Drie topfilms over hoogbegaafdheid

0
567
films over hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is een onderwerp dat nog steeds door velen verkeerd wordt begrepen. Het wordt al snel gelinkt aan ‘zeer slimme mensen’ die moeiteloos de hoogste resultaten behalen en daardoor eender welk beroep kunnen uitoefenen. In realiteit is het leven van een hoogbegaafde en zijn omgeving niet altijd zo gemakkelijk. De volgende films brengen dit heel mooi in beeld en zijn misschien wel erg herkenbaar voor mensen met een meesterbrein.

1. Good Will Hunting

De klassieker Good Will Hunting, geregisseerd door Gus Van Sant, vertelt het verhaal van Will Hunter die als schoonmaker werkt in een school. Will komt regelmatig in de problemen terecht door vechtpartijen en het negeren van de regels. Wanneer een leraar ontdekt dat Will een buitengewone gave heeft voor wiskunde, wil hij hem koste wat het kost op het juiste pad helpen. Dit loopt echter niet van een leien dakje. De enige personen die tot hem kunnen doordringen zijn Sean McGuire, een psycholoog en Skylar, een studente geneeskunde die verliefd is op Will. Deze prachtige film, die bekroond werd met twee Oscars, zit boordevol emoties en geweldig acteertalent met onder meer Matt Damon en Robin Williams.

2. Twenty one (21)

De Amerikaanse film 21 gaat over een verlegen, maar erg briljante student, Ben Campbell, die zich toelegt op Blackjack om zo zijn studies te kunnen betalen. Hij komt terecht in een groep van hoogbegaafde studenten die elke week naar Las Vegas trekken om hun slag te slaan. Ze veroveren met behulp van valse identiteitskaarten de Blackjack-tafels van de casino’s. Onder leiding van hun vrijzinnige wiskundeprofessor, Micky Rosa, leren de studenten hoe ze de spelregels van Blackjack kunnen kraken. Samen met zijn mede-studenten, lapt Ben de regels aan zijn laars en laat hij zich verleiden door de glamour en het succes van zijn nieuwe levensstijl. Of dit ook goed afloopt, is nog maar de vraag.

3. Gifted

In de film Gifted leren we Frank Adler kennen, een alleenstaande man die zijn nichtje Mary opvoedt in een klein kuststadje. Frank wilt niets liever dan zijn nichtje een normaal en gelukkig leven geven. Hun rustige leventje wordt helaas verstoord wanneer de grootmoeder van Mary de uitzonderlijke talenten van haar kleinkind opmerkt. Zij wilt Mary naar een bijzondere school voor hoogbegaafde kinderen sturen, maar daar is Frank het absoluut niet mee eens. Hij vreest dat dit het leven van Mary volledig overhoop zal halen. Er volgt een hevige strijd om het voogdijschap die zal bepalen hoe het leven van Mary er zal uitzien.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here