Overig Gewicht verliezen: wat is realistisch?

Gewicht verliezen: wat is realistisch?

Afvallen is een van de meest populaire voornemens. Op het internet word je overal enthousiast gemaakt met spoeddiëten waarmee je binnen enkele dagen kilo’s lichaamsgewicht kwijt raakt. Jammer genoeg zijn die lang niet allemaal effectief. Sterker nog, in een recordtempo gewicht verliezen is over het algemeen erg ongezond.

Een getal verbinden aan potentieel gewichtsverlies

Er zijn ongelooflijk veel factoren die een rol spelen bij afvallen. Hoeveel je in potentie per week of in totaal verliest is dus niet zomaar even vast te stellen. Het maakt bijvoorbeeld veel uit hoeveel je op dit moment weegt. Verder spelen onder andere je huidige voedingspatroon en je vetpercentage een rol. Iedere claim met betrekking tot hoeveel gewicht jij verliest vraagt dus eerst om een heel aantal gegevens. Lees meer over crashdiëten en waarom 5 kilo afvallen in 1 week onrealistisch is.

Te snel gewicht verliezen leidt vaak tot het jojo-effect

Je hebt vast weleens van het jojo-effect gehoord. Hierbij verlies je veel gewicht maar kom je na het stoppen met diëten weer net zo snel aan. Je gewicht gaat hierdoor op en neer, net zoals een jojo. Het effect is berucht onder mensen die regelmatig af proberen te vallen. Ze doen het te snel en houden het niet lang genoeg vol. Het is veel effectiever om je voedingspatroon permanent aan te passen en geleidelijk gewicht kwijt te raken. Hierdoor behoud je de resultaten voor langere termijn. Bovendien is het een stuk gezonder.

In korte tijd veel afvallen is ongezond

Door te kiezen voor een spoeddieet raakt je metabolisme in de war. Verder is het niet ongebruikelijk om slecht te slapen wanneer je lichaam veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast zijn er diëten waarbij je erg eenzijdig eet. Hierdoor ontbreekt de variatie in het eten en krijg je bepaalde voedingsgroepen helemaal niet binnen.

Hoe je wel op een effectieve manier gewicht verliest

Uiteindelijk komt het nastreven van een gezonde leefpatroon allemaal neer op mentaliteit. Er zijn geen trucjes waarmee je op de lange termijn op een verantwoorde manier op een laag lichaamsgewicht blijft. De combinatie van voldoende lichaamsbeweging en een gezonde voeding is het meest effectief. Verantwoorde voeding is daarbij de meest belangrijke component. Let goed op wat je eet en controleer verpakkingen op verborgen suikers. Probeer meer eiwitten te eten en de inname van vet en koolhydraten te beperken. Om echt resultaten te boeken is het essentieel om je leefpatroon aan te passen en niet te kiezen voor een dieet waarmee je in zeer korte tijd veel kilo’s verliest.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant