Stress & Burn-out Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out?

Wanneer je het continue ontzettend druk hebt en het belangrijk vindt om zowel op werkgebied als op sociaal gebied goede prestaties te leveren, kun je ‘opgebrand’ raken. Wanneer je opgebrand bent, heb je geen energie en motivatie meer om je alledaagse activiteiten uit te voeren. In dat geval heb je waarschijnlijk last van een burn-out. Als je eenmaal een burn-out hebt, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het is ook niet meer dan logisch dat je er snel van af wilt komen, maar hoe lang duurt een burn-out eigenlijk?

Heb je een burn-out of ben je overspannen?

Een burn-out en overspannenheid wordt nogal eens met elkaar verward. Echter ontstaat overspannenheid in een vrij korte tijd. Je kunt namelijk binnen 3 tot 6 maanden overspannen raken, door bijvoorbeeld een project op werk dat veel van je tijd en energie vergt. De aanloop naar een burn-out toe is echter veel langer. Bij een burn-out is het ook niet even 1 project dat stress veroorzaakt, maar zijn er meerdere factoren geweest die samen uiteindelijk tot de burn-out hebben geleid. Hierdoor duurt het veel langer om van een burn-out af te komen dan van overspannenheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook bij een burn-out. Merk je dat je tegen een burn-out aanzit? Dan is het verstandig om alvast de hulp van een professional in te schakelen. Door er op tijd bij te zijn, kun je voorkomen dat je daadwerkelijk opgebrand raakt. Op deze pagina vind je een aantal tips om een burn-out te voorkomen.

Hoe herken je een burn-out?

Wil je graag bij jezelf een burn-out herkennen? Dan is het belangrijk dat je weet wat de symptomen ervan zijn. Zodra je merkt dat je meerdere van deze symptomen hebt, is het tijd om aan de bel te trekken.

Er zijn 3 soorten symptomen:

 • Lichamelijk
 • Mentaal
 • Gedrag

We benoemen de symptomen hieronder.

Lichamelijke symptomen

De lichamelijke symptomen die je kunt hebben als je bent opgebrand, zijn:

 • Je bent continue moe; je gaat moe naar bed en staat weer moe op;
 • Je hebt meerdere nachten achter elkaar last van slapeloosheid; Lees deze 20 tips om slaapproblemen op te lossen.
 • Je hebt last van pijnklachten zoals spierpijn, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en pijn in de schouders.
 • Je hebt last van maag- en darmproblemen zoals diarree.
 • Je hebt minder eetlust, waardoor je veel afvalt.

Mentale symptomen

De mentale symptomen die je kunt hebben als je een burn-out hebt, zijn:

 • Je wordt steeds vergeetachtiger;
 • Je voelt je niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch uitgeblust;
 • Je piekert veel, wat weer invloed heeft op je slapeloosheid;
 • Je voelt je veel onzekerder dan voorheen;
 • Je kunt je bijna niet meer concentreren, vooral aan het einde van de dag heb je hier last van.
 • Je hebt steeds vaker last van een huilbui.
 • Je voelt je steeds meer depressief en/of zelfs angstig. Lees deze tips om uit een depressie te komen. 

Gedragssymptomen

De gedragssymptomen die je kunt hebben als je last hebt van een burn-out, zijn:

 • Je presteert slechter dan anders en maakt meer fouten dan voorheen;
 • Je grijpt (vaker) naar drugs, alcohol en sigaretten;
 • Je vermijdt sociale aangelegenheden zoals feestjes, werkborrels en afspraken met vrienden.

Als je eenmaal een burn-out hebt, hoe lang duurt dat dan?

Als je een burn-out hebt is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Alleen een professional kan je van een burn-out af helpen. Dit zal diegene doen door een behandelplan op te stellen. Iedereen reageert weer anders op een behandeling. Daardoor is het lastig te zeggen hoe je precies van een burn-out afkomt en hoe lang dit proces duurt.

Het kan een hele poos duren voordat je weer de dagelijkse activiteiten kunt oppakken. Bij sommige mensen is dit een half jaar en bij anderen zelfs ruim een jaar. Bovendien pak je nooit direct voor de volle 100% de dagelijkse activiteiten op, maar doe je dit geleidelijk onder de begeleiding van een professional.

Belangrijk: accepteer de situatie

Om van een burn-out af te kunnen komen, is het in ieder geval belangrijk dat je de situatie accepteert. Je bent opgebrand en kunt daardoor even niets meer ondernemen en dat is helemaal niet erg. Zodra je jouw burn-out accepteert, kun je proberen om er vanaf te komen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant