Hoogbegaafdheid Speelgoed voor hoogbegaafden

Speelgoed voor hoogbegaafden

Veel kinderen met hoogbegaafdheid kunnen niet voldoende uitdaging halen uit normaal speelgoed, waardoor ze zich gaan vervelen. Sommige ouders van hoogbegaafde kinderen worstelen daarom met het probleem welk speelgoed ze voor hun hoogbegaafde kind moeten aanschaffen. Om die reden zetten wij vijf verschillende (bord)spellen voor hoogbegaafde kinderen op een rij die net iets meer denkvermogen vergen dan het gemiddelde speelgoed. Op deze manier kunnen ze zich niet alleen maar vermaken maar hebben ze ook voldoende uitdaging én leren ze ook nog iets.

1. Khet 2.0

Khet 2.0Khet is een strategisch bordspel dat door onder andere de stichting Mensa is bekroond tot het beste spel van het jaar. Khet combineert de strategie van schaken met de spanning van lasergamen. Het doel van het spel is om met je eigen laserstraal de farao van je tegenstander te raken. De spelers mogen elke beurt een van hun Egyptische stukken op het speelveld verplaatsen of verdraaien. De beurt wordt afgesloten door de laserstraal af te vuren en kan door middel van spiegels van richting worden veranderd. Als een speelstuk (niet op een spiegel) door de laser wordt geraakt, dan is dit speelstuk kapot en moet verwijderd worden van het speelveld.

Meer informatie over “Khet 2.0

2. Cuboro knikkerbaan

Cuboro knikkerbaanDe cuboro knikkerbaan is niet alleen een mooie houte knikkerbaan, maar het spel vergt intelligentie en inzicht om op een slimme manier de langst mogelijke route te maken. Hoe langer je de route maakt des te meer punten je behaald. De 9 verschillende blokken kunnen iedere keer opnieuw worden gerangschikt en daarom is het van belang om je zetten goed af te wegen. Dit spel is geschikt voor de hele familie en beschikt over verschillende moeilijkheidsgraden.

Meer informatie over “Cuboro knikkerbaan”

3. Spokentrap

SpokentrapSpokentrap is een spel waarbij het geheugen op de proef wordt gesteld. Bij dit spannende spel begin je onderaan de trap en probeer je als eerste boven te zijn. Jouw pion kan gedurende het spel in een spook veranderen en dan moet je goed onthouden waar jouw pion staat. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want de pionnen wisselen gedurende het spel steeds van plaats. Als je aan de beurt bent gooi je met de dobbelsteen en verplaats je jouw pion het aantal velden dat je hebt gegooid. Indien je een spook gooit dan veranderd één van de pionnen op het boord in een spook. Indien alle pionnen zijn veranderd in spoken, dan verplaats je bij het gooien een pion naar keuze. Uiteraard probeer je die van jezelf te verplaatsen. Gooi je met de dobbelsteen een spook, dan verwissel je twee spoken naar keuze van plaats. Bereikt een pion de bovenste trede van de trap, dan kijk je onder het spook welke pion zich daar bevindt. De eigenaar van die pion is de winnaar.

Meer informatie over “Spokentrap

4. Quarto Classic

Quarto ClassicQuarto is een zeer leuk bordspel, en is een variant op het spel vier op een rij. De speelduur van het spel is ongeveer 10 à 20 minuten. Het doel van het spel is om een rij van 4 speelstukken te vormen die tenminste één gemeenschappelijk kenmerk hebben. De rij kan horizontaal, verticaal of diagonaal over het speelveld lopen. De eerste speler wordt geloot, daarna kiest hij een van de speelstukken en geeft deze aan zijn tegenstander. De tegenstander plaats het gekregen stuk op een van de hokjes op het speelveld en kiest een uit de overgebleven speelstukken en geeft deze aan zijn tegenstander. Deze zet het speelstuk op een vrije plek op het speelveld, enzovoort. Diegene die het eerst quarto roept is de winnaar: Je mag quarto roepen als: Als het gegeven speelstuk zo te plaatsen is dat dit een rij vormt met vier dezelfde kenmerken. De tegenstander mag ook quarto roepen (tijdens zijn beurt) als de tegenstander de rij met vier dezelfde kenmerken niet gezien heeft. Let op: Indien geen van de spelers de gevormde rij tijdens de speelbeurt ziet, dan gaat het spel gewoon verder en heeft de rij zijn waarde verloren.

Meer informatie over “Quarto Classic

5. Quoridor Classic

Quoridor ClassicQuoridor is een leuk en relatief onbekend bordspel met een speelduur van 10 à 20 minuten en geschikt voor 2 of 4 spelers. Doel van het spel is om met een van je pionnen de overkant van het bord te bereiken. Elke beurt kan er gekozen worden om of een van je pionnen te verzetten of een van je barricades neer te zetten. De barricades moeten zo geplaatst worden dat de tegenstander een omweg moet maken om de barricades. Het is verboden om de toegang tot de overkant volledig af te sluiten.

 

Meer informatie over “Quoridor Classic

Meer speelgoed voor hoogbegaafden?

Bovenstaande vijf spellen zijn goed geschikt om hoogbegaafden iets meer uitdaging te geven. Heb jij nog andere geschikte spellen voor hoogbegaafde kinderen of volwassenen? Laat die dan achter in de reacties of kijk hier:

Bekijk hier nog meer spellen voor hoogbegaafden

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant