Intelligentie GIT-2 intelligentietest

GIT-2 intelligentietest

De Groninger intelligentietest 2, afgekort GIT-2,  is een in Nederland veelvuldig gebruikte test om de intelligentie van een persoon te meten. De eerste versie van de intelligentietest is eind jaren zestig ontwikkeld door psycholoog J. Th. Snijers en F. Verhage aan de Rijksuniversiteit Groningen. De intelligentietest is bedoeld voor adolescenten vanaf 16 jaar en volwassenen tot 85 jaar. De GIT-2 intelligentie test wordt gezien als een betrouwbaar alternatief voor de WAIS intelligentietest.

Afnameduur van de GIT-2

De iq test wordt individueel afgenomen en duurt ongeveer 90 minuten. Als je dit vergelijkt met andere intelligentietesten, zoals de WAIS intelligentietest, is dit relatief kort. De WAIS test duurt namelijk ongeveer 3 uur. Vanwege de kortere afnameduur heeft de GIT-2 intelligentietest soms de voorkeur.

Onderdelen van de GIT-2 test

De intelligentietest bestaat uit negen onderdelen die samen de intelligentie van een persoon beogen te meten:

Woordenlijst

Met dit onderdeel wordt het verbaal begrip getest door middel van synoniemenkennis.

Legkaarten

Met dit onderdeel wordt het ruimtelijk inzicht getest door middel van het in gedachten vormen van een geometrische legpuzzel.

Vaaropdrachten

Met dit onderdeel wordt het logisch redeneren met getallen getest door middel van de hoeveelheid tijd te berekenen die de onderzochte nodig heeft om een bepaalde route te varen. Tijdens de test moeten factoren zoals snelheid, afstand, stroomsnelheid etc worden meegenomen.

Sorteren

Met dit onderdeel wordt het logisch redeneren met figuren getest door middel van het sorteren van kaartjes.

Figuur ontdekken

Met dit onderdeel wordt de waarnemingsintelligentie getest door middel van het herkennen van silhouetten van onvolledige afbeeldingen van bekende voorwerpen of dieren.

Cijferen

Met dit onderdeel wordt de rekenvaardigheid getest door middel van het zo snel mogelijk uitrekenen van 40 optelsommen van 3 getallen onder elkaar.

Draaikaarten

Met dit onderdeel wordt het ruimtelijk voorstellingsvermogen getest aan de hand van draaikaarten.

Matrijzen

Met dit onderdeel wordt het logisch redeneren met verbaal materiaal getest door middel van het oplossen van matrijzen. Je krijgt bijvoorbeeld het woordpaar hoog-laag en dan moet er een ander woordpaar gevormd worden met dezelfde verhouding. Woordpaar: groot-……sterk/zwaar/diep/flink/klein

Woord opnoemen I

Met dit onderdeel wordt de associatiesnelheid / verbale vloeiendheid getest door middel van het binnen 1 minuut opnoemen van zoveel mogelijk diernamen.

Woord opnoemen II

Met dit onderdeel wordt de associatiesnelheid / verbale vloeiendheid getest door middel van het binnen 1 minuut opnoemen van zoveel mogelijk beroepen.

Tot slot

De GIT-2 intelligentietest is een goede en betrouwbare methode om het IQ van een persoon vast te stellen. Wil jij jou IQ weten? Doe de gratis online IQ test op de website.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant