in het hoofd zorgen.

Toch zijn mensen met autisme vaak ontzettend slim en worden de mindere sociale vaardigheden gecompenseerd door talenten in andere gebieden. Zo kunnen zij zich ontzettend goed focussen wanneer zij alleen zijn en zijn zij vaak uren actief bezig met taken die hen echt interesseren.

Depressie

In Nederland, en ook wereldwijd, is depressie een steeds groter probleem. Naarmate er steeds meer onderzoek naar depressie wordt gedaan, is er duidelijk dat een significant deel van de samenleving hier in ieder geval één keer in hun leven mee te maken krijgt. Sommige mensen zijn zelfs manisch depressief, waarbij zij continu last hebben van negatieve emoties en moeite hebben om zich blij te voelen. Vooral de gevolgen van depressie zijn gevaarlijk. Zo kan een depressie ertoe leiden dat mensen zich meer afschermen van anderen, zichzelf straffen voor hun gevoelens door bijvoorbeeld aan zelfverminking te doen en kunnen patiënten met depressie zelfs proberen om een einde te maken aan hun leven.

Herkenning van depressie

Er is dan ook steeds meer aandacht voor depressie en vooral voor de groepen die hier de meeste lasten van ondervinden. Vaak wordt de mentale aandoening niet bij mensen herkend. Het is tenslotte erg gemakkelijk om een masker op te doen en te acteren dat jij gelukkig bent, terwijl er van alles in het hoofd ronddwaalt waar negatieve emoties aan vastzitten. Zo kan iemand met depressie zichzelf mentaal de grond in praten wanneer zij alleen zijn, maar kunnen zij een grote glimlach op hun gezicht hebben wanneer zij anderen zien. Doordat mensen met een depressie zich ook vaker afzonderen van anderen, leidt dit er nog verder toe dat de omgeving dit vrijwel niet kan herkennen en kunnen de gevolgen erg groot zijn.

De combinatie van autisme en depressie

Mensen met autisme hebben over het algemeen al moeite met hun eigen emoties. Vaak worden zij snel agressief bij de kleinste verandering. Dit is niet alleen voor henzelf lastig, maar ook de omgeving kan hier vaak moeilijk mee omgaan. Wanneer dit gecombineerd wordt met een depressie, worden de mentale gevolgen alleen nog maar groter. De beperkingen op het gebied van sociale omgang leiden er vaak toe dat mensen met autisme moeilijk hun gevoelens met anderen kunnen delen. Alle gedachten spoken wel rond in het hoofd, maar de sociale beperkingen zorgen ervoor dat deze niet gecommuniceerd worden. Daarom lopen zij vaak zelf lange tijd met deze gedachten rond zonder dat de omgeving, huisarts of zelfs een therapeut hier weet van heeft.

Depressie leidt tot negatieve spiraal

Wanneer iemand met autisme zich nog verder afzondert van de mensen om zich heen, leidt dit tot gecompliceerde situaties. Depressieve mensen slapen over het algemeen slecht, wat ertoe leidt dat de hersenen nog slechter functioneren en zij in een negatieve spiraal terecht komen. Dit heeft een sterke invloed op de emoties. Waar patiënten met autisme over het algemeen al snel agressief kunnen raken in bepaalde situaties, kan deze agressieve spanning zich nog verder opbouwen wanneer zij moe zijn.

Wat kun je als ouder, vriend of familielid doen?

Vaak zijn er al spanningen tussen mensen met autisme en hun omgeving. Beide kanten begrijpen elkaar niet altijd doordat zij moeite hebben om zich in een ander in te leven. Depressieve symptomen worden dan ook vaak niet goed herkend. Toch zijn er diverse veranderingen in het gedrag van iemand met autisme die een signaal kunnen geven dat er sprake is van depressieve gedachten. Zo zal iemand met autisme en depressie zich vaker in zichzelf terugtrekken. Dit kan met talloze activiteiten, bijvoorbeeld door langer achter de computer te zitten of videospelletjes te spelen.

Agressie bij autisme en depressie

Een ander belangrijk symptoom is de reactie op veranderingen. Waar mensen met autisme zonder depressie vaak lichtelijk gespannen reageren op een veranderend plan voor hun dag, raken mensen met autisme en een depressie zeer opgefokt en agressief. Dit levert vaak grote spanningen tussen patiënt en verzorger op. Het is voor beide kanten een moeilijke situatie om mee om te gaan. In deze situaties kun je dan ook het beste zelf met de huisarts praten om doorverwezen te worden naar een specialist. Vaak kunnen een psycholoog of therapeut jou helpen om beter met deze situaties om te gaan. In bepaalde gevallen hoeft de patiënt hier niet bij te zijn, want de focus ligt hierbij hoe de verzorger op een nieuwe manier met de patiënt kan omgaan.

Is een depressie bij autisme te genezen?

Ja, zo zijn er op dit moment diverse medicijnen die in ieder geval de scherpe randjes van een depressie af kunnen halen. Toch werkt over het algemeen therapie het beste. Hier kan men over hun depressieve gevoelens praten en leren hoe zij hier beter mee kunnen omgaan. In veel gevallen gaat een depressie gewoon over, ook bij mensen met autisme. Het is echter per patiënt anders hoelang de depressie duurt. Sommige patiënten zijn enkele maanden depressief, terwijl anderen hier jaren last van ondervinden.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant