Depressie Hoe kom jij uit je depressie? 5 tips om uit je depressie...

Hoe kom jij uit je depressie? 5 tips om uit je depressie te komen

Bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen krijgt ooit te maken met een depressie. Je bent dus zeker niet de enige die zich depressief voelt, maar helaas maakt dit het niet gemakkelijker om uit je depressie te komen.

Voel jij je al een tijdje depressief? Dan helpen wij je graag om je depressieve gevoelens los te laten. In dit artikel geven we vijf waardevolle tips die jij kunt gebruiken om uit je depressie te komen.

Tip 1: geef het tijd

Het liefst voel je je zo snel mogelijk weer goed. Helaas is dit niet realistisch. Een depressie heb je niet één twee drie opgelost. Het kost tijd om van die depressieve gevoelens af te komen, net zoals het ook veel tijd kost om van een burn-out af te komen, angstgevoelens los te laten en vergelijkbare problemen te verhelpen.

Het is erg belangrijk jezelf de tijd te geven om uit je depressie te komen. Zet eens een stapje terug en zoek uit wat voor jou helpt om over je depressie heen te komen. Als je dit eenmaal weet, richt je je op je herstel. Ook nu overhaast je niets, maar blijf je jezelf de tijd geven om te herstellen.

Tip 2: praat met iemand

Het is erg belangrijk om met iemand te praten over je gevoelens en gedachten. Dit hoeft geen professional te zijn: het kan ook iemand anders zijn die je vertrouwt. Denk hierbij aan je moeder, je vader, je broer, je zus, je beste vriend(in) of een vertrouwenspersoon op school of op het werk. Bespreek niet alleen de negatieve aspecten van je leven, maar ook de positieve aspecten. Brainstorm vervolgens hoe je die positieve aspecten uit kunt breiden.

Extra tip: luister goed naar de persoon met wie je jouw verhaal deelt. Hij of zij ziet de positieve aspecten van je leven namelijk wel, ook als jij deze helemaal niet ziet. Het is erg prettig om van een ander te horen dat je leven niet alleen uit negatieve aspecten bestaat, maar dan moet je natuurlijk wel goed naar hem of haar luisteren. Met iemand praten draait dus niet alleen om dingen vertellen, maar ook om luisteren.

Tip 3: werk aan je gezondheid

Als je depressief bent, heb je wel wat anders aan je hoofd dan het verbeteren van je gezondheid. Toch is het erg belangrijk om gezond te leven, zeker als je je depressief voelt. Probeer daarom gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en voldoende te slapen. Ook als je hoofd hier totaal niet naar staat. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slapen, sneller uit hun depressie komen.

Ook is het erg belangrijk het gebruik van verdovende middelen te beperken als je depressief bent. Voorgeschreven medicatie mag je gerust innemen (wel in de juiste dosering!), maar het gebruik van drugs en alcohol kun je beter vermijden. Drugs en alcohol zorgen ervoor dat je depressieve gevoelens verdoofd worden, maar dit is slechts op de korte termijn het geval. Op de lange termijn schaad je jouw herstel door drugs te nemen en/of veel alcohol te drinken.

Tip 4: sta niet te veel stil bij je depressieve gevoelens

Veel mensen die depressief zijn, zitten continu met die vervelende, depressieve gevoelens in hun hoofd. Ze bedenken zich iedere dag weer, de hele dag door, waarom ze zich depressief voelen. Dit gaat niet goed, dat kan beter, dit is waardeloos, dat is stom: het zijn allemaal gedachten die bij een depressie horen, maar waar je je beter niet te veel op kunt focussen. Sta je minder stil bij je depressieve gevoelens, dan kom je sneller uit je depressie.

Iedere keer als je een negatieve gedachte op voelt komen, probeer je deze te veranderen in een positieve gedachte. Sta niet stil bij de reden waarom je depressief bent, maar bedenk je liever wat je kunt doen om de situatie beter te maken. Pieker je minder waarom je je rot voelt, dan ga je meer en meer geloven in de positieve aspecten uit je leven. Dit maakt het gemakkelijker om een einde te maken aan deze zwarte periode in je leven.

Tip 5: zoek professionele hulp

Bovenstaande tips kunnen je zeker helpen om op eigen houtje uit je depressie te komen. Toch zijn het geen wondertips. Ook als je alle tips in dit artikel opvolgt, kan het zo zijn dat je niet op eigen houtje uit je depressie kunt komen. Als dit het geval is, is het tijd om professionele hulp te zoeken.

Maak een afspraak bij de huisarts en geef aan dat je je depressief voelt. De huisarts zal je vervolgens doorverwijzen naar een expert om jou van je depressie af te helpen. Ook kun je eventueel medicatie voorgeschreven krijgen om je depressieve gevoelens te verminderen. Met de juiste instelling, bovenstaande tips én de hulp van een ervaren professional kun je er uiteindelijk voor zorgen dat je uit je depressie komt.

Onthoud: je hoeft er niet alleen voor te staan. Het is mooi als je zelfstandig uit je depressie kunt komen, maar het is zeker niet zwak om naar een professional te stappen voor begeleiding. Bepaal voor jezelf wat jij nodig hebt om uit je depressie te kunnen komen en bied jezelf deze middelen, zodat je hopelijk snel weer lekker in je vel zit.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Hoe sta je er niet bij stil als het je leven beheerst,j e relatie beïnvloedt en wat nog meer. Ik heb 2e therapie soorten, medicijnen en niks helpt. Iets gaan doen is het moeilijkste wat er is, zeker als je alleen thuis bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant