ADHD & ADD ADHD en het fewfoods dieet

ADHD en het fewfoods dieet

Ongeveer zes procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD, een aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit. De symptomen kunnen sterk verminderen als deze kinderen het fewfoods-dieet volgen, ook wel bekend als het RED-dieet[1]. Deze uitkomst van de BRAIN-studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zestig procent van de kinderen niet meer aan de criteria voor ADHD voldeed na het volgen van dit dieet.

Het fewfoods-dieet is echter zwaar en kan daardoor niet standaard worden toegepast. Daarom is het belangrijk om het werkingsmechanisme van voeding en ADHD beter te begrijpen. Wageningen University & Research onderzoekt nu ook de rol van de microbiota (de gezamenlijke bacteriën in de darm) om de werking van het dieet verder te ontrafelen.

Kinderen, van wie de ADHD-symptomen drastisch waren afgenomen na het volgen van een fewfoods-dieet, bleken een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen te hebben. Hoe groter de gedragsverbetering, hoe meer activiteit in dit hersendeel te zien was. Hiermee hebben onderzoekers van Wageningen University & Research voor het eerst een verband vastgesteld tussen afname van ADHD na een dieet en een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen.

“Het is een belangrijke stap in het onderzoek naar voeding en ADHD,” zegt Saartje Hontelez van Wageningen University & Research. “We hebben hiermee dus aangetoond dat de subjectieve gedragsobservatie door ouders op een objectieve manier wordt bevestigd door de scans van de hersenen.”

Bij de onderzochte kinderen is zowel aan het begin als aan het einde van de studie een hersenscan (fMRI) gemaakt. Na de eerste scan volgden de kinderen het fewfoods-dieet: gedurende vijf weken mochten ze alleen een beperkt aantal veilige producten eten. Daarna is de tweede scan gemaakt. Uiteindelijk waren van 53 kinderen goede scans beschikbaar om te analyseren. Bij ruim zestig procent van deze kinderen zagen de ouders een grote afname in ADHD-symptomen na het fewfoods-dieet. Deze kinderen bleken in de tweede scan ook een duidelijk verhoogde activiteit in de precuneus, een belangrijk hersendeel van het defaultnetwerk, te hebben.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat kinderen met ADHD in dit deel van de hersenen een lagere activiteit hebben en dat de activiteit van de precuneus, een deel van de pariëtale kwab van de grote hersenen, toeneemt na behandeling met methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Kinecteen en Medikinet).

Hontelez: “Onze bevindingen sluiten goed aan bij wat er al bekend is over dit hersengebied. We zien eenzelfde verhoging in activiteit wanneer ADHD verdwijnt na het volgen van het fewfoods-dieet.”

[1] Hontelez et al: Correlation between brain function and ADHD symptom changes in children with ADHD following a few-foods diet: an open- label intervention trial in Scientific Research – 2022

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant