Intelligentie Welke intelligentietest is geschikt voor mijn kind?

Welke intelligentietest is geschikt voor mijn kind?

Er zijn diverse intelligentietesten beschikbaar om de intelligentie (IQ) van kinderen te bepalen. De leeftijd van je kind is erg belangrijk om te kunnen zeggen wat de beste IQ test is. IQ testen richten zich vaak op een bepaalde doelgroep en het is daarom van belang dat je de juiste intelligentietest laat afnemen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de diverse intelligentietesten die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

De WPPSI intelligentietest

De WPPSI intelligentietest is een IQ test voor kinderen tussen de 2.5 en 7 jaar oud. Voor kinderen onder de 4 jaar is een verkorte variant van de intelligentietest beschikbaar. De test bevat verbale taken en performale taken. Verbale taken zijn voornamelijk taalvaardigheden. Performale taken zijn vaardigheden die te maken hebben met de motoriek en het ruimtelijke inzicht. Het resultaat van de test is een verbaal IQ, een performaal IQ en totaal IQ.

De WISC-III intelligentietest

De WISC-III intelligentietest is een IQ test voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud. De WISC-III intelligentietest richt zich op een iets oudere doelgroep dan de WPPSI IQ test. In Nederland en België wordt de WISC-III-NL variant afgenomen. De WISC-III-NL bestaat uit meerdere onderdelen, waar zowel verbale als performale onderdelen aan bod komen. Het resultaat van de test is een verbaal IQ, een performaal IQ en totaal IQ. De WISC-III is een van populairste intelligentietest voor kinderen.

De SON-R intelligentietest

De SON-R intelligentietest is een IQ test die bestaat in twee vormen, namelijk de SON-R 2.5-7en de SON-R 6-40. De SON-R intelligentietesten zijn niet-verbale intelligentietesten, wat betekent dat de deelnemer de Nederlandse taal niet machtig hoeft te zijn. De test is daarom geschikt voor kinderen en volwassenen met taalproblemen. De SON-R 2.5-7 is geschikt is voor kinderen van 2.5 tot 7 jaar. De SON-R 6-40 is geschikt is voor kinderen van 6 tot 40 jaar. De SON-R heeft betrekking op de volgende onderdelen: redeneren, ruimtelijk inzicht en visuele perceptie.

De RAKIT-2 intelligentietest

De RAKIT-2 intelligentietest is een relatief nieuwe IQ test, want de test is sinds het najaar van 2012 beschikbaar. De test is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De RAKIT-2 intelligentietest maakt onderscheidt in de verbale en niet-verbale intelligentie. De RAKIT-2 test is de grote concurrent van de WISC-III intelligentietest.

De WAIS-IV Intelligentietest

De WAIS-IV intelligentietest is een IQ test voor jongvolwassenen en volwassenen (tussen de 16 en 85 jaar). Een deelnemer doet gemiddeld 1.5 uur tot 2.5 uur over de test. Het intelligentie onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen, onder andere het werkgeheugen, de verwerkingssnelheid, verbaal begrip en redeneren zijn onderdeel van de test.

De GIT-2 Intelligentietest

De GIT-2 intelligentietest is een IQ test voor personen met de leeftijd tussen de 16 en 85 jaar. De GIT-2 intelligentie wordt voornamelijk gebruikt vanwege de hoge betrouwbaarheid in combinatie met de korte afnametijd van de test.

Welke test past bij jouw kind?

Je kan het aantal testen verminderen door eerst op leeftijd te filteren. Indien jouw kind bijvoorbeeld 8 jaar oud is, vallen de WPPSI test, GIT-2 test en de WAIS-IV test af. Daarna moet je nagaan of jouw kind de Nederlandse taal machtig is. Indien jouw kind de taal niet machtig is, dan blijft de SON-R intelligentietest als enige serieuze kandidaat over. Indien je kind de Nederlandse taal wel machtig is, dan heb je meer keuze. Ik raad je dan aan om je verder te verdiepen in de overgebleven IQ testen en daarna een keuze te maken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant