Artikelen 4 tips om energie te besparen in huis

4 tips om energie te besparen in huis

Nu de energieprijzen al een hele tijd flink in de lift zitten, kijken we massaal naar manieren om ons huis lekker warm te houden zonder constant te hoeven stoken. Gelukkig is er een aantal manieren om minder energie te verbruiken en zo minder geld kwijt te zijn aan je energierekening.

Dat betekent: energie besparen zonder dat je het koud krijgt binnen. Denk aan het isoleren van je huis Ă©n aan het aanschaffen van een infrarood kachel die minder energie verbruikt dan een gaskachel. In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Laat je woning volledig isoleren voor energiebesparing

De belangrijkste stap die je moet zetten in het kader van energie besparen is het (laten) isoleren van je huis. Dit kost even het nodige geld, maar daar ga je uiteindelijk alleen maar van profiteren omdat je in een goed geĂ¯soleerd huis veel minder energie hoeft te stoken. Door de isolatie blijft de warmte namelijk veel beter hangen, wat betekent dat je de verwarming niet constant hoeft te laten loeien. Investeer in ieder geval in muurisolatie, want via daar gaat veel warmte verloren.

Laat ook de vloeren en het dak goed isoleren. Warmte stijgt altijd op, wat betekent dat er via een niet geĂ¯soleerd dak veel gestookte warmte naar buiten kan gaan. Kijk ook zeker naar je ramen: beschik je nog over enkel glas? Stap dan over op dubbel glas of nog beter: HR ++ glas. Veel mensen hebben niet door dat er via de ramen ook veel warmte verloren gaat waardoor je moet blijven stoken om je huis warm te krijgen.

2. Stap over op elektrisch verwarmen in plaats van op gas

Het is met name de gasprijs die enorm gestegen is waardoor je energierekening veel hoger uitvalt dan de afgelopen jaren. De meeste (oude) woningen verwarmen echter nog op gas wat betekent dat je dus veel meer moet gaan betalen voor je energierekening. Het is goed om te weten dat je over kunt stappen op elektrisch verwarmen om zo minder geld hieraan kwijt te zijn. Daarmee kun je ook nog eens besparen op energie, omdat elektrisch verwarmen heel efficiënt is.

Schaf bijvoorbeeld een infrarood kachel aan voor de plek waar je het meeste zit, zoals in de woonkamer of op je werkplek thuis. Infrarood verbruikt veel minder energie terwijl het er wel voor zorgt dat een (kleine) ruimte lekker opgewarmd wordt. Omdat infraroodverwarming stralingswarmte afgeeft, heb je geen last van ongewenste luchtcirculaties. Er is voor ieder budget wel een infrarood kachel beschikbaar.

3. Vervang energieslurpers met energielabel apparatuur

Je moet weten dat je niet alleen naar de isolatie en de verwarming van je huis moet kijken. Grote kans dat je een paar apparaten in huis hebt die echte energieslurpers zijn; apparatuur waarvan je geen idee hebt of had dat ze zoveel energie verbruiken. Meestal zijn dit oude apparaten zoals wasmachines en koelkasten die je al minstens 7 of 8 jaar hebt staan en die meer energie nodig hebben dan voorheen om te doen zoals ze het moeten doen.

 

Door dit soort apparaten gaat je energierekening flink omhoog, waardoor het aan te raden is om daar goed naar te kijken om zo energie en geld te besparen. Vervang deze apparaten bijvoorbeeld met nieuwe apparatuur met een energielabel. Dat label herken je aan de letters A tot en met G. Hierbij is G het minst energiezuinig en A het meest. Ga dus voor apparaten met een zo hoog mogelijke letter voor optimale energiebesparing.

4. Stap overal in huis over op LED verlichting 

Tot slot nog een redelijk eenvoudige stap die je kunt nemen om minder energie te verbruiken in huis: vervang alle lampen met LED verlichting. De kans is groot dat je thuis nog beschikt over gloeilampen of halogeenlampen. Dat is zonde van het geld, want in verhouding met LED verbruiken deze lampen heel veel energie. Wist je dat je met LED verlichting soms tot wel 80% minder energie en geld kwijt bent dan met gloeilampen of halogeenlampen? 

Daarnaast gaan LED lampen veel langer mee dan dergelijke verlichting. Gemiddeld gaan dit soort lampen 35.000 branduren mee, hoewel er ook LED lampen zijn die minstens 20.000 of maximaal 60.000 branduren meegaan. De gemiddelde levensduur van een gloeilamp is 1000 uren en van een halogeenlamp is dat 3500 uren. Spaarlampen gaan iets langer mee, namelijk 6000 tot 10.000 branduren, maar in vergelijking met LED lampen is dat natuurlijk nog steeds weinig. Daarom is de overstap op LED lampen meer dan logisch te noemen wanneer je energie wilt besparen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen Ă©Ă©n klik weer kunt afmelden.

Ook interessant