Depressie Hoelang duurt een depressie?

Hoelang duurt een depressie?

Iedereen voelt zich weleens minder vrolijk dan anders en iedereen heeft weleens een vervelende dag. Voel je je echter dagen of zelfs weken achter elkaar somber en zie je het allemaal niet meer zo positief in? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van een depressie.

Wat is een depressie precies?

Depressie is in Nederland de meest voorkomende psychische aandoening. Bij een depressie ben je voor een langere periode erg somber. Je vindt het hierdoor lastig om van je leven te genieten en hebt niet zoveel zin in sociale contacten. Daarnaast kun je ook je interesse verliezen in dingen die je eerder juist heel leuk vond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je hobby’s en/of werk.

Wie kan depressief worden?

In feite kan iedereen depressief worden. Erfelijkheid, je etnische afkomst, leeftijd of opleiding hebben niets te maken met het krijgen van een depressie. Echter worden vrouwen wel vaker depressief dan mannen.

Hoe herken je een depressie?

Wil je graag weten of jij een depressie hebt? Dan is het belangrijk dat je weet waaraan je deze stoornis kunt herkennen.

Daarom benoemen we de kenmerken hieronder:

  • Als je depressief bent, voel je je elke dag de hele dag door somber;
  • Je vindt het minder leuk om activiteiten te ondernemen;
  • Je voelt je vrijwel de hele dag moe ook al slaap je wel veel;
  • Je hebt meer of juist minder eetlust. Hierdoor ben je aangekomen of juist afgevallen;
  • Je komt moeilijk in slaap en/of hebt moeite met opstaan; Je hebt last van slaapproblemen.
  • Je voelt je nutteloos;
  • Je voelt je geremd of juist opgejaagd;
  • Je kunt je moeilijker concentreren;
  • Je vindt het lastiger om beslissingen te maken;
  • Je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben en erover nadenken hoe je het beste zelfmoord kunt plegen.

Hoelang duurt het voordat je van een depressie af bent?

Het is niet precies te zeggen hoelang het duurt voordat je van een depressie af bent. Er zijn namelijk verschillende soorten depressies waarvan je last kunt hebben. Zo is er de seizoensgebonden depressie, bijvoorbeeld de winterdepressie. Dit is een depressie waarbij iemand zich in een bepaald seizoen depressief voelt. Is het seizoen voorbij? Dan gaat de depressie vanzelf weer over.

Daarnaast zijn er depressies die weken, maanden of zelfs een jaar kunnen duren. Bij iedereen is een depressie anders. Hoe lang je depressief bent, hangt compleet af van hoe ernstig depressief je bent, wat de symptomen zijn en hoe je ermee omgaat.

Hoe sneller je een depressie herkent en ervoor hulp inschakelt van een professional, hoe sneller je ervan af kunt zijn. Het is mogelijk om binnen 3 maanden van een depressie af te zijn.

Waarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo goed mogelijk met jouw depressie om te gaan. Welke dingen dat zijn, lees je hier. Kom je niet op eigen kracht over jouw depressie heen? Dan is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Als de depressief namelijk niet tijdig en op de juiste manier wordt behandeld, is de kans groot dat de depressief chronisch wordt. Een chronische depressie is veel lastiger te behandelen.

Kom je niet binnen 6 maanden over jouw depressie heen? Dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij kan ervoor zorgen dat je de juiste behandeling krijgt om weer van deze ziekte af te komen.

Meer informatie over depressies? Lees dan onze top 9 met boeken over depressies.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant