De hersenen Hoe kun je een dopamine tekort vaststellen?

Hoe kun je een dopamine tekort vaststellen?

Wellicht heb je wel eens wat gehoord over dopamine. Dit stofje valt in de categorie neurotransmitters en wordt geproduceerd in de hersenen. Dopamine heeft betrekking op de beloning van gedrag en wordt in de volksmond, net als het stofje serotonine, ‘gelukshormoon’ genoemd.

In het kort: wat is dopamine?

Dopamine is belangrijk voor diverse processen in de hersenen zoals aandacht, leren en motivatie. Ook is dopamine gerelateerd aan verschillende aandoeningen zoals misselijkheid en migraine, de ziekte van Parkinson, ADHD en depressie. Bovendien is de stof verantwoordelijk voor de regulatie van onze ademhaling en onze eetlust.

Wat is het effect van dopamine?

Dopamine wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens jouw hersenen moeten worden beloond. Denk hierbij aan dingen zoals het beoefenen van sport, seks hebben, verliefdheid en eten. Dopamine afgifte zorgt voor een golf van geluk. Door dit fijne gevoel wil je het gedrag dat dopamine opwekt, herhalen. Daarom zijn dingen die onmiddellijk een beloning geven, van grotere waarde voor de hersenen dan zaken voor op de lange termijn.

De hersenen geven elke keer dat je gedrag uitvoert om een prettig gevoel te stimuleren, dopamine af. Dopamine zorgt voor geluk en door dit geluksgevoel wordt je bedrag dus elke keer beloond.

Heb ik een dopamine tekort en hoe meet ik het?

Een dopaminetekort meten is medisch gezien nog niet mogelijk. Er bestaat nog geen diagnostische test voor. Om te bepalen of je een dopamine tekort hebt, is het daarom belangrijk om te weten of welke dopamine tekort symptomen je moet letten.

Een dopaminetekort zal onder meer tot uiting komen in problemen met je spijsvertering en lage of ontbrekende energie.

neerslachtigheid symptoom dopamine tekort

De mogelijke dopamine tekort symptomen zijn:

  • Somber gevoel en/of negatieve kijk op dingen
  • Onrustig gevoel
  • Drang naar zoetigheid
  • Licht in het hoofd
  • Moeite met emoties onder controle houden
  • Verminderd libido en/of minder makkelijk een orgasme kunnen krijgen
  • Diarree
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Gewrichtspijn en/of bewegingsstoornissen
  • Trillende oogleden en/of handen
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenverlies of een verminderd geheugen

Wat kan nu de oorzaak zijn van zo’n dopamine tekort vraag je je wellicht af. Nou het kan zijn dat door veel stress, genetische aanleg of invloeden vanuit je omgeving, er een blokkade ontstaat in de dopaminereceptoren. Of wellicht is je voeding veel te eenzijdig en mis je bepaalde vitamines zoals B12, B6 en Vitamine C.

Kun je ook een teveel aan dopamine ervaren? Ja, dat kan zeker! Een teveel aan dopamine kan voor de nodige problemen zorgen en speelt een grote rol bij verslavingen.

Tips voor het op peil brengen van je dopamine levels!

LET OP JE VOEDING: Eet meer voedsel met aminozuren. Eet lekker veel groente en fruit. Daar zitten namelijk veel antioxidanten in zoals Vitamine C en E. Vermijd producten die jouw hersenfuncties verminderen zoals witte bloem, koffie en verzadigde vetten en suikers.

Groente en fruit goed voor dopamine levelMeer Groente en Fruit eten Dopamine

SPORT EN ANDER SOORT BEWEGING: Sport draagt bij aan een verhoging van calcium in je bloed. Calcium stimuleert op haar beurt weer de aanmaak en opname van dopamine in je hersenen.

ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP: Tijdens je slaap verbruiken je hersenen weinig dopamine. Een goede richtlijn is zo’n 8 uur per nacht. Lees hier meer tips om lekker te kunnen slapen.

SUPPLEMENTEN: Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijker maken door een supplement te nemen. Let hierbij goed op wat er in het supplement zit! Hier bespraken wij wat de beste supplementen zijn om je dopaminetekort te kunnen aanvullen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant