Slaap Review: VR-i Blauw Licht Filter Bril

Review: VR-i Blauw Licht Filter Bril

Met grote regelmaat lees je berichten dat blauw licht, afkomstig van bijvoorbeeld computerschermen , tv’s en smartphones, slecht zou zijn. Blauw licht kan leiden tot oogvermoeidheid, slaapproblemen en netvliesveroudering volgens deze artikelen. Sinds enige tijd zijn er diverse fabrikanten met zogenoemde blauw licht filter brillen op de markt. In dit artikel nemen we de blauw licht filter brillen van VR-i onder de loep. Filteren de VR-i blauw licht filter brillen daadwerkelijk het blauwe licht weg?

De blauw licht filter brillen van VR-i

De Blauw Licht Filter Bril van VR-i is onder andere via bol.com te koop. Op de website geeft de fabrikant aan dat de VR-i Blauw Licht Filter Bril ervoor zorgt dat het blauwe licht niet de kans krijgt je melatonine te blokkeren. Daarnaast vertelt de fabrikant dat blauwlicht kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en droge ogen. Welke frequenties van het blauwe licht door de bril weggefilterd wordt is niet gespecificeerd door de fabrikant.

Via bol.com wordt de volgende bril aangeboden:

VR-i blauw licht filter bril
De blauw licht filter bril van VR-i

Blauw licht filterende werking van de brillen

VR-i claimt dat de blauw licht filter brillen een deel van het blauwe licht wegfilteren. Welk deel van het blauwe licht ze wegfilteren en hoeveel ze wegfilteren is niet duidelijk. In de volgende test gaan we de hoeveelheid licht meten dat de brillen wegfilteren. Voor de testen hebben we gebruik gemaakt van de UPRtek compact spectrometer MK350D ((https://www.uprtek.com/en/product/Compact-Spectrometer/MK350D-Compact-Spectrometer.html)) om de hoeveelheid licht in het zichtbare spectrum te meten.

Blauw licht in het kort

Het doel van dit artikel is niet om alle ins en outs te vertellen over blauw licht, maar we willen wel dat je de volgende testen begrijp zonder voorkennis. Daarom geven we je in dit artikel een spoedcursus over (blauw) licht.

Het licht dat de mens kan zien bestaat uit rode, oranje, gele, groene en blauwe tinten, zie afbeelding 1. Blauw licht heeft de kortste golflengte en heeft ook de hoogste hoeveelheid energie.

Golflengtes van licht
Afbeelding 1: Spectrum van het zichtbare licht ((https://iristech.co/what-blue-light-filter-does/))

Daglicht bevat naar verhouding veel meer blauw licht, dan bijvoorbeeld het licht afkomstig van een gloeilamp of halogeen lamp. Gloeilampen, fluorescentielampen en halogeen lampen worden steeds vaker vervangen door LED lampen die over het algemeen relatief meer blauw licht en groen licht bevatten, zie onderstaande afbeelding.

Spectrum response (golflengtes) van lichtbronnen
Afbeelding 2: Spectrale response van verschillende soorten lichtbronnen, waaronder daglicht, gloeilampen, halogeenlampen, LED-lampen en fluorescentielampen. ((https://www.optiqueduvillard.ch/images/blog/pdf/blue-light-what-are-the-risks-to-our-eyes-final.pdf))

VR-i blauw licht filter bril

De bril van VR-i filtert eigenlijk maar een zeer beperkt deel van het blauwe licht weg. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de VR-i blauw filter bril.

[wpdatachart id=15]

Conclusie

De Blauw Licht Filter Bril van VR-i filtert maar een zeer beperkt deel van het blauwe licht weg. Dit verbaasd ons niet, want de VR-i bril heeft transparante glazen. Eigenlijk alle blauw licht filter brillen met transparante glazen filteren maar een klein deel van het blauwe licht weg, namelijk blauw licht met een golflengte kleiner dan 400nm.

Uit onderzoek blijkt dat eigenlijk tot 560 nm weggefilterd moet worden om ervoor te zorgen dat de melatonine productie niet wordt onderdrukt.

Ons advies is om de VR-i blauw licht filter brillen links te laten liggen. Er zijn simpelweg betere brillen te koop die het blauwe licht beter wegfilteren. Meer informatie welke blauw licht filter bril je wél zou moeten kopen? Op de website hebben we een artikel gemaakt waarin we 17 verschillende blauw licht filteren brillen van verschillende fabrikanten vergelijken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant