Persoonlijkheidsstoornissen Top 5 boeken over narcisme

Top 5 boeken over narcisme

In dit artikel bespreken we vijf boeken die over het onderwerp narcisme gaan. Narcisten hebben een diepgeworteld patroon van grootheidswaan dat zich over het algemeen uit in fantasie en/of gedrag. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Mensen die aan deze stoornis lijden hebben een grote behoefte aan bewondering uit zijn of haar omgeving, maar hebben zelf weinig empatisch vermogen. Hierdoor komt een narcist erg zelfzuchtig en arrogant over. Ze verwachten behandeld te worden alsof ze boven alles en iedereen staan en hebben een constante drang naar extreme bewondering. Een narcist maakt vaak gebruik van anderen om een bepaald doel te bereiken en is over het algemeen erg jaloers aangelegd. Een narcist is ook vaak erg dwingend naar hun partner en kinderen toe. Maar wordt je geboren als narcist? Wat zijn de kenmerken, de psychologische aspecten van narcisme, en hoe herken je het in jouw omgeving? Hieronder hebben een top 5 van boeken over narcisme geplaatst.

1. Narcisme in relaties

Narcisme in relaties is geschreven door Alice Vlottens en Daan Wienke. Partners van narcisten hebben in de eerste instantie niet in de gaten dat ze met een narcist samenleven. Naarmate de relatie vordert komen de donkere kanten van de narcist naar boven. De partner wordt dwingender, agressiever en gedraagt zich steeds vaker als een tirannieke machtswellusteling in de relatie. De relatie verslechtert omdat de narcist geen zelfinzicht heeft en zich zeer snel in zijn ego voelt gekrenkt. De relatie gaat door het narcisme vaak kapot omdat de partner niet beschikt over zelfreflectie. In dit boek wordt narcisme in relaties duidelijk omschreven.

Meer informatie over “Narcisme in relaties”

 

2. Geboeid door narcisme

Geboeid door narcisme is geschreven door psychotherapeute Diane Ruthgeerts. In dit boek neemt ze je mee op een zoektocht naar de essentie van narcisme. De desastreuze gevolgen van narcisme zijn vaak  maatschappelijk onderbelicht, waardoor mensen die te maken krijgen met een narcist vaak het idee hebben dat zij schuldig zijn aan de omstandigheden. Een narcist is vaak charmant en weet mensen met mooie praatjes vaak om zijn of haar vinger te winden. In dit boek wordt ook de kwetsbare positie van het kind in een narcistisch gezin onder de loep genomen. De auteur maakt gebruik van haar ervaring als psychotherapeut en praktijkverhalen om de lezer in dit boek een helder beeld te geven over deze persoonlijkheidsstoornis. Geboeid door narcisme is een absolute aanrader.

Meer informatie over “Geboeid door narcisme”

 

3. Een spiegel voor narcisten

Een spiegel voor narcisten is geschreven door Martin Appelo. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de psychische ontwikkeling van ieder mens, hierin beschrijft Appelo een ‘narcistische cirkel’, een model om inzicht te geven in narcisme. In deel twee van ‘een spiegel voor narcisten’ stelt de auteur vast dat verschillende beroemdheden narcistische kenmerken bevatten, in dit deel weet hij deze stelling te onderbouwen. In deel drie geeft de auteur praktische tips om de schadelijke gevolgen van narcisme te hanteren. Martin Appelo is gedragstherapeut en schreef dit boek om een beter inzicht te geven in de essentie van narcisme.

Meer informatie over “Een spiegel voor narcisten”

 

4. Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme is geschreven door Mjon van Oers, een specialist op het gebied van narcisme. In dit boek beschrijft ze narcisme in het dagelijkse leven, het bedrijfsleven en relaties. Voorbij het narcisme is vanuit het hart geschreven voor iedereen die met dit fenomeen te maken heeft. Ze stelt dat een gezonde dosis eigenliefde goed is om te kunnen functioneren in de maatschappij, maar narcisten hebben behoefte aan een diepgaand gevoel van grootsheid en hebben een gebrek aan empatisch vermogen. Narcisten kunnen grappige en charmante mensen zijn, maar schijn bedriegt. Het boek bevat veel voorbeelden en ervaringsverhalen. Voorbij het narcisme is een zeer compleet boek vol tips en technieken.

Meer informatie over “Voorbij het narcisme”

 

5. Narcisme te lijf

Narcisme te lijf is geschreven door Piet van der Ploeg. In dit boek beschrijft de auteur pathologisch narcisme (NPS). Deze persoonlijkheidsstoornis wordt door de maatschappij ernstig onderschat. De ervaringen van partners en kinderen die te maken krijgen met iemand met pathologisch narcisme zijn traumatisch te noemen. De auteur hoopt met dit boek een discussie op gang te brengen over de consequenties van narcisme en het daarmee gepaard gaande geweld, manipulatie en agressie. Narcisme te lijf geeft de gevolgen van narcisme goed weer en belicht de rol van partners en kinderen van iemand met pathologisch narcisme. Een goed boek voor iedereen die de extreme gevolgen van NPS wilt begrijpen.

Meer informatie over “Narcisme te lijf”

Tot slot

Deze vijf boeken geven een goed beeld over narcisme en de gevolgen dat deze persoonlijkheidsstoornis met zich meebrengt. Als de partner van een narcist wilt scheiden dan resulteert dit veelal in extreme vechtscheidingen waarbij kinderen meestal de dupe zijn. Narcisme laat diepe sporen na en wordt helaas door de maatschappij zwaar onderschat. De auteurs van deze boeken hebben een gezamenlijk doel, namelijk het bespreekbaar maken van een serieus probleem dat niet serieus wordt genomen. Voor mensen die te maken hebben met narcisme zijn deze boeken bij uitstek geschikt om een beter beeld te krijgen van deze hersenstoornis. Op zoek naar andere boeken over narcisme? Kijk dan hier voor meer boeken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant