ADHD & ADD Concerta

Concerta

Concerta is een medicijn dat vaak voorgeschreven wordt aan volwassenen en kinderen met ADHD. Bovendien wordt het medicijn gebruikt om narcolepsie te bestrijden. Heeft jouw dokter je voorgesteld om dit geneesmiddel te gebruiken? Dan is het goed om je wat meer in het medicijn te verdiepen. Dit doe je door de informatie op deze pagina door te lezen.

Op deze pagina lees je meer over Concerta en de werkzame stof in het medicijn: methylfenidaat. Je leest niet alleen wat het effect is van het geneesmiddel, maar ook wat de mogelijke bijwerkingen zijn en hoe je dit medicijn moet gebruiken. Door de informatie op deze pagina goed door te lezen, weet je direct waar je aan toe bent als je Concerta gaat gebruiken.

Concerta en methylfenidaat

De werkzame stof van het medicijn Concerta is methylfenidaat. Dit is een stimulerende stof, die de aandacht en de stemming kan verbeteren. De meeste mensen die Concerta met methylfenidaat gebruiken, hebben ADHD. Je krijgt niet zomaar Concerta voorgeschreven als je ADHD hebt. Doorgaans start de behandeling van ADHD met gedragstherapie, waarbij je leert met je aandoening om te gaan. Als de gedragstherapie onvoldoende verbetering geeft, kan de dokter ervoor kiezen om Concerta met methylfenidaat voor te schrijven.

Daarnaast wordt Concerta ook in mindere mate voorgeschreven aan mensen met narcolepsie. Dit is een slaap-waakstoornis, waarbij de patiënt last heeft van slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen.

Het effect van Concerta

De stof methylfenidaat is in meerdere medicijnen verwerkt. Er zit niet alleen methylfenidaat in Concerta, maar ook in het bekende medicijn Ritalin. Het verschil tussen Concerta en Ritalin, is dat Concerta een verlengde afgifte heeft. Dit betekent dat het medicijn gedurende de hele dag methylfenidaat afgeeft. Neem je het medicijn in de ochtend, dan neem je de hele dag de effecten van het geneesmiddel waar. Bij Ritalin is dit niet het geval. Dit medicijn heeft namelijk geen verlengde afgifte.

Je kunt Concerta het beste in de ochtend innemen. Na het innemen van het geneesmiddel, duurt het ongeveer 1 tot 2 uur voor het medicijn begint te werken. Het effect van het geneesmiddel houdt 8 tot 12 uur aan. Goed om te weten: de tabletten met verlengde afgifte hebben een langer effect dan de capsules met verlengde afgifte. Tabletten hebben ongeveer 12 uur effect, capsules ongeveer 8 uur.

Voor het eerst Concerta gebruiken

Start je net met het gebruik van Concerta, dan kun je niet direct zeggen of dit geneesmiddel ook echt werkt. Pas na een behandeling van 4 weken kun je samen met je huisarts beoordelen of de behandeling echt aanslaat. Het is dan ook aan te raden om het geneesmiddel minimaal 4 weken te gebruiken, voor je voor jezelf beoordeelt of je het medicijn wil blijven gebruiken. Gebruik je het 3 weken en merk je nog niets? Stop dan niet, maar houd het nog een weekje vol. Pas na 4 weken kun je echt goed zien dit medicijn voor jou goed werkt.

Kinderen en volwassenen

Er is meer onderzoek gedaan naar het effect van Concerta op kinderen dan het effect van het geneesmiddel op volwassenen. Daarom gebruiken kinderen vaker Concerta met methylfenidaat dan volwassenen met ADHD. Toch is het niet zo dat je geen Concerta kunt gebruiken als je al volwassen bent. Of dit medicijn werkt voor jou, kun je alleen achterhalen door gewoon te starten met het geneesmiddel.

De mogelijke bijwerkingen van Concerta

Concerta kan zeker een positief effect hebben op de aandacht en de stemming, maar het geneesmiddel heeft ook enkele bijwerkingen. Overigens is dit niet alleen bij Concerta het geval: vrijwel alle medicijnen hebben bijwerkingen.

Gebruik je Concerta, dan hoef je niet per definitie in aanraking te komen met een of meerdere bijwerkingen van het geneesmiddel. De ene gebruiker ervaart veel bijwerkingen, de andere gebruiker heeft helemaal geen klachten en profiteert enkel van het positieve effect op de aandacht en de stemming. Start je voor het eerst met het gebruik van Concerta, dan is het goed om op de bijwerkingen van het medicijn te letten. Zijn deze erg duidelijk aanwezig? Dan kun je ervoor kiezen om toch met het geneesmiddel te stoppen. Dit bespreek je altijd met je arts.

We onderscheiden drie soorten bijwerkingen bij het gebruik van Concerta, namelijk bijwerkingen die soms voorkomen, bijwerkingen die zelden voorkomen en bijwerkingen die zeer zelden voorkomen. Hieronder worden deze bijwerkingen kort opgesomd.

Bijwerkingen die soms voorkomen

Bijwerkingen die soms voorkomen, komen bij 10 tot 30 procent van de Concerta gebruikers voor. Dit betekent dat 10 tot 30 mensen die het medicijn gebruiken op een aantal van 100 mensen, te maken hebben met een of meerdere van onderstaande bijwerkingen.

  • Hoofdpijn. Deze bijwerking kan doorgaans bestreden worden door de dosering te verlagen.
  • Slapeloosheid. Deze bijwerking wordt minder als je het vroeg in de ochtend, idealiter direct na het ontwaken, inneemt.
  • Nervositeit.
  • Misselijkheid, eventueel in combinatie met buikpijn, diarree en braken. Deze bijwerkingen treden voornamelijk in het begin van de behandeling op. Je kunt de klachten verminderen door Concerta met voeding in te nemen.
  • Een droge mond. Het is belangrijk om extra veel te drinken als je medicijn gebruikt.
  • Gaatjes in het gebit. Mensen die Concerta gebruiken, hebben meer kans om gaatjes te ontwikkelen in het gebit. Het is dan ook verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan als je dit medicijn gebruikt.

Heb je veel last van een of meerdere van bovenstaande bijwerkingen? Dan raden wij je aan om naar de dokter te gaan. Wellicht kan je huisarts jouw dosering Concerta verlagen of kan de dokter je tips geven om de bijwerkingen zelf te verminderen, zonder met het gebruik te moeten stoppen.

Bijwerkingen die zelden voorkomen

Bijwerkingen die zelden voorkomen, komen bij 1 tot 10 procent van de Concerta gebruikers voor. Van de 100 mensen die Concerta gebruiken, komen onderstaande bijwerkingen dus bij 1 tot 10 mensen voor.

  • Een verminderde eetlust. Dit kan voor gewichtsverlies zorgen. Je kunt deze bijwerking verminderen door het medicijn met voeding in te nemen.
  • Duizeligheid. Ook deze bijwerking kun je verminderen door Concerta met voeding in te nemen.
  • Hartkloppingen. Ook een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk komen voor.
  • Hartaandoeningen, zoals hartkramp en een verhoogde kans op een hartaanval. Als je al eerder hartkramp en/of een hartaanval hebt gehad, is de kans op deze bijwerking groter.
  • Prikkelbaarheid. Deze bijwerking kan bestreden worden door de dosering te verlagen.
  • Een verergering van bestaande psychische klachten. Denk hierbij aan verwarring, maar ook aan angstklachten. Doorgaans wordt Concerta niet voorgeschreven aan mensen met psychische klachten, met oog op deze bijwerking van het geneesmiddel.
  • Tics. Tics kunnen verbeteren door het gebruik van Concerta, maar ook erger worden. Bij een te hoge dosering van het geneesmiddel is de kans groot dat de tics verergeren. Het verlagen van de dosering helpt in dit geval.
  • Koude handen en voeten.
  • Kortademigheid en hoesten.
  • Slaperigheid en vermoeidheid. Heb je last van deze bijwerking, dan is het beter om niet meer auto te rijden. Is autorijden onvermijdelijk, bijvoorbeeld voor je werk, dan overleg je het verdere gebruik van Concerta met je arts.
  • Het verlies van de spontaniteit. Ook deze bijwerking kan verminderd worden door de dosering van Concerta te verlagen.
  • Een verminderd libido. Mannen die Concerta gebruiken, kunnen soms minder goed een erectie krijgen. Ook kan de erectie langer duren en soms pijnlijker zijn.
  • Trillende handen. Ook bijwerkingen als spierpijn, gewrichtspijn, spierstijfheid en een tintelend gevoel in de handen en voeten komen voor bij mensen die het medicijn gebruiken.
  • Overmatig zweten.
  • Oogproblemen, zoals wazig zien, dubbelzien en droge ogen. Ook duizelingen komen voor bij mensen die Concerta gebruiken.
  • Huiduitslag, eventueel met jeuk. Dit kan duiden op overgevoeligheid voor Concerta. Heb je last van huiduitslag en/of jeuk, dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen, zien we bij slechts 1 op de 100 mensen die Concerta gebruiken. De kans is dan ook klein dat je met een van onderstaande bijwerkingen te maken krijgt bij het gebruik.

  • Koorts, eventueel in combinatie met huiduitslag, galbulten, jeuk en gewrichtspijn. Deze klachten ontstaan door overgevoeligheid.
  • Depressiviteit. Deze bijwerking kan ontstaan door jarenlang gebruik. Merk je dat je je down voelt, dan raadpleeg je direct je huisarts. Mogelijk moet je stoppen met het gebruik van Concerta.
  • Hartritmestoornissen. Heb je een hartritmestoornis, dan voel je je duizelig en raak je kort buiten bewustzijn. Als dit gebeurt, raadpleeg je direct je arts.
  • Meer epileptische aanvallen. Deze bijwerking komt enkel voor bij mensen die epilepsie hebben.
  • Borstvorming bij mannen. Deze bijwerking gaat over als je stopt met het gebruik.
  • Een beroerte. Gebruik je Concerta, dan heb je een verhoogd risico op een beroerte. Je herkent een beroerte aan verlammingen in het gezicht, verward spreken, verward denken, verlammingen in de armen en/of benen, een verlies van het gezichtsvermogen en tintelingen.

Herken jij een of meerdere van bovenstaande bijwerkingen? Maak dan direct een afspraak bij je huisarts. Je huisarts kan jouw klachten verder onderzoeken en kan bovendien bepalen of het wel of niet verstandig is om Concerta te blijven gebruiken.

Concerta innemen

Zoals al eerder vermeld, heeft Concerta een verlengde afgifte. Dit betekent dat de werkzame stof, methylfenidaat, na het innemen van het geneesmiddel de hele dag aan het lichaam wordt afgegeven.

Medicijnen met een verlengde afgifte neem je altijd in de ochtend in, idealiter direct na het ontwaken. Neem je Concerta te laat in, dan kun je ’s avonds moeite hebben om in slaap te komen. Dit komt omdat het geneesmiddel op deze tijd nog werkt, als je het medicijn laat op de dag hebt ingenomen. Leer jezelf aan om Concerta direct na het ontwaken in te nemen en je weet zeker dat je ’s avonds goed kunt slapen.

Je kunt Concerta het beste innemen met een half glas water. En heb je snel last van je maag? Dan is het verstandig om Concerta met een beetje voeding in te nemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Let op: je mag niet kauwen op het tablet. Doe je dit wel, dan verdwijnt de beschermende laag die om het tablet heen zit. Hierdoor wordt het geneesmiddel niet verlengd afgegeven gedurende de dag, maar komt de methylfenidaat direct in je bloed.

Ben je een dosering vergeten? Neem het vergeten tablet Concerta dan alsnog. Alleen als de ochtend al voorbij is, kun je jouw dosering beter overslaan. Neem je het tablet in de middag, dan kun je ’s avonds namelijk niet in slaap komen. Als je de volgende ochtend ontdekt dat je gisteren een dosering vergeten bent, neem je geen dubbele dosering. Je mag de dagelijkse dosering van Concerta namelijk nooit overschrijden, ook niet als je een portie vergeten bent.

Autorijden met Concerta

Zoals al eerder vermeld, kan Concerta bijwerkingen veroorzaken. Heb je geen last van bijwerkingen, dan mag je gewoon autorijden. Heb je wel last van bijwerkingen als nervositeit, slaperigheid, angst en duizelingen? Dan mag je niet autorijden. Stap je toch in de auto met deze bijwerkingen, dan kan autorijden namelijk gevaarlijk zijn. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor je medepassagiers en voor de andere weggebruikers.

Bovendien kun je beter even stoppen met autorijden als jouw dosering van Concerta verhoogd wordt. Als jouw dosering verhoogd wordt, kun je namelijk tijdelijk last hebben van extra bijwerkingen. Zijn de bijwerkingen voorbij, dan mag je weer rustig starten met autorijden.

Alcohol drinken met Concerta

Alcohol versterkt de bijwerkingen van de werkzame stof in Concerta. Bovendien beïnvloedt alcohol je beoordelingsvermogen. Daarom is het beter om niet te veel alcohol te gebruiken als je Concerta neemt. Je hoeft niet helemaal te stoppen met drinken, maar minderen is zeker geen overbodige luxe. En heb je veel last van de bijwerkingen van methylfenidaat? Dan kun je beter wel stoppen met drinken, want alcohol verergert jouw bijwerkingen.

Goed om te weten: wat betreft voeding kent methylfenidaat geen beperkingen. Dit betekent dat je gewoon alles mag eten als je Concerta gebruikt.

Zwanger worden en borstvoeding met Concerta

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de zwangerschap en het gebruik van Concerta. Daarom zijn de effecten van methylfenidaat op de moeder en de ongeboren baby niet bekend. Het is dan ook beter geen Concerta te gebruiken als je zwanger bent. En wil je zwanger worden? Dan kan het ook beter zijn om met het gebruik te stoppen. Overleg dit met je arts.

Je mag Concerta niet gebruiken als je borstvoeding geeft. De werkzame stof van het geneesmiddel komt namelijk in de moedermelk terecht. Blijf je het medicijn gebruiken als je borstvoeding geeft, dan kan je kindje vervelende klachten krijgen. Dit zijn de bijwerkingen van het geneesmiddel. Gebruik je Concerta en wil je borstvoeding geven? Overleg dan met je arts. Wellicht kan de dokter een vergelijkbaar geneesmiddel voorschrijven dat geen klachten geeft aan je kindje. Ook is het mogelijk om tijdelijk te stoppen met het gebruik van Concerta. Wel moet je dit altijd overleggen met je arts.

Andere medicijnen gebruiken met Concerta

Concerta heeft een wisselwerking met andere medicijnen. Dit betekent dat je niet alle medicijnen mag gebruiken in combinatie met Concerta.

De werkzame stoffen die wisselwerkingen hebben zijn:

  • Fenelzine.
  • Tranylcypromine.

Beide werkzame stoffen zitten voornamelijk in antidepressiva. In de bijsluiter van jouw medicijn kun je zien of bovenstaande werkzame stoffen wel of niet in het geneesmiddel zitten. Gebruik je een medicijn met een van bovenstaande werkzame stoffen? Ga dan in overleg met je arts. In dit geval mag je Concerta namelijk niet gebruiken.

Goed om te weten: Het medicijn kan ook een wisselwerking hebben met sommige medicatie tegen hiv. Gebruik je medicijnen tegen hiv, dan moet je dit altijd aangeven bij je arts. De dokter zal vervolgens onderzoeken of je Concerta wel of niet mag gebruiken in combinatie met jouw huidige hiv medicatie.

Hoe lang moet je Concerta gebruiken?

Concerta wordt over het algemeen op de lange termijn gebruikt. Hoe lang je Concerta precies moet gebruiken, verschilt per persoon. De dokter zal dit op basis van jouw klachten en medische achtergrond bepalen.

Moet je Concerta langer dan een jaar gebruiken? Dan is de kans groot dat je een of meerdere keren per jaar een ‘medicijnvakantie’ in moet plannen. Dit betekent dat je gedurende enkele weken moet stoppen met het gebruik. Niet alleen om je lichaam even wat rust te geven en gewenning tegen te gaan, maar ook om te onderzoeken of je ook goed kunt functioneren zonder Concerta. Is dit het geval, dan kun je samen met je arts besluiten om te stoppen met het gebruik van methylfenidaat.

Stoppen met het gebruik van Concerta

Gebruik je Concerta en wil je hiermee stoppen, dan kun je jouw potje met tabletten niet zomaar weggooien. Je kunt namelijk niet in één keer stoppen met het gebruik van methylfenidaat. Doe je dit wel, dan word je misselijk en kun je bovendien gaan trillen en beven. Bovendien kun je door plotseling stoppen somber worden. Zeker als jouw klachten in alle hevigheid terugkomen, is de kans op teleurstelling na het stoppen groot. Dit vergroot de kans op somberheid en zelfs op depressiviteit.

Wil je Concerta niet langer innemen, dan bouw je jouw gebruik binnen enkele dagen af. Dit doe je altijd in overleg met je arts. Als je wil stoppen, ga je dan ook altijd langs bij je huisarts om dit plan te bespreken. Gaat je huisarts akkoord, dan maken jullie samen een plan om verantwoord en veilig te stoppen met het gebruik van Concerta. De arts zal jouw ontwikkelingen in deze periode goed in de gaten houden.

Meer informatie over de behandeling van ADHD? Lees dit artikel met alle beschikbare ADHD medicatie op een rij.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant