ADHD & ADD ADHD en Hartproblemen

ADHD en Hartproblemen

Volwassenen, die last hebben van ADHD, lijken twee keer zo veel kans te hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan de gemiddelde populatie.

Recent onderzoek bestudeerde het mogelijke verband tussen een twintigtal verschillende hart- en vaatziekten en ADHD. De onderzoekers filterden de andere bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten uit de onderzoeksgegevens. Denk aan diabetes type 2, obesitas, roken, slaapproblemen en psychische stoornissen.

De onderzoekers baseerden hun bevindingen op gegevens uit een nationaal register van meer dan een miljoen Zweedse volwassenen, geboren tussen 1941 en 1983, zonder reeds bestaande hart- en vaatziekten. Het register omvatte ongeveer 37.000 mensen met ADHD.

Na een gemiddelde follow-up van 11,8 jaar had 38% van de personen met ADHD ten minste één diagnose van hart- en vaatziekten, vergeleken met 24% van degenen zonder ADHD. Het verband bleek iets sterker bij mannen dan bij vrouwen.

Volwassenen met ADHD liepen een hoger risico op hartstilstand, hersenbloedingen en vernauwing van de slagaders. Bovendien onthulde de studie dat psychiatrische comorbiditeiten, zoals problemen met eten en middelengebruik, het risico op hart- en vaatziekten verder verhoogde bij patiënten met ADHD. Het was al veel langer bekend dat mensen met ADHD vaak de voordelen op korte termijn (van een ongezonde levenstijl) zwaarder laten wegen dan de nadelen daarvan op de langere termijn.

“Door personen zonder ADHD als referentiegroep te gebruiken, ontdekten we dat het relatieve risico op hart- en vaatziekten iets hoger was bij personen met ADHD plus enige psychiatrische comorbiditeit, in vergelijking met alleen ADHD”, aldus de onderzoekers. “Met name werd een extra toename van het risico op hart- en vaatziekten gevonden bij mensen met een comorbide depressieve stoornis, persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, misgebruik van middelen en eetstoornissen, vergeleken met alleen ADHD.”

Positief is wel dat het langdurig gebruik van stimulerende middelen, antidepressiva en medicijnen tegen angst en paniekaanvallen niet hebben aangetoond dat ze het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met ADHD verhogen.

Omdat de studie echter observationeel was, kunnen de bevindingen geen oorzakelijk verband leggen. Aanvullende studies zijn nodig om de mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband tussen ADHD en hart- en vaatziekten verder te onderzoeken. Maar goed, dat zeggen onderzoekers altijd, want er moet natuurlijk wel meer geld worden vrijgemaakt om de onderzoekers aan het werk te houden.

[Bron] Li et al: Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder as a Risk Factor for Cardiovascular Diseases: A Nationwide Population-Based Cohort Study in World Psychiatry – 2022

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant