Wat zijn de slaapapneu symptomen?

0
2001

Wat zijn de slaapapneu symptomen?

We worden allemaal wel eens moe wakker na een nacht slecht slapen, maar voor sommige mensen is dit een dagelijks probleem. Uitgeput wakker worden, slecht kunnen concentreren, snel geïrriteerd zijn en altijd moe blijven kunnen wijzen op de symptomen voor slaapapneu. Het is belangrijk dat u weet of u of u last heeft van slaapapneu omdat er manieren zijn om beter te kunnen slapen. Door het leren slaapapneu te herkennen kunt u zorgen dat u een betere nacht rust krijgt.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening welke optreed tijdens het slapen waarbij voor periodes van langer dan 10 seconden de ademhaling wordt onderbroken.

Door het ontspannen van de keelspieren tijdens uw slaap zorgt dit voor een gedeeltelijke afsluiting van de keel waardoor u gaat snurken, en soms zelfs even stopt met ademen. Wanneer dit gedurende een nacht meerdere keren voorkomt wordt dit slaapapneu genoemd.

Hoe ontstaat slaapapneu

Slaapapneu ontstaat door het ontspannen van de keelspieren tijdens uw slaap wat zorgt voor een gedeeltelijke afsluiting van de keel waardoor u gaat snurken, en soms zelfs even stopt met ademen. Wanneer dit gedurende een nacht meerdere keren voorkomt wordt dit slaapapneu genoemd.

Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, en overgewicht blijkt een grote factor te zijn. Verder is het moeilijk om duidelijk te zien waardoor slaapapneu ontstaat.

Gelukkig hoeft u nooit bang te zijn om te stikken, na een ademonderbreking gaat de ademhaling vanzelf weer verder. Maar helaas heeft dit wel tot gevolg dat u vaak uitgeput bent gedurende de dag omdat uw slaap elke keer lichtelijk wordt onderbroken. Dit is dan ook een van de duidelijke slaapapneu kenmerken, erg moe zijn gedurende de dag. Het gevoel dat u niet kunt uitrusten, hoe lang uw nacht ook is.

Slaapapneu symptomen checker

Wanneer u last heeft van slaapapneu is het van beland om slaapapneu te herkennen omdat er manieren zijn om dit tegen te gaan. Soms is het verbeteren van uw levensstijl (afvallen bijvoorbeeld) al voldoende om geen last van slaapapneu te hebben.

Slaapapneu herkennen door de slaapapneu symptomen checker

U kunt aan de slaapapneu symptomen checker een algemene indruk krijgen of u hier last van heeft. Hoe vaker u “ja” antwoord in onderstaande slaapapneu symptomen checker, hoe groter de kans dat u slaapapneu heeft. Wilt u het zeker weten zult u een afspraak moeten maken met uw huisarts voor een verwijzing naar een slaapapneu test.

Zie hieronder de vragen voor de slaapapneu symptomen checker:

  1. ’s nachts wakker worden met gevoel te stikken 
  2. Ademhaling stopt herhaaldelijk korte tijd 
  3. Bij slaap heel diepe ademhaling 
  4. Dommeligheid, suf, in slaapvallen overdag 
  5. Ernstig overgewicht 
  6. chronische bronchitis 
  7. emfyseem
  8. Rochelende, snurkende ademhaling 
  9. Sufheid

Tot slot slaapapneu:

Wanneer u een of meerdere van deze apneu symptomen heeft betekend dit nog niet dat u last heeft van slaapapneu. Maar dit zou wel genoeg reden moeten geven om een afspraak te maken met uw huisarts en het zeker te weten. Vraag ook aan uw partner of u snurkt, wanneer u last heeft van slaapapneu weet de partner vaak dat uw slaap erg onrustig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here