Productiviteit Snellezen

Snellezen

Snellezen wordt steeds populairder, maar wat is snellezen? Snellezen betekent simpelweg het sneller lezen van teksten. Dit betekent niet dat de woorden in een snel tempo achter elkaar op worden gerateld, want in de meeste gevallen wordt de informatie dan niet onthouden. Snellezen draait om sneller lezen en weten wat er gelezen wordt tegelijkertijd. Dit betekent dat het snellezen efficiënt is en, ondanks het snelle lezen, niet vergeten wordt of niet begrepen wordt.

Ideaal bij veel leeswerk

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens een heel lang gezicht getrokken bij het zien van een hele stapel documenten, rapporten of dossiers en het idee dat het allemaal gelezen moet worden. Dit is niet nodig wanneer u kunt sneller door de tekst heen leest. Snellezen zorgt er namelijk voor dat de informatie aanzienlijk sneller opgenomen kan worden en dat deze informatie ook een plek in het geheugen krijgt. Er zijn meerdere manieren om te leren snellezen, en het is zeker de moeite waard. Op de eerste plaats kunt u zelf leren snellezen. Daarnaast is het ook mogelijk om een cursus snellezen of een training snellezen te volgen.

Zelf leren snellezen

Wanneer u zelf wilt leren snellezen, dan is het belangrijk om bekend te raken met enkele technieken die kunnen worden toegepast bij het snellezen. Sneller lezen betekent eigenlijk dat niet ieder woord op zich gelezen wordt, maar u wilt natuurlijk ook geen stukjes tekst overslaan waar wel belangrijke informatie in staat. Door handige technieken toe te passen kunt u dit effectief voorkomen.

Op de eerste plaats is het belangrijk om het doel van de tekst te bepalen. Een tekst heeft altijd een doel en ook het lezen van de tekst heeft een doel. Wanneer het om een zakelijk document gaat, dan weet u waarvoor u het leest. U heeft bepaalde informatie uit het document nodig. Door te weten waar u naar zoekt kunt u het sneller vinden in het document door de ogen eigenlijk alleen maar over de tekst te laten glijden op zoek informatie dat bij het doel past. Dit helpt om hoofdzaken te onderscheiden van de bijzaken waar u niets aan heeft.

Op de tweede plaats is het goed om sleutelwoorden in gedachten te nemen, waarvan u weet dat die in de tekst verwerkt zijn. Als u zoekt naar instructies, dan zoekt u naar woorden als instructie, handleiding of uitleg. Deze drie woorden neemt u in gedachten en hier legt u de focus op als u de tekst scant om één van deze woorden te vinden. Zo heeft u direct het juiste stuk tekst te pakken.

Op de derde plaats kunt u zelf structuur aanbrengen in tekststukken die geen eigen structuur hebben. Onderscheid de inleiding van de opbouw en de opbouw weer van de conclusie.

Een cursus of training snellezen

Zelf leren snellezen is niet voor iedereen weggelegd. Als het niet lukt om zelf aan te leren sneller te lezen, dan is een cursus snellezen, of een training snellezen, een goede optie. Een cursus snellezen hoeft zeker niet veel tijd in beslag te nemen. Er zijn al trainingen snellezen te volgen in een enkele dag tijd. Het resultaat zal zeker veel opleveren, waardoor het altijd wel de moeite waard is om de tijd erin te investeren. Met het snellezen verdient u immers ook weer veel tijd terug.

Een snellezen training is op de eerste plaats vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werkwijze van de hersenen als het om lezen gaat. Vervolgens wordt er tijdens de cursus snellezen aandacht besteed aan de technieken die kunnen worden toegepast om sneller te lezen zonder te vergeten. Daarna maakt u kennis met het zogenaamde mindmapping. Wanneer u goed bekend bent geraakt met mindmapping, dan is snellezen een eitje.

Gratis mini cursus snellezen

Jelle Mostert, expert op het gebied van neurowetenschappen, geeft een mini video cursus met tips om te leren snellezen.

Snellezen en sneller lezen

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen snellezen en sneller lezen. Iemand kan in de vrije tijd sneller lezen om een boek op een aardig tempo uit te kunnen lezen. Dit is een manier van ontspanning en er staat dan ook totaal geen druk achter het sneller lezen. Bij snellezen is er vaak wel een druk aanwezig, zoals het snel in u opnemen van informatie uit zakelijke documenten. Dit is een behoorlijk verschil tussen snellezen en sneller lezen. Snellezen is echt gericht op het zo efficiënt en snel mogelijk lezen van tekst om de juiste informatie eruit te halen.

Tot slot

Hoe nu verder? Is je interesse gewekt en heb je ambitie om zelf aan de slag te gaan met snellezen? In dit artikel worden dé 10 tips behandeld om te leren snellezen

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

3 REACTIES

  1. Zelf leren snellezen is prima te doen, maar mensen kunnen ongemotiveerd raken waardoor het niet lukt. Een cursus volgen kan mensen motiveren waardoor ze het beter vol houden. Waarom mensen snel ongemotiveerd raken bij het oefenen van snellezen? Erg simpel je moet namelijk eerst tijd investeren voordat je tijdwinst kan boeken. Oftewel de truc is gemotiveerd te blijven!

  2. Ik kan iedereen de website spreeder.com aanraden om snellezen te oefenen. Dit ter vervanging van het aanwijzen van tekst met bijvoorbeeld een pen Heel erg handig om een bepaalde snelheid aan te houden. Je kan zelf tekst invoeren, waardoor je met documenten kan oefenen die je echt moet doornemen. Je kan de snelheid van het tonen van woorden ook opschroeven om op die manier steeds sneller te gaan lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant