Artikelen Kleding voor prikkelgevoelige kinderen

Kleding voor prikkelgevoelige kinderen

Kinderen met autisme, hoog sensitiviteit en bepaalde huidaandoeningen (zoals eczeem) zijn extra gevoelig voor kledingstukken die kriebelen. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Waarom hebben sommige kinderen last van kriebelende kledingstukken?
Allereerst is het goed om te weten dat sommige kinderen gevoeliger zijn voor prikkels dan andere kinderen. Dit uit zich op verschillende manieren, waaronder het last hebben van bepaalde kledingstukken. Klaagt jouw kind regelmatig over labeltjes die in de huid prikken, sokken die niet lekker zitten en stofjes die te ruw zijn? En heeft jouw kind een sterke voorkeur voor bepaalde kledingstukken? Dan kan het zomaar zijn dat jouw kind prikkelgevoelig is. De oorzaak van deze gevoeligheid kunnen onder andere autisme of hoog sensitiviteit zijn. Daarnaast hebben kinderen met huidaandoeningen (zoals eczeem of een allergie) meer last van bepaalde stoffen en kledingstukken.

Welke stoffen en kledingstukken prikken niet?

Natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, zijde, kasjmier, wol en bamboe zijn huidvriendelijk. Kies bij voorkeur voor kleding die stevig en van een goede kwaliteit is. De stof zal hierdoor minder snel breken en in de huid gaan prikken. Was de kledingstukken met een wasmiddel zonder kleurstoffen en parfum voordat je ze bij je kind aantrekt. Meer informatie over wasmiddel voor mensen met een gevoelige huid vind je hier.

Qua kledingstukken kan het even zoeken zijn naar wat je kind fijn vindt. Zo zit een zacht vest misschien beter dan een strakke pullover. Veel kinderen vinden het bovendien niet prettig als er iets strak om hun lichaam of nek zit. Kies daarom bijvoorbeeld voor meisjes of jongens sjaals of doeken van een zacht materiaal. Met name doeken zitten vaak wat losser en prikken minder, waardoor je kind geen beklemmend gevoel om de nek ervaart. Dit is fijn voor je kind én zorgt ervoor dat hij of zij goed beschermd is tegen de kou. Zonder prikkels en zonder stress kun je alle sjaals, doeken en andere kleding uitgebreid en vrijblijvend keuren. De kledingstukken die niet lekker zitten, stuur je namelijk kosteloos weer terug.

Kies voor naadloze onderkleding en sokken

Een andere tip is om op zoek te gaan naar naadloze onderkleding en sokken. Door je kind een onderhemd te laten dragen die goed zit, zal hij of zij minder last hebben van de bovenkleding die er overheen gaat. Ook het vinden van geschikte onderbroeken en sokken voor prikkelgevoelige kinderen wordt vaak als een uitdaging omschreven. Online zijn er echter meerdere webshops te vinden die gespecialiseerd zijn in naadloze onderkleding en sokken. Vergeet niet om tevens alle labeltjes te verwijderen.

Meer weten over autisme en hoog gevoeligheid?

Prikkelende kleding is een van de uitdagingen waar je tegen aan kan lopen als je een kind met autisme of hoog gevoeligheid hebt. Heb begrip voor zijn of haar gevoelens en probeer opzoek te gaan naar kleding die wel lekker zit. Op onze website hebben we bovendien meer tips en informatie verzameld over beide onderwerpen. Lees hier meer over het leukste speelgoed voor kinderen met autisme of ontdek deze opvoedtips voor kinderen met hoog sensitiviteit.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant