Hoogsensitiviteit Hooggevoeligheid test

Hooggevoeligheid test

Wil jij graag testen of je hoogsensitief of hooggevoelig bent? Door middel van de online hooggevoeligheid test op deze pagina kan je er achter komen of jij een HSP (hoogsensitief persoon) bent. Herken je de volgende kenmerken?

 • Je bent een persoon die helemaal uitgeput is na sociaal contact.
 • Je bent een persoon die de drukte liever mijdt
 • Je hebt een sterke relatie met mens, dier en natuur.
 • Je bent een persoon die vaker ja dan nee zegt.

Is de hoogsensitiviteit test voor jou?

Indien je je herkent in een of meer van de bovenstaande kenmerken, dan kan het zijn dat je een hoogsensitief persoon bent. Iemand die hooggevoelig is, is over het algemeen gevoeliger voor emoties, pijn en genot. Daarnaast zijn hun zintuiglijke waarnemingen gevoeliger, waardoor hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor drukte, lawaai, geuren en lichtflitsen.

Doe de HSP test!

De onderstaande online gratis hoogsensitiviteit test (hooggevoeligheid test) is gemaakt voor volwassenen. Wilt u weten of uw kind hoogsensitief of hooggevoelig is? Doe dan deze test in om te kijken of je kind hoogsensitief is.

Belangrijk om hooggevoeligheid te testen

Het is erg belangrijk dat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit wordt vastgesteld door middel van een hooggevoeligheid test. Ongeveer 15 a 20% van de gehele bevolking is een hoogsensitief persoon. personen die hoogsensitief zijn voelen zich vaak “anders”. Zodra je weet dat je een hoogsensitief persoon bent kun je leren omgaan met je hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid in combinatie met hoogbegaafdheid

Wilt u meer informatie over hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid? Op de website staat een artikel over het onderwerp hoogsensitief in combinatie met hoogbegaafdheid

Tot slot

Als de test uitwijst dat je hooggevoelig bent dan kan je op deze pagina meer informatie vinden over hooggevoeligheid.

Marlies Dekker
Marlies Dekker is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Marlies schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

14 REACTIES

  • Nu zal je jezelf misschien afvragen wat het nut is van het doen van een hooggevoeligheidstest. Vaak is het zo dat hooggevoelige mensen zich ‘anders’ voelen dan anderen. Dit kan zijn omdat ze prikkels minder goed kunnen verwerken en zich daardoor eerder moe voelen. Een drukke verjaardag bijvoorbeeld kan een intensieve tijdsbesteding zijn voor een hooggevoelig persoon. Het creëren van structuur of het maken van een planning kan ook lastig zijn. Zelfs fysieke klachten als hoofdpijn of vastzittende spieren kunnen in verband gebracht worden met hooggevoeligheid. Als je jezelf laat testen, kun je deze verschijnselen beter plaatsen.

   Als je bewust bent van je hooggevoeligheid, kun je deze eigenschap transformeren tot iets positiefs wat jou tot een bijzonder persoon maakt. Op je werk heb jij meer oog voor detail en in je sociale contacten voel jij waarschijnlijk eerder aan hoe iemand in z’n vel zit.

  • Aangezien hooggevoeligheid geen stoornis of aandoening is, is het zeer lastig vast te stellen. Je huisarts zou je door kunnen verwijzen naar een psycholoog als hij het vermoeden heeft dat je hoogsensitief bent. Het is echter geen ziekte, dus ook niet te genezen. Een psycholoog zal je alleen handvaten kunnen geven om beter om te gaan met deze eigenschap. Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron introduceerde in haar boek uit 1996 voor het eerst het begrip hooggevoeligheid. Daarna heeft zij meerdere boeken geschreven die ook in het Nederlands zijn vertaald.

   Professionele hooggevoeligheidstesten bestaan er dus niet, en een specifieke behandeling ervoor ook niet. De boeken van Elaine N. Aron gaan over de kenmerken van hoogsensitieve personen en geven praktische handvaten voor hooggevoelige personen in de liefde en op het werk. Deze boeken lijken tot nu toe de meest professionele informatiebron om met je hooggevoeligheid aan de slag te gaan. Online testen zouden je als een hoogsensitief persoon kunnen duiden, maar het is altijd goed om je meer in te lezen op de details.

  • Er valt veel te kiezen als je begeleiding wilt als hoogsensitief persoon. Elke organisatie heeft een andere aanpak. Je kunt voor begeleiding kiezen als op dit moment je hooggevoeligheid een belemmering voor je voelt in je dagelijks leven. Heb je een steuntje in de rug nodig of ben je op zoek naar praktische handvaten om beter om te kunnen gaan met je hooggevoeligheid, dan is het zeker geen schande als je begeleiding zoekt.

   Het mooie van begeleiding krijgen bij hooggevoeligheid, is dat je tegelijkertijd kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je blijft jezelf, want je hoeft niet te veranderen, maar leert wel beter om te gaan met je omgeving. Je leert te voorkomen dat prikkels een negatieve invloed hebben op je functioneren. Daarnaast kun je met begeleiding je eigen grenzen ontdekken en leren aan te geven. Je maakt ook methodes eigen om meer structuur aan te brengen in je werk. Op deze manier krijg je zicht op je kwaliteiten en word je gevoel van eigenwaarde vergroot.

 1. Ik vind de term hooggevoelig of hoogsensitief maar een beetje zweverig. Wat betekent het dat je hooggevoelig bent? Kunnen jullie mij een goede beschrijving geven? Is hooggevoeligheid iets wat je tijdelijk hebt en waar je van kunt genezen?

  • Wees niet bang, hooggevoeligheid is geen ziekte of een stoornis. Laten we hooggevoeligheid positief benaderen, want deze eigenschap maakt jou tot een bijzonder mens. Het kan betekenen dat je in je dagelijks leven anders met bepaalde dingen omgaat. Drukte kan zeer intensief voor jou zijn, maar tegelijkertijd kan jij extra genieten van bijvoorbeeld een wandeling in de natuur. Je bent een goede luisteraar en hebt meer oog voor de situatie van anderen.

   Als hoogsensitief persoon kan het lastig zijn om je grenzen aan te geven, waardoor je snel teveel hooi op je vork neemt. Probeer eerlijk tegen jezelf te zijn als je iets niet ziet zitten of als de drukte je even teveel wordt. Stel anderen op de hoogte, zodat ze je stemmingswisselingen beter kunnen plaatsen. Leidt de stress die je krijgt door drukte je tot een burn-out, zoek dan hulp bij een psycholoog.

 2. Ik kan iedereen deze test aanraden als hij of zij twijfelt of die een hooggevoelig persoon is. Naar mijn idee zou deze test standaard afgenomen moeten worden op de basisschool. 20% van de wereldbevolking is hoogsensitief, terwijl hier zelden over wordt gesproken! Hooggevoeligheid is iets waar je mee moet leen omgaan, anders kan dit ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Oftewel hooggevoeligheid testen op de basisschool!

 3. Ik heb veel last van concentratie problemen, maar het werkt me erg tegen op mn werk. Nu kwam ik op deze site en heb de test gedaan en ben ik dus hsp. Ik zie vooral veel herkenning,altijd al geweten dat ik een ” dromer” was, maar hoe los ik dit nu op? Of hoe kom ik er vanaf?

  • Hooggevoelige mensen kunnen, wanneer ze langduring geprikkeld worden, onrustig worden en symptomen van stress vertonen. In zulke gevallen wordt jij als HSP’er overprikkelt en zit je hierdoor niet meer lekker in je vel.

 4. Zelf ben ik hoogbegaafd en hooggevoelig, toch heb geen last van stress! Hoe kan dat? Simpel je kunt je daarin trainen! Hoe ik dat doe? Door juist de confrontatie aan te gaan met wat of diegene die stress kunnen veroorzaken (exposure in vivo). Hoe vaker je dat doet hoe minder de stress triggers voorkomen.

 5. Van kinds af aan zit ik al in moeilijk vaarwater, moeilijke opvoeding, jeugd etc. Bij veel psychologen geweest, maar de meest voorkomende dingen die in mijn leven spelen is dat ik altijd angstig, onzeker, weinig zelfvertrouwen, somber en stemmingswisselingen heb. Het voelde altijd als een depressie, waar ik me in de loop van de jaren maar bij neergelegd heb. Ik zit nu in een relatie en ik heb een baan waar ik veel stress, spanningen, lusteloosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen heb. Sinds kort kwam ik de term HSP tegen via het internet en ik herken mij daar goed in. Behalve dat ik met concertbezoeken, festivals nooit moeite had omdat ik dan meestal met al die mensen samen was die op dat moment voor het zelfde gingen,
  dus er was geen angst of bedreiging voor mij. Als ik HSP ben, ben ik dat dan vanaf de geboorte en is dat toen der tijd nooit onderzocht omdat de aandacht toen werd gevestigd op mijn moeilijke jeugd en opvoeding.

  Of ontwikkel je juist door deze omstandigheden HSP? Ik vind het erg verwarrend en ik zit er de laatste tijd niet lekker door in mijn vel. Het komt denk ik ook door mijn huidige partner en mijn huidige baan. 2 fronten waar je eigenlijk de meeste tijd doorbrengt, die me onrustig, vermoeid, somber en ongelukkig maken. Ik heb constant een honger gevoel en weet wel zeker dat ik de leegte weg wil eten. Ook mijn drink gedrag is de laatste tijd omhoog gegaan. Mijn werk geeft mij geen voldoening. Ik werk vele uren aan veel veel verschillende taken. Veel mensen die ik te woord moet staan en in mijn relatie heb ik het idee dat ik me zelf verlies en hij een beetje narcist dominant egoïstisch bazig is.

 6. Door mijn hooggevoeligheid doe ik mij juist heel anders voor. Ik word heel druk en heel bewegelijk. Waardoor mensen denken dat ik aan nervositeit lijdt. Ben vaak van een feestje bekaf, terwijl het vaak leuk en gezellig was. Moet vaak een dag bijkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant