Persoonlijkheidsstoornissen Omgaan met een narcist

Omgaan met een narcist

Narcisme is een mentale aandoening waarbij iemand de aandacht van anderen nodig heeft als validatie voor zichzelf. Narcisten voelen zich hierdoor geweldig. Zij kiezen er dan ook voor om anderen te manipuleren en veelvuldig te liegen om deze aandacht te kunnen krijgen. Bovendien zijn zij niet bang voor conflicten en proberen zij door deze conflicten te krijgen wat zij willen. Uiteindelijk is het omgaan met een narcist voor veel mensen ontzettend lastig, omdat de manipulatie zich op een dusdanig stiekem niveau bevindt dat het niet altijd duidelijk is.

Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om narcisten zo veel mogelijk in hun eigen omgeving te vermijden. Zij nemen geen contact meer op met hen, omdat dit er anders toe zal leiden dat de narcist zich weer ontwikkeld tot de manipulatieve persoon die het altijd al geweest is. Maar soms kun je er gewoon niet omheen en moet je omgaan met een narcist. In zulke situaties is het ontzettend belangrijk dat je doorhebt hoe je zo goed mogelijk met deze persoon kunt omgaan en wat jij zelf kunt doen om te voorkomen dat jij weer in het manipulatieve gedrag trapt.

Wat is narcisme?

Narcisten vinden zichzelf of hun eigen lichaam geweldig. Zij zijn hier ontzettend trots op, nog veel trotser dan de gemiddelde persoon. Maar onder die eigenwaarde schuilt vaak een ontzettend laag zelfvertrouwen. Zij hebben namelijk niet voldoende aan het feit dat zij zichzelf fantastisch vinden, ook anderen om hen heen moeten continu de validatie geven dat zij geweldig zijn. Dit leidt ertoe dat zij zich in allerlei bochten wringen om te zorgen dat de ander inderdaad die validatie geeft en dat kan gepaard gaan met manipulatief gedrag op emotioneel niveau. Dat is dan ook de kern van narcisme.

Lage zelfkennis

Narcisten weten vaak niet van zichzelf dat zij zo zijn. Zij vinden over het algemeen dat zij zich gewoon normaal gedragen naar de manier waarop zij zich mogen gedragen – als zij fantastisch zijn, dan mogen zij zich toch anders gedragen dan anderen? Dit betekent ook dat narcisten niet bang zijn om stappen te zetten die door veel mensen als egoïstisch worden gezien. Zo zien we bijvoorbeeld dat narcisten veel vaker voor zichzelf zullen kiezen en zich niet gemakkelijk opofferen voor anderen. Zij wekken wel de illusie dat zij dit doen, maar hun acties spreken exact van het tegenovergestelde wanneer puntje bij paaltje komt.

Narcisten in jouw leven

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die bij een deel van de bevolking voorkomt. Veel mensen hebben al eens in hun leven een narcist gekend. Toch komt een deel van de bevolking nooit met een narcist in aanraking, in ieder geval niet binnen een dichte relatie. Narcisten komen overal voor, zowel in ons persoonlijke leven, zoals een partner, familielid of buurman, maar ook op het werk. En vooral dit laatste is erg lastig, want door het egoïsme van een narcist is het moeilijk om stappen te ondernemen zonder jouw eigen baan hierbij op het spel te zetten.

Hoe kun je het gedrag van een narcist herkennen?

Het gedrag van een narcist valt al redelijk snel op wanneer je hier goed op let. Het is vooral zaak dat je weet op welke symptomen je moet letten. In enkele gevallen kun je al aan de manier van communiceren horen of iemand narcistisch gedrag vertoont. Maar vooral als het aankomt op individuele acties valt het echt op welk gedrag narcisten vertonen.

Zij vinden zichzelf ontzettend belangrijk – narcisten zullen vaak extra moeite doen om te zorgen dat alles gaat zoals zij het graag zien. Als jullie bijvoorbeeld samen afspreken, zullen zij zo veel mogelijk proberen het op hun eigen tijd te doen. Wanneer jij aangeeft dan niet te kunnen, vatten zij dit slecht op of zullen zij met emotionele redenen toch proberen jou over te halen.

Zij geloven dat zij speciaal en uniek zijn – vaak vinden narcisten van zichzelf dat alleen andere intelligente mensen hen echt kunnen begrijpen. Zij zien zichzelf als mensen met een hoge status en alleen anderen met een hoge status zullen dan ook begrijpen wat zij denken. Toch zien we dat, ondanks dat narcisten dit denken, zij vaak niet andere narcisten opzoeken.

Zij verwachten extreme loyaliteit van anderen – als iemand zich niet volledig aanpast aan het leven van een narcist dan hebben zij hier al snel foute gevoelens bij. Iemand dient zich aan hen aan te passen, anders zoeken zij redenen om de ander ervoor te straffen omdat zij dit niet doen.

Arrogantie staat centraal in het eigen gedrag en de persoonlijkheid – Doordat narcisten zichzelf geweldig vinden, gedragen zij zich ook zo tegenover de wereld. Over het algemeen beledigen zij graag anderen, omdat zij minder zijn dan henzelf – tenminste, dat vindt de narcist. Vaak komt hier het gebrek aan zelfvertrouwen naar voren, want zij dienen anderen te beledigen en omlaag te praten zodat zij hoger dan de ander kunnen staan.

Geen gevoel voor empathie – zij zullen niet herkennen hoe anderen zich voelen en herkennen ook absoluut niet wat de ander nodig heeft. Narcisten hebben ontzettend veel moeite om zich in te leven in de ander, waardoor omgaan met een narcist ook extreem lastig is.

Tips om om te gaan met een narcist

Nu je weet op welk gedrag je moet letten om te zien of iemand een narcist is, wordt het ook gemakkelijker om met hen om te gaan. Naast het goed kunnen herkennen van de kenmerken van een narcist is het belangrijk dat je ook zelf goed weet hoe je zo goed mogelijk met deze persoonlijkheidstrekjes omgaat. Soms word je, zonder dat je het doorhebt, meegetrokken in de fantasiewereld van de narcist. Doordat hier ontzettend veel manipulatie bij komt kijken, zit je al vrij snel dieper in de hele situatie dan je op voorhand van plan was.

Tip 1: Neem de leugens niet te serieus

Als je echt goed wilt omgaan met een narcist dan is het belangrijk dat je de leugens die zij zichzelf vertellen zelf niet te serieus neemt. Zij hebben vaak het plan om de hele wereld te veroveren dankzij hun grote succes. Of het nu als succesvolle ondernemer of zanger is, zij hebben altijd een hoger doel. Het is prettig als mensen dit hogere doel hebben, maar over het algemeen zullen narcisten vervolgens alles bij elkaar liegen om te zorgen dat zij dit doel kunnen bereiken. Je kunt daarom beter zo veel mogelijk hier vandaan blijven.

Tip 2: Realiseer waar het gedrag vandaan komt

Narcisten hebben de validatie van anderen nodig om zichzelf beter te laten voelen. Zij voelen zich niet erg goed over zichzelf, waardoor zij naar buiten net doen alsof dit wel zo is. De andere kant van narcisme is simpelweg dat mensen zich ontzettend onzeker voelen en op deze manier hebben geleerd om met anderen om te gaan. Dit is natuurlijk erg vervelend voor hen, maar dit geeft hen echter nog niet voldoende reden om daarom de mensen om hen heen te manipuleren. Zorg er daarom voor dat je te allen tijde doorhebt waar dit gedrag vandaan komt, omdat dit het een stuk gemakkelijker maakt om met de ander om te gaan. Zij maken bijvoorbeeld geen beledigende grap tegenover jou of over jouw zwaktes omdat jij zwak bent, maar omdat zij zulke acties nodig hebben om zichzelf beter te voelen tegenover de ander.

Tip 3: Laat je niet meeslepen in situaties

Veel narcisten vinden het fantastisch wanneer anderen zich negatief voelen door de situaties die zij veroorzaken. Denk hierbij aan iemand die bijvoorbeeld een ruzie veroorzaakt tussen twee mensen en dan wacht tot de chaos losbreekt. Zij doen dit puur en alleen om te zorgen dat anderen die zich bewust zijn van de situatie een soort gevoel van trots tegenover hen hebben. Maar je zult al snel denken dat de ander dusdanig manipulatief gedrag vertoont dat jij hier juist boos om wordt. Het is slim om je helemaal niet mee te laten slepen in deze situaties en vooral te zorgen dat jij hier emotioneel helemaal niet door wordt aangetast. Dit vergt uiteraard wat training vanuit jou, maar wordt steeds gemakkelijker.

Tip 4: Herken dat deze persoon waarschijnlijk hulp nodig heeft

Ondanks het feit dat het narcisten lukt om bij anderen over te komen alsof zij alles voor elkaar hebben, zullen zij diep van binnen toch hulp nodig hebben. Vaak zorgt de manipulatie die zij veroorzaken op korte termijn nog niet voor veel problemen. Maar narcisten hebben het vervelende probleem dat zij niet goed weten waar de grenzen liggen. Hierdoor lopen zij na verloop van tijd tegen de lamp en kan dit ontzettend veel complicaties met zich meebrengen. Iemand kan bijvoorbeeld lange tijd bij de eigen omgeving en instanties geld lenen omdat zij vinden dat zij een hoge mate van succes en luxe verdienen, maar deze schulden kunnen ontzettend hoog oplopen wanneer zij niet op tijd gestopt worden.

Tip 5: Leer om te lachen wanneer situaties zich voordoen

Als je wilt leren omgaan met een narcist dan is het vooral belangrijk dat je alles met een korreltje zout neemt. En dat kun je het beste doen door te leren lachen over de situaties. Maakt een narcist een beledigende opmerking naar jou toe waarvan jij weet dat het niet waar is? In plaats van in de verdediging te schieten of boos te worden, kun je er ook voor kiezen om simpelweg te lachen. Tenslotte is het niet waar wat de ander ziet en is het best grappig dat zij proberen grappen te maken over iets dat duidelijk niet waar is. Het is een poging van hen om jou omlaag te praten, wat op papier toch redelijk grappig is wanneer zij de plank volledig misslaan.

Tip 6: Geef niet in aan pogingen om jouw zelfvertrouwen te verlagen

Als opvolging van het vorige punt is het ook vooral belangrijk dat je niet in geeft aan de pogingen van de ander om jouw zelfvertrouwen weg te nemen. Zoals eerder in dit artikel is benoemd, proberen narcisten hun eigen status te verbeteren door jouw status te verlagen. Zij hebben dus jouw daling in zelfvertrouwen nodig om te zorgen dat zij zich een stuk beter over zichzelf kunnen voelen. Wees gewoon net zo zelfverzekerd als jij altijd bent en wees ook niet bang om tegen de woorden van de narcist in te gaan. Probeer het vooral luchtig te houden. Narcisten zien ook graag dat jij boos wordt, zodat zij dit uiteindelijk manipulatief kunnen gebruiken om aan te geven dat jij jouw emoties niet onder controle hebt. Ook dit laatste is weer een manier van de narcist om te zorgen dat zij op dat moment boven jou staan.

Tip 7: Blijf vooral positief, wat er ook gebeurt

Narcisten staan ook door hun manipulatie ook wel om bekend om achter de rug van anderen bepaalde zaken in gang te zetten die absoluut niet voor iedereen positief uitpakken. Op de voorgrond zullen zij hier dus ook regelmatig over liegen, waardoor je vaak al te laat doorhebt dat bepaalde zaken in gang zijn gezet. En dat kan voor jou ook grote problemen opleveren. Zorg er daarom voor dat je altijd een positieve blik op de gehele situatie houdt, maar houd goed in de gaten of de ander weer gedrag uit het verleden vertoont waarbij jij in het verleden al hebt gemerkt dat dit over het algemeen tot vervelende situaties heeft geleid.

Tip 8: Als je het niet aankan, wees dan niet bang om weg te gaan

Als jouw partner, ouder, collega of kind dusdanig manipulatief gedrag vertoont dat jij er niet langer mee om wilt gaan, sta jij volledig vrij om hier ook echt een eind aan te maken. Omgaan met een narcist is niet gemakkelijk en iedereen heeft eigen limieten. Zorg er dan ook voor dat je zelf op tijd doorhebt wanneer het nu echt niet goed gaat en wanneer de relatie met de narcist jou dusdanig veel problemen oplevert dat het niet langer de moeite waard is om met hen om te gaan. Uiteindelijk is het een flinke stap om de band met een narcist te breken, omdat het vaak ook positieve kanten heeft, maar wanneer het echt in de weg staat voor een goed eigen leven of een goede carrière dan is het belangrijk dat jij op tijd de stekker eruit trekt en jouw eigen weg leert te gaan.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

We versturen geen spam. Belooft!

Ook interessant