Stress & Burn-out Boerenwijsheden over een burn-out

Boerenwijsheden over een burn-out

De één is apathisch, de ander voelt zich opgejaagd. Het verschijnsel burn-out, niet te verwarren met een depressie, laat zich lastig verklaren en kent geen vaste remedie. Er is wel een aantal boerenwijsheden waar je je aan vast kunt houden.

Relativeer de digitale wereld

Hyves of MySpace, een mobieltje zonder internet, dat was nog overzichtelijk. Anno 2021 hebben sommige mensen vijf sociale media die allemaal bijgehouden moeten worden op drie verschillende apparaten. Nu zijn er ook al horloges die je erop wijzen dat je een e-mail hebt. Of dat nu een nieuwsbrief van je favoriete restaurant is, of reclame van je internetprovider die je aanspoort om op alles in 1 over te stappen, je moet er iets mee.

Ga de natuur in

Niet zo gek dus, dat bij menigeen het hersenpannetje vroeg of laat overkookt. Het is zaak het internet weer zo veel mogelijk te gebruiken waarvoor het ooit werd uitgevonden: het vergaren van nuttige informatie. Het overige is een teveel aan prikkels. Dat kun je compenseren door vaker de natuur op te zoeken (of zelfs landelijker te gaan wonen – zeg nooit dat het onmogelijk is). De natuur relativeert, geeft rust en frisse lucht.

Doe niks waar je geen zin hebt

Dan de druk van je baan en de sociale druk. “Doe niks waar je geen zin in hebt”, het klinkt in deze tijden onmogelijk maar is het niet. Wie heeft je ooit verplicht alle verjaardagen af te gaan? Wie zegt dat je tot je 67e voor deze werkgever actief moet blijven? En je moeder kan duizend keer roepen dat ze het zo leuk zou vinden om oma te worden, als jij geen kinderwens hebt, is dat jouw keuze.

Doe een beroep op je gevoel voor humor

Lachen is gezond! Het ontspant en er is geen reden om nooit om jezelf te lachen. Zelfspot is zo’n belangrijke term. Neem niets serieus, ook jezelf niet. Dat kan helend werken. Neem de proef maar eens op de som tijdens een vergadering op je werk: wat zitten we ons nou druk te maken met z’n allen, in dit ongezellige gebouw?

Ambitie is vaak gestoeld op angst

Ambitie is niet zelden gestoeld op de angst om niet mee te tellen, weinig status te hebben en niet te voldoen aan verwachtingen van anderen. Is het echt je streven om een 60 uur per week werkende CEO te worden, of neem je genoegen met minder en hou je tijd over om te genieten? Er wordt wel eens gezegd dat mensen met een burn-out hun relativeringsvermogen kwijt zijn. Dat terugvinden is mogelijk door deze boerenwijsheden toe te blijven passen, op alles.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant