ADHD & ADD Nieuw onderzoek naar ontstaan ADHD

Nieuw onderzoek naar ontstaan ADHD

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Ouders, hulpverleners en leerkrachten worstelen met vragen als het gaat om hulp aan kinderen en jeugdigen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Op haar website vraagt ZonMw zich af: “Of misschien te veel jeugdigen met ADHD medicatie krijgen? Of zijn dit er juist te weinig? En is er wel altijd sprake van ADHD, of plakken we misschien te snel ‘etiketten’?” [1]

Preventie van ADHD wordt onderzocht

Opvallend genoeg is preventie van ADHD nog een nauwelijks ontgonnen onderzoeksterrein. In een poging die vragen eens te beantwoorden heeft ZonMW een subsidie van €1,5 miljoen toegekend aan een nieuw onderzoek. Wetenschappers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) precies ontstaat en of preventie wellicht mogelijk is.

Om de vroege biologische en sociale processen die, gezamenlijk leiden tot ADHD, te kunnen bepalen, gaan de onderzoekers zevenhonderd kinderen van drie maanden volgen tot ze zes jaar zijn. Dit is de periode vóórdat de eerste symptomen van ADHD gewoonlijk zichtbaar worden.

Op basis hiervan zijn de onderzoekers van plan een screeningstool te ontwikkelen waarmee het mogelijk is jonge kinderen te identificeren die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van ADHD. De onderzoekers verwachten dat een substantieel deel van de kinderen dat later ADHD krijgt als peuter forse problemen heeft met hun emotieregulatie.

Bovendien wordt onderzocht of het ontstaan van ADHD op latere leeftijd kan worden voorkomen (of de effecten daarvan verminderen) door ouders en kind te ondersteunen in het leren van emotieregulatievaardigheden middels Parent-Child Interaction Therapy (PCIT).

Parent-Child Interaction Therapy is een combinatie van speltherapie en gedragstherapie voor jonge kinderen en hun ouders of verzorgers. De volwassenen leren en oefenen nieuwe vaardigheden en technieken voor het omgaan met kinderen met emotionele problemen of gedragsproblemen, taalproblemen, ontwikkelingsstoornissen of psychische stoornissen.

Bronnen

  1. ZonMw. (2019, 17 juni). ADHD – ZonMw. Geraadpleegd op 15 november 2019, van https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/jeugd/adhd/
Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant