ADHD & ADD Wellbutrin

Wellbutrin

Wellbutrin is een medicijn dat door ADD’ers en ADHD’ers wordt gebruikt om minder last te hebben van de symptomen van deze mentale aandoening. Het helpt hen rustiger te worden en ook zijn zij met dit middel snel minder afgeleid. Wellbutrin wordt, in tegenstelling tot Ritalin, vaak niet als eerste medicijn aan iemand met ADHD of ADD voorgeschreven. Daarom zijn veel mensen met deze aandoening nog niet bekend met dit middel. Toch kan Wellbutrin helpen om de symptomen te bestrijden, aandoeningen zoals depressie helpen overkomen en zelfs helpen bij het stoppen met roken.

Dit middel is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Op deze pagina lees jij alles over Wellbutrin, de werkzame stof in dit middel en de bijwerkingen die dit middel kan opleveren wanneer je dit actief neemt.

De werkzame stof in Wellbutrin

Bupropion is de werkzame stof in Wellbutrin. Deze stof regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine. Vooral door de laatste stof is het mogelijk om Wellbutrin in te zetten bij mensen die aan een depressie leiden. Zij hebben vaak een tekort aan dopamine omdat de neurotransmitters in het brein niet goed genoeg werken. Dit geldt ook voor noradrenaline, een hormoon in de hersenen dat sterk verwant is aan de stemming van een persoon.

Noradrenaline en dopamine

De stof bupropion helpt bij het verhogen van de hoeveelheid noradrenaline en dopamine in het brein. Dit lost de tekorten die in het brein kunnen voorkomen op en helpt daarmee om gelukkiger te voelen. Een te grote hoeveelheid van deze stof kan ertoe leiden dat mensen zich zeer euforisch voelen, maar ook angstig en opgewonden. Daarom moeten mensen die Wellbutrin nemen zich aan de dagelijkse aangeraden hoeveelheden houden, omdat een te hoge inname van deze stof juist voor vervelende bijwerkingen kan zorgen.

Stoppen met roken

De werkzame stof in Wellbutrin helpt door de toename van noradrenaline en dopamine ook bij het stoppen met roken. Mensen die aan ADHD of ADD lijden en ook willen stoppen met roken kunnen daardoor erg gebaat zijn bij dit middel, maar de combinatie ADHD/ADD en depressie is over het algemeen de belangrijkste reden voor huisartsen en doktoren om dit middel voor te schrijven.

Wellbutrin gebruiken bij ADHD

De meeste gebruikers van Wellbutrin zetten dit in om de symptomen van ADHD en ADD zo veel mogelijk te drukken. Doordat er ontzettend veel impulsen voorkomen in het hoofd van iemand met ADHD of ADD, kan het rustige effect van Wellbutrin helpen om dit zo veel mogelijk te dempen. Dit helpt om minder snel afgeleid te raken en zorgt daarmee voor een veel betere concentratie. De focus op een specifieke taak is gemakkelijk op te brengen omdat de vele prikkels die vanuit allerlei kanten kunnen komen zo veel mogelijk beperkt worden doordat het brein een stuk rustiger is. Dit heeft ook direct effect op de mate van dopamine die iemand nodig heeft.

Wellbutrin zal, net als alle middelen die ingezet kunnen worden om de symptomen van ADHD of ADD zo veel mogelijk te beperken, de patiënt niet genezen. Men zal altijd ADHD of ADD hebben, omdat dit simpelweg een aandoening in de hersenen is. Toch zullen gebruikers van dit middel een flink verschil kunnen merken wanneer zij Wellbutrin actief in hun levensstijl inzetten.

Wellbutrin gebruiken

Wellbutrin komt in verschillende dosis. Het is over het algemeen aan de huisarts welke dosis wordt voorgeschreven. Dit zal de huisarts bepalen aan de hand van de bijwerkingen die jij ervaart en daartegenover de positieve effecten die jij door het nemen van Wellbutrin ervaart. Uiteindelijk zal een balans hierin erop neerkomen hoeveel mg Wellbutrin jij dagelijks moet nemen.

Verschillende tabletten en capsules

Wellbutrin is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt onder andere kiezen voor tabletten met een verminderde afgifte. Hierbij duurt het langer voordat de actieve stof Bupropion in de maag wordt verteerd, waardoor je gedurende de dag lagere dosis van deze stof binnenkrijgt. Dit helpt vooral wanneer je de symptomen evenredig gedurende de dag wilt drukken. Er zijn ook capsules waarbij je direct een hoge mate van deze stof binnenkrijgt en op deze manier een sterke demping van de belangrijkste symptomen ervaart.

Hoeveel Wellbutrin neem je?

Het is mogelijk om te veel Wellbutrin te nemen. Daarom wordt er vooral in het begin getest met een lagere dosis om de eerste effecten te meten. Naarmate er een steeds beter beeld is van de effecten en hoe dit invloed heeft op het gedrag van de patiënt, wordt steeds duidelijker wat de effectieve dosis per dag moet zijn. Wanneer je al snel flinke bijwerkingen opmerkt dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts zodat er direct gekeken kan worden wat een meer effectieve dosis zal zijn om elke dag te nemen. Dit kan er bij sommige patiënten toe leiden dat zij het middel beter over de dag kunnen verdelen of gebruik moeten maken van tabletten met een verminderde afgifte.

Op welke momenten neem je Wellbutrin?

Het kan gedurende de testweken ook voorkomen dat er gevarieerd wordt in de momenten waarop Wellbutrin genomen wordt. Dit is vooral belangrijk wanneer een patiënt gedurende de gehele dag de symptomen van ADHD en ADD bemerkt. Bij sommige mensen met ADHD of ADD kunnen de symptomen naarmate de dag vordert afnemen omdat het brein moe wordt. In dit geval is het handig om het middel juist ‘s ochtends te nemen en dagelijks slechts één dosis te nemen. Voor patiënten die ook in de avond nog veel last hebben kan het raadzaam zijn om Wellbutrin twee keer per dag te nemen. Dit helpt om ook in de avond de symptomen zo veel mogelijk te dempen.

Het gebruik van Wellbutrin zal niet direct effecten opleveren. Dit kan ongeveer 4 tot 6 weken duren. In het begin zullen patiënten wel al lichtelijke dempingen van hun symptomen opmerken, maar de grootste effecten zullen pas na een periode van één tot anderhalve maand voorkomen.

Wellbutrin gebruiken om beter te presteren

Als je op dit moment last hebt van de symptomen van ADHD of ADD dan kun je gebaat zijn bij het actief inzetten van Wellbutrin. Het vervelende aan de symptomen van deze mentale aandoening ligt bij de verminderde concentratie en de hyperactiviteit. Doordat dit middel zorgt voor een kalmerend gevoel, zul je veel minder last hebben van deze hyperactiviteit. De vele prikkels die in het hoofd voorkomen worden hierbij zo veel mogelijk gedempt en gedurende de dag kun je daar dan ook ontzettend veel baat bij hebben.

Dit geldt daarbij ook voor de verminderde concentratie. Dit kan erg in de weg zitten wanneer jij belangrijke taken voor het werk of jouw studie moet uitvoeren. Het is vervelend als je gedurende het werk continu uit jouw concentratie wordt gehaald en op deze manier niet aan het werk toe komt dat je probeert af te ronden. Daarom kan Wellbutrin helpen om periodes van goede concentratie in de dag te hebben, waarbij het gemakkelijker wordt om actief met een taak aan de slag te gaan en niet langer geremd hoeft te worden door de aandachtvragende prikkels die in jouw hoofd voorkomen.

Op school en op het werk

Wellbutrin kan voor mensen met ADHD en ADD daarom een uitstekend middel zijn om gedurende de dag te gebruiken en daarmee de eigen resultaten zo veel mogelijk te verbeteren. Dit middel is vooral effectief wanneer jij bijvoorbeeld een deadline voor school of op het werk hebt, waarbij je echt even een langere periode nodig hebt om aan de belangrijke taken te werken.

De mogelijke bijwerkingen van Wellbutrin

Wellbutrin heeft, net als de meeste medicijnen die ingezet worden door patiënten met ADHD of ADD, een aantal bijwerkingen. Het is vooral gedurende de testfase waarin dit middel ingenomen wordt belangrijk om op de bijwerkingen te letten. Je wilt tenslotte vooral op korte termijn zo veel mogelijk de bijwerkingen beperken.

  • Geïrriteerdheid en slapeloosheid kunnen twee sterke bijwerkingen van Wellbutrin zijn. Slapeloosheid heeft er vooral mee te maken dat de vele prikkels gedurende de dag gedempt worden. Als het middel eenmaal is uitgewerkt, komen al deze prikkels weer terug en heeft het brein moeite om de gedachten stil te zetten. Het is dan lastig om in slaap te vallen. In zulke situaties kan slaapmeditatie een goede manier zijn om toch tot rust te komen en in slaap te vallen.
  • Spanningen en hoofdpijn zijn bijwerkingen die vooral het gevolg zijn van een te hoge inname van Wellbutrin. Het is hierbij belangrijk dat je het aantal mg dat jij per dag neemt verlaagt. Sommige gebruikers van Wellbutrin geven aan dat zij deze bijwerking ook bij een lagere dosis opmerken. Verminderde eetlust is daarbij ook een bekende bijwerking. Doordat de dopamine niveaus van de gebruiker worden beïnvloed, kan dit ertoe leiden dat men minder hongergevoel heeft. Het is voor gebruikers van dit medicijn daarom belangrijk dat zij een goede planning aanhouden wat zij eten en wanneer zij gaan eten. Dit helpt om gewichtsverlies tegen te gaan.

Stoppen met Wellbutrin

Na actief gebruik van Wellbutrin kan het zijn dat je liever stopt met het nemen van het middel. Dit kan onder andere liggen aan de bijwerkingen die jij hiervan bemerkt, wanneer je wilt overstappen naar een ander middel of als je liever overstapt op natuurlijke medicatie om de symptomen van ADHD en ADD te dempen. In alle situaties is het belangrijk om op de juiste manier te stoppen met dit middel, omdat het vooral na langdurig gebruik van dit middel kan voorkomen dat je flinke bijwerkingen opmerkt zodra je stopt.

Stoppen in verband met bijwerkingen

De bijwerkingen van Wellbutrin kunnen dusdanig storend zijn dat je liever stopt met het nemen van het middel. In dit geval is het belangrijk dat je samen met de huisarts afstemt op welke manier je gaat stoppen. Bij sommige mensen komt het erop neer dat je dit zo veel mogelijk moet afbouwen en dat je niet direct zomaar kunt stoppen om bijwerkingen te voorkomen. Maar het kan voor bepaalde patiënten juist beter zijn om direct helemaal met het middel te stoppen.

Indien je Wellbutrin gebruik om te stoppen met roken of om jouw depressie te behandelen dan is het juist belangrijk om langzaam af te bouwen. Dit zal helpen om zo min mogelijk last hier van te ondervinden.

Stoppen in verband met een ander middel

Als je van plan bent om Wellbutrin te vervangen met een ander middel om met ADHD of ADD om te gaan dan is het belangrijk dat je dit samen met de huisarts afspreekt. Je kunt namelijk niet zomaar direct andere kalmerende middelen gebruiken wanneer je net bent gestopt met het gebruik van Wellbutrin. De huisarts kan aangeven dat je zo veel mogelijk onder begeleiding moet stoppen met dit middel, maar direct stoppen is hierbij ook een optie. Het zal wel afhankelijk zijn van de inschatting van jouw huisarts wanneer jij kunt starten met het gebruik van een ander middel.

Stoppen en vervangen met natuurlijke behandeling

Mensen die lijden aan ADHD of ADD hebben soms baat bij het inzetten van een natuurlijke behandeling in plaats van actief medicijnen te gebruiken. Dit zal neerkomen op het inzetten van bepaalde supplementen in combinatie met onder andere meditatie en voldoende rust nemen. Het wordt over het algemeen aangeraden om alvast met deze natuurlijke behandeling te starten alvorens je stopt met het nemen van Wellbutrin. Dit zal helpen om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt en helpt voorkomen dat je bijwerkingen merkt door het stoppen met Wellbutrin.

Wellbutrin kopen

Wellbutrin is, doordat het ook een middel is om te stoppen met roken, in Nederland in principe zonder recept verkrijgbaar. Toch wordt aangeraden om dit altijd via jouw huisarts met een recept te kopen. Dit garandeert dat je ook echt de juiste medicijnen krijgt en dat je dit onder toeziend oog van de huisarts gebruikt om de symptomen van ADHD en ADD zo veel mogelijk te verminderen. Omdat het ook een effectief middel is tegen depressie, waardoor je dit als ADHD’er of ADD’er met depressie kunt nemen, is het vooral belangrijk dat je weet wat je dagelijks inneemt en wat de beste dosis voor jouw levensstijl zal zijn.

Wellbutrin met recept

Je kunt wellbutrin daarom beter bij de apotheek kopen met een recept van de huisarts waarbij wordt besproken hoeveel tabletten jij krijgt, of de tabletten een verminderde afgifte hebben en wat de dagelijkse dosis en de frequentie is waarin jij dit medicijn inneemt. Dit heeft ook een veel beter effect op het voorkomen van eventuele bijwerkingen die jij kunt ervaren wanneer jij dit middel neemt, omdat een te hoge hoeveelheid van dit middel altijd vervelende bijwerkingen kan opleveren. Samen met de huisarts is het gemakkelijker om de bekendste bijwerkingen zo goed mogelijk in de gaten te houden, zodat het veel gemakkelijker is om dit op lange termijn ook echt te meten en eventueel over te stappen naar een ander middel wanneer Wellbutrin niet het verlossende effect oplevert waar jij naar op zoek bent.

Alternatieven Wellbutrin?

Er zijn diverse alternatieven voor Wellbutrin die zullen helpen om de symptomen van ADHD en ADD zo veel mogelijk te beperken. Je kunt hierbij kiezen tussen medicijnen en natuurlijke middelen die helpen om de scherpe randjes zo veel mogelijk te verminderen. Vooral patiënten die bijwerkingen van Wellbutrin merken zijn hier het meest bij gebaat, omdat zij dankzij een alternatief kunnen voorkomen dat zij te maken krijgen met slapeloosheid of gewichtsverlies.

Ritalin

Binnen de doelgroep met ADHD of ADD is Ritalin een ontzettend bekend middel. Dit is het meest voorgeschreven middel voor mensen met deze aandoening. Ritalin helpt om de meest aanwezige symptomen van ADHD en ADD te beperken waardoor jij je gemakkelijker kunt concentreren en ook geen moeite meer hebt met de vele prikkels die in jouw hoofd voorkomen. Dit middel werkt gemiddeld vier uur waardoor je dit ook meerdere keren per dag zult moeten innemen. Over het algemeen is Ritalin het eerste middel dat huisartsen voorschrijven aan iemand met ADHD of ADD en heb je hier al eerder mee getest voordat de huisarts Wellbutrin voorschrijft.

Concerta

Dit is een redelijk sterk middel dat een werking van ongeveer acht uur heeft. Dit middel is vooral interessant wanneer je een baan hebt of overdag op school zit, omdat de werking van dit middel precies voldoende tijd biedt om goed op te letten en niet afgeleid te raken. Concerta is in Nederland alleen in overleg met de huisarts beschikbaar. Dit middel heeft diverse bijwerkingen waaronder hoofdpijn en duizeligheid, maar kan net als Wellbutrin ook tot slapeloosheid leiden. Het is daarom belangrijk om Concerta altijd in overleg met de huisarts te gebruiken, zodat er een duidelijk beeld is van de effecten van dit medicijnen en welke bijwerkingen jij hierbij ervaart.

Het gebruik van natuurlijke medicatie

Veel mensen met ADHD of ADD zijn erg gebaat bij het inzetten van natuurlijk medicatie in plaats van het gebruik van normale medicatie zoals Wellbutrin, Ritalin of Concerta. Natuurlijk medicatie kan helpen om de concentratieproblemen zo veel mogelijk op te lossen, bijvoorbeeld door elke dag omega 3-supplementen te nemen. Als je dit combineert met vitamine D, wat invloed heeft op de mate waarop jij depressie ervaart, dan kan dit al snel goede resultaten opleveren.

Afhankelijk van de mate waarin jij hyperactiviteit opmerkt gedurende de dag, kan meditatie in combinatie met kalmerende supplementen ook bijdragen aan het verminderen van deze hyperactiviteit. Het is slim om ook de natuurlijke medicatie zo veel mogelijk in samenspraak met de huisarts in te zetten, zodat je op lange termijn kunt zien op welke manier dit bijdraagt aan een betere behandeling van ADHD en ADD.

Meer informatie over medicatie bij ADD en ADHD? Lees dit artikel over medicatie bij ADD’ers en ADHD’ers.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

  1. Zijn er bijvoorbeeld bijwerkingen als jeuk. Ik had 150 Welbutrin en sinds 3 dagen nu 300 mg. Dat wilde ik proberen om te kijken of er veel verschil zit tussen de 150 en 300 mg. Maar die jeuk hè. Is er een verband.
    Want een paar dagen geleden ik ook naar een bos gewezen liggen zonnen. Natuurlijk wordt je wel een gestoken door een mug. Maar heb nu niet dat idee. Maar kan het mis hebben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant