ADHD

Bij ADHD denken mensen vaak aan iemand die niet stil kan zitten, vaak zijn concentratie verliest en sociaal minder goed zijn. Maar is dat ook allemaal waar? Heeft iedereen met ADHD dezelfde symptomen? Hoe erg beperkend is ADHD in het dagelijks leven? Allemaal vragen die je kunt stellen als je er wat dieper op in gaat. Sommige mensen die ADHD hebben worden vaak bevooroordeeld als mensen het te weten komen. “Oh, die zal wel een beetje raar zijn” of “Die jongen houdt het nog geen 5 minuten vol met de uitleg”. Ondanks dat mensen vaak vooroordelen hebben is ADHD niks om je voor te schamen. 1,5% van de bevolking heeft ADHD. Dat zijn in Nederland maar liefst 260.000 mensen.

Activiteiten die voor ADHD’ers lastig zijn

Mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld moeite met opletten op school en de hele dag aan een project werken. Omdat ze niet lang aan een stuk hun concentratie erbij kunnen houden. Je kunt wel je brein trainen om de aandacht erbij te houden. Game af en toe en probeer spelletjes te doen die je leuk vind, speel live casino spellen om de aandacht erbij te houden, probeer met jezelf een afspraak te maken om activiteiten te ondernemen die veel aandacht vereisen. Doe dit dan niet te lang, want voor iemand met ADHD kan dit heel intensief en uitputtend zijn. Probeer jezelf wel vaak te trainen en je zult zien dat het vanzelf een stuk beter gaat. 

Wat is ADHD nou precies?

De afkorting ADHD staat voor ‘attention deficit hyperactivity disorder’. Veel mensen noemen het ‘alle dagen heel druk’. Mensen met ADHD zijn snel afgeleid en heel actief en hebben hierdoor moeite met het goed functioneren in sociale situaties. De hersenen worden bij mensen met ADHD minder goed voorzien van bloed. Hierdoor hebben sommige delen van het brein minder ‘brandstof’. De prefrontale cortex, de basale ganglia en het cerebellum zijn een van de hersendelen die niet genoeg doorstroming van bloed bevatten. Dopamine is een stofje dat je brein aanmaakt om bijvoorbeeld je concentratie erbij te houden. Mensen met ADHD hebben dus geen goede doorstroming van dopamine.

Medicatie tegen ADHD

Genezen kun je niet van ADHD. Wel zijn er medicijnen die kunnen helpen met de concentratie. Een van die medicijnen is Ritalin. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Deze stof lijkt veel op de stof amfetamine. De effecten zijn ook vergelijkbaar alleen Ritalin is minder heftig en minder zwaar dan amfetamine. Ritalin zorgt er ook voor dat dopamine weer goed kan stromen door de hersenen van iemand met ADHD. Concerta is ook een van de medicijnen tegen ADHD. Concerta heeft dezelfde werking als Ritalin, het enige verschil is dat Concerta een veel langere werking heeft dan Ritalin. Iemand die bijvoorbeeld Ritalin neemt zou deze vaker op een dag moeten nemen dan iemand die elke dag Concerta slikt. 

Het leven voor iemand met ADHD is misschien net iets anders dan de ‘normale’ mens. Maar iedereen heeft zo zijn kwaaltjes en veel mensen hebben niet eens door als ze met iemand spreken, dat diegene ADHD heeft. Iemand met ADHD is niet veel anders dan iemand zonder ADHD.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant