ADHD & ADD ADHD en (pogingen tot) zelfmoord

ADHD en (pogingen tot) zelfmoord

ADHD maakt het leven niet eenvoudiger. In deze (te) drukke samenleving bereiken die altijd aanwezige prikkels altijd en overal je hersenen. Bovendien zijn de eisen, die aan iedereen gesteld worden, ook steeds zwaarder. Zonder afgeronde opleiding op de cv is het lastig om een passende baan te krijgen.

Mensen, die last hebben van hun ADHD, lopen dus meer dan gemiddeld tegen een muur van onbegrip aan en dat heeft zo zijn gevolgen.

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat volwassenen met ADHD vijf maal vaker een poging tot zelfmoord doen dan hun tegenhangers zonder ADHD-verschijnselen ((Fuller-Thompson et al: The Dark Side of ADHD: Factors Associated With Suicide Attempts Among Those With ADHD in a National Representative Canadian Sample in Archives of Suicide Research – 2020. Zie hier: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13811118.2020.1856258?scroll=top&needAccess=true&)). Onderzoekers ontdekten dat de cijfers onder vrouwen zelfs nog verontrustender waren: 23.5% van de dames mét ADHD heeft ooit een poging tot zelfmoord ondernomen, ten opzichte van ‘slechts’ 3.3% van de vrouwen zonder ADHD.

De onderzoekers denken dat dit hoge percentage te maken (moet) hebben met depressies en angsten die vaak optreden als gevolg van al die grote en kleine tegenslagen in het leven van iemand met ADHD.

Dit onderzoek onderzocht niet de relatie tussen de voorgeschreven medicatie en zelfmoord. Vreemd genoeg geloven de wetenschappers dat de voorschreven medicatie, voornamelijk stimulantia als methylfenidaat de kans op het ontstaan van een zware depressie vermindert. Daardoor zouden ook het aantal zelfmoordpogingen verminderen.

Die conclusie lijkt mij een vreemde, want het is intussen bewezen dat juist die medicatie kan leiden tot zelfmoordneigingen. Iets dat ook in veel landen heeft geleid tot extra waarschuwingen op de bijsluiter ((ADHD drugs may increase risk of suicidal thoughts and behaviours in some people; benefits still outweigh risks in Recalls and Safety Alerts – 2015. Zie hier: https://healthycanadians.gc.ca/recall-alert-rappel-avis/hc-sc/2015/52759a-eng.php))

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant