Artikelen Drie veelvoorkomende misvattingen over autisme

Drie veelvoorkomende misvattingen over autisme

Hoewel we met zijn allen steeds meer te weten komen over autisme, bestaan er nog steeds veel misvattingen die kunnen leiden tot onbegrip. Wij weerleggen graag drie veelvoorkomende stellingen.

1. Mensen met autisme kunnen niet ‘normaal’ functioneren

Dit is een veelvoorkomende en grove misvatting, die ook nog eens op verschillende manieren kan worden opgevat, want wat versta je onder ‘normaal’ functioneren. Hoewel autisme vaak invloed heeft op de manier waarop iemand zich gedraagt in onder andere sociale situaties, betekent dit niet dat iemand met autisme per definitie geen vrienden kan maken of arbeidsongeschikt is. Er zijn wel mensen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) die bijvoorbeeld een mentale achterstand hebben. Bij zeer ernstige vormen kan dit ertoe leiden dat zij altijd zorg nodig hebben. Ouders van thuiswonenden met ASS doen er in dit geval goed aan de zorgvergelijker te raadplegen welke aanvullende zorg beschikbaar is. Daarnaast is het verstandig te controleren of zij in aanmerking komen voor financiële regelingen, zoals dubbele kinderbijslag. Mantelzorgwaardering is ook aan te vragen als degene die zorg nodig heeft niet thuis woont. In veel andere gevallen heeft iemand met ASS echter een milde vorm van autisme die door sociale contacten zelfs niet of nauwelijks wordt opgemerkt. Op latere leeftijd is het zelfs lastig om ze te diagnosticeren, omdat zij zich zo goed hebben weten aan te passen.

2. Mensen met autisme kunnen geen liefde tonen

Doordat mensen met ASS hun affectie op een andere manier uiten – op manieren die mensen zonder autisme niet altijd herkennen – wordt vaak gedacht dat ze geen liefde kunnen tonen of zelfs geen liefde kunnen voelen. Dit is onjuist. Mensen met autisme voelen en uiten wel degelijk liefde. Omdat ze hypergevoelig zijn, reageren ze wellicht anders op een aanraking, zoals een knuffel. Ook kan het zijn dat ze het moeilijk vinden om zelf het initiatief te nemen om iemand te knuffelen. Dit betekent niet dat ze koud of afstandelijk zijn. Sterker nog, veel mensen met ASS zijn door hun hoge gevoeligheid kwetsbaar. Ze uiten hun affectie wel, maar op een andere manier. Wanneer je de tijd neemt om iemand met ASS te leren kennen, zal je deze uitingen – die van persoon tot persoon kunnen verschillen – leren herkennen.

3. Mensen met autisme zijn altijd eerlijk

Vaak wordt gedacht dat mensen met autisme altijd ontzettend eerlijk zijn. Witte leugentjes uit beleefdheid – je haar zit goed, je hebt heerlijk gekookt – zijn ze vreemd. Hoewel veel mensen met autisme inderdaad vaak eerlijk zijn, betekent dat niet dat ze per definitie niet kunnen liegen. Liegen druist wellicht tegen hun natuurlijke aard in, maar sommigen voelen de noodzaak dit te doen, omdat ze onbegrip en eventuele daaruit voortvloeiende confrontaties uit de weg willen gaan.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant