Boekentips Top 7 boeken over verstandelijke beperking

Top 7 boeken over verstandelijke beperking

Een verstandelijke beperking kan lastig zijn om mee om te gaan, zowel wanneer je zelf aan een beperking leidt als wanneer je iemand in jouw omgeving hebt die hieraan leidt. Het is daarom belangrijk om de juiste informatie tot jouw beschikking hebt om te leren hoe je hier zo goed mogelijk mee kunt leren omgaan. Uiteindelijk zal dit jou helpen om in bepaalde situaties anders te reageren dan je wellicht op dit moment gewend bent, zodat er betere situaties ontstaan tussen jou en de mensen waar jij om geeft. Op deze pagina zetten we de top 7 boeken over verstandelijke beperking op een rij, zodat jij weet welke boeken het beste bij jouw situatie passen.

1) Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking

Ben je een ouder van een kind of volwassene met een verstandelijke beperking, of wil je juist met mensen met een verstandelijke beperking gaan werken?Het basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking” is een ideaal boek om te leren hoe je zo goed mogelijk met mensen met een beperking om kunt gaan. Het boek biedt onderscheid binnen de verschillende levensfases en geeft de juiste inzichten en methodes om jouw aanpak op de ander toe te spitsen. Dit biedt nieuwe handvatten om in bepaalde situaties op de beste manier te reageren.

 

Meer informatie over “Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking”

2) Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking

Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperkingDe optimale persoonlijke ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking is lastig te bereiken. In het Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking” wordt gekeken hoe ouders en verzorgers hier toch het maximale uit kunnen halen. Het boek gaat dieper in op de relaties die men met elkaar heeft en de verschillende factoren die hier een invloed op hebben. Uiteindelijk brengt dit ouders en verzorgers dichter bij de persoon met een verstandelijke beperking en kan deze zich volledig persoonlijk ontwikkelen.

 

 

Meer informatie over “Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking”

3) Handboek verstandelijke beperking

Handboek verstandelijke beperkingDoor verschillende zorgmethodes op een systematische wijze uit te leggen biedt Handboek verstandelijke beperking” een duidelijk inzicht in de stappen die verzorgers van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen volgen om de juiste relaties op te bouwen. Het is soms moeilijk om met mensen met een verstandelijke beperking om te gaan, maar door systematisch te kijken naar de verschillende stappen die men kan zetten, en deze op juiste wijze uit te voeren, wordt steeds meer duidelijk over de relatie en hoe deze optimaal kan worden benut.

 

 

Meer informatie over “Handboek verstandelijke beperking”

4) Verstandelijke beperking & autisme

Verstandelijke beperking & autismeAutisme kan in bepaalde gevallen samengaan met een verstandelijke beperking. Dit kan een grote invloed hebben op de verzorgers en ouders van mensen met een verstandelijke beperking. Door een kijkje te nemen in het hoofd van iemand met autisme en een beperking wordt echter snel duidelijk dat het vanuit verzorgers vooral belangrijk is dat zij begrijpen wat er allemaal in het hoofd omgaat. Dit kan helpen bepaalde situaties die voor sterke emotionele gevolgen zorgen te vermijden en een optimale persoonlijke ontwikkeling te bieden aan het kind of de volwassenen waar zij voor zorgen. Het boek “Verstandelijke beperking & autisme” zoomt volledig in op verstandelijke beperking in combinatie met autisme.

Meer informatie over “Verstandelijke beperking & autisme”

5) Licht verstandelijke beperking

Licht verstandelijke beperkingVerstandelijke beperkingen komen in verschillende vormen. Zo spreken we ook over licht verstandelijke beperkingen. In het boek Licht verstandelijke beperking” wordt gekeken naar de beste manieren om iemand met een lichte beperking te ondersteunen. Hierbij worden vooral de sterke kanten van mensen met een lichte verstandelijke beperkingen uitgelicht en bekeken hoe zij deze op de beste manier kunnen inzetten. Vanuit verzorgers en ouders wordt hierbij een goede manier van omgang vereist. Dit boek biedt ouders en verzorgers daarom de belangrijkste inzichten die nodig zijn om deze situaties zo goed mogelijk te beoordelen en ondersteuning te bieden om de sterktes naar boven te halen.

Meer informatie over “Licht verstandelijke beperking”

6) Verstandelijke beperking & Agressie

Verstandelijke beperking & AgressieBij een verstandelijke beperking kan het voorkomen dat de patiënt soms agressief kan worden. Dit kan allerlei oorzaken hebben en daarbij tot zeer vervelende gevolgen leiden. Vaak snapt de verzorger of ouder niet volledig waar dit vandaan komt. In het boek “Verstandelijke beperking & Agressie” wordt naar deze oorzaken gekeken en leert men hoe zij deze situaties zo goed mogelijk kunnen voorkomen. Bovendien wordt dieper ingegaan op de manier waarop men kan reageren wanneer de patiënt agressief wordt, zodat de gevolgen hiervan zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.

 

Meer informatie over “Verstandelijke beperking & Agressie”

7) Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijs

Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijsVoor kinderen met een licht verstandelijke beperking is goed onderwijs nodig. Het draait hier om een gebalanceerde combinatie van zorg en ondersteuning. Door vooral op jonge leeftijd al aan de slag te gaan met de sterktes van de lichte verstandelijke beperking worden kinderen ondersteund om het maximale uit zichzelf te halen. Dit biedt een unieke kans om optimale persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en te zorgen dat het kind al gedurende de eerste levensjaren het beste uit zichzelf kan halen. In het boek “Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijs” legt Mariëtte Huizinga op een positieve manier uit hoe belangrijk het is om kinderen met een verstandelijke beperking goed te begeleiden en biedt hier concrete handvatten voor aan.

Meer informatie over “Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijs”

Onderwijs jezelf over verstandelijke beperkingen

De boeken die in deze lijst zijn opgenomen zijn gericht op het leren begrijpen wat verstandelijke beperkingen met iemand doen, maar ook hoe je hier als omgeving zo goed mogelijk op kunt reageren. Het is soms moeilijk om te leven met iemand die een verstandelijke beperking heeft, maar dankzij een beter begrip vanuit de ouder of verzorger wordt dit gelukkig aanzienlijk gemakkelijker. Dit biedt voordelen voor zowel de patiënt als de verzorger en helpt beiden vooruit. Nog niet uitgelezen? Bekijk dan dit overzicht voor nog meer boeken over verstandelijke beperking.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant