Depressie Depressief na bevalling, wat moet ik doen?

Depressief na bevalling, wat moet ik doen?

Veel moeders ervaren depressieve klachten na de geboorte van hun kindje. Ze hebben bijvoorbeeld veel stemmingswisselingen en/of spontane huilbuien. Sommige moeders hebben last van de babyblues. Dat betekent dat ze zich een aantal dagen na de bevalling somber voelen. Echter kan het ook zijn dat je als kersverse moeder last hebt van een postnatale depressie. Hoe herken je zelf het verschil tussen de babyblues en een postnatale depressie? En als je depressief bent na de bevalling van jouw kindje, wat moet je dan doen? Daar gaan wij in dit artikel verder op in.

Wat is het verschil tussen de babyblues en een postnatale depressie?

De babyblues en een postnatale depressie lijken erg op elkaar. Het komt dan ook vaak voor dat veel mensen een postnatale depressie verwarren met de babyblues. Echter zijn het 2 totaal andere dingen. Hieronder leggen we uit wat de babyblues zijn en wat een postnatale depressie is.

Wat is de babyblues?

De babyblues hebben alles te maken met een hormoondaling. Je hormonen dalen namelijk weer tot hun normale waarde als je net bent bevallen. Door deze hormoondaling kun je je wat somberder en meer geprikkeld en nerveus voelen. Daarnaast kun je je ook gespannen voelen. De babyblues zijn eigenlijk erg onschuldig en gaan na een aantal dagen vanzelf weer over.

Wat is een postnatale depressie?

Bij een postnatale depressie ervaar je ongeveer dezelfde klachten als bij de babyblues. Echter komen deze klachten niet door de hormoondaling en gaan ze ook niet na enkele dagen vanzelf weg. Je kunt wel weken, maanden of zelfs een jaar lang depressief zijn.

Waar kun je een depressie na een bevalling aan herkennen?

Ben je net bevallen en denk je dat je niet last hebt van de babyblues, maar echt depressief bent? Aan onderstaande symptomen kun je een postnatale depressie herkennen:

  • Je huilt veel en je bent veelal somber;
  • Je kunt niet genieten van jouw kindje;
  • Je kunt zelfs een afkeer voor je baby ervaren;
  • Of je voelt je juist overbezorgd;
  • Je bent vermoeid en voelt je leeg van binnen;
  • Je eet veel minder of juist veel meer dan voor de bevalling;
  • Je piekert veel en hebt weinig zelfvertrouwen;
  • Je voelt je soms machteloos;
  • Je bent prikkelbaar;
  • Je kunt zelfs last hebben van paniekaanvallen;
  • Je dag/nacht ritme is verstoord.

Nu denk je vast: ‘natuurlijk is mijn dag/nachtritme verstoord en ben ik vermoeid’. Dat is uiteraard ook niet raar als je een pasgeboren kindje hebt. En iedere kersverse moeder is natuurlijk nog een beetje onzeker. Heb je echter extreem veel last van bovenstaande symptomen? Of heb je er al een aantal weken last van? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Ik ben denk ik depressief, wat moet ik nu doen?

Veel vrouwen vinden het lastig om na een bevalling toe te geven dat ze last hebben van een depressie. Hoewel 10% tot 20% van de vrouwen na een bevalling depressief wordt, heerst er nog een taboe over. Echter is het heel belangrijk dat wanneer je denkt dat je depressief bent, je zo snel mogelijk actie onderneemt. Doe je dat niet? Dan kun je zelfs tot een jaar depressief zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de band met jouw kind en andere mensen in jouw omgeving. Bovendien kan de depressie van een moeder ook haar kind somberder maken. Op een latere leeftijd kunnen kinderen er zelfs gedragsproblemen door krijgen.

Wat kan ik zelf doen?

Heb je langer dan 2 weken last van de eerder genoemde klachten in dit artikel? Of worden de klachten erger? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. De huisarts zal eerst naar een lichamelijke oorzaak van de klachten zoeken. Is die er niet? Dan kan de huisarts vaststellen dat je last hebt van een depressie en je antidepressiva voorschrijven. De komende weken zal hij je in de gaten houden, zodat hij kan zien of de antidepressiva helpen.

Daarnaast zijn er een aantal andere dingen die je zelf kunt doen om van de depressie af te komen. Welke dingen dat zijn, lees je op deze pagina.

Overigens hoef je het natuurlijk niet helemaal alleen te doen. Misschien vind je het heel lastig, maar het is goed om bijvoorbeeld aan jouw partner en/of goede vriendin te vertellen dat je depressief bent. Hierdoor kan de ander rekening met je houden en je zelfs helpen met bijvoorbeeld de zorg van jouw kindje. Het is helemaal niet erg om hulp te accepteren, het laat juist zien dat je ontzettend sterk bent.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant