Productiviteit Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro Linguïstisch Programmeren wordt ook wel NLP genoemd. Met Neuro Linguïstisch Programmeren leer je taal en communicatie te gebruiken om invloed te krijgen op (doorgaans onbewuste) breinprocessen. Dit klinkt wat ingewikkeld, maar dit betekent simpelweg dat je het brein kunt beïnvloeden door taal en communicatie op een slimme manier te gebruiken.

Op deze pagina lees je meer over Neuro Linguïstisch Programmeren. Zo lees je wat NLP is, maar ook wat het doel is van Neuro Linguïstisch Programmeren, wat de uitgangspunten zijn en hoe Neuro Linguïstisch Programmeren ontstaan is. Tot slot lees je wat meer over Neuro Linguïstisch Programmeren in de praktijk.

Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren?

Neuro Linguïstisch Programmeren of NLP is een methode die therapeuten gebruiken om snel en effectief bepaalde resultaten te behalen tijdens hun sessies. Met NLP leert een therapeut door middel van taal en communicatie invloed te krijgen op het brein. Zo kan een therapeut NLP bijvoorbeeld inzetten om een cliënt zich beter te laten voelen, maar ook om een cliënt beter te laten communiceren. Daarnaast wordt NLP ingezet om professionals te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Met Neuro Linguïstisch Programmeren kunnen zij bijvoorbeeld leren betere strategieën te maken voor hun werk.

Neuro Linguïstisch Programmeren wordt niet alleen gebruikt in therapiesessies, maar ook in het zakenleven, in het onderwijs en zelfs bij sport. Het is een methode die wereldwijd erkend en gehandhaafd wordt.

Inhoudsopgave

Het doel van Neuro Linguïstisch Programmeren

Het doel van Neuro Linguïstisch Programmeren kunnen we het beste uit te leggen door de elementen van NLP uit te leggen. NLP bestaat namelijk uit de wisselwerking van drie elementen:

 • Modelleren. Het overdraagbaar maken van menselijke vermogens, door bepaalde psychologische technieken en modellen te gebruiken.
 • Analyse van de subjectieve ervaring. Het bepalen van patronen in de beleving van de cliënt.
 • Communicatietechnieken. Diverse manieren om verbanden op te bouwen, maar ook om boodschappen te verhelderen en sterker te maken.

Deze drie elementen bepalen samen het doel van Neuro Linguïstisch Programmeren.

De drie uitgangspunten van NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren wordt niet voor niets zo genoemd. De drie termen die in de naam van deze methode staan, zijn namelijk de uitgangspunten van Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze uitgangspunten worden hieronder kort beschreven, om je een duidelijker beeld te geven van NLP.

Neurologisch

Het woord ‘neuro’ in de term Neuro Linguïstisch Programmeren staat voor ‘neurologisch’. Alles wat we meegemaakt hebben, wordt opgeslagen in ons geheugen. Wat we allemaal meegemaakt hebben in ons leven, draagt bij aan wie we zijn en hoe we ons ontwikkelingen. De herinneringen die je hebt, bepalen je gedrag namelijk ook vandaag de dag nog altijd. In dit gedrag ontmoeten mensen elkaar, bewust en onbewust. Bij iedere ontmoeting vindt er communicatie plaats, zowel verbaal als non-verbaal.

Linguïstisch

Communicatie is meer dan alleen het gesproken woord. Communicatie heeft ook te maken met je lichaamstaal, ofwel de houding die je aanneemt, je ademhaling, je gebaren, je oogbewegingen en je gezichtsuitdrukking. Bij Neuro Linguïstisch Programmeren ligt dan ook de nadruk op zowel verbale als non-verbale communicatie.

Programmeren

Door met een ander te communiceren, kun je zelf veel leren. Ook kun je de ander veel leren. Daarnaast kun je gedrag afleren of gedrag veranderen. Volgens de methode van Neuro Linguïstisch Programmeren zijn conditioneringen hierbij erg belangrijk.

De geschiedenis van NLP

NLP werd in de jaren 70 bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Zij ontdekten de methode door een aantal succesvolle therapeuten onder de loep te nemen. Dit waren onder andere de therapeuten Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson. De twee onderzoekers ontdekten dat er een overeenkomst was in de manier waarop de drie therapeuten met hun cliënten communiceerden. Deze overeenkomst brachten ze in kaart.

De overeenkomst die de twee onderzoekers in kaart brachten, vormde uiteindelijk de basis voor het Neuro Linguïstisch Programmeren. Richard Bandler noemde Neuro Linguïstisch Programmeren zelfs zijn levenswerk. Achteraf niet zo vreemd, want NLP wordt nu wereldwijd toegepast door vele verschillende therapeuten en ook in andere vakgebieden.

Overigens is Neuro Linguïstisch Programmeren door de jaren heen nog wel veranderd. In de jaren 90 heeft Richard Bandler zich bijvoorbeeld nogmaals bezig gehouden met zijn eigen methode, door nieuwe methodes te ontwikkelen zoals Design Human Engineering. Deze methode werd los van Neuro Linguïstisch Programmeren gebruikt, maar ook om NLP te verbeteren. Door de jaren heen heeft voornamelijk Richard Bandler nog vele Neuro Linguïstisch Programmeren opleidingen ontwikkeld.

Hoe werkt NLP?

Bij Neuro Linguïstisch Programmeren ga je aan de slag met je zintuigen, je gedachten en je gevoelens. Dit doe je om je bewust te worden van die invloeden. Het gaat er niet om wat je precies herinnert uit je verleden, maar om de werking van je brein. Ook focus je je op het effect van je herinnering. Je kijkt hierbij naar je dagelijks handelen. In hoeverre heeft die ene gebeurtenis van vroeger nog invloed op jou, vandaag de dag?

Met Neuro Linguïstisch Programmeren leer je ervaringen en gebeurtenissen in het verleden op een andere manier te bekijken. Het gevolg? Je gaat anders met de ervaringen en gebeurtenissen om. Als je Neuro Linguïstisch Programmeren goed toepast, krijg je structureel een andere kijk op dingen. Dit betekent onder andere dat je anders gaat luisteren, maar ook anders gaat communiceren. Neuro Linguïstisch Programmeren richt zich niet op problemen, maar op oplossingen.

Bij Neuro Linguïstisch Programmeren is er sprake van een interactief proces tussen de therapeut en de cliënt. Dit gehele proces wordt beïnvloed door de verbale reacties van de cliënt, maar ook non-verbale reacties spelen een grote rol. De therapeut moet veel aandacht besteden aan deze reacties, zodat ze op de juiste manier geïnterpreteerd kunnen worden.

Wat kun je met NLP bereiken?

De methode Neuro Linguïstisch Programmeren wordt voornamelijk gebruikt om een bepaalde vorm van persoonlijke groei te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld NLP sessies volgen als je leidinggevende bent binnen een groot bedrijf en je functioneren wil verbeteren. Ook kun je starten met Neuro Linguïstisch Programmeren als je tegen bepaalde problemen aanloopt in je werk en niet weet hoe je met deze problemen om moet gaan. Zeker als deze problemen verholpen kunnen worden met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling, is Neuro Linguïstisch Programmeren iets voor jou.</p

Neuro Linguïstisch Programmeren wordt ook ingezet om de samenwerking tussen collega’s te verbeteren of om ervoor te zorgen dat medewerkers beter met klanten kunnen communiceren. Verder wordt het ook toegepast voor het verbeteren van de motivatie en uiteindelijk ook de prestaties in (top)sport.

De methode Neuro Linguïstisch Programmeren kan in de professionele context gebruikt worden, maar ook in de persoonlijke context. Ook als je je persoonlijk wil ontwikkelen (zonder dat dit met je werk te maken heeft), kun je Neuro Linguïstisch Programmeren sessies volgen bij een therapeut.

NLP coaching

NLP coaching is gebaseerd op Neuro Linguïstisch Programmeren. Neem je een NLP coach in de arm, dan ga je samen met hem of haar kijken hoe jouw brein informatie verwerkt. Op deze manier kom je er samen achter wat voor jou de beste manier is om veranderingen aan te brengen in je leven. De NLP coach speelt hier op in door je bepaalde technieken te leren, die jou helpen om dingen op de voor jou juiste manier te veranderen.

Hoeveel sessies je nodig hebt bij NLP coaching, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De meeste mensen hebben niet meer dan drie sessies nodig om zichzelf beter te leren kennen en de juiste technieken te ontwikkelen om te veranderen. Het doel van NLP coaching is dat je leert hoe je op een andere manier naar je emoties kunt kijken. Ook leer je jouw emoties op een andere manier te voelen, om verandering te bewerkstelligen in je dagelijks leven en bijvoorbeeld op je werk.

Een NLP opleiding volgen

Wil je serieuzer aan de slag met Neuro Linguïstisch Programmeren?  Of wil je zelfs aan de slag als NLP coach? Dan volg je een NLP opleiding. Er zijn vele verschillende NLP opleidingen, maar deze hebben wel ongeveer dezelfde inhoud. Zo leren alle opleidingen je NLP op praktische wijze toe te passen op:

 • Jezelf en je relaties. Zowel privé als op je werk.
 • Het beïnvloeden van gedachten en gedrag.
 • Het communiceren met anderen.

Ook leer je tijdens een Neuro Linguïstisch Programmeren opleiding om je talenten optimaal in te zetten, net zoals de talenten van anderen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van bepaalde hulpbronnen. Verder leer je mensen optimaal te motiveren in hun persoonlijke ontwikkeling, volgens de methode van Neuro Linguïstisch Programmeren uiteraard.

Mijn advies is om niet voor een veelste dure NLP opleidingen te gaan, maar zelf online aan de slag te gaan met een NLP cursus. Een cursus waar onze lezers en wij goede ervaring mee hebben is de cursus van Marco Honkoop. De NLP Cursus Online is een trainingsprogramma met o.a. de volgende onderwerpen:

 • NLP cursusIntroductie
 • Hoe werkt ons brein
 • Het trainen van de zintuigen
 • Strategie 1: Emoties beheersen
 • Strategie 2: Het verleden loslaten
 • Strategie 3: Vertrouwen in de toekomst
 • Strategie 4: Stoppen met piekeren
 • Strategie 5: Goede beslissingen nemen
 • Strategie 6: Dromen realiseren
 • Strategie 7: Ontspannen
 • Plan van aanpak

 

Meer informatie over “de NLP Cursus Online”

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant