Hoogbegaafdheid Poker traint onze hersenen

Poker traint onze hersenen

Poker is meer dan alleen maar een kaartspel. De World Series of Poker, het grootste pokerevenement ter wereld, heeft het een sportachtige status gegeven. En de beste spelers verdienen er zelfs een geweldig inkomen mee. 

Poker is een spel waar je gemakkelijk kunt instappen 

Meestal heb je niet veel meer nodig dan een telefoon of een laptop met een goede internet verbinding. Je kunt op zoek gaan naar een app, maar als je een casino online bezoekt, vind je direct spellen als video poker en three card poker, die ideaal zijn voor beginners. Het wordt echter pas werkelijk interessant als je stilaan begint te begrijpen dat poker niet alleen maar een kwestie is van geluk. Het is één van de meest cognitief veeleisende kaartspellen die er bestaan. Zowel je geheugen, strategie en oplettendheid spelen een vitale rol. 

Poker stelt je hersenen op de proef 

Het kan zo eenvoudig zijn als Memory of zo complex als bridge. De eerste uitdaging waar je voor komt te staan, is dat je in je opneemt welke kaarten er zichtbaar zijn of geweest zijn. Je wiskundig denkvermogen en je geheugen zijn daarbij van cruciaal belang maar ook je vaardigheid om logisch te redeneren. Om het maar eenvoudig te schetsen, als alle heren al op tafel liggen, kan niemand een royal flush in de hand hebben. 

Poker vergt tonnen bewustzijn en alertheid tijdens het spel. Speel je online, dan kun je niet tussendoor een gezellige babbel hebben met je tegenstander zelfs al is er meestal wel een chatvenster beschikbaar. De kans is sowieso groot dat de speler in meer dan één spel tegelijkertijd verwikkeld is; vele pokerspelers doen dit.  

Voor het bekende bluffen moet je dan weer vertrouwen op je vermogen om te waarnemen en te interpreteren. Zelfs al lijktje tegenspeler nog zo een strakke pokerface te tonen, dan geeft hij andere subtiele signalen af. Je combineert in dit geval niet zowel cognitieve als ook complexe interpersoonlijke vaardigheden. Daarmee houd je je hersenen echt scherp. 

Poker als therapie tegen Alzheimer? 

Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening die in je genen kan zitten en waarvoor momenteel nog steeds geen zekere genezing bekend is. Onderzoekers trachten dan ook te ontdekken of er cognitieve sporten bestaan die de ziekte afremmen of genezen. Er zouden studies bestaan die aantonen dat poker spelen de kans op het ontwikkelen van hersen-gerelateerde ziekten zoals Alzheimer met meer dan 50 procent kan verminderen.  

Nieuwe neurale paden 

Poker versterkt je hersenen en beschermt je zenuwcellen. Het zorgt voor zogenaamde nieuwe bedradingen en genereert myeline voor een langere levensduur. Verder helpt het ook om je eigen emoties onder controle te houden en om snelle beslissingen te nemen. Ook je probleemoplossend vermogen en je leesvaardigheid zijn er mee gebaat. Maar zelfs als het spel al deze voordelen niet zou bieden, is het voor vele mensen ook heel gewoon een mogelijkheid om een beetje te ontspannen. Ook dat heeft een positieve invloed op onze hersenen. 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant